İçeriğe atla

Altın Oran (fotoğrafçılık)

Thousand Adaları 15 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'nda gün batımını gösteren bu fotoğraf1/3 kuralının bir uygulamasını göstermektedir
Fotoğrafta ilgi noktası olan yelkenli altın noktalardan birine, ufuk çizgisi de başka bir tanesine yerleştirilerek kompozisyon oluşturulmuştur.

Fotoğrafçılıkta kullanılan altın oran ya da 1/3 kuralı (ing.) fotoğrafçılıkta, çekilen görüntünün daha rahat algılanması için yaygın olarak kullanılan bir fotoğrafçılık tekniğidir.[1]

1/3 kuralı, fotoğrafçılık içinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Kompozisyon oluştururken basit bir şekilde uygulanabilmekte ve dengeli bir kadraj oluşturulmasını sağlamaktadır.

Modern fotoğraf makinelerinde kadrajı 3 eşit satır ve sütuna bölen çizgiler mevcuttur.

Tarihi

1/3 kuralı, ilk olarak 1797 yılında tarafından üretildi.[2] Remarks on Rural Scenery kitabında, 1773 yılında tarafından bir resimdeki gölge ve ışık dengesinin ele alındığı çalışmasından alıntı yapmış ve ardından buradaki düşünceleri geliştirerek 1/3 kuralı (ing. rule of thirds) adını vermiştir.[3]

1/3 kuralının uygulanması

Kadraj hayali çizgilerle dikey ve yatay olarak 3 eşit parçaya bölünür. Kadrajin ilgi noktaları, bu hayali çizgilerin oluşturduğu köşelere denk getirilerek kompozisyon oluşturulur.

Altın oran ve 1/3 kuralı arasındaki ilişki

Altın oran, doğadan matematiğe ve sanata kadar pek çok alanda gözlenen ve uygulanan geometrik orandır. Yaklaşık olarak 1.618 sayısına eşittir. Doğada göze hoş gelen birçok nesne bu orana uyduğu için, altın oran aynı zamanda estetiğin matematiksel ölçüsü olarak da değerlendirilmektedir.[4] Ancak altın oran yaklaşımının abartıldığını düşünen birçok bilim insanı vardır.[5][6]

1/3 kuralı, altın oran ile benzer şekilde estetik amaçlarla kullanılmaktadır ancak aynı anlama gelmemektedir. 1/3 kuralı, altın oranın basitleştirilmiş bir versiyonu olarak ifade edilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2015. 
  2. ^ (İngilizce) Caplin, Steve (2008). Art and Design in Photoshop. Focal Press. s. 35. 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2015. 
  3. ^ (İngilizce) Reynolds, Sir Joshua (1783). Annotations on The art of painting of Charles Alphonse Du Fresnoy. A. Ward tarafından basıldı ve J. Dodsley tarafından satıldı. s. 103. 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2015. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Resim</span> varlıkların, doğa görünüşlerinin kalem, fırça ve boya gibi araçlarla bez, kâğıt vb. üzerinde yapılan biçimi

Resim, herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan, günümüzde kavramsal bir boyutta ele alınması açısından hemen her tür malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniğidir. Resim yapma sanatıyla meşgul kişiler, ressam olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Voleybol</span> ortada file olmak üzere filenin batısında ve doğusunda iki takım olmak üzere oynanan bir spor dalı

Voleybol, file ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde altı kişilik iki takım ile oynanan, voleybol topuna eller ve kollarla vurarak file üzerinden karşı tarafın oyun alanına gönderme ve yere değmesini sağlama esasına dayalı bir takım sporudur.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

Altın oran, matematikte iki miktardan büyük olanın küçüğe oranı, miktarların toplamının miktarları büyük olanına oranı ile aynı ise altın orandır. Altın oran aynı zamanda antik çağdan bu yana sanat ve mimaride en iyi uyum ve oranları veren düzen bağıntısı olarak kabul edilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Perspektif</span> çizim tekniği

Perspektif ya da görünge, nesnelerin görünümünü 3 boyutlu olarak düz bir yüzeyde 2 boyuta indirgeyerek göstermeye yarayan bir iz düşüm tekniğidir. Yani, teknik bir çizimdir. Perspektif çizimde, nesnenin gözlemciye göre olan pozisyonunun ve uzaklığının etkileri esas alınarak çizim yapılır. Söz konusu çizimler gözlemcide, biçim ve orantı bakımından, renklerden bağımsız olarak, 3 boyutlu bir gerçeklik izlenimi oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Müzik</span> sanatın ses kullanılan şekli

Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan futbolu</span> On birer oyuncudan oluşan iki takımın arasında, mekik biçimli bir topla, kendisine özgü bölünmüş oyun alanı bulunan dikdörtgen şeklindeki bir sahada oynanan takım sporudur

Amerikan futbolu ; on birer oyuncudan oluşan iki takımın arasında, mekik biçimli bir topla, kendisine özgü bölünmüş oyun alanı bulunan dikdörtgen şeklindeki bir sahada oynanan bir Kuzey Amerika futbolu çeşididir. Oyundaki temel amaç; belirli kurallar ve mekanikler çerçevesinde daha fazla sayı yapan taraf olmaktır. Bu amaca hücum takımının, topu pas ya da koşu ile ilerletmesi yoluyla ulaşılır. Topun ilerletilmesinde hücum takımının on yardlık mesafeyi geçmek için dört hücum hakkı bulunur ve eğer bu dört hücum hakkı içerisinde on yardlık mesafe geçilirse, hücum takımı yeni dört hücum hakkı kazanır. Savunma takımının amacı ise, hücum takımının ilerlemesine engel olmaktır. Skor kazanmanın temel yolları ise; topun saha sonuna ulaştırılması, yani touchdown ya da topun belirli bir noktadan vurularak sayı direkleri arasından geçirilmesi yani field goal'dır. Bir touchdownun değeri 6 sayıyken, bir field goalın değeri 3 sayıdır.

<i>Bokeh</i>

Bokeh veya boke, fotoğraf çekilirken, fokus yani odak dışında kalan net olmayan kısımların fotoğrafçının seçtiği objektif, kullandığı diyafram gibi ayarlar neticesinde fotoğrafta oluşan bulanıklık efektidir. Bokehin belirleyicisi öncelikle objektiftir. Her objektifin bokehi farklı olduğu gibi, seçilen diyafram değeri ile bokeh efekti ve derecesi değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Nani</span> Portekizli futbolcu

Luís Carlos Almeida da Cunha, yaygın olarak bilinen adıyla Nani, Portekiz millî futbol takımında görev alan Yeşil Burun Adaları asıllı Portekizli futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Gol</span> birçok sporda puanlama yöntemi. futbolda topun kale çizgisini geçmesi ile kazanılan sayı

Gol, futbol, hentbol, hokey ve buz hokeyi gibi spor müsabakalarında, topun kale çizgisini geçmesi ile kazanılan sayının isimdir. Birçok futbol terimi gibi bu sözcük de Türkçeye İngilizceden girmiştir. İngilizce goal kelimesi amaç, hedef, ideal gibi anlamlar da taşır. Türkçede ise gol sadece sporlarda kale çizgisini geçtikten sonraki olaya denir.

<span class="mw-page-title-main">Cartoon Network (Türkiye)</span> Türkiyede bir TV kanalı

Cartoon Network Türkiye, TBS Avrupa tarafından Turner Entertainment kullanılarak 1992'de yayına sokulmuş uluslararası bir çizgi film kanalı olan Cartoon Network'ün Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan'da yayın yapan bir koludur. Ayrıca 2008'de açılıp 2012'de kapanmış olan kardeş kanalı TNT'de sabah kuşağı yayını yapmıştır.

<i>Fosterın Hayali Dostlar Mekanı</i> Cartoon Network yapımı animasyon dizisi

Foster'ın Hayali Dostlar Mekanı, Cartoon Network Studios'da Powerpuff Girls'ün yapımcısı Craig McCracken tarafından yaratılan Amerikan animasyon dizisidir. 13 Ağustos 2004 tarihinde ABD'de Cartoon Network'te 90 dakikalık bir televizyon filmiyle yayın hayatına başlamıştır. Birçok ülkede yayınlanan çizgi film, 3 Mayıs 2009 tarihinde toplamda 6 sezon ve 79. bölümle sona erdi. Türkiye'de Cartoon Network'ün açıldığı 28 Ocak 2008 tarihinde başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afiş</span>

Afiş veya poster, Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre; "bir şeyi duyurmak veya tanıtmak için hazırlanan, kalabalığın görebileceği yere asılmış, genellikle resimli duvar ilanı, ası" şeklinde tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bahamalar bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bahamalar bayrağı, Bahamalar'ın resmi ulusal bayrağı.

Fenerbahçe 2011-12 sezonu, Fenerbahçe'nin kuruluşundan itibaren 105. ve ulusal ligdeki 54. sezonudur. 2010-11 sezonunu şampiyon tamamlamasına rağmen şike soruşturması sebebiyle Şampiyonlar Ligi'nden men edilmiştir. Süper Lig sezonunu 2. bitirerek Süper final oynamış ancak finalde de sonuç değişmemiştir. Ayrıca 16 Mayıs 2012 tarihinde Bursaspor'u finalde 4-0 yenerek 29 yıllık Türkiye Kupası hasretine son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kompozisyon (görsel sanatlar)</span>

Kompozisyon, görüntü alanındaki nesnelerin kabul görmüş genel estetik kurallarına bağlı olarak konumlandırılmasıdır. Fotoğrafın sınırlarını belirleyen dikdörtgen çerçeveye ise kadraj denir.

<span class="mw-page-title-main">2015-16 Türkiye Kupası</span>

Türkiye Kupası 2015-16 sezonu veya sponsorluk anlaşması gereği 2015-16 Ziraat Türkiye Kupası, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Kupası'nın 54. organizasyonudur. Kupayı kazanan Galatasaray, 2016 Türkiye Süper Kupası'nda 2015-16 Süper Lig şampiyonu olan Beşiktaş ile karşılaştı.

<span class="mw-page-title-main">Çıplak fotoğrafçılık (resim)</span>

Çıplak fotoğrafçılık, bir güzel sanat fotoğrafçılığı türüdür. Çıplak insan vücudunu form, kompozisyon, duygusal içerik ve diğer estetik niteliklere vurgu yaparak tasvir eder. Güzel sanatlar fotoğrafçılığı ve diğer alt türler arasındaki ayrım mutlak değildir, ancak belirli tanımlayıcı özellikler vardır. Erotik ilgi, sanat fotoğrafçılığını glamour fotoğrafçılıkdan ayırır. Bu, fotoğrafın konuyu en çekici şekilde göstermeye ve birincil amacı izleyiciyi cinsel uyandırmaya yönelik pornografik fotoğrafa odaklanır.