İçeriğe atla

Altınkum, Didim

Altınkum
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Koordinatlar: 37°21′22″N 27°17′20″E / 37.3561°K 27.2889°D / 37.3561; 27.2889
Ülke Türkiye
İlAydın
İlçeDidim
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
Posta kodu09270

Altınkum, Aydın ilinin Didim ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yunan tatil adası Kos bir saatlik tekne yolculuğu mesafesindedir ve Sisam, Rodos ve Kuşadası da menzil içindedir. Bölge, bir dizi küçük kırsal balıkçı köyünden bir turizm alanına dönüşmüştür. Altınkum ve Didim eskiden iki ayrı kasabaydı, ancak çoğu İngiliz ve bazı Almanlar olmak üzere yaklaşık 5000 yabancı da dahil olmak üzere yaklaşık 35.000 daimi ikamet eden bir birleşik nüfusla birlikte büyüdüler.

Ziyaretçiler ağırlıklı olarak Türk veya İngiliz'dir, ancak son yıllarda Macaristan, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerden gelen turistler, çoğunlukla aileler ve eski nesil olmak üzere artan sayıda ziyaret etmektedir. Kumlu bir koyda yer alan tesis, rahat ve resmiyetten uzaktır. Kolayca ulaşılabilen üç plaj vardır ve hepsi Mavi Bayrak Ödülü'ne layık görülmüştür.Yakın bölgede 55 km'lik (34 mil) sahil şeridi ile, Mavi Bayrak sınıflandırmasıyla ödüllendirilmiş on bir tanesi de dahil olmak üzere keşfedilecek birçok plaj vardır.

Tesisin önündeki Ana (veya Birinci) plaj, güneşlenme ve su sporları ile uzun ve geniş bir kum şerididir. Kiralık şezlong ve şemsiyeler mevcuttur. Yakındaki sahil şeridini gezen tekne turları, ana limandan hareket eder ve gemide öğle yemeği ve ikindi çayı servisi yapar. Sahil boyunca kafeler, barlar ve restoranlar bulunmaktadır.

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grenada</span> Atlas Okyanusunda yer alan bir ada devleti

Grenada, Karayip Denizi'nde, doğusunda Atlas Okyanusu yer alan ada ülkelerinden biridir. Grenada adası ile Grenadinler ada grubundan oluşur. Trinidad ve Tobago'nun kuzeyindedir. Grenada adasının uzunluğu 20 km'den biraz fazladır. Ülke, İngiliz Milletler Topluluğu üyesidir. Grenada Kralı III. Charles'tır

<span class="mw-page-title-main">Ege Bölgesi</span> Türkiyenin Ege Denizi kıyısındaki coğrafi bölgesi

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege ve İç Batı Anadolu olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur. Efes Antik Kenti, Laodikya Antik Kenti, Sardis Antik Kenti, Stratonikenia Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Blaundus Antik Kenti, Aizanoi Antik Kenti gibi birçok tarihi mekan vardır. Ege Bölgesi'nin iklimi Akdeniz İklimi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Güzelçamlı, Kuşadası</span>

Güzelçamlı, Aydın ilinin Kuşadası ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Akbük, Didim</span>

Akbük, Aydın ilinin Didim ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Güllük, Milas</span>

Güllük, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde, Muğla ilinin büyükşehir yapılmasını takiben Milas ilçesi ve belediyesine bağlı olarak mahalle statüsüne geçmiş bir sahil yerleşim bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Göcek</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Göcek, Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Göcek Mahallesi adı geçmişte yerleşim bölgesinde bulunan Göçek adlı gruptan gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Caddebostan</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Caddebostan, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan bir mahalledir. Çiftehavuzlar ve Erenköy arasında kalır. İstanbul'un en gözde mahallelerinden olup Bağdat Caddesi, CKM gibi yerlere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bölgede ünlü markaların mağazaları mevcuttur. Türkiye'de az görülen bisiklet yolu mevcuttur. Bizans döneminde bu mahalleye Ruphinianus veya Drys denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Rivierası</span>

Türk Rivierası, Türkiye'de Ege ve Akdeniz kıyısındaki iki ayrı coğrafi bölge arasında kalan bir kısmı belirtmek için kullanılan terimdir. Türk Rivierası doğuda Antalya ilinden başlayan ve batıda Muğla ilini de içine alarak İzmir ilinin orta kesimine uzanan bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Zante</span> Yunanistana bağlı ada

Zanta, Zakesna ya da Zakilda, İyon Denizi'nde bulunan, Yunanistan'a bağlı bir adadır. İyon Adaları arasında en büyük üçüncü ada olan Zante, bölgedeki adalar arasında ayrı bir belediyeye sahip olan tek adadır. 405.55 kilometre karelik yüzölçümüne ve yaklaşık olarak 123 kilometre sahil şeridi uzunluğuna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Yolculuk</span>

Mavi Yolculuk; Halikarnas Balıkçısı, Azra Erhat ve Sabahattin Eyüboğlu tarafından literatüre kazandırıldığı kabul edilen ve günümüzde özellikle turizmde kullanılan bir terimdir. İsmin kaynağı, Azra Erhat'ın ilk olarak 1957'de, daha sonra daha kapsamlı tarzda 1962 ve 1979'da yayınlanan aynı adlı kitaplarıdır. Erhat'ın deyimiyle "Cevat Şakir Kabaağaçlı mavi yolculuğun kurucusu ise, Sabahattin Eyüboğlu onun isim babasıdır."

<span class="mw-page-title-main">Çaltı, Çarşamba</span>

Çaltı, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kapızlı, Mersin ilinin Silifke ilçesine bağlı Atakent beldesinin Susanoğlu ile beraber iki mahallesinden biridir. İzcilik kampı ve devlete ait dinlenme tesislerinin yanında, kişilerin daha çok iki katlı yazlıkları bulunmaktadır. Kızkalesi, Adamkayalar, Uzuncaburç gibi tarihi yerlere yakın olup, dünyada 3 mavi bayrağa sahip olan ender bölgelerdendir. Yaklaşık 20 km. uzunluğunda bir plajı vardır.Mersin'e 70 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Bayrak</span> Ciddi Araştırmalar Sonucu Dünyanın En Temiz Plajlarına Verilen Üst Düzey Ödül

Mavi Bayrak, 44 ülkede faaliyet yürüten Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE), belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği ödül.

<span class="mw-page-title-main">Plaj</span> bir göl veya deniz gibi su alanının başka bir karasal bölgeye yakın olduğu kumsal alan

Plaj; kıyı şeridinde denize girmek için düzenlenmiş, genellikle kumluk veya çakıl taşlı alan. Bir Plajı oluşturan parçacıklar tipik olarak kum, çakıl, zona, çakıl taşları gibi kayadan yapılır. Kumluk olanlarına kumsal denir. Azericede plaj anlamına gelen "çimerlik" sözcüğü de, yaygın olmamakla birlikte Türkçede de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Atakent, Silifke</span> Mersin ilinin Silifke ilçesine bağlı bir belde

Atakent, Mersin ilinin Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir. Mersin'i Antalya'ya bağlayan D-400 karayolu üzerinde bulunmaktadır. Kızkalesi, Adamkayalar, Uzuncaburç gibi tarihi yerlere yakın olup, tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Devon</span>

Devon, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan, hem iki seviyeli yerel idarenin üst seviyesi olan bir kontluk hem de kraliyetle ilgili seremoniler için bir törensel kontluktur. Gayriresmî olarak bazen "Devonshire" olarak da anılmakla beraber bu shire tipi kontluk olduğunu göstermek için kullanılmakta ve Devon'da yaşayan halk arasında genellikle kabul edilmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Düz sahil</span>

Düz sahil, düz bir sahilin olduğu yerlerde veya düz bir kıyı şeridine sahip olduğu alanlarda, toprak yavaş bir hareket göstererek denize doğru iner. Düz sahiller, ya denizin hafifçe meyilli araziye ilerlemesi ya da gevşek kayanın aşınması sonucu meydana gelebilirler. Temel olarak iki paralel şeride ayrılabilirler: -kıyı yüzeyi, -plaj. Yassı sahillerin ana maddeleri kumlar ve çakıllar gibi gevşek malzemelerdir. Rüzgâr ise kumulların üzerindeki ince kum tanelerini taşır. Deniz, kum ve çakılları elekten geçirerek sahilden uzak bir yere döker.

<span class="mw-page-title-main">Siteler, Güzelbahçe</span> Güzelbahçeye bağlı mahalle

Siteler, İzmir ilinin Güzelbahçe ilçesine bağlı bir mahalledir. 2023 itibarıyla 2.984 kişilik nüfusa sahiptir.

Plaj gelişimi; deniz, göl veya nehir suyunun toprağı aşındırdığı kıyı şeridinde meydana gelir. Kumlar, kayalık ve tortul malzemeleri kum birikintilerine aşındıran, asırlık, tekrarlayan işlemlerle kumun biriktiği yerlerdir. Nehir deltaları, göl veya okyanus kıyılarını genişletmek için nehrin çıkışında birikerek yukarıdan silt bırakır. Tsunamiler, kasırgalar ve fırtına dalgalanmaları gibi felaketler plaj erozyonunu hızlandırır.