İçeriğe atla

Altın Kapı (Vladimir)

Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtlar
UNESCO Dünya Mirası
Konum Rusya
KriterKültürel: i, ii, iv
Referans633
Tescil1992 (16. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Vladimir Altın Kapısı (Rusça: Zolotye Vorota, Золотые ворота), 1158-1164 yılları arasında inşa edilmiştir ve antik Rusya şehir kapısının (kısmen de olsa) korunmuş halidir. Tarihi yapının içinde yer alan bir müzede, 13. yüzyılda gerçekleştirilen Moğol istilası ile ilgili eserler sergilenmektedir.

Altın Kapılar, Doğu Ortodoks Kilisesi etkin olduğu bütün kutsal şehirlerinde var olmuşlardır: Kudüs, Konstantinopolis ve Kiev. Kapı, 1237'de Moğolların Vladimir'i yok edişinden kurtuldu. Ancak 18. yüzyılın sonlarına doğru yapı bozuldu ve Büyük Katerina, kapının yıkılmasından korktuğu için kapının altından geçmedi.

Bir Dünya Mirası Alanı olan Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtların bir parçasıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "World Heritage List No. 633 Vladimir/Suzdal" (PDF). UNESCO. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Altın Orda Devleti</span> Türk-Moğol hanlığı

Altın Orda, Altın Ordu Devleti, Uluğ Ulus veya Kıpçak Hanlığı bir Türk hanlığıdır. Cengiz Han ölmeden önce topraklarını oğulları arasında paylaştırmış ve Seyhun Irmağı ile Balkaş Gölü'nün batısındaki yerleri büyük oğlu Cuci Han'a vermişti. Cuci Han'ın küçük oğlu Batu Han, batıya doğru giriştiği seferlerle bu toprakları genişletti. Cuci'nin toprakları sonradan Batu Han ile ağabeyi Orda Han arasında paylaşıldı. Balkaş ile Aral gölleri arasındaki ve Seyhun Irmağı'nın güneyindeki yerler Orda'ya verildi. Harezm ve yeni alınan topraklarsa Batu'nun yönetimine bırakıldı. Orda'nın yönetimindeki doğu bölgesine Ak Orda, Batu'un yönetimindeki batı bölgesine de Gök Orda adı verildi. Gök Orda sonradan Altın Orda olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rus hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rus hükümdarları listesi; Kiev Knezliği, Vladimir-Suzdal Knezliği, Moskova Knezliği, Rusya Çarlığı ve Rus İmparatorluğu'nun hükümdarlarını içeren bir liste maddesidir. Bu listedeki hükümdarlar değişik dönemlerde Knez, Veliki Knez, Çar sonra da İmparator unvanıyla anılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Knezliği</span>

Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nijni Novgorod</span>

Nijni Novgorod (Rusça: Ни́жний Но́вгород;

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya Katedrali (Kiev)</span>

Ayasofya Katedrali Kiev'de şehrin sembollerinden biri olan, temeli 11. yüzyıl başında atılmış tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtlar</span>

Rusya'daki Vladimir ve Suzdal'ın Beyaz Anıtları, 1992 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenen bir alandır. Miras Alanı, Zalesye'nin 12. ve 13. yüzyılın sonlarından kalma sekiz Orta Çağ anıtına ev sahipliği yapmaktadır. Bunlara Rus Ortodoks kiliseleri ve manastırın yanı sıra bir kale ve tarihi kapı da dahildir:

<span class="mw-page-title-main">Kidekşa Kilisesi</span>

Boris ve Gleb Kilisesi, 1152 yılında, Nert Nehri üzerindeki Kideksha'da, "Aziz Boris'in kamp yerinin" bulunduğu alana, Prens Yuri Dolgorukiy'nin emri üzerine kurulmuş bir kilisedir. Muhtemelen bir ahşap saray kompleksinin bir parçasıydı, ancak 1155 yılında Kiev Büyük Prensi oluşundan birkaç yıl önce sadece Dolgorukii tarafından kullanıldı. Suzdal'ın dört kilometre doğusunda yer alan köy, önemli bir kasabaydı. Moğollar tarafından yıkldı ve önemini kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Katedrali (Suzdal)</span>

Meryem'in Doğuşu Katedrali, Rusya'nın Suzdal bölgesinde yer alan bir Dünya Mirası Sitesidir. Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtlar'dan biridir. Rus Orta Çağ mimarisinin en kompleks anıtlarından biridir. İlk olarak 11. yüzyılın sonlarında Vladimir II. Monomakh döneminde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Euthymius Manastırı</span>

Kurtarıcı Euthymius Manastırı, Rusya'nın Suzdal kentinde yer alan bir manastırdır.

<span class="mw-page-title-main">Suzdal Kremlini</span>

Suzdal Kremlini, tarihi 10. yüzyıla kadar gide Rus şehri Suzdal kentinin en eski kesimidir. Diğer Rus Kremlinleri gibi, orijinalinde bir kale idi ve kentin dini ve idari merkezi idi. Özellikle, Doğuş Katedrali ile dikkat çekmektedir. Bir Dünya Mirası Alanı olan Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtların bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nerl'deki Meryem'in Şefaati Kilisesi</span>

Nerl Nehri üzerindeki Meryem'in Şefaati Kilisesi bir Ortodoks kilisesi ve Orta Çağ Rusya'sının simgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Demetrius Katedrali</span>

Aziz Demetrius Katedrali, eski Rus kenti Vladimir'de yer alan bir katedraldir. 1191'de Vladimir-Suzdal Knezliği'nin Büyük Prensi Vsevolod the Big Nest'in hükümdarlığı sırasında Selanikli Aziz Demetrius'un onuruna inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kidekşa</span>

Kideksha, Rusya'nın, Vladimir Oblastı'ndaki Suzdalsky Bölgesi'nde, Suzdal'ın 4 kilometre doğusunda, Kamenka ve Nerl Nehirlerinin birleştiği yerde bulunan bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Suzdal</span>

Suzdal Rusya'nın Vladimir Oblastında yer alan bir kasabadır. Bu kasaba, Vladimir şehrinin 26 km kuzeyinde yer almaktadır. Kasabanın nüfusu 2010 sayımına göre 10,535'tir.

<span class="mw-page-title-main">III. Andrey (Vladimir Büyük Knezi)</span> Rus prens

III. Andrey Aleksandroviç, Rus prens. Aleksandr Nevskiy'nin oğludur. Babası tarafından İdil Nehri yakınlarındaki Gorodets'in knezi tayin edildi. 1276'da Kostroma ve Vladimir-Suzdal Knezliği için mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">II. Andrey (Vladimir Büyük Knezi)</span>

II. Andrey Yaroslaviç 1249'da amcası III. Svyatoslav'ın yerine Vladimir-Suzdal Knezi olarak görev yapan II. Yaroslav'ın üçüncü oğlu. Üç yıl sonra Moğollara meydan okudu ve onlar tarafından Rusya'dan sürüldü. 1240 yılında Veliki Novgorodlular, kardeşi Aleksandr Nevskiy'i şehirden kovdu ve II. Yaroslav'dan onlara başka bir komutan göndermesini istedi. Andrey onun yerine Novgorod prensi oldu, ama sadece birkaç aylık görev yapıp feragât etti.

Bu makale, Moğol İmparatorluğu ve ardılı devletlerin istilaları ve sonraki işgalleri sırasında Avrupa'da gerçekleşen çatışmaları listeler. Avrupa'nın Moğol tarafından istilası 13. yüzyılda gerçekleşti. Bu, Doğu Avrupa'nın çoğunun işgali ile sonuçlandı ve Geç Orta Çağ'dan erken modern döneme kadar çeşitli baskınlar, istilalar ve fetihler üç yüzyıl daha devam etti. Moğol ve Türk halklarının bir karışımına atıfta bulunan bir terim olan Türk-Moğol geleneği, tarihsel olarak genellikle Tatarlar veya Tartarlar terimleriyle biliniyordu. Başlangıçta Tatarlar, daha sonra Moğol İmparatorluğu tarafından boyun eğdirilen Tatar konfederasyonundan bir halktı.

<span class="mw-page-title-main">Zalesye</span>

Zalesye veya Opolye, Rusya'nın tarihi bir bölgesidir. Bölge; Vladimir Oblastı'nın batı kısımları, Moskova Oblastı'nın kuzey-doğusu ve Yaroslavl Oblastı'nın güneyinden oluşmaktaydı. Vladimir-Suzdal Knezliği'nin çekirdeği olan bu bölge, Rus devletinin gelişmesinde hayati bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey-Doğu Rusya'nın Slav kolonizasyonu</span>

Kuzey-Doğu Rusya'nın Slav kolonizasyonu, 6. yüzyılda başlayan ve Orta Çağ'ın sonlarına kadar süren Vladimir-Suzdal Knezliği topraklarının ve Rus Kuzeyinin Slavlar tarafından yerleşime sürecidir. Slavların gelmesinden önce, bu toprakların nüfusunu ağırlıklı olarak Baltlar ve Fin-Ugor kavimleri oluşturuyordu. Eski Rus devletinin çöküşü döneminde yoğunlaşan Slav kolonizasyonunun sonucu, bu bölgede Büyük Rus halkının oluşumunun başlangıcı ve siyasi boyutta Vladimir-Suzdal Knezliğinin yükselişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sit Nehri Muharebesi</span>

Sit Nehri Muharebesi, 4 Mart 1238'de Vladimir Prensi II. Yuri'nin ordusu ile Burandai'nin Moğol birlikleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Avrupa'nın Moğollar tarafından istilası (1236-1242) ve Moğolların Rusya'yı işgalinin (1237-1240) merkezi olaylarından biri, özellikle Moğol kampanyasının Kuzey-Doğu Rusya'ya karşı kilit savaşlarından biridir.