İçeriğe atla

Altar (karakter)

Altar, Tarkan'ın babasıdır. (Tarkan:Gümüş Eyer) Atilla Han'a sadık bir Hun vatandaşıdır ve Roma'ya ayak basıp ilk baskınları yapan kişidir (Gerçek biri olup olmadığı şüphelidir).

Babası çift boynuzlu olduğu için Atilla Han'ın yardımlarıyla kendine yeni bir halk, yeni bir ova, yeni bir Türklük bulmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarkan</span> Türk şarkıcı ve söz yazarı

Tarkan Tevetoğlu ya da sahne adıyla Tarkan, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır. 1990'ların başından itibaren Türk pop müziğinde yakaladığı devamlı liste ve satış başarılarıyla Türkiye'de ve dünya çapında tanınırlık elde etti.

Atilla Koç, 59. Hükûmet Kültür ve Turizm Bakanı, TBMM 22. ve 23. Dönem AK Parti Aydın milletvekilli.

<i>Come Closer</i>

Come Closer, Tarkan'ın 10 yılı aşkın tecrübesinin ürünü olarak duyurulan altıncı albümüdür. Albümdeki tüm şarkılar İngilizcedir. Albüm Avrupa, Asya, Güney Amerika'da yayımlandı. Türkiye ve yurt dışında toplam ilk hafta satışı altmış bini geçti. Yılına göre albüm satışları düşük seyretti. Albüm Türkiye'de yüz elli binden fazla sattı, yurt dışı dahil toplam satışta dört yüz bini geçmiştir. Albüm dünyada istenilen başarıya ulaşamadı, buna karşın Türkiye'de tüm zamanların en çok satılmış İngilizce albümü oldu. Albümün istenen sonuçlara ulaşamamasının en büyük nedeni, hiç Türkçe söz içermemesi ve müziklerin Tarkan'dan uzak olması olarak dile getirildi. Özellikle Türk hayranlar tarafından çok eleştirildi ve sırf İngilizce olan albümden bir şey anlamadıklarını dile getirdiler.

<i>Dudu</i> (albüm)

Dudu, Tarkan'ın EP formatında yayınladığı beşinci albümüdür. 5 şarkı ve 5 remix içerir. Albüm Avrupa, Asya'da piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Ergün</span> Türk tiyatro ve sinema oyuncusu

Atilla Ergün, doğum adıyla Atilla Ergündoğmuş, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Muncuk Han veya Boncuk Han, Hun İmparatorluğu'nda bir soylu. Hükümdarlar Rua ve Oktar'ın kardeşi, Atilla ile Bleda'nın babasıdır. Hakkında pek bir şey bilinmemektedir.

Tarkan, Türklerde ve Moğollarda demirci, demir ustası ve aynı zamanda devlet görevlisi veya savaşçı/asker demektir. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde generallere verilen ad. Tarhan, Targan, Dargan, Darkan olarak da söylenir. Tarkanların, toplumda saygın bir konumu vardır. Hatta zaman zaman Türk ve Moğol devletlerinde tarkanlar vergi dışı tutulmuşlardır. O kadar ki, tarkanlık yüksek bir unvandır. Sezgin Burak tarafından oluşturulmuş Tarkan adlı bir Hun savaşçısının çizgi öyküleri 1967 yılında yayınlanmaya başlamış ve özgün bir karakter haline gelmiş, daha sonra da filmleri çevrilmiştir. Bu öyküler pek çok kültürel unsuru bünyesinde barındırmıştır. Örneğin kahramanın yanında dolaşan bir kurdu vardır ve onun ayrılmaz bir arkadaşıdır.Bir kurt tarafından büyütülür. Ailesini katleden Alan Kralı Kostok'tan intikam alır. Atilla Han’ın fedaisi ve ona hizmet bir savaşçı olarak görünür. Gülmeyen yüzü, hedefinden şaşmayan kişiliği, cesurluğu, iyi silah kullanması öykülerde hep öne çıkar. Avrupa mitolojisindeki motiflerden zaman zaman yararlanılır. Örneğin dünya egemenliğini simgeleyen Marsın Kılıcını arar. Vikingler ile savaşır. Çinliler Tarkan’ın peşinden Avrupanın içlerine kadar gelir onu takip ederler. Roma askerleri dövüşür. Kendisinin Hun Türkü olduğunu ara sıra vurgular. 1969 yılında ilk Tarkan filmi Mars'ın Kılıcı, daha sonra Gümüş Eyer, Viking Kanı, Altın Madalyon ve Güçlü Kahraman maceraları sinemaya aktarılmıştır.

<i>Tarkan</i> (film) Tarkan serisinin ilk filmi (1969)

Tarkan ya da Tarkan: Mars'ın Kılıcı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Mars'ın Kılıcı isimli çizgi romandan uyarlanan 1969 yapımı fantastik Türk filmi. Tunç Başaran tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın Mars'ın Kılıcı adındaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin ilk filmi olan bu filmde devam filmlerinde de olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Tarkan: Gümüş Eyer</i> Tarkan serisinin ikinci filmi (1970)

Tarkan: Gümüş Eyer, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Gümüş Eyer isimli çizgi romandan uyarlanan 1970 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın filmle aynı addaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin ikinci filmi olan bu filmde diğer filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Tarkan: Viking Kanı</i> Tarkan serisinin üçüncü filmi (1971)

Tarkan: Viking Kanı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Viking Kanı isimli çizgi romandan uyarlanan 1971 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın filmle aynı addaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin üçüncü filmi olan bu filmde diğer filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Tarkan: Güçlü Kahraman</i> Tarkan serisinin beşinci filmi (1973)

Tarkan: Güçlü Kahraman ya da Tarkan: Güçlü Kahraman Kolsuz Kahramana Karşı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Güçlü Kahraman isimli çizgi romandan uyarlanan 1973 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın çizdiği filmle aynı addaki çizgi roman ile farklı konular işlemektedir. Çizgi romanda macera Roma İmparatorluğu'nda geçmekte iken filmdeki senaryo Çin üzerine yazılmıştır. Tarkan serisinin son filmi olan bu filmde de önceki filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

Tarkan, Sezgin Burak'ın çizdiği Tarkan çizgi romanındaki kurgusal Tarkan karakterinin uyarlandığı beş filmden oluşan kült film serisi. Filmlerin finansmanını ve dağıtımını Arzu Film ve Tuna Film şirketleri üstlenmiştir. İlk Tarkan filminin hazırlıkları 1969 yılında başlamış ve aynı yıl vizyon görmüştür. Son film ise 1 Kasım 1973 tarihinde gösterime girmiştir.

Mehmet Aslan Türk oyuncu, senarist ve film yönetmenidir.

İşad, eski Türklerdeki yüksek rütbeli komutanları tanımlamak için kullanılan terimdir. Bu kavram ayrıca Araplar tarafından Hazar Türklerinin komutanlarını tanımlamak için Kağan Beg biçiminde kullanılmıştır. Bu unvana en çok, eski Türk yazıtlarında ve Bugut Yazıtı'nda rastlanmaktadır. Unvanın Türklerdeki bilinen ilk kullanıcısı Göktürklerin kurucusu Bumin Kağan'ın babası Bilge Şad'dır.

Külüg Baga Kağan, Külüg Bilge Kağan veya Tolosu, Tun Baga Tarkan'nın ölümünden sonra Uygur Kağanlığı'nı 789-790 arasında yöneten kağandır. Babası Tun Baga Tarkan'dır. Uygur tahtında bir yıl gibi kısa bir süre kalabilmiştir. Külüg, 790'da kardeşi veya eşi E (葉) tarafından öldürülmüştür. İsmi, Karabalsagun Yazıtı'nda, yaptığı töre reformları sebebiyle geçmektedir.

Bilge İşbara Tamgan Tarkan ya da Taçam Bey, İkinci Göktürk Kağanlığı döneminde yaşamış olan bir Göktürk devlet adamıdır.

<i>Çalgı Çengi İkimiz</i> 2017 yapımı Türk komedi filmi

Çalgı Çengi İkimiz, 2016 yapımı Türk komedi filmidir. Yapımcılığını TR 40 33'ün üstlendiği filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Selçuk Aydemir yapmıştır. Filmin baş rollerini Ahmet Kural, Murat Cemcir ve Rasim Öztekin paylaşmaktadır. Murat Cemcir, film için 4 milyon dolara yakın para harcadıklarını söylemiştir.

Zeki Alpan, Türk sinema oyuncusu, senarist, yönetmen ve makyör.

Ah Çibek Arığ, Hakaslara ait bir destan. Destanın oluşumunun, içerisinde geçen bazı kavramlar ve tanımlardan hareketle Afanasiyevo kültürü ile ilişkilendirilerek MÖ 4 binli yıllara dek indiği düşünülmektedir.

Osman Han, Türk oyuncu. Aşçılık yaparken Yeşilçam'a girmiştir.