İçeriğe atla

Altstetten

Altstetten
Zürih ilinin alt bölgeleri
Ülkeİsviçre İsviçre
KantonZürih
ŞehirZürih
Yüzölçümü
 • Toplam7.47 km²
Rakım402 m
Nüfus
 (31 Mart 2012)
 • Toplam31.315
 • Yoğunluk4192/km²
Belediye no261-092
Posta kodu8048
Bölgesi9. Bölge

Altstetten İsviçre Zürih kentinin 9. Bölge'sinin bir alt bölgesidir. Ayrı bir belediye iken 1934'te Albisrieden ile birlikte Zürih kentine katılmıştır. Bu iki bölge birlikte 9. bölgeyi oluşturur.

Arma

Kırmızı üç tepe sembolünün üzerine yerleştirilmiş üç burçlu siyah bir kale. Zemin rengi sarıdır. Arma ilk olarak 1287 yılında adı geçen "von Altstetten" ailesinin armasıyla aynıdır.

Coğrafi Konum ve Yerleşim

Altstetten Uetliberg dağının eteklerinde Limmat nehrinin bir yanında uzanır. 30.000 kişilik nüfusuyla Zürih'in en kalabalalık alt bölgesidir.

Bölge A1 otobanı (Zürih-Bern) ve yine ona paralel olarak giden Zürih-Bern arasındaki tren yolu ile bitişik 3 bölüme ayrılmıştır. Otobanın kuzeyinde Grünau, tren yolunun güneyinde bir zamanlar "Altstetten" köyünün merkezi olan Lindenplatz yer alır. Otoban ile tren yolu arasında ise Altstetten-Juch adı verilen bölge yer alır.

Tarih

Bugünkü Altstetten'da milattan önce yerleşim olduğu tahmin edilmektedir. Letzigraben bölgesindeki bir kazıda La Tène kültürüne ait MÖ. 600 yıllarına tarihlenen kalıntılar bulunmuştur. MS. 450'de Alamanlar bölgeye yerleşti ve buraya "eski evler" anlamına gelen Altestin adını verdiler. Lenzburg dükalığının sona ermesinden ve Zürihgau'nun bölünmesinden sonra Altstetten önce Kyburg dükalığının sonra da Habsburgların kontrolüne geçti.

Zürih, 1351'de "Eski Federasyon"a (Alten Eidgenossenschaft) katılma kararı alınca Altstetten Habsburgların elinde kaldı. Toprak anlaşmazlıkları nedeniyle Altstetten'in federasyona katılması 1443'te gerçekleşti.[1] Altstetten 1798/99 yıllarında Fransızlar tarafından işgal edildi ve zarar gördü. 1847 yılında Zürih-Baden demiryolu ve Altstetten tren istasyonu açıldı. 1920 yılına gelindiğinde bölgeden geçen Limmattal-Strassenbahn (altyapısı ZVV'ye devredilmiş olup şu anda yaşamamaktadır) şirketi yılda 2 milyon kişiyi taşır hale gelmişti. Belediye, 1934'te Zürih'e katılma kararı aldı.

Ekonomi ve Altyapı

Altstetten'da çok sayıda küçük işletme bulunur. Bunların büyük kısmı Bilişim, Bankacılık ve Hizmet sektöründe faaliyet gösterirler. Bölgede yer alan büyük firmalardan birkaç isim: UBS, IBM, Swisscom, ABB ve BASF

Zürih otobüs, tramvay ve troleybüslerini işleten Verkehrsbetriebe Zürihin merkez atelyeleri de 1975'ten bu yana Altstetten'de bulunur.

1410 yılında Altstetten'de açılan bir taverna olan Blaue Ente (Türkçesi mavi ördek) adını Limmat kıyısındaki mavi ördeklerden alır. 1850'ye kadar burada faaliyet gösteren taverna özellikle hacıların, satıcıların ve gezginlerin uğrak yeri idi. O zamanki sahibi Jakob Wehrli'nin mirasçıları Blaue Enteyi 1986'da yeniden açtılar ancak bu sefer bir Restaurant olarak ve şehrin başka bir bölgesi olan Mühle Tiefenbrunnen'de.

Mimari

Bölgede bir zamanların köy atmosferinden kalan bir şeyler bulabilmek oldukça güçtür. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında Altstetten hızlı bir yapılaşma yaşamıştır. Birkaç kötü örneği dışta tutarsak Altstetten'da oldukça kaliteli bir mimari göze çarpar: Werner Max Moser'in tasarladığı ve eski kilise binasına çok güzel uyan kilise. Max Vogt'un başarılı bir çalışması olan ödüllü yüksek binası Bahnhofsgebäude. Yine tren garının yakınındaki yüksek kaliteli bir yapı olan Helvetia Patria-Versicherung işhanı. Max Dudler'in tasarladığı IBM Merkez binasını da bunlara eklemek gerekir.

Galeri

Spor ve Boş Zaman

Bölgede çok sayıda spor tesisi yer alır:

  • Letzigrund Stadyumu
  • Altstetten kapalı yüzme havuzu
  • Buchlern spor alanı
  • Hardhof (Grünau) spor alanı
  • Finnenbahn (besteht seit 1977)
  • Gemeinschaftszentrum (GZ) Loogarten
  • Gemeinschaftszentrum (GZ) Grünau
  • Gemeinschaftszentrum (GZ) Bachwiesen

Kaynakça

  1. ^ Knapp Ch., Borel M. und Attinger V. (Hrsg.): Geographisches Lexikon der Schweiz. Band 1: AA - Emmengruppe (Seite 69). Attinger, Neuenburg 1902.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalya</span> Güney Avrupada yer alan kısmi ada ülkesi

İtalya, resmî adıyla İtalyan Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülke. Akdeniz'in en büyük iki adası Sicilya ve Sardinya da İtalyan topraklarıdır. Yüzölçümü 301.340 km2 olan ülkenin kuzeyde Alpler bölgesinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya'yla kara sınırı vardır. Bağımsız iki Avrupa ülkesi olan Vatikan ve San Marino da İtalya'nın yarımadadaki toprakları içine sıkışmış anklav ülkelerdir. İtalya'nın ayrıca biri İsviçre (Campione), diğeriyse Tunus (Lampedusa) tarafından kara ve deniz sınırlarıyla kuşatılmış iki eksklavı bulunur. Nüfusu 58 milyon olan İtalya, Avrupa Birliği'nin en kalabalık üçüncü ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Roma, yüzyıllar boyunca Batı uygarlığının merkezi olmuş, mimaride barok üslûbunun doğuşuna tanıklık etmiş ve eskiden beri Katolik Kilisesi'nin merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Paris</span> Fransada komün

Paris, Fransa'nın başkenti ve 105 kilometrekare 'den fazla alanda 2,175,601 nüfusu ile en kalabalık şehridir. 17. yüzyıldan beri Paris Avrupa'nın en önemli finans, diplomasi, ticaret, moda, gastronomi, bilim ve sanat merkezlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Viyana</span> Avusturyanın başkenti ve eyaleti

Viyana, Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin dokuz eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü, yaklaşık 1.900.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehridir. Çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletlerin dört resmî merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'dur (IAEA).

<span class="mw-page-title-main">Berlin</span> Almanyanın başkenti

Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir, aynı zamanda bir eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Stockholm</span> İsveçin başkenti

Stockholm (

<span class="mw-page-title-main">Cenevre</span> İsviçrede şehir; Cenevre kantonunun başkenti

Cenevre, İsviçre'de Cenevre Gölü kıyısında yer alan, İsviçre'nin Zürih şehrinden sonra en yüksek nüfuslu ikinci şehridir. Fransızca konuşulan İsviçre bölgesi olan "Suisse Romande" bölgesinin en büyük şehridir. Aynı ada sahip Cenevre kantonu'nun başkentidir. Rhône Nehri'nin Cenevre Gölü'nden çıkışında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çarşamba, Samsun</span> Samsunun ilçesi

Çarşamba, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz bölümünde bulunan Samsun iline bağlıdır. Nüfus açısından Samsun'un 4. büyük ilçesidir. Samsun ilinin doğusunda yer alır. Batıda Tekkeköy, doğuda Terme, güneyde Salıpazarı ve Ayvacık ilçeleriyle çevrilidir. İlçe merkezi Samsun'a 36 km uzaklıktadır. Yeşilırmak'ın Çarşamba Ovası'na çıktığı yer yakınında, ırmağın iki yakasında kurulmuş olan ilçe merkezinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul</span> Türkiyenin ve Avrupanın en kalabalık şehri

İstanbul, Türkiye'de Marmara Bölgesi'nde yer alan ve İstanbul ilinin merkezi olan şehirdir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34. sırada yer alır. Nüfuslarına göre şehirler listesinde belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Türkiye ve Avrupa'da birinci, dünyada ise altıncı sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan</span> Doğu Avrupa ve Orta Asyada yer alan egemen devlet

Kazakistan, resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Orta Asya'da, küçük bir bölümü Doğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kazakistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. 2.724.900 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman çoğunluklu ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkez üssü; Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bonn</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Bonn, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin güneyinde, Ren Nehri'nin her iki yakasına yayılan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Zürih</span> İsviçrenin Zürih kantonunun başkenti; finans merkezi

Zürih, İsviçre'nin en büyük kentidir. 2018 yılında Zürih Belediyesinde nüfus 415.367, çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 1,39 milyon kişidir. Zürih şehri Zürih Kantonu'nun başkentidir. İsviçre'nin ekonomik ve Almanca konuşulan bölgesinin kültürel merkezidir. FIFA merkezi Zürih’te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Jungfraujoch</span>

Jungfraujoch, İsviçre'nin Bern Alpleri'de Mönch ve Jumgfrau'nun bağlantı sırtındaki en derin nokta ve dağ geçidi. Geçit Bern ile Wallis Kantonları'nın sınırında yer alır. Geçidin bulunduğu bölge, yılın büyük bölümünde karla kaplıdır. Küresel ısınmaya bağlı olarak, bölgedeki kar kalınlığı, her yıl birkaç desimetre azalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tuttlingen</span>

Tuttlingen, Almanya'nın güneyinde yer alan bir şehirdir. İlçe merkezi ve Tuttlingen ilçesinin en büyük şehridir. En yakın metropol Stuttgart'tir ve 135 km kuzeyinde yer alır. Tuttlingen'de Tuna metropolü olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Olten</span> İsviçrede şehir ve belediye

Olten, İsviçre'nin Solothurn kantonun en büyük şehri ve ilçe (Bezirk) merkezi. Denizden 396 m yüksekliktedir. Aralık 2019 sayımına göre nüfusu 19,209'dir.

<span class="mw-page-title-main">Albisrieden</span> İsviçrede belediye

Albisrieden İsviçre Zürih kentinin 9. Bölge'sinin bir alt bölgesidir. Ayrı bir belediye iken 1934'te Altstetten ile birlikte Zürih kentine katılmıştır. Bu iki bölge birlikte 9. bölgeyi oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Felix ve Regula</span>

Felix ve Regula Zürih şehrinin 3 koruyucu azizinden ikisi. Katolik kilisesi tarafından aziz ilan edilmişlerdir. Erken dönem Orta Çağ'ına ait bir efsaneye göre Hristiyanlara karşı zulüm uygulayan Roma imparatoru Diocletianus tarafından öldürülmüş ve şehit olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Grossmünster</span>

Grossmünster, İsviçre'nin Zürih kentinde olan Romanesk tarzı bir Protestan kilisesidir. Koruyucu azizleri, Zürih şehrinin de koruyucu azizleri sayılan Felix ve Regula ile Exuperantius'tur. Zürih'teki üç büyük kiliseden birisidir. Limmat Nehri kıyılarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Robert Walser (yazar)</span> Alman asıllı İsviçreli yazar

Robert Walser, Alman asıllı İsviçreli yazardır.