İçeriğe atla

Alpler Ordusu

Alpler Ordusu
Alpler Ordusunun Evrimi
Etkin1792 – 1797
1799
1815
1848
ÜlkeFransa Birinci Fransız Cumhuriyeti
Fransa İkinci Fransız Cumhuriyeti
Komutanlar
KomutanAnne-Pierre de Montesquiou-Fézensac
Tören ŞefiFrançois Christophe Kellermann
Alay AlbayıAlexandre Dumas

Alpler Ordusu, 1792 ile 1797 arasında ve Temmuz ile Ağustos 1799 arasında var olan Fransız devrimci ordularından biriydi; 1815'te yeniden oluşturuldu ve 1848'de bu ad, İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya-Fransa sınırında savaşan Fransız ordusunun ordusu için kullanıldı.[1]

Tarih

Alpler Ordusu, Güney Ordusunu; Alpler Ordusu ve Pireneler Ordusu olarak ikiye ayıran 1 Ekim 1792 tarihli Ulusal Konvansiyon kararnamesiyle kuruldu.

1 Kasım 1792 tarihli icra kararıyla, Alpler Ordusu sırayla Savoy Ordusu ve İtalya Ordusu arasında bölündü.

Savoy bölgesi 27-29 Kasım 1792 kararnameleri ile Fransa'nın illerinden olan Mont Blanc'a bağlanarak Birinci Fransız Cumhuriyetine bağlanınca Savoy Ordusu, Alpler Ordusu adını yeniden aldı.[2] 8 Ağustos 1793'te Alpler Ordusu, Lyon'a getirildi ve burada ikiye ayrıldı. Ancak ordu, daha sonra 29 Kasım 1793'te yeniden birleştirilerek Alpler Ordusunun bir kısmı İtalya Ordusunun bir parçası olarak Aralık 1793'te, kralcıların ele geçirdikten sonra İngilizlere bıraktığı Toulon şehrini geri almak için Toulon kuşatmasına katıldı.[3]

27 Temmuz 1799'da yeniden düzenlendi, 29 Ağustos 1799'da İtalya Ordusu'ye dahil edildi.

Yüz gün boyunca Napolyon, komutasını Mareşal Louis-Gabriel Suchet'e emanet ederek Alpler Ordusunu etkinleştirdi. Kuvvet, iki normal piyade tümeninden, bir süvari tümeninden, üç İç Güvenlik tümeninden ve bağlı topçulardan oluşuyordu.

Alpler Ordusu, 1848'de, Louis-Philippe monarşisine karşı Şubat 1848'deki Fransız devrimci ayaklanmaları ve bunun sonucunda 24 Şubat 1848'de İkinci Fransız Cumhuriyeti'nin ilanı ve 1848 baharında devrimci ayaklanmaların patlak vermesiyle yeniden oluşturuldu. Devrimler, Avrupa devletlerinin diplomatları arasında endişe uyandırdı. Yeni Fransız devrimci hükûmetini tehdit olarak gören Rusya Çarı I. Nikolay, Sardunya Kralı Carlo Alberto, İngiltere Kraliçesi Victoria ve Avusturya İmparatoru I. Ferdinand, savunma ittifakına girdiler. Bu tehditle başa çıkmak için geçici hükûmetin yönettiği Fransa, sınırları güçlendirmek zorunda kaldı ve 7 Nisan 1848 tarihli kararname ile Alpler Ordusu kuruldu.

Alpler Ordusu, karargahı Grenoble'da bulunan General Nicolas Oudinot komutasındaki üç tümenden oluşuyordu:

  • Grenoble ile Romans-sur-Isère arasında bulunan ve merkezi Grenoble'da bulunan General Marie-Alphonse Bedeau komutasındaki 1. Tümen;
  • Lyon'da konuşlanmış General Achille Baraguey d'Hilliers komutasındaki 2. Tümen;
  • Bourg-en-Bresse ve Tournus'ta bulunan ve merkezi Mâcon'da olan General Bernard Pierre Magnan komutasındaki 3. Tümen;
  • General Oudinot komutasındaki Süvari Tümeni, karargahı Vienne'de olmak üzere Lione, Vienne ve Givors arasında konuşlanmıştı.
  • Mayıs 1848'de Avignon'un Durance vadisinde ve Briançon'da konuşlanmış 13.000 kişilik dördüncü bir tümen eklendi.

30.000 kişiden oluşan Alpler Ordusu, Mayıs ayı sonunda 60.000 kişiye ulaştı.

Aslen İtalyan yarımadası ile Alp sınırını korumak için kurulan Alpler Ordusu, Mayıs 1848'de, Birinci İtalya Bağımsızlık Savaşı çerçevesinde Avusturya İmparatorluğu'na karşı savaşa giren Sardinya Krallığı'nın yardım etmek için güçlendirildi. Ancak Haziran 1848 ayaklanması geçici hükûmetini devirebilecek potansiyelde olmasından ötürü Alpler Ordusuna bağlı 3. ve 4. Tümenleri; Paris'teki 1. Askeri Tümeni ve 1. Tümen ile Süvari Tümenine ve Lyon'daki 2. Askeri Tümenine bağlandı. Polis görevleri nedenliyle zayıflayan Alpler Ordusu, İtalya'ya müdahale edemedi. General Oudinot, Custoza'da yenilen ve Geri çekilmeye zorlanan Sardunya Ordusu'na yardım etmek için adamlarına müdahale etmeye hazır pozisyonlar almalarını emrettiğinde ise Sardunya Krallığı ile Avusturya İmparatorluğu arasında Vigevano'da ateşkes imzalandı. Ateşkesin ardından Alpler Ordusu lağvedildi.

İkinci Dünya Savaşı

İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında, Fransız Ordusu'nun Aralık 1939'dan Haziran 1940'a kadar Alpler'de konuşlanmış tümenlerini bir araya toplayan Fransız 4. Ordusu, karargahı Valence'de bulunan ve General Olry'nin komutası altına yerleştirilen Alpler Ordusunu da içeriyordu. Alpler Ordusu, Fransa'nın İtalya ile olan güneydoğu sınırını Maginot Hattı'nın tahkimatlarında savundu.

Fransız ordusu Haziran 1940'ın sonunda teslim oldu. Wehrmacht'ın amansız ilerlemesiyle karşı karşıya kalan Philippe Pétain hükûmeti, Mihver güçleri ile 22 Haziran 1940'ta Compiègne ateşkesini imzaladı ve Fransızlar, Alp cephesindeki İtalyan kuvvetlerini püskürtmelerine rağmen, 24 Haziran 1940'ta Roma'da İtalya ile ateşkes imzaladılar ve ertesi gün yürürlüğe girdi, böylece düşmanlıkların sona ermesini ve Güney Fransa'nın İtalyan işgalinin başlaması onaylanmış oldu.

25 Ağustos 1944'te Paris'in kurtarılmasından sonra, General De Gaulle, Fransız ordusunu yeniden kurdu ve 1 Şubat 1945'te hizmete geri döndükten sonra, General Doyen'e 21 Mart 1945'te İtalyan-Fransız sınırında bulunan dağ birliklerinin genel müfettişliği görevini verdi. Nisan sonu ile Mayıs 1945 başı arasında Fransa'nın İtalya'yı işgalinde yer alacak olan Alpler Ordusu'da yeniden toplandı, ancak Fransız birlikleri La Thuile'de durduruldu. Durdurulmanın sebebi Şubat 1944'te Milano'da faşizme ve Almanya'nın İtalya'yı işgaline karşı çıkmak amacıyla kurulan bir İtalyan siyasi-askeri örgüt olan CLNAI'ın Fiamme Verdi'de İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'ne bağlı Ulusal Cumhuriyet Ordusu ile alışılmadık bir ittifakıydı.

Kaynakça

  1. ^ "Inventaire des journaux des marches et opérations des grandes unités - Mémoire des hommes". www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Armée de Terre Française 1940". www.atf40.fr. 9 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  3. ^ Rochat, Giorgio (15 Mart 2008). "La campagne italienne de juin 1940 dans les Alpes occidentales". Revue historique des armées (Fransızca) (250): 77-84. ISSN 0035-3299. 28 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız cumhuriyetçi takvimi</span>

Fransız cumhuriyetçi takvimi veya diğer adıyla Fransız devrimci takvimi, Fransız Devrimi sırasında oluşturulan, 1793 yılının sonlarından 1805 yılına kadar Fransız hükûmeti ve 1871 yılında 18 günlüğüne Paris Komünü tarafından kullanılan takvimdi.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi</span>

Mısır Seferi, 1798-1801 yılları arasında Fransa'nın Mısır ve doğu ticaret yolları üzerinde üstünlük elde etme amacıyla sürdürdüğü askeri sefer; 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı ve İkinci Koalisyon Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gazala Muharebesi</span>

Gazala Muharebesi, Erwin Rommel'in komutasındaki Alman – İtalyan kuvvetlerinin, 26 Mayıs - 21 Haziran 1942 tarihleri arasında, Birleşik Krallık 8. Ordu'sunun savunduğu Gazala Hattı'na, ardından Tobruk'taki garnizonlarına yönelik saldırısı sırasında gerçekleşen muharebedir. Birleşik Krallık 8. Ordu komutanı General Neil Ritchie, Harekât Saha Komutanı ise General Claude Auchinleck'tir.

<span class="mw-page-title-main">Savoie Hanedanı</span> Savoia ve İtalyada kraliyet ailesi

Savoy Hanedanı, tarihsel Savoy bölgesinde 11. yüzyıl başlarında ortaya çıkan bir soylu hanedandır. Bu bölgede önce küçük bir kontluk yöneten bu hanedan zamanla hükümdarlık yetkilerini geliştirerek sonunda 1861 ile II. Dünya Savaşı sonunda Savoy-Carignano hanedan dalı tarafından İtalya Krallığı hükümdarı olmayı başarmıştır. Savoy Hanedanı genişleyip birleşen İtalya'ya üzerinde 85 yıl krallık yapmıştır. Savoy Hanedanı'nın İtalya Kralı olan üyeleri II. Vittorio Emanuele, I. Umberto, III. Vittorio Emanuele ve II. Umberto olmuşlardır. Son İtalya kralı olan II. Umberto ancak birkaç hafta hüküm sürmüş ve bir Anayasal Referandum ile tahttan indirilmiş ve İtalya'da yeni bir cumhuriyet ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Philippe</span> 1830ʼdan 1848ʼe kadar Fransız Kralı

Louis-Philippe, Orléans Dükü Louis-Philippe, 1830-1848 arasında Fransızlar kralı. Yönetimini büyük burjuvazinin desteğine dayandırmış, sonuçta işçilerin ve orta sınıfların başlattığı ayaklanmayla devrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">3. Waffen-SS Panzer Tümeni Totenkopf</span> Waffen SSe bağlı 38 tümenden biri.

3. SS Panzer Tümeni "Totenkopf", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

<span class="mw-page-title-main">Paris'in Kurtuluşu</span>

Paris'in Kurtuluşu, II. Dünya Savaşı sırasında 19 Ağustos 1944'ten Alman garnizonun komutanı General der Infanterie Dietrich von Choltitz'in Montparnasse Garı'nda teslim olduğu 25 Ağustos 1944'e kadar Fransa'nın başkenti Paris'in çevresi ve içinde devam eden muharebe. Overlord Harekâtı'nın son muharebesi olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Dunkerque Muharebesi</span>

Dunkirk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Müttefikler ve Almanya arasında Dunkerque, Fransa'da gerçekleşmiştir. Batı Cephesi'nde Fransa Savaşı'nın bir parçası olarak Britanya Sefer Kuvveti ve müttefik kuvvetlerinin 26 Mayıs'tan 4 Haziran 1940'a kadarki Avrupa'dan tahliyesini sağlamak amaçlı yapılan savunma savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Muharebesi</span> 1940ta Alman ordularının Fransayı istilasıyla sonuçlanan askeri harekat

Fransa Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun Fransa'yı istilasıyla sonuçlanan askerî harekâttır. Fransa Seferi, Alman ordusunun Belçika topraklarına saldırdığı tarih olan 10 Mayıs 1940 tarihinde başlamış, daha önce Polonya seferlerinde kullanılan yıldırım savaşı taktiği ile çok kısa bir sürede, 22 Haziran 1940 tarihinde Fransa – Almanya arasında imzalanan ateşkes sözleşmesiyle kesin Alman zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrim Savaşları</span> Fransa Cumhuriyeti ve diğer Avrupalı devletler arasındaki 1792den 1802ye kadar süren savaş

Fransız Devrim Savaşları 1792'den 1802'ye kadar süren Fransız Devrimi'nin sonucu olarak ortaya çıkan bir dizi kapsamlı askeri çatışmadır. Çatışmalar Fransa'yı İngiltere, Avusturya, Prusya, Rusya ve diğer birçok ülkeyle karşı karşıya getirdi. Savaşlar iki döneme ayrılır: Birinci Koalisyon Savaşı (1792-1797) ve İkinci Koalisyon Savaşı (1798-1802). Başlangıçta Avrupa ile sınırlı olan mücadele giderek küresel boyut kazandı. Fransa, on yıllık sürekli savaş ve saldırgan diplomasiden sonra, Avrupa'nın çoğuna karşı savaş için tamamen seferber edilmiş olan geniş Fransız nüfusu çok büyük ve güçlü ordusu sayesinde İtalya Yarımadası'ndaki, Aşağı Ülkeler'deki ve Renanya'daki toprakları fethetti. Fransızların bu çatışmalardaki başarısı, askeri işgali ve devrimci ilkelerin Avrupa'nın büyük bir bölümüne yayılmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Koalisyon Savaşı</span>

İkinci Koalisyon Savaşı, İngiltere, Avusturya ve Rusya'nın başını çektiği ve Osmanlı İmparatorluğu, Portekiz, Napoli ve çeşitli Alman monarşilerinin de dahil olduğu birçok Avrupa monarşisinin devrimci Fransa'yı hedef alan ikinci savaşıdır. Savaşta İspanya Fransa'yı destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Piemont Cumhuriyeti</span>

Piemont Cumhuriyeti, Birinci Fransa Cumhuriyeti'ne bağlı devrim ordularının Piemont topraklarında kurduğu, 1798 ile 1799 arasında var olmuş kısa ömürlü Kardeş Cumhuriyetler'inden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Oudinot</span> Fransız mareşal (1767 – 1847)

Nicolas Charles Oudinot Fransız asker ve Napolyon Savaşları'nda yer alan I. Napolyon'un 26 mareşalinden biriydi. Savaşlarda 34 kez yaralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Bessières</span> Fransız mareşal (1768 – 1813)

Jean-Baptiste Bessières Napolyon Dönemi'nde Fransa mareşali ve Birinci Fransa İmparatorluğu'nda dük unvanına sahip askeri lider. Erkek kardeşi Bertrand Bessières'in izinden giderek Fransa ordusunda askerî hizmetlerde bulundu. Ayrıca kuzenleri de Napolyon'a bir diplomat ve İmparatorluk yetkilisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Zürih Muharebesi</span> Savaş

Birinci Zürih Muharebesi 4-7 Haziran 1799 tarihlerinde koalisyon güçleri ile Fransız ordusu arasında gerçekleşen savaş.

<span class="mw-page-title-main">Winterthur Muharebesi (1799)</span>

Winterthur Muharebesi, İkinci Devrim Savaşı sırasında Fransız Devrim Savaşları'nın bir parçası olarak Tuna Ordusu'nun unsurları ile Friedrich Freiherr von Hotze tarafından yönetilen Habsburg ordusunun unsurları arasında önemli bir eylemdi. Küçük Winterthur kasabası Zürih'in kuzeydoğusunda, İsviçre'de. Yedi yolun kavşağındaki konumu nedeniyle, kasabayı elinde tutan ordu İsviçre'nin çoğuna erişimi kontrol etti ve Ren'i güney Almanya'ya bağlayan noktaları kontrol etti. İlgili güçler küçük olmasına rağmen, Avusturyalıların Fransız hattına 11 saatlik saldırılarını sürdürme kabiliyetleri, Zürih'in kuzeyindeki platoda üç Avusturya kuvvetinin bir araya gelmesiyle birkaç gün sonra Fransız yenilgisine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Morand</span> Fransız soylu (1757 – 1813)

Joseph Morand, 18 Temmuz 1757'de Allemans'ta (Dordogne) doğdu, 5 Nisan 1813'te Boizenburg'da öldü, Devrim ve Birinci İmparatorluk generalleriydi.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Ordusu (Fransa)</span>

İtalya Ordusu, Grande Armée'nin İtalya sınırında konuşlanmış ve İtalya'daki operasyonlar için kullanılan bir sahra ordusuydu. 16. yüzyıldan beri bir şekilde var olmasına rağmen, en iyi Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları sırasındaki rolüyle bilinir.