İçeriğe atla

Altera

Altera
EndüstriTümleşik devreler
Kuruluş1983, 1989'da halka açıldı
Genel merkeziSan Jose, Kaliforniya (ABD)
Önemli kişilerJohn P. Daane, CEO
ÜrünFPGAlar, CPLDler, Gömülü İşlemciler, Structured ASICs
Geliryılda ~1,28 milyar dolar
Çalışan sayısı~2,600
Web sitesiwww.altera.com
Altera'nın San Jose'deki ana merkez binası
Altera'nın ürettiği Stratix II GX FPGA.
Altera'nın ürettiği 'Flex EPF10K20' FPGA

Altera Corporation (NASDAQ: ALTR) programlanabilir mantık devrelerinin önde gelen üreticilerinden biridir. Altera hisseleri NASDAQ-100 ve S&P 500 endekslerinde işlem görmektedir.

Altera, geçmişte yarı iletken üretiminde pazar payına sahip olan Signetics ve MMI şirketlerinin ardından programlanabilir mantık devrelerinin yaratılmasına öncülük etmiştir. Altera bugün ürünlerinde programlanabilir devrelerin üzerinde bir sistem yaratmaya olanak sağlayan pek çok yetenek sunmaktadır. Bu ürünlerin arasında gömülü bellekler, gömülü işlemciler ve yüksek hızlı alıcı/verici devreleri sayılabilir. Altera yakın geçmişte 130 nm ve 90 nm teknolojilerini kullanarak oldukça başarılı ürünleri piyasaya sürmüştür. Pazardaki başlıca rakipleri Xilinx, Lattice Semiconductor, Actel, Quicklogic ve Atmel firmalarıdır.

Altera aynı zamanda mantık devrelerinin tasarlanması ve benzetilmesi amacıyla kullanılan Quartus II adlı yazılım araçlarını geliştirmektedir. Altera'nın yazılım araçları güncel donanım tanımlama dilleri olan VHDL ve Verilog'u desteklemesine karşın, Altera, AHDL olarak bilinen kendi donanım tanımlama dilini geliştirmiştir.

Altera 01/06/2015 tarihinde Intel tarafından satın alınmıştır. Intel'in duyurusuna göre şirket, mikro işlemci devi rakibi Altera'yı 16,7 milyar dolar ödeyerek satın almıştır.212.133.164.110 10:29, 2 Haziran 2015 (UTC)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Microsoft</span> Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu teknoloji şirketi

Microsoft Corporation, ABD merkezli çok uluslu teknoloji şirketidir. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirir, üretir, lisanslar ve satar. Şirketin en çok bilinen yazılımları Microsoft Windows ve MS-DOS işletim sistemi aileleri, Microsoft Office paketi, Bing adlı arama motoru, Internet Explorer ve Edge web tarayıcılarıdır. Öne çıkan donanım ürünleri ise Xbox video oyun konsolları, Microsoft Hololens sanal gerçeklik gözlükleri ve Microsoft Surface dokunmatik ekranlı kişisel bilgisayar ürün ailesidir. Microsoft, 2016 itibarıyla dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi ve dünyanın en değerli şirketlerinden birisidir. Şirketin adı, "microcomputer" (mikrobilgisayar) ve "software" (yazılım) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Mikrodenetleyici</span>

Mikrodenetleyici bir VLSI entegre devre çipinde küçük bir bilgisayar'dır. Mikrodenetleyici, bellek ve programlanabilir giriş/çıkış çevre birimleri ile birlikte bir veya daha fazla CPU kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Intel</span> ABD merkezli teknoloji şirketi

Intel, merkezi Santa Clara, Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nde bulunan Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir teknoloji şirketidir. Gelire dayalı, dünyanın en büyük ve en değerli yarı iletken yonga üreticisidir. Çoğu kişisel bilgisayarda bulunan işlemciler olan X86 serisi mikroişlemcilerin mucididir. Intel, toplam gelirine göre en büyük ABD şirketleri arasında 2018 Fortune 500 listesinde 46. sırada yer aldı. 2024-2025 sezonundan itibaren UEFA ile 3 yıllık sözleşme imzalayarak Dünyada ilk kez Futbol ile İnovasyonun birleşimi için büyük bir adım attı.

i486

Intel 80486 yazılım (software) açısından I486 ailesinin yazılım içeriği, Intel 80386 içeriğiyle birkaç değişiklik dışında hemen hemen aynısıdır.

ASUSTeK Computer Inc., 1989 yılında kurulmuş Tayvan merkezli bir bilgisayar ve donanım üreticisi. Dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar, netbook, kablosuz yönlendirici, projektör, anakart, cep telefonu, LCD Panel, katı hal sürücüsü, optik depolama, ağ donanımı, bilgisayar kasası, elektronik devre elemanları, bilgisayar soğutma sistemleri, sunucu, giyilebilir bilgisayar, ekran kartı gibi geniş bir üretim ağına sahip olan şirket özellikle son dönemde ürettiği dizüstü bilgisayarlarla adından söz ettirir hale gelmiştir. Kaliteyi, teknolojiyi ve sağlamlığı ön plana çıkarmayı amaçlayan şirket bunu sloganına da yansıtmış ve bu doğrultuda satış yapmaya devam etmektedir. Şirketin eski sloganı "Inspiring Innovation. Persistent Perfection."yani "İlham Verici Yenilik. Kalıcı Mükemmellik." iken, yeni sloganı ise "In Search of Incredible."yani " İnanılmazın Arayışında"'dır. Şirket ayrıca bir orijinal ürün üreticisidir (OEM). Asus'un Tayvan Borsası'nda 2357 kod koduyla birincil, Londra Borsasında ise ASKD kod koduyla ikincil bir kaydı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Athlon</span> AMD tarafından üretilmiş bazı x86 tabanlı mikroişlemci yongalarına verilen ticari marka

Athlon, Amerikalı AMD şirketi tarafından üretilmiş olan farklı x86 tabanlı mikroişlemci yongalarına verilen ticari marka.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mimarisi</span>

Bilgisayar mimarisi, en küçüğe ve en başarılıya ulaşmayı hedeflerken aynı zamanda maliyeti de göz önünde bulundurduğu için sanat ve bilimin ortak buluştuğu nokta olarak da tanımlanır. Bilgisayar Mimarisi, bilgisayar parçalarının iç yapıları ve aralarındaki haberleşme bağlantıları ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Alanda programlanabilir kapı dizisi</span>

FPGA, programlanabilir mantık blokları ve bu bloklar arasındaki ara bağlantılardan oluşan ve geniş uygulama alanlarına sahip olan sayısal tümleşik devrelerdir. Tasarımcının ihtiyaç duyduğu mantık işlevlerini gerçekleştirme amacına yönelik olarak üretilmiştir. Dolayısıyla her bir mantık bloğunun işlevi kullanıcı tarafından düzenlenebilmektedir. FPGA ile temel mantık kapılarının ve yapısı daha karmaşık olan devre elemanlarının işlevselliği artırılmaktadır. Alanda programlanabilir ismi verilmesinin nedeni, mantık bloklarının ve ara bağlantıların imalat sürecinden sonra programlanabilmesidir.

Donanım tanımlama dili veya DTD, elektronik devrelerin tanımlanması amacıyla kullanılan herhangi bir bilgisayar dilinin sınıfına verilen addır. Donanım tanımlama dili, devrenin yürüttüğü işlemi, tasarımını ve benzetim (simülasyon) yoluyla doğrulamasını gerçekleştirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Itanium işlemcisi</span>

Itanium işlemcisi, Intel firmasının 64-bit işlemci ailesinden olup IA-64 mimarisi kullanan işlemcilerinin devamı olarak bilinir. Itanium ve Itanium2 olarak sunulan bu işlemci ilk olarak Ekim 2001'de piyasaya sürülmüştür. Itanium işlemcilerin asıl hedefi yüksek performansa sahip bilgisayarlardı. Bu işlemcinin mimarisinin gelişimi ilk olarak Hewlett-Packard tarafından yapılmıştır ve devamında ise Intel ve Hewlett-Packard ortak olarak birlikte gerçek Itanium mimarisini geliştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Xilinx</span>

Xilinx, Inc., FPGA olarak bilinen, üretimden sonra ayarlanabilen tümleşik devreleri üreten dünyanın en büyük ortaklığıdır. 1984 yılında iki yarı iletken konusunda uzmanlaşmış Ross Freeman ve Bernard Vonderschmitt isimli iki mühendis tarafından kuruldu. Her ikisi de Zilog adlı bir şirkette çalışıyorlardı. Bu sırada Freeman blank tape gibi davranan ve kullanıcılara programlanabilir altyapılar sunan bir devre yapmayı planladı. Fakat Zilog' u FPGA üretmek için gerekli olan yatırımı yapmaya ikna edemedi. Bunun üzerine Zilog' dan ayrıldı ve eski iş arkadaşı olan Bernard Vonderschmitt ile takım oluşturdu. 1984 kurulan şirket 1985'te ilk ürünün sattı. Merkezi Kaliforniya'da bulunan firma, FPGA cihazlarını icat etmiş bulunuyor ve günümüzde bu cihazlara duyulan talebin yarısından fazlasını karşılıyor. Ana merkezi bugün ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki San Jose kentinde, Avrupa merkezi İrlanda'nın Dublin kentinde ve Asya Pasifik/Japonya merkezi ise Singapur'dadır. Ayrıca Austin/Teksas (ABD), Longmont/Kolorado (ABD), Albuquerque/New Mexico (ABD); Toronto (Kanada), Bengalor ve Haydarabad (Hindistan) kentlerinde de ofisleri bulunmaktadır. 14 Şubat 2022 tarihinde AMD şirketin tüm hisselerini 50 milyar dolar karşılığında satın aldığını duyurmuş, şirketin belirtilen zaman zarfından sonra NADSAQ borsasında listelenmeyeceğini belirtmiştir. Şirketin kapatılan hisse senetleri, yatırımcılarına 1.7234 AMD hissesi ve nakit olarak dağıtılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Lattice Semiconductor</span>

ABD'de kurulmuş olan Lattice Semiconductor Corporation yüksek başarımlı FPGA, CPLD ve SPLD gibi programlanabilir mantık devrelerinin üreticisidir. Ortaklığın ana merkezi Oregon'dadır. Dünya pazar payında Lattice FPGA aygıtlarında dördüncü, CPLD ve SPLD aygıtlarında ikincidir. Başlıca rakipleri Xilinx, Altera ve Actel şirketleridir.

<span class="mw-page-title-main">QNX</span>

QNX, gömülü sistemler pazarına yönelik Unix benzeri, gerçek zamanlı işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Sandy Bridge</span> Intel tarafından geliştirilen bir mikromimarinin kod adı

Sandy Bridge, Intel tarafından geliştirilen bir mikromimarinin kod adıdır. Geliştirilmesine 2005 yılında başlanan Sandy Bridge 2011 yılı Ocak ayında resmi olarak duyurulmuştur. 32 nm üretim süreciyle üretilen Sandy Bridge kod adlı işlemciler Intel'in ikinci nesil Core mimarisini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Ivy Bridge</span>

Ivy Bridge, Intel tarafından geliştirilen ve 2011 yılının 3. çeyreğinde piyasaya sürülen 22 nm üretim süreciyle üretilen işlemcilerin kod adıdır. Bu mimari aslında Intel'in 2005'ten beri kullandığı Sandy Bridge mimarisinin geliştirilmiş halidir. 32 nm olan üretim süreci Ivy Bridge ile 22 nm'ye geliştirilmiştir. Bu yüzden "22 nm Die Shrink of Sandy Bridge" olarak da anılır. Ivy Bridge geriye dönük olarak Sandy Bridge ile uyumludur. Ama yazılım güncellemesi gerekmektedir. Intel'in yeni çıkardığı 7 serisi Panther Point chipsetleri ile USB 3.0 ile de uyumlu olan Ivy Bridge; masaüstü ve mobil ortamda çalışabilmektedir. Masaüstü ortamlar için geliştirilen ilk Ivy Bridge mimarisine sahip Core i3 işlemci Eylül 2012'nin ilk haftasında piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gömülü sistem</span> Belli bir fonksiyonu yapmaya yönelik bilgisayar sistemi

Gömülü sistem, bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Sistem belirli bir amaca yönelik olduğu için tasarım mühendisleri ürünün boyutunu ve maliyetini azaltarak sistemi uygunlaştırabilirler. Gömülü sistemler genellikle büyük miktarlarda üretildiği için maliyetin düşürülmesinden elde edilecek kazanç, milyonlarca ürünün katları olarak elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ryzen</span> AMD İşlemciler

Ryzen Zen mikro mimarisine dayalı masaüstü, mobil, sunucu ve gömülü platformlar için AMD tarafından tasarlanan ve pazarlanan x86-64 mikro işlemcilerin bir markasıdır. Ana akım, meraklı, sunucu ve iş istasyonu segmentleri için pazarlanan merkezi işleme birimlerinden (CPU'lar) ve ana akım ve giriş seviyesi segmentler ve gömülü sistem uygulamaları için pazarlanan hızlandırılmış işlem birimlerinden oluşur.

Devre küçültme terimi, metal oksit yarı iletken (MOS) cihaz ölçeklemesini ifade eder. Bir devreyi küçültme eylemi, genellikle litografi devrelerindeki bir gelişmeyle ilişkilidir, daha gelişmiş bir üretim işlemi kullanarak aşağı yukarı aynı devreyi oluşturmaya dayanır. Devre küçültme; işlemcilerde büyük mimari değişiklikler yapılmadığı için AR-GE (araştırma-geliştirme) ücretlerini azalttığı ve aynı zamanda aynı yonga plağında daha fazla işlemci devresi üretilebildiği için satılan ürün başına maliyeti azalttığı için bir çip firması için genel masrafları azaltmaktadır.

AT91CAP, ARM'nin 32 bit RISC mikroişlemcilerini temel alan bir Atmel mikrodenetleyici ailesidir. Uygulama geliştiricisi tarafından kişiselleştirilebilen bir metal programlanabilir mantık kapıları bloğu içerirler. MP Bloğu bir veya daha fazla ek işlemci çekirdeği, ek çevre birimleri veya arayüzler ya da GPS korelatörü gibi uygulamaya özel mantık içerebilir.