İçeriğe atla

Alphonse Massemba-Débat

Alphonse Massemba-Débat
2. Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı
Görev süresi
15 Ağustos 1963 - 4 Eylül 1968
Yerine geldiğiFulbert Youlou
Yerine gelenAlfred Raoul
1. Kongo Cumhuriyeti Başbakanı
Görev süresi
16 Ağustos 1963 - 19 Aralık 1963
Yerine geldiğioluşturuldu
Yerine gelenPascal Lissouba
Kişisel bilgiler
Doğum 1921
N'Kollo
Ölüm 25 Mart 1977
Brazzaville

Alphonse Massemba-Débat (1921 – 25 Mart 1977), Kongolu öğretim görevlisi ve siyasetçi. Massemba-Débat, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1963 ile 1968 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Lari etnik grubuna mensup bir ailenin çocuğu olan dünyaya gelen Massemba-Débat, eğitim hayatına misyonerlik okuluna giderek başlamış ve 13 yaşından itibaren komşu ülke Çad'da öğretmen olarak görev almıştır. 1940 yılında koloni karşıtı Çad İlerleme Partisi'ne katılan Massemba-Débat, 1947'de ülkesi Kongo'ya geri dönerek Brazzaville'de bulunan bir okulda müdür olarak çalışmaya başlamıştır. Ülkesine döndükten sonra da Kongo İlerleme Partisi'ne dahil olmuştur.[1]

1957 yılında ülkenin ilk devlet başkanı olan Fulbert Youlou tarafından kurulan Union Démocratique de la Défense des Interêts Africains (UDDIA) partisine katılarak partinin sol görüşlü üyelerin içerisinde yer almıştır. 1960 ile 1961 yılları arasında ülkesinin başbakanlığı görevini yürüten Massemba-Débat, ülkede 15 Ağustos 1963 tarihinde Les Trois Glorieuses olarak adlandırılan üç günlük çatışmaların sonucunda gerçekleşen askerî darbe ile Youlou görevden uzaklaştırılmış ve Massemba-Débat geçici hükûmet başkanı olarak görevi üstlenmiştir.

Yeni bir anayasanın ilan edilmesi ile birlikte 19 Aralık 1963 yılında görevini devlet başkanı olarak üstlenen Massemba-Débat, önceli Youlou'nun otoriter politikalarında fazla değişikliğe gitmese de tarım alanında ılımlı bir sosyalist düzeni benimsemiştir. Bu süreçte ülkede ilk defa oluşturulan başbakanlık görevini de ilk defa üstlenen Massemba-Débat, bu görevi dört ay gibi kısa bir süre yürüttükten sonra sadece devlet başkanlığı görevini elinde tutarark başbakanlık görevini Pascal Lissouba'ye devretmiştir.

Massemba-Débat döneminde Afrika kıtasında bulunan frankofon ülkeler içerisinde Çin'i tanıyan ilk ülke olan Kongo Cumhuriyeti, bu tanınma karşılığında Çin'den yardım elde edilmesini sağlamıştır. 1966 yılında kendisine karşı gerçekleştirilen darbeyi ülkede bulunan 600 Kübalı asker sayesinde önlemeyi başarmıştır.

1966 yılında o güne kadar iktidar partisi olan UDDIA'nın yerine Ulusal Devrim Hareketi (MNR) partisini kuran Massemba-Débat, 4 Eylül 1968 yılında kendisine karşı gerçekleştirilen başka bir darbe sonucunda görevini terk etmek zorunda kalmıştır.

Kendisinden sonra geçici görevle atanan Alfred Raoul'un görevi kısa bir süre sonra devrettiği Marien Ngouabi'nin bir darbe girişimi neticesinde hayatını kaybetmesi ile birlikte Massemba-Débat bu ölümden sorumlu tutulmuş ve herhangi bir yargılama yapılmadan 25 Mart 1977'de idam edilerek öldürülmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "History Database Search, Massamba-Débat, Alphonse". 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen
Fulbert Youlou
Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı
1963 – 1968
Sonra gelen
Alfred Raoul

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kongo-Brazzaville olarak da adlandırılan ve 1969 ile 1991 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti olarak varlığını sürdüren ülkenin sınır komşularını Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo DC, Angola'ya bağlı olan ancak anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan Cabinda bölgesi, Gabon ve Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Brazzaville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Orta Afrika Cumhuriyeti ya da yaygın kullanımı ile Orta Afrika, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını Çad, Sudan, Güney Sudan, Kongo DC, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun oluşturmaktadır. Ubangi-Chari ismi ile geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin başkenti Bangui'dir.

<span class="mw-page-title-main">Denis Sassou Nguesso</span> 5. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Denis Sassou Nguesso, Kongolu asker ve siyasetçi. Nguesso, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1979 ile 1992 yılları arasında gerçekleştirdiği devlet başkanlığı görevini ülkede çıkan iç savaş sonucunda 1997 yeniden üstlenmiştir ve bu görevi günümüzde de sürdürmektedir.

Burundi devlet başkanı, Afrika ülkesi Burundi'nin yönetim şeklini krallıktan cumhuriyete değiştirdiği 1966 yılında bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Parti
<span class="mw-page-title-main">Sourou-Migan Apithy</span> Beninli siyasetçi (1913-1989)

Sourou-Migan Apithy, Dahomeyli siyasetçi. Apithy, Afrika ülkesi Dahomey'de 1964 ile 1965 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dawda Jawara</span>

Sir Dawda Kairaba Jawara, Gambiyalı veteriner hekim ve siyasetçi. Jawara, Afrika ülkesi Gambiya'da bu makama çıkan ilk devlet başkanı olarak 1970 ile 1994 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fulbert Youlou</span> Kongo Cumhuriyetinin ilk devlet başkanı

Abbé Fulbert Youlou, Kongolu öğretim görevlisi, din görevlisi ve siyasetçi. Youlou, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin ilk devlet başkanı olarak 1960 ile 1963 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Raoul</span>

Alfred Raoul, Kongolu siyasetçi. Raoul, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1968 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Marien Ngouabi</span> 3. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Marien Ngouabi, Kongolu asker ve siyasetçi. Ngouabi, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1968 yılından 1977 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Joachim Yhombi-Opango, Kongolu asker ve siyasetçi. Yhombi-Opango, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1977 yılından 1979 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Jean-Pierre Thystère Tchicaya, Kongolu siyasetçi. Tchicaya, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1979 yılında üç gün gibi kısa bir süre geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Gine başbakanı, Afrika ülkesi Gine'nin bağımsızlığını kazandığı 1958 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Togo Birlik Partisi, Afrika ülkesi Togo'nun henüz Fransız Togoland adı ile Fransa'ya bağlı bir koloni bölgesi iken Togo Birlik Komitesi ismi ile 1941 yılında kurulan ve 1963 yılına kadar faaliyetlerini sürdüren siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Seyni Kountché</span>

Seyni Kountché, Nijerli asker ve siyasetçi. Kountché, Afrika ülkesi Nijer'de 1974 yılından 1987 yılına kadar Yüksek Askeri Konsey Başkanı unvanı ile devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hamani Diori</span> Nijerli siyasetçi (1916-1989)

Hamani Diori, Nijerli öğretim görevlisi ve siyasetçi. Diori, Afrika ülkesi Nijer'in ilk devlet başkanı olarak 1960 ile 1974 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Louis Lansana Beavogui</span> Gineli siyasetçi

Louis Lansana Beavogui, Gineli doktor ve siyasetçi. Beavogui, Afrika ülkesi Gine'de 1972 ile 1984 yılları arasında başbakanlık makamında ve 1984 yılında da kısa bir süre geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ange-Félix Patassé</span>

Ange-Félix Patassé Orta Afrikalı siyasetçi. Patassé, Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 1993 ile 2003 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Félix Malloum ya da Félix Malloum Ngakoutou Bey-Ndi, Çadlı asker ve siyasetçi. Malloum, Afrika kıtasında bulunan Çad'da gerçekleştirilen askerî darbe neticesinde 1975 ile 1979 yılları arasında devlet başkanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Pascal Lissouba</span> 6. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Pascal Lissouba, Kongolu siyasetçi. Ngouabi, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1992 yılından 1997 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.