İçeriğe atla

Alternatif sağ

Alternatif sağ (alt-right), aşırı sağcı ve beyaz milliyetçi bir siyasi hareket. İnternet aracılığı ile yayılan bu hareket 2000'lerin sonlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkmış, 2010'larda iyice popülerleşmiş ve 2017'de gerilemeye başlamıştır.

Alternatif sağcılar ırkçılığın bilimsel temelleri olduğunu iddia etmektedirler ve beyaz ırka yönelik kimlik siyaseti yapmaktadırlar. Devletin liberal demokratik esaslarını reddederler ve hem muhafazakar hem de liberal ana akım siyasete karşıdırlar. Bu terim tam olarak tanımlanmamıştır ve akademisyenler, gazeteciler, medya yorumcuları ve alternatif sağ üyelerinin kendileri tarafından farklı şekillerde kullanılmaktadır.

Alternatif sağ 2017 ve 2018 yıllarında önemli ölçüde geriledi. Bunun birçok nedeni bulunmaktadır: Unite the Right mitinginin yarattığı tepki, hareketin parçalanması, nefret söylemi ve tacizin büyük sosyal medya sitelerinden daha etkili bir şekilde yasaklanması ve Amerikan halkının yaygın muhalefeti bu konularda etkilidir.[1] Alternatif Sağ genel olarak internette Alternatif sağ boru hattı yöntemi ile örgütlenmiş bir siyasi görüştür.[2] Alternatif sağı destekleyenler %80 oranında erkeklerden oluşmaktadır.[3]

Alternatif sağ söylemler, argo ve imgeler, beyaz milliyetçilikten farklı aşırılık yanlısı ideolojileri desteklemek amacıyla Batı dünyası dışındaki bazı kişiler tarafından da benimsenmiştir. Örnekler arasında İslamcı olan ve Taliban gibi geleneksel İslamcı gruplarla benzer politikaları teşvik eden ancak farklı bir estetiğe sahip olan "akh-right" da yer almaktadır. Akh-right ve Alternatif sağ destekçileri antisemitizm, kadın düşmanlığı, homofobi ve Taliban'ın kendisine yönelik ortak destek üzerinden internette bir araya gelmiştir.[4] İslam'ı seçen eski kick boksçu ve sosyal medya fenomeni Andrew Tate de bu alt kültürde oldukça popüler bir isim olarak dikkat çekmektedir.[5]

Kaynakça

  1. ^ ""The alt-right is fractured, more violent headed into Trump's second year"". 12 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2024. 
  2. ^ ""What Was the Alt-Right?"". 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2024. 
  3. ^ ""The Women Behind the 'Alt-Right'"". 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2024. 
  4. ^ ""Gen Z's Alt-Right Declares New Hero: the Taliban"". 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2024. 
  5. ^ ""Andrew Tate's Muslim fanbase is growing. Some say he's exploiting Islam for internet popularity"". 18 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Liberal Demokrat Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Liberal Demokrat Parti, 26 Temmuz 1994 tarihinde Besim Tibuk liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "LDP" şeklindedir. Simgesi yunustur. Genel başkanı Gültekin Tırpancı'dır. Ocak 2024'te yayınlanan verilere göre partinin 3.601 üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslamcılık</span> Politik bir akım

İslamcılık, modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir. Bu akımlardaki hakim anlayış Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker'in yerine getirilmesidir. Siyasal İslam'ın Seyyid Kutub ve Mevdudî gibi köktendinci öncüleri "Allah'ın sistemi" olarak gördükleri şeriata dayanmayan güç sahipleri olarak tanımladıkları tağuta isyanı tevhidin ön şartı olarak sundular.

<span class="mw-page-title-main">Popülizm</span> politik yönelim veya bakış açısı

Popülizm veya halk çıkarcılığı, toplumdaki seçkin bir tabaka tarafından halkın çıkarlarının bastırıldığını ve engellediğini varsayan ve devlet organlarının bu seçkin tabakanın etkisinden çıkarılıp halkın yararına ve toplum olarak gelişmesi için kullanılması gerektiğini söyleyen siyasî bir felsefe veya söylem biçimi. Popülist söylem "sokaktaki insan"ın ekonomik ve sosyal çıkarlarını vurgulayarak, önyargılarını ve duygusal kırılmalarını kullanarak başarıya ulaşmayı amaçlar. Popülist söylem, belirli bir ideolojiye bağlı değildir. Nitekim, son yıllarda hem sol hem de sağ görüşlü liderlerin popülizme başvurduğu gözlemlenmiştir.

Muhafazakârlık veya tutuculuk, geleneksel toplumsal etmenlerin korunmasını destekleyen politik ve toplumsal felsefedir. Daha belirgin bir anlamda ilgili toplumun içinde bulunduğu çağın gereklerini göz ardı etmeksizin, geçmişten gelen tarihsel, kültürel ve uygar birikimlerini kaybetmeden, kısaca öz dinamiklerinin değişmesine karşı direnç gösteren, toplumsal-kültürel değerlerin korunmasını savunan politik bir görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Demir Muhafızlar</span>

Demir Muhafızlar, 1927'den II. Dünya Savaşı'nın erken dönemlerine kadar Romanya'daki aşırı milliyetçi, kökten dinci, aşırı sağcı, anti-semitist, faşist bir harekete ve de siyasi partiye verilen isimdir.

Sağcılık, toplumsal hiyerarşiyi veya toplumsal eşitsizliği kabul eden veya destekleyen siyasal duruş veya etkinliktir. Toplumsal eşitsizlik, sağcılar tarafından; ya milletsel/ırksal farklılıklardan, ya dini ve inançsal farklılıklardan, ya kültürel ve sosyal farklılıklardan ya da piyasa ekonomisindeki rekabetten kaynaklandığı için kaçınılmaz, doğal, normal veya cazip bulunur. Sağ ve sol isimli siyasal kavramlar, Fransız Devrimi (1789-1799) zamanında, ayrı görüşteki siyasetçilerin Fransız parlamentosunun sağında veya solunda oturmalarından esinlenilerek oluşturulmuştur; parlamento başkanının sağındaki koltuklarda oturanlar, çoğunlukla monarşist Ancien Régime destekçilerinden oluşmuştur.

Merkez sağ, siyasi spektrumun sağında yer alırken merkeze daha yakındır. Merkez sağ partiler genellikle liberal demokrasiyi, kapitalizmi, piyasa ekonomisini, özel mülkiyet haklarını ve az ölçekte bir refah devletini destekler. Merkez sağ oluşumlar muhafazakârlığı ve ekonomik liberalizmi desteklerken sosyalizm ve komünizme karşı çıkarlar.

<span class="mw-page-title-main">Aşırı sol</span> politik konum

Aşırı sol, radikal sol veya ekstrem sol siyasi yelpazenin solunda standart siyasi solun ötesinde olan politikalardır. Terimin tek ve tutarlı bir tanımı yoktur; bazı bilim insanları bunu sosyal demokrasinin daha solunu temsil ettiği şeklinde değerlendirirken diğerleri bunu komünist partilerin soluyla sınırlı tutar. Bazı durumlarda aşırı sol, bazı otoriterlik biçimleri, anarşizm, komünizm ve Marksizm ile ilişkilendirilmiş veya devrimci sosyalizm, buna ek olarak ilgili komünist ideolojileri veya anti-kapitalizm ve küreselleşme karşıtlığını savunan gruplar olarak karakterize edilmiştir. Aşırı sol terörizm, ideallerini demokratik süreçleri kullanmak yerine siyasi şiddet yoluyla gerçekleştirmeye çalışan aşırıcı, militan veya isyankar gruplardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Aşırı sağ</span> sağcı siyasette sağcılığın en yüksek biçimini gösteren politik konum

Aşırı sağ, radikal sağ ya da ekstrem sağ, sağcı siyasette sağcılığın en yüksek biçimini gösterir. Aşırı sağ siyaset, toplumsal hiyerarşiyi aşırı biçimde destekler; daha doğuştan bazı insanların aşağı, bazılarınınsa üstün olduğu gibi düşünceleri içinde barındırır. Belirli kişilerin ya da grupların ileri derecede üstünlüğünü destekler. Bu tip siyaset genel olarak otoriterdir ve radikal biçimde sol fikirlere karşıtlık içerir. Genellikle aşırı sağ terimi istenmeyen gruplara karşı göç ve uyum karşıtlığı duruşları, sosyokültürel boyutta baskı, milliyet ayrımcılığı; ırksal ve dinsel grupların kendilerini diğerlerinden üstün konuma getirecek tutumlar, küreselleşme karşıtlığı gibi görüşleri kapsamaktadır. Başka bir deyişle kavram aşırı milliyetçi, yabancı düşmanı, ırkçı, köktendinci özelliklerine sahip kişi ya da grupları tanımlamada kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

Ülkücü komando kampları, 1968 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi lideri Alparslan Türkeş'in emriyle kurulan ve 1978 yılına kadar Ülkü Ocaklarına bağlı gençlere paramiliter eğitim veren kamplardır. Gladio Operasyonu'nun bir parçası olarak, Amerika Birleşik Devletleri kamplara silahları finanse etti ve gönderdi ve kamplardaki eğitmenler, daha önce ABD'nden eğitim almış olan Türk düzensizlerdi. İlki 14 Temmuz 1968'de İzmir, Gümüldere’de MTTB tarafından 100 gencin eğitimi ile başladı. Kamplar 1970 sonuna kadar 35 ile yayılarak, 15 bin sağcı genç erkek eğitti. Yozgat, Çankırı, Kayseri, Trabzon, Antalya, Ankara, İzmir ve İstanbul gibi şehirlerde kurulan 35 kampta, 10 yılda 100 binden fazla ülkücü komandonun eğitildiği tahmin edilmektedir. Askerlerin "iyi disiplinli" olduğu iddia edildi, ve kamplardan mezun olduktan sonra sık sık solculara, Alevilere, Kürtlere ve İslamcılara yönelik çatışmalara ve saldırılara katıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Jobbik</span> Macaristanda bir siyasî parti

Jobbik - Muhafazakarlar, bir Macar siyasi partisi.

Liberal muhafazakârlık, özel mülkiyet, serbest ekonomi girişimciliği ile halkın geleneksel, kültürel ve ahlaki değerlerini yönetime dahil eden; anayasal ve temsili hükûmeti savunan muhafazakâr bir siyasi ideolojidir.

Merkezcilik, toplumsal eşitliğin yanı sıra belirli bir sosyal hiyerarşinin kabul edilmesini veya desteklenmesini içeren siyasi bir bakış açısı veya duruştur. Bununla birlikte, merkezcilik, önemli ölçüde sağ veya sol yanlısı politika değişikliklerine karşı çıkar.

Siyasi yelpaze, siyasi pozisyon veya politik spektrum, farklı siyasi pozisyonları birbirine göre tanımlamak ve sınıflandırmak amacıyla kullanılan bir sistemdir. Bu pozisyonlar, bağımsız siyasi boyutları temsil eden bir veya daha fazla geometrik eksende yer alır. "Siyasi pusula" ve "siyasi harita" ifadeleri, özellikle popüler iki boyutlu modellerine atıfta bulunmak üzere, siyasi yelpazeyi ifade etmek için kullanılan terimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sağ popülizm</span> sağ siyaset ile popülist söylem ve temaları birleştiren siyasi ideoloji

Sağ popülizm, sağ siyaseti popülist retorik ve temalarla birleştiren bir siyasi ideolojidir. Popülizm, politikacıların elitlerden ziyade sıradan insanlara hitap etmesi gerektiği fikridir. Sağ kanat popülistler genellikle düzene karşı konuşurlar ve halktan destek almak için elitizm karşıtı duyguları kullanırlar. Genellikle ülkelerinin kültürünü, kimliğini ve ekonomisini yabancılardan gelen tehditlere karşı savunurlar. Bu ideoloji sağcı siyaset, sosyal muhafazakârlık, ekonomik milliyetçilik ve mali muhafazakârlık ile ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülgani Birader</span>

Molla Abdülgani Birader veya Molla Birader Afganistan'daki Taliban hareketinin kurucularındandır. Molla Muhammed Ömer'in yardımcısıydı ve Muhammed Ömer'den sonraki en yetkili isimdi. 2010'da Servislerarası İstihbarat ve ABD'nin ortak operasyonu ile Karaçi'de yakalandı. 2018'de serbest bırakıldı. Günümüzde Taliban siyasi ofisi liderliğini yürütmektedir. Kâğıt üstünde emir sıfatına sahip olan Hibetullah Ahundzade'nin altında yer alsa da, medya tarafından Taliban'ın fiilî lideri olarak addedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrabiya</span>

Avrabiya veya Avrabistan, Avrupa'nın Araplaşacağını ve Müslümanlaşacağını savunan bir kavramsallaştırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Alternatif sağ boru hattı</span>

Alternatif sağ boru hattı, alternatif sağ hareketi kapsayan doğru internet radikalleşmesine ilişkin önerilen bir kavramsal modeldir. Antifeminist veya SJW karşıtı fikirler gibi sağcı siyasi içeriklerin tüketilmesinin, alternatif sağ veya benzeri aşırı sağ politikalara maruz kalmanın kademeli olarak arttığı bir olgu olarak tanımlamaktadır. Bu etkileşimin, siyasi yorumcuların ve çevrimiçi toplulukların birbirine bağlı doğası nedeniyle gerçekleştiğini ve bir kitlenin veya topluluğun üyelerinin daha aşırı grupları keşfetmesine izin verdiğini öne sürmektedir. Bu süreç en yaygın olarak video platformlarından YouTube ve Twitch ile ilişkilendirilmekte olup belgelenmiştir ve büyük ölçüde çeşitli sosyal medya platformlarındaki algoritmaların, kullanıcıların etkileşimde bulundukları içeriğe benzeyen fakat kullanıcıları hızlı bir şekilde tuzaklara düşürebilecek içerikler önerme yöntemiyle işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nacionalni stroj</span>

Nacionalni Stroj, 2005-2011 Yılları arasında Sırbistan'da kurulan aşırı sağcı ve neo-Nazi bir örgüttür. Bu örgüt, Yugoslavya'nın dağılmasının ardından ortaya çıkan siyasi ve sosyal kargaşa ortamında milliyetçi ve ırkçı ideolojilere sahip gençler arasında popülerlik kazandı. Nacionalni Stroj, özellikle milliyetçilik, anti-Semitizm, yabancı düşmanlığı ve beyaz üstünlüğü gibi aşırı sağ ideolojileri savunuyordu.