
Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayıp 11 Kasım 1918 tarihinde sona eren Avrupa merkezli küresel bir savaştır. II. Dünya Savaşı'na (1939-1945) kadar Dünya Savaşı veya Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır. Savaşın taraflarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu'nda "Genel Savaş" anlamında Harb-i Umumi, halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır. 1917'de Amerika Birleşik Devletleri'nin savaşa katılmasına kadar bu savaş ABD basınında Avrupa Savaşı olarak anılmıştır. Savaşan taraflar, çoğunlukla Avrupa, Kafkasya, Amerika, Orta Doğu ve Afrika ile Asya'nın bazı bölgelerinde çatıştılar.

Strazburg, Fransa'nın bir kuzeydoğu kentidir. Alsas bölgesi ve Bas-Rhin departmanının başkentliğini yapar.

Paris Barış Konferansı, I. Dünya Savaşı'nı sona erdiren antlaşmaların hazırlandığı uluslararası bir konferanstır.

Alsas ya da Alzas, Fransa'nın 26 bölgesinden biridir. Yukarı Ren Nehri'nin batı kıyılarında Fransa'nın doğu sınırında bulunan Alsace bölgesi Almanya ve İsviçre ile komşudur.

Loren, Fransa'nın 26 bölgesinden biridir. Ülkenin kuzeydoğusundadır. Başlıca şehirlerinden Metz idari merkez, Nancy tarihî merkezdir. Fransa'nın bölgeleri içinde üç ülkeye birden sınırı olan tek bölgedir. Aynı zamanda Lancashire'dan (İngiltere) Toskana'ya (İtalya) kadar uzanan ve Ren Nehri'ni izleyen "Mavi Muz"un ortasında yer alır.

Ho Chi Minh, Vietnam bağımsızlık hareketinin önderi ve Vietnam Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk başkanı. Gerçek adı Nguyễn Tất Thành, Nguyễn Ái Quốc, Bác Hồ' 'dur
Territoire de Belfort [], Fransa'nın illerinden birisidir. İl, herhangi bir alt bölüme ayrılmamıştır.

İşgal Almanyası, Almanya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında Müttefik Devletlerce kontrol edildiği döneme denir. Amerikan, İngiliz, Sovyet ve Fransız güçlerinden müteşekkil Müttefik Tetkik Yönetimi, 1945'ten 1949'a değin ülkeyi idare etti.

André Marie, Fransız siyasetçi ve eski başbakan (1948).

Üçlü İtilaf, Britanya-Rusya Antantı'nın (1907) imzalanmasıdan sonra Fransa, Britanya ve Rusya arasında kurulan ittifaktır.

Colmar, kuzey-doğu Fransa'da Grand Est bölgesinin üçüncü büyük komünüdür. Haut-Rhin bölgesinin ve Colmar bölgesi vilayetinin merkezidir. Kasaba Alsas Şarap Yolu boyunca yer alır ve "Alsas şarap başkenti" olarak anılır. Colmar, çok iyi korunmuş eski şehir olmakla beraber, aralarında Isenheim Altarpiece ile Unterlinden Müzesi, birçok mimari yerler ve müzeleri ile ünlüdür.

Alsas-Loren Sovyet Cumhuriyeti, 1918-1919 Alman Devrimi sırasında, daha önce Fransa-Prusya Savaşı sırasında Almanya'nın eline geçen Alsas-Loren'de 10 Kasım 1918 tarihinde ilan edilen, ancak aynı ay içinde yıkılan Marksist devlettir.

Haut Koenigsbourg Şatosu, Fransa'nın Bas-Rhin ilinde bağlı Orschwiller komününde bulunan bir Orta Çağ şatosu. Sélestat'ın batısında, Vosges dağlarında yer alan yapı, Yukarı Ren Ovası'na hakim stratejik bir konumdadır.

Britanya Kamerunu, Afrika kıtasının batısında Büyük Britanya himayesinde 1922 ile 1961 yılları arasında kurulu olan manda bölgesi. Bölge 1922 ile 1946 yılları arasında manda bölgesi olarak idare edilmiş, 1946 yılından 1961 yılına kadar ise BM vesayet bölgesi olmuştur.

Saar Bölgesi, Alman İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'nı kaybetmesi üzerine imzaladığı Versailles Antlaşması ile kurulan yarı bağımsız idari bölgedir. Bir süre Fransa'nın yönetimi altında varlığını sürdürmüş, 1935 yıllından itibaren tekrar Almanya'nın ya da resmi adıyla ve yeni kurulan Nazi Almanyası idaresi altında küçük bir eyalet olarak yönetilmiştir. 2. Dünya Savaşı'nın başında Fransız orduları, bu küçük bölgeye bir askeri saldırı girişimde bulunmuş fakat Nazi Almanyası'nın sert biçimde karşılık verebileceği endişesiyle, bölge üstünde sadece 10 kilometre kadar ilerleyebilmiştir.

Rövanşizm, genellikle bir savaş veya toplumsal hareketin ardından bir ülkenin uğradığı toprak kayıplarını tersine çevirme iradesinin siyasi tezahürüdür. Bir terim olarak, rövanşizm, Fransa-Prusya Savaşı'ndaki Fransız yenilgisinin intikamını almak ve kaybedilen Alsas-Loren'ni geri almak isteyen Fransa'daki Fransız milliyetçiler tarafından ortaya atıldı.
Anton Harekâtı, II. Dünya Savaşı'ndaki Fransa Muharebesi sonucunda Nazi Almanyası'na yenilmiş olan Fransa'da kurulan kukla devlet olan Vichy Fransası'nın Almanya ve İtalya Silahlı Kuvvetleri tarafından 1942 yılı Kasım ayında işgal edilmesidir.

Alsas Müzesi, (Musée alsacien) Fransa'nın Strazburg şehrinde bulunan, bölge yaşantısını konut, mobilya, seramik, el yapımı eşyalar ile ziyaretçilerle buluşturan yerel bir halk müzesidir. Bölgenin tarihi ve kültürel dokusuna ışık tutan Alsas Müzesi, 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar geçen süreçte Alsas halkının günlük rutinlerini ilgililerin beğenisine sunmaktadır.

Loren Dükalığı yada Lorraine Dükalığı, aslen Yukarı Loren, günümüzde Fransa'nın kuzeydoğusunda bulunan Loren bölgesinin sınırları içinde kalan bir dükalıktı. Başkenti Nancy'dir.