İçeriğe atla

Altemur Kılıç

Altemur Kılıç (1924, Ankara - 20 Ekim 2016, Antalya), Türk gazeteci ve yazar. Kurtuluş Savaşı komutanlarından Kılıç Ali'nin oğludur.

Altemur Kılıç, Robert Kolej ve New York New School for Social Research Okulu, Siyasal Bilgiler Bölümü'nü bitirdi. Uzun yıllar çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazarlık, Yazı İşleri Müdürlüğü ve Genel Müdürlük yaptı.[1]

Devlet hizmetinde Washington, DC ve Bonn Büyükelçiliklerinin Basın Müşavirliği görevlerinde bulundu. İki kez Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve bir defa da TRT’nin kurulması sürecinin başında, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın radyo ve televizyonlardan sorumlu danışmanlığını yaptı. Birleşmiş Milletler Sekreteryası'nın Basın Bölümü’nde uzmanlıktan sonra da UNICEF’in Avrupa Bürosu Enformasyon Bölümü Müdürlüğü'nü yaptı. Birleşmiş Milletler nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği’nde Orta Elçi olarak bulundu.

1980 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra TRT Yönetim Kurulu ve Radyo-TV Yüksek Kurulu üyeliği yaptı.[2]

Yeniçağ gazetesinde de bir süre köşe yazarlığı yaptı.

Türkey and The World adıyla 1957 yılında Amerika'da, Türkiye'nin dış politikası konusunda yayımlanmış bir kitabının dışında, Titrek Pusula, Büyük Kürdistan Küçük Türkiye ve Kılıç'tan Kılıç'a Bir Dönemin Tanıklığı adlı kitapları bulunmaktadır.

1974 yılında Yaşar Holding adına yayınlanan haftalık "Devir" adlı derginin Genel Yayın Yönetmenliğini yapmıştır. Derginin devamlı yazarları arasında Kayhan Sağlamer, Bilgin Toker bulunmaktadır.

Türk futbolcu ve teknik direktör Gündüz Kılıç'ın kardeşi, siyaset adamı Kılıç Ali'nin oğludur.[3] Altemur Kılıç, 20 Ekim 2016 tarihinde Antalya'nın Alanya ilçesinde tedavi gördüğü hastanede öldü.[3] Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Gazeteci Altemur Kılıç vefat etti". Hürriyet. Demirören Haber Ajansı. 20 Ekim 2016. 23 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2016. 
  2. ^ "Altemur Kılıç kimdir?". birgun.net. BirGün. 20 Ekim 2016. 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2016. 
  3. ^ a b "Gazeteci Altemur Kılıç yaşamını yitirdi". cumhuriyet.com.tr. Cumhuriyet. 21 Ekim 2016. 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Ferzende Kaya, Türk gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hıncal Uluç</span> Türk gazeteci, köşe yazarı ve spor yorumcusu

Hıncal Uluç, Türk gazeteci, köşe yazarı ve spor yorumcusuydu. Sabah gazetesinde köşe yazıları yazdı ve A Spor'da yayımlanan Hıncal Uluç ile Baş Başa programında spor yorumculuğu yaptı.

Özkan Altıntaş, Türk gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">D. Mehmet Doğan</span> Türk yazar ve gazeteci

D. Mehmet Doğan, Türk yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Sarı Basın Kartı</span>

Sarı Basın Kartı veya Basın Kartı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından belli şartları ve yasal bekleme sürelerini yerine getiren gazetecilere Basın Kartları Komisyonu tarafından verilen bir karttır. Sahiplerinin gazeteci olduğunu belgeler ve kimlik kartı yerine de kullanılabilir. Devletin bütün kuruluşları bu kartı tanır.

Ayhan Hünalp, Türk şair, yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Birand</span> Türk gazeteci, sunucu ve yazar (1941–2013)

Mehmet Ali Birand, Türk gazeteci, yazar, köşe yazarı, haber sunucusu, televizyon yapımcısı. 1964 yılının temmuz ayında Abdi İpekçi'nin vasıtasıyla Milliyet gazetesinde mesleğe başladı. Bu dönemde Brüksel'e yerleşerek burada yirmi yıl yaşadı ve 1985 yılında TRT 1'de 32. Gün adlı bir aylık haber programı yapmaya başladı. Program oldukça başarılı oldu ve Birand, bu programla birlikte tanındı. 1991'de Türkiye'ye dönerek gazeteciliğe ve sunuculuğa farklı yayın organlarında devam etti. Ayrıca hakkında çeşitli davalar açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Cemal Fersoy</span>

Orhan Cemal Fersoy, Türk siyasetçidir.

Doğan Kasaroğlu, Türk gazeteci ve siyasetçidir.

Mehmet Yakup Yılmaz, Türk gazeteci yazar.

Ahmet Altıparmak, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Ülkü</span>

İrfan Ülkü, Türk gazeteci, kitap yazarı ve araştırmacı.

Yağmur Atsız, Türk yazar, şair ve gazetecidir. Nihal Atsız'ın oğlu, Buğra Atsız'ın ağabeyidir.

Yener Süsoy, Türk gazeteci ve yazardır.

Şenol Göka, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">TBMM TV</span> Türk ulusal devlet televizyon kanalı

TBMM TV veya Meclis TV, 2954 Sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu'nun 21. maddesi gereğince, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’na ait TRT 3 üzerinden, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile ilgili haberleri ve Genel Kurul toplantılarını canlı yayınlayan haber kanalıdır. 30 Eylül 2021'de yayın ekipmanlarının yenilenmesiyle beraber TRT 3 ile birlikte HD yayına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İletişim Başkanlığı</span> Türkiye cumhurbaşkanlığına bağlı devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ya da İletişim Başkanlığı, cumhurbaşkanlığına bağlı olarak devletin her türlü iletişim, basın, yayın ve bilgi alışverişi faaliyetini denetleyen ve idare eden kurumdur. 24 Temmuz 2018 tarihinde kuruldu ve Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Altun</span> Türk bürokrat, akademisyen ve Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanı

Fahrettin Altun, Türk akademisyen ve bürokrattır. 2018'den beri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Kendisi aynı zamanda Borsa İstanbul yönetim kurulu üyesi ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti başkanıdır.

Alin Taşçıyan Gazeteci, sinema yazarı, sinema eleştirmeni, TV programı yapımcısı ve sunucusu.

Hüsamettin Çelebi Türk gazeteci.