İçeriğe atla

Altın Post

Altın Post ya da Altın Pösteki (Yunanca: Χρυσόμαλλον Δέρας;), Yunan mitolojisinde zenginliği ve iktidarı sembolize eden postun adıdır.[1] İason ve Altın Post hikâyesi Koç takım yıldızıyla ilişkilendirilir. Phrixus ve kız kardeşi Helle, Boeotya Kralı Athamas'ın çocuklarıdır.[1] Karısı Nephele öldükten sonra üvey anneleri Ino çocuklara tahammül edemez ve tuzak kurarak tarlalara zararlı maddeler döktürüp ürünlerin zarar görmesini sağlar. Kral bu beladan nasıl kurtulacağını sordurmak için danışmanlarını Delfi'ye kutsal rahiplere gönderir. Kraliçe danışmanlara rüşvet vererek çocukların kurban edilmesi yanıtını krala vermelerini sağlar. Kral Athamas çocuklarını kurban etme konusunda tereddüte düşer fakat rahip danışmanlar kurban konusunda ısrar ederler. Çocuklarını kurban etmek üzere yakınlardaki dağa götürür, bu arada olup biteni cennetten seyreden öz anneleri Nephele tanrılardan çocuklarını korumak için altın postlu bir koç kurban (Aries) yollamalarını diler.[1]

Koç onları almaya gelir ve sırtına alarak Asya'ya (Anadolu) doğru uçmaya başlar. Ne yazık ki Çanakkale Boğazı'nın üzerine geldiklerinde küçük kız Helle aşağıya düşer. Antik Yunanistan'da Çanakkale Boğazı'nın Hellespont olarak adlandırılmasının sebebi bu mittir. Phrixus yoluna devam eder, koç onu güvenli Kolkhis diyarında bırakır. Phrixus koçu Zeus'a kurban ederek koçun altın postunu Lazların Kralı Güneş Tanrısı'nın oğlu Aietes'e sunar. Aietes de Altın Post'u Ares Korusu'ndaki kutsal bir meşe ağacına asar. Post ağacı saran ve hiç uyumayan devasa Kolkhis Ejderhası tarafından korunmaktadır.

Kendilerine Argonotlar denilen aralarında Herakles(Herkül), Orpheus, Aşil'in babası Peleus'un da bulunduğu bir grup cesur genç ve liderleri İason, gemi ustası Argos'un yaptığı ellibeş kürekli bir gemiyle bu postu ele geçirmek için Kolkhis ülkesine doğru yola çıkarlar. Bu postun bulunduğu yer olarak adı geçen Kolhis, Karadeniz'in Doğu kıyılarındaki tarihsel olarak Lazların yaşadığı bölge Kolha'dır. Uzun ve çok zor bir yolculuktan sonra Aietes’in güçlü ve zengin krallığına varırlar. Kral, Yunan kahramanları öfkeyle karşılar ve gelmelerinin nedenini öğrenir. Aietes, İason’un şartlarını yerine getirmesi halinde “Altın Post”u Yunanlara vermeye karar verir. İason önce ateş püskürten boğalara boyun eğdirecek, başlarına boyunduruk geçirecek ve büyük bir tarlayı sürecektir. Sonra İason’un bir ejderhanın dişlerini toprağa ekmesi ve bu dişlerden çıkacak savaşçıları yenmesi gerekecektir. Yunanlar ancak bundan sonra “Altın Post”u alabileceklerdir.

Bu şartları, Aietes'in dışında kimsenin yerine getirmesi mümkün değildir. Bundan dolayı Kral, İason’un öleceğinden emindir. Kralın kızı Medea’nın yardımı olmasa, Yunanların liderinin, Aietes'in şartlarını yerine getiremeyeceği açıktır. Kralın kızı, ilk görüşte İason’a âşık olmuş ve ona yardım etmeye karar vermiştir. Medea bir büyücüdür İason'a, Prometheus'un kanlarından biten Colchicum bitkisinden büyülü bir merhem hazırlar. Bu merhemi süren bedene silah işlemez gün boyunca ne yaralanır ne ölür. Ejderhanın dişlerini toprağa ektikten sonra topraktan çıkacak adamların aralarına bir taş attığında kendi aralarında kavgaya tutuşup birbirlerini öldüreceklerini de İason'a Medea söyler. Onun yardımıyla İason kralın şartlarını yerine getirir ve Aietes’ten Altın Post'u ister. Kral, Yunanlara kimin yardım ettiğini hemen anlar ve Altın Post'u vermeyeceğini açıklar. Bunun üzerine İason, postu çalmaya karar verir. Ne var ki Medea’nın yardımı olmadan bunu gerçekleştirmesi olanaksızdır. Kralın kızı, postu bekleyen korkunç ejderhayı uyutur ve Yunanlar Altın Post'u ele geçirmeyi başarırlar. Hızla gemilerine binerler ve ülkeleri Yunanistan’a doğru kaçarlar. Medea da İason’la birlikte gider. Aietes, postun çalındığı ve kızının kaçtığını öğrenir öğrenmez, hemen ordusunu toplar ve Yunanların peşine salar, ama askerler Altın Post'u geri almayı başaramazlar. İason ve Medeia Altın Postla birlikte İolkos'a dönerler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Eidinow, Esther (2017). The Oxford handbook of ancient Greek religion. Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198810179. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aries (takımyıldız)</span>

Koç ya da Aries, zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">İno</span>

Yunan mitolojisinde, İno Boiotia'nın kraliçesidir ve öldükten sonra onu altında ölümünden sonra "beyaz tanrıça" anlamına da gelen Lefkothea sıfatıyla insanların tapındığı bir tanrıçaya dönüşmüştür. Alkman ona "Denizlerin Kraliçesi" adını vermiştir, abartma olmasa bile onu Amphitrite'in eşili yapacaktır.

<span class="mw-page-title-main">İason</span> Mitolojik karakter

İason, Yunan mitolojisinde Altın Post’u ele geçirmek için Argo isimli, elli kürekli bir gemiyle Yunan anakarasından denize açılarak Karadeniz’in doğu ucundaki Kolkhis ülkesine doğru zorlu bir yolculuğa çıkan elli kahramanın (Argonaut’lar) önderidir. Altın Post’un öyküsü ile Argonaut’ların serüvenlerini muhtelif mit yazarları anlatır. Bunların önde gelenleri Bibliotheka isimli kitabıyla Apollodoros, Argonautika isimli kitabıyla da Rodoslu Apollonius’tur.

<span class="mw-page-title-main">Medea</span>

Medea ya da Medeia, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı, Kirke'nin yeğeni ve Güneş tanrısı Helios'un torunu olan Kolhis prensesidir. Medea, Antik dünyanın en büyük büyücülerinden biri, ilaç ve zehir yapım ustasıdır. Yer ve Ay Tanrıçası olarak da tapınım görmüştür. En bilinen fiziksel özelliği, gözlerinin açık renkli ve parlak olmasıdır. Karakteristik özelliği ise öfkelendiğinde korkutucu bir kişiliğe bürünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Argonautika</span>

Argonautica Rodoslu Apollonios tarafından MÖ 3. yüzyılda yazılmış epik bir Yunan şiiridir.

<span class="mw-page-title-main">Aietes</span>

Aietes veya Aeetes,, Yunan mitolojisinde Kolhis Devleti'nin kralıdır. Strabon'a göre Aietes tarihî bir figürdür.

<span class="mw-page-title-main">Kolhis</span> Antik Çağdaki bir krallık ve tarihsel bölge

Kolhis ya da Kolhis Krallığı, Karadeniz'in doğu kıyılarında, bugünkü Gürcistan'ın batısında kurulmuş Antik Çağ krallığıdır.

<i>Medea</i> (film, 1969)

Medea, 1969 İtalya, Fransa ve Batı Almanya ortak yapımı fantastik dramatik filmdir.

<i>İl Giasone</i>

İl Giasone (Türkçe:İason) Venedik'li besteci Francesco Cavalli tarafından "Giacinto Andrea Cicognini"'nin, Yunan mitolojisinde Altın Postu arayan Argonotlar'ın önderi olan İason'un mitinden uyarlanan librettosuna göre hazırlanmış 1 prolog ve 3 perdeden oluşan "Drama musicale" janrında olan opera eseridir. Prömiyer temsili 5 Ocak 1649'da Teatro San Cassiano, Venedik'te o yilki geleneksel Karnaval dōneminde verilmiştir. Bu operada ilk defa müziksel şarkılar ve resitatifler görülmektedir. Bazı kritikler bu eseri İtalyan popüler tiyatro seyircisinin "Commedia dell'Arte" oyunlarından müziksel operaya geçmesini sağlayan ilk eser olduğunu kabul ederler. Bu opera eserinde klasik dramatik sahneler yanında resitatifler veren tanrılar ve hizmetkarlar şeklindeki komedi karakterleri de bulunmaktadır. Bu eser 17. yüzyılda en popüler olan opera eseriydi. Başrolü günümüzde bulunmayan kastrato bir şarkıcı oynaması istenmekle beraber, bu rol bir kadın kontralto veya nadiren bir erkek kontr-tenor kullanılarak, hala günümüzde operaevi repertuvarlarında bulunmaktadır.

Eidyia, Yunan mitolojisinde Lazların kraliçesi.Okeanos ile Tethys'in kızı Kolkhis Kralı Aietes'in eşidir. Okeanidlerin en genç olanıdır. İsminin kaynağı "bilmek" "bilgi" kelimelerinden gelmektedir. Yunanlara göre cadılığın bazı doğaüstü güçlerine sahip olan Eidyia; bilginin sahibi, Bilgelik Tanrıçası olarak da tapınım görmüştür. Eşi Aietes; Güneş'in oğlu, Laz kabilelerinin lideri, dünyanın en zengin ve güçlü kralı iktidarın simgesi Altın Post'un sahibidir. Efsanelere göre Eidyia'nın Kral Aietes'ten iki ya da üç çocuğu olur. Altın Post Efsanesi'nin ana karakteri olan Medeia'nın ve Khalkiope'nin annesidir. Bu kızlarından Kytisoros, Phrontis, Melanion, Argeus, Pheres, Mermeros, Tisander, Argos, Thessallos, Alkimedes, Medus adlarında pek çok toruna sahip olmuştur.

Halkiope, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı. Güneş soylu olduğu için gözleri açık renkli ve parlaktır. Annesi bir Okeanid ve aynı zamanda bilgelik tanrıçası olan Kraliçe Eidyia'dır. Kolhisli Büyü Tanrıçası Kirke'nin yeğeni, mitolojinin en ünlü karakterlerinden Midia ve Aigialeus'un (Absyrtos) kardeşidir. Eşi Bulut Tanrıçası Nephele'nin oğlu Phriksos'tur.

Absyrtos, Apsyrtos ya da Aigialeus, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in oğlu, Güneş soylu Kolhis prensi. Gerçek adı Aigialeus'tur. Babası Kral Aietes, annesi ise Kafkas Nimfası Asterodeia'dır. Büyü Tanrıçası Kirke'nin yeğeni, Güneş Helios'un torunudur ve bunun ayrıcalığı olarak gözleri açık renkli ve parlaktır. Medeia ve Khalkiope'nin abisidir. Fakat yine de bazı kaynaklara göre Aietes'in en büyük çocuğu bazılarına göre ise en küçük çocuğudur. Aigialeus karakteri, Altın Post Efsanesi'nde ön plana çıkmaktadır. Efsaneye göre genç prens başarılı bir donanma komutanıdır. Argonotların kullandığı Argo gemisi o zamana dek yapılan en hızlı gemi olmasına rağmen Aigialeus Argo'yu bir şekilde tuzağına çekerek yakalar. Fakat bunun üzerine anlaşma yapılacağı zaman Argonot Yason, Kolkhis Prensi Aigialeus'u sırtından hançerleyerek öldürür.

Kytissoros, Yunan mitolojisinde Kolkhis Prensesi Khalkiope ile Phrixus'un dört oğlundan biridir. Kral Aietes'in torunu, Medeia ile Absyrtos'un yeğenidir. Phrontis, Melanion ve Argeus'un kardeşidir. Kolkhis'te büyüyüp Kolkhis kültürüyle yetişir, yetişkin yaşa geldiğinde kardeşleriyle birlikte babasının mirasını almak üzere Boeotia'ya gitmeye karar verirler.

Perses, Yunan mitolojisinde Kolhislilerin kralı. Güneş Helios ile Perseis'in oğlu; yine Kolhislilerin efsanevi kralı Aietes ile Büyü Tanrıçası Kirke ve Pasiphae'nin erkek kardeşidir. Absyrtos, Khalkiope ile Medeia'nın amcasıdır. Başta büyük kardeşi Aietes dünyanın en güçlü kralı olarak Kolhis'in başındayken Perses de Tauris'in yöneticisidir.

<i>Yolda Bir Adam Gidiyordu</i> Otar Çiladze’nin 1973’te basılmış romanı

Yolda Bir Adam Gidiyordu, Gürcü yazar ve şair Otar Çiladze’nin romanı. Yazarın başta gelen romanlarından biridir. Roman, 1973’te yılında ilk kez Gürcüce basıldı. 2015’te Gürcüce aslından çevrilerek Türkçe yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Halkotauroi</span> mitolojik boğa

Halkotauroi veya Kolhis boğaları, "İason ve Altın Post" adlı Yunan mitolojisinde görülen efsanevi yaratıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Kolhis ejderhası</span>

Kolhis ejderhası, Yunan mitolojisinde Kolhis Krallığı'ndaki Altın Postu koruduğuna inanılan, çok büyük ve çok yavaş bir ejderhadır. Tifon ve Ehidna'nın birlikteliğinden veya Tifon'un özünden doğan Kolhis ejderhasının çok uzun bir boynu, yılan gibi yüzlerce pulu ve çok uzaktan duyulabilen bir tıslaması vardı. Ovidius'un Dönüşümler eserine göre, 50 gemiden daha büyük olan Kolhis ejderhasının ibiği ve üç dili vardı. Kolhis ejderhası, önceden hiç uyumamış veya dinlenmemişti. Bazı kaynaklara göre ise bir gözü açık uyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Pelias</span> Yunan mitolojisinde bir kral

Pelias, Yunan mitolojisinde, Teselya'nın Magnesia yöresindeki Iolkos kentinin kralıydı. Üvey kardeşi Aeson'un oğlu İason'un krallıkta hak iddia etmesini önlemek için öleceği beklentisiyle onu tehlikelerle dolu bir deniz yolculuğuna sürükleyen kişidir. Bu deniz yolculuğunun öyküsünü Rodoslu Apollonios, Argonautika isimli kitabında anlatır.

Yunan mitolojisinde, Spartoi Kadmos'un diktiği ejderhanın dişlerinden oluşmuş efsanevi bir halktır. Thebai soylularının ataları olduğuna inanılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Friksos</span>

Phriksos, Yunan mitolojisinde ünlü Altın Post söylencesini başlatan kahraman olarak tanınır.