İçeriğe atla

Alte Veste Muharebesi

Alte Veste Muharebesi
Tarih3-4 Eylül 1632
Bölge
Alte Veste, Nürnberg
Sonuç İmparatorluk Zaferi
Taraflar
Kutsal Roma İmparatorluğu
Katolik Ligi
İsveç İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Albrecht von WallensteinGustaf Adolf
Lennart Torstensson  (esir)
Güçler
43,500 asker 44,600 asker
30,011 piyade
15,419 süvari
Kayıplar
1,400
400 ölü, 1000 yaralı
2,400
1000 ölü, 1400 ağır yaralı


Alte Veste Muharebesi, Otuz Yıl Savaşları'nın önemli bir muharebesidir.

Arka plan

1632 yazının sonlarında İsveç Kralı Gustaf Adolf'un ordusuyla Albrecht von Wallenstein Nürnberg yakınlarında karşı karşıya geldi. Gustaf Adolf'un General Tilly karşısındaki başarıları, Kutsal Roma İmparatoru II. Ferdinand'ı Albrecht von Wallestein'in emeklilikten yeniden askeri hizmete geri çağırmaya zorladı.

Wallenstein, İsveçlilerin Nürnberg'deki ilerlemesini durdurmak için harekete geçtiğinde İmparatorluk ordusunun sayısı çok arttı. Gustaf Adolf defalarca savaş için hazırlandı ve Wallenstein'e müstahkem kampından çıkması için meydan okudu fakat Wallenstein savaşa meyletmedi. Lakin şehirdeki yemek sıkıntısı artıkça Kral çaresiz kaldı ve saldırıya mecbur bırakıldı.

Savaş

Gustaf, Alte Veste'deki (ya da Eski Kale) ormanlık bir tepenin üzerinde bulunan terk edilmiş bir kaledeki İmparatorluk kampına saldırdı. Bu mülk, İsveç silahlarının İmparatorluk kampını domine etmesi için müsaitti. İmparatorluk tarafı İsveçlilerin ilerlemesini engellemek için siperler ve abatis hazırlamıştı. İsveç tugayları bocalayınca süvarilerin çoğu atlarından indirildi. Wallenstein bir darbe fırsatı gördü ve süvarilere saldırdı, ardından bitkin birliklerin çoğunu etkisiz hale getirdi. İsveç süvari rezervinin son bir müdahalesi felaketi önledi.[1]

Alte Veste kalıntıları, 2004

Sonuç

İsveçliler yenilgiye uğradı. İsveç topçu birliği komutanı Lennart Torstensson esir alındı ve neredeyse bir yıl boyunca Ingolstadt'ta rehin kaldı. Gustaf Adolf, Eylül ayı başında tekrar kuşatmayı kırmaya çalıştı ve 3 Eylül'deki Fürth Muharebesi'nde tekrar başarısız oldu. Birkaç hafta sonra tedarik sıkıntısı Wallenstein'in kuşatmayı bırakmasına ve kuzeye çekilmesine sebep oldu ve İsveçlilerin Nürnberg'den çıkmasına izin verdi. İki ordu, altı hafta sonra Gustaf Adolf'un öldürüldüğü Lützen Muharebesi'nde tekrar karşı karşıya geldi.[2]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otuz Yıl Savaşı</span> Avrupada 1618-1648 arası sürmüş savaş

Otuz Yıl Savaşı ya da Otuz Yıl Savaşları, çoğunlukla Kutsal Roma İmparatorluğu'nun sınırları içerisinde 1618'den 1648'e kadar sürmüştür. Avrupa tarihinin en yıkıcı savaşlarından birisi olan savaş sonucunda tahminen 4,5 ila 8 milyon arasında insan ölmüştür ve Almanya'nın bazı bölgelerinde %50'nin üzerinde nüfus düşüşü olmuştur. Seksen Yıl Savaşı, Mantova Veraset Savaşı, Fransız-İspanyol Savaşı ve Portekiz Restorasyon Savaşı da Otuz Yıl Savaşı ile bağlantılı savaşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Savaşı</span> 1808-1809a kadar süren Rus İsveç Savaşı

Finlandiya Savaşı, 1808-1809 yılları arasında İsveç ve Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın sonucu olarak Finlandiya İsveç'ten ayrılarak Rus İmparatorluğu'na bağlı özerk bir grandüklük haline geldi. Diğer önemli etkiler ise 1809 İsveç Devrimi'nin patlak vermesi ve buna bağlı olarak İsveç parlamentosunun yeni bir anayasayı kabul etmesi ile 1818'de yeni İsveç kraliyet ailesi olan Bernadotte Hanedanı'nın kurulmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Breitenfeld Muharebesi (1631)</span> Leipzigde muharebe

Breitenfeld Savaşı veya Birinci Breitenfeld Muharebesi, Breitenfeld yakınlarındaki surlarla çevrili Leipzig şehrinin yaklaşık 8 km kuzey batısında 17 Eylül 1631'de gerçekleşti, bu savaş Protestanların Otuz Yıl Savaşı'nda elde ettiği ilk büyük zaferiydi.

<span class="mw-page-title-main">Lehistan-İsveç Savaşı (1626-1629)</span>

Lehistan-İsveç savaşı (1626-1629) 17. yüzyılda İsveç İmparatorluğu ve Polonya arasındaki çatışmanın dördüncü savaşı. 1626'da başladı ve dört yıl sonra Altmark Antlaşması ile, daha sonra Stuhmsdorf'ta Stuhmsdorf Antlaşması ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Arvid Wittenberg</span>

Arvid Wittenberg, İsveçli asker, özel meclis üyesi ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Albrecht von Wallenstein</span> Bohemyalı askeri ve siyasi lider

Albrecht Wenzel Eusebius von Wallenstein Otuz Yıl Savaşları sırasında Katolik tarafında savaşan Bohemyalı askeri lider ve devlet adamı. Başarılı askeri kariyeri, öldüğü zamanlarda onu Kutsal Roma İmparatorluğu içerisindeki en zengin ve en etkili adamlardan birisi yaptı. Wallenstein, Habsburg İmparatoru II. Ferdinand'ın ordularının başkomutanı oldu ve Otuz Yıl Savaşları'nın önemli figürlerinden birisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Lützen Muharebesi (1632)</span>

Lützen Muharebesi, Otuz Yıl Savaşı sırasında, 16 Kasım 1632 günü Lützen yakınlarında gerçekleşen muharebe. Albrecht von Wallenstein komutasındaki İmparatorluk ordusu, II. Gustaf Adolf komutasındaki İsveç ordusuyla çarpışmıştır. İsveç zaferiyle sonuçlanan muharebede iki taraf da ağır hasar almış, Gustaf Adolf ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt (Oder) Muharebesi (1631)</span>

Frankfurt (Oder) Muharebesi, Otuz Yıl Savaş'ı içinde yer alan ve 13 Nisan 1631'de gerçekleştirilen bir muharebedir.. İsveç İmparatorluğu ile Kutsal Roma İmparatorluğu, Frankfurt (Oder) şehrinde stratejik olarak önemli, korunaklı bir yer olan Oder için savaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Werben Muharebesi</span>

Werben Muharebesi, İsveç İmparatorluğu ile Kutsal Roma İmparatorluğu arasında 1 Ağustos 1631'de yapılan ve Otuz Yıl Savaşı'na dahil olan bir muharebeydi. İsveçlilerin Gustaf Adolf tarafından yönetilen 16,000 askeri vardı ve İmparatorluk'un ise Mareşal Kont Tilly tarafından yönetilen 23,000 askeri vardı. Tilly'nin birlikleri, Gustaf'ın Werben (Elbe) önündeki siperlerine saldırdı, ancak İsveç bataryaları ve Wolf Heinrich von Baudissin komutasındaki süvariler İmparatorluk askerlerini püskürttü. Saldırı birkaç gün sonra aynı sonuçla tekrarlandı ve Tilly daha sonra 6,000 askerini kaybederek geri çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Rain Muharebesi</span>

Rain Muharebesi ya da Lech Nehri Muharebesi, Otuz Yıl Savaşı sırasında 15 Nisan 1632'de Bavyera'daki Rain yakınlarında gerçekleşen bir muharebedir. Gustaf Adolf komutasındaki İsveç-Alman birliği, Tilly Kontu Johann Tserclaes komutasındaki Katolik Ligi orduları ile savaştı. İsveç tarafı savaşı kazanırken Tserclaes ağır şekilde yaralandı ve daha sonra aldığı yaralar yüzünden öldü.

<span class="mw-page-title-main">Willstätt Muharebesi</span> Otuz Yıl Savaşları sırasında yapılan bir muharebe

Willstätt Muharebesi, Kutsal Roma İmparatorluğu'ndaki Strazburg şehri yakınlarında Otuz Yıl Savaşları esnasında yapıldı. Eylül ayında Nördlingen Muharebesi'nde İsveç ordusuna ağır bir yenilgi veren İmparatorluk, İspanya ve Katolik Birliği orduları, İsveç'in elindeki Güney Almanya'nın çoğunu ele geçirdi. Wilsttätt'ta, Lorraine Dükü IV. Charles ve General Johann von Werth tarafından yönetilen İmparatorluk ve Katolik Birliği'nin orduları, İsveçlilerin Alman Salm-Kyrburg-Mörchingen, Württemberg Düklüğü ve Baden-Durlach Margravlığından topladığı bir İsveç birliğini yendi. Savaş üç saat sürdü ve savaş alanında 2.000 İsveç askeri ölürken bozgundan sonra daha fazlası öldü. Rheingrave Otto kendini zor kurtardı.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Kuşatması</span>

Nürnberg Kuşatması, 1632'de Otuz Yıl Savaşı esnasında İmparatorluk şehri Nürnberg'in İmparatorluk orduları tarafından kuşatılmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fürth Muharebesi</span>

Fürth Muharebesi, 3 Eylül 1632'de İsveç'in Otuz Yıl Savaşları'na girmesiyle, Kutsal Roma İmparatoru II. Ferdinand'ın Katolik güçleriyle İsveç Kralı Gustaf Adolf'un Protestan güçleri arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Oldendorf Muharebesi</span> İsveç İmparatorluğu ile Kutsal Roma İmparatorluğu arasında yapılan savaş

Oldendorf Muharebesi, Otuz Yıl Savaşları'nın bir parçası olarak 8 Temmuz 1633'te İsveç İmparatorluğu ile Kutsal Roma İmparatorluğu arasında Aşağı Saksonya'nın Hessich Oldendorf bölgesinde yapıldı. İsveç tarafı kesin bir zafer elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Nördlingen Muharebesi (1634)</span>

Nördlingen Muharebesi, Otuz Yıl Savaşları'nın bir parçası olarak 6 Eylül 1634'te meydana geldi. Birleşik İmparatorluk-İspanyol orduları, İsveç-Alman Protestan birliğine karşı ezici bir zafer kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Lübeck Antlaşması (1629)</span>

Lübeck Antlaşması ya da Lübeck Barışı, Danimarka'nın Otuz Yıl Savaşları'na müdahalesini sona erdirmiştir. Lübeck'te 26 Mayıs 1629'da Albrecht von Wallenstein, Danimarka Kralı IV. Christian ve Haziran'da Kutsal Roma İmparatoru II. Ferdinand tarafından imzalandı. Katolik Birliği resmen bir birlik olarak katıldı. Danimarka-Norveç'e savaş öncesi toprakları İmparatorluk iç işlerine karışmaması karşılığında geri verildi.

<span class="mw-page-title-main">Johan Banér</span>

Johan Banér, Otuz Yıl Savaşı esnasında İsveçli bir feldmareşaldi.

<span class="mw-page-title-main">Melchior von Hatzfeldt</span>

Melchior Graf von Gleichen und Hatzfeldt, Albrecht von Wallenstein ve Matthias Gallas komutası altında Otuz Yıl Savaşı'nda savaşan bir İmparatorluk mareşaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Gottfried Heinrich Graf zu Pappenheim</span>

Gottfried Heinrich Graf zu Pappenheim, Otuz Yıl Savaşı’nda Kutsal Roma İmparatorluğu’nun mareşaliydi. Katolik Ligi’nin bir destekçisiydi ve Lützen Muharebesi esnasında İsveç kralı Gustaf Adolf komutasındaki Protestan güçlere karşı savaşırken ölümcül şekilde yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Johann Tserclaes</span>

Tilly Kontu Johann Tserclaes, Otuz Yıl Savaşı’nda Katolik Ligi güçlerini yöneten mareşaldi. 1620-31 yılları arasında Beyaz Dağ, Wimpfen, Höchst, Stadtlohn Muharebeleri ve Pfalz’ın Fethi de dahil olmak üzere Protestanlara karşı eşsiz ve büyük zaferler kazandı. Lutter’de bir Danimarka ordusunu yok etti ve Protestan şehri Magdeburg’u yağmaladı, bu yağma esnasında siviller dahil 25.000 kişilik şehir sakinlerinin yaklaşık 20.000'inin ölmesine sebep oldu.