İçeriğe atla

Alpha Muscae

Alpha Muscae
Sinek takımyıldızı'nın sınırlarını ve yıldızların konumlarını gösteren diyagram
Kırmızı çember Alpha Muscae'in konumunu göstermektedir.
Gözlem verisi
Dönem J2000.0[1]      Ekinoks J2000.0[1]
TakımyıldızMusca
Sağ açıklık (α)12sa 37d 11.0178886s[2]
Dik açıklık (δ)69° 08′ 08.0332″[2]
Görünür büyüklük (V)+2.69[3]
Sınıflandırma
Tayfsal sınıf
B2 IV–V[1]
U−B renk ölçeği−0.854[3]
B−V renk ölçeği−0.219[3]
Değişen yıldız tipiβ Cep[1]
Astrometri
Dikey hız ()+13 km/s
Iraklık açısı (π)315 ± 3 mys
Mutlak büyüklük (V)–2.2
Özellikler
Kütle (m)8.8±0.1 M
Yarıçap (r)4.8 R
Aydınlatma gücü4,000 L
Yüzey kütle çekimi (log g)4.06 cgs
Sıcaklık21400 K
Dönüş süresi114 km/s
Yaş18.3 ± 3.2
Katalog belirtmeleri
α Mus, CD−68 1104, CPD−68 1702, FK5 474, HD 109668, HIP 61585, HR 4798, SAO 251974

Alpha Muscae (Alfa Musca, α Mus/α Muscae), Güney Kutbu çevresinde bulunan Musca Takımyıldızı'na ait bir yıldızdır. B2 IV-V yıldız sınıflandırmasına sahiptir ve şu an alt dev bir yıldıza dönüşme evresindedir.[1] Sahip olduğu +2.7 kadir parlaklığı ile takımyıldızındaki en parlak yıldızdır.[3] Dünyadan yaklaşık olarak 315 ışık yılı (97 pc) uzaklıktadır. B2 IV-V yıldız sınıflandırmasına sahiptir ve şu an altdev bir yıldıza dönüşme evresindedir. Güneşten yaklaşık dokuz kat daha büyük bir kütleye ve beş kat daha geniş bir yarıçapa sahiptir. Güneşten yaklaşık 4.000 kat daha fazla sıcak yayar (21.400K) ve bu yaymış olduğu bu sıcaklık neticesinde mavi bir renge sahiptir.[4] Kendi etrafında saniyede 114 kilometre gibi bir hızlı dönebilir ve kendi etrafındaki dönüşünü iki gün gibi kısa bir sürede tamamlar. Yaklaşık 18 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b c d CATALOG OF GALACTIC B CEPHEI STARS (İngilizce). The Astrophysical Journal Supplement Series. 31 Ocak 2005. s. 209. 3 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b "alf Mus". simbad.cds.unistra.fr. 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2023. 
  3. ^ a b c d A PHOTOMETRIC INVESTIGATION OF THESCORPIO-CENTAURUS ASSOCIATION. Departamento de Astronomía, Universidad de Chile (İngilizce). 5 Haziran 1967. s. 487. 3 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2023. 
  4. ^ Guide, Universe (1 Ocak 2015). "Alpha Muscae Star Facts (Distance, Colour & more) - Universe Guide". www.universeguide.com (İngilizce). 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antares</span> Akrep Takımyıldızında yer alan ikili yıldız

Antares, Akrep Takımyıldızı'nda yer alan ikili yıldızdır. Samanyolu'nda yer alan parlak yıldızların en kırmızı renkli olanlarından Antares, eskiden Mars'la karıştırılmıştır. Kırmızı dev yıldızın adı da bu karışıklığı yansıtır: "Ant-Ares", "Anti-Mars" yani "Mars karşıtı" demektir. Helence bir sözcük olan Ares, Latince adı Mars olan savaş tanrısının bir diğer adıdır. Büyüklüğü birinci dereceden olan Antares, gökyüzünün en parlak 15. yıldızıdır; ancak ışıması yarı-düzenli olduğundan parlaklığı yıl içinde az da olsa değişir.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Centauri</span> Erboğa takımyıldızında bulunan üçlü yıldız sistemi, üç yıldızdan biri olan Proxima Centauri, Dünyaya en yakın yıldız olmasıyla bilinir

Alfa Centauri, Erboğa takımyıldızının güneyinde bulunan bir yıldız sistemidir. Sistem üç yıldızdan oluşur: Rigil Kentaurus, Toliman (B) ve Proxima Centauri (C). Proxima Centauri, 4,2465 ışık yılı uzaklığıyla aynı zamanda Güneş'e en yakın yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Chamaeleon (takımyıldız)</span> Güney yarımkürede bulunan takımyıldızı

Chamaeleon ya da Bukalemun takımyıldızı, Güney yarımkürenin (SQ2) ikinci çeyreğinde yer alan ve 0° ile -90° arasındaki enlemlerde görülebilen Bukalemun takımyıldızı, gökyüzündeki en büyük 79. takımyıldızdır ve yalnızca 132 derece karelik bir alanı kaplar. Takımyıldızı, Hollandalı astronom Petrus Plancius tarafından 16. yüzyılda Hollandalı denizciler Pieter Dirkszoon Keyser ve Frederick de Houtman'ın gözlemleriyle haritalanmıştır. Bukalemun ilk olarak 1603'te Johann Bayer'in yıldız atlası Uranometria'da tasvir edilmiştir. Takımyıldıza bazen Avustralya'da "The Frying Pan " denir.

<span class="mw-page-title-main">Musca (takımyıldız)</span>

Musca veya Sinek Takımyıldızı, Güney Gökyüzü'nde bulunan bir modern 88 takımyıldızdan biridir. İlk olarak Hollandalı gezgin ve haritacı Petrus Plancius tarafından 1592 yılında tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Puppis (takımyıldız)</span>

Puppis ya da Pupa takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Güney gökkürededir. Puppis adı Latince'de geminin kıç güvertesi anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının kıç güvertesini oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir. Argo Navis takımyıldızındaki yıldızlar günümüzde Karina, Yelken ve Pupa takımyıldızlarına dağılmıştır. Pupa bu üçünün en büyüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ursa Major (takımyıldız)</span>

Büyük Ayı takımyıldızı, kuzey gökyüzünde bulunan ve mitolojisi muhtemelen tarih öncesi dönemlere kadar uzanan bir takımyıldızdır. Latince adı "büyük ayı" anlamına gelir ve yakınındaki Küçük Ayı ile tezat oluşturur. Antik çağda, MS 2. yüzyılda Batlamyus tarafından Yunan, Mısır, Babil ve Asur astronomlarının önceki çalışmalarına dayanarak listelenen orijinal 48 takımyıldızdan biriydi. Bugün 88 modern takımyıldız arasında üçüncü en büyük takımyıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Mensa (takımyıldız)</span>

Mensa ya da Masa takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Güney gökkürededir ve 18. yüzyılda oluşturulmuştur. Mensa adı Latince'de masa anlamına gelir. Yaklaşık olarak 4 saatten 7.5 saate sağ açıklık ile —71 dereceden —85.5 dereceye dikaçıklığa uzanan, göğün kilittaşı şeklinde üçgenimsi bir bölümü kaplar. Güney gökkutbundaki Sekizlik takımyıldızından sonra en güneyde kalan takımyıldızdır, bunun sonucu olarak da kuzey yarımküreden gözlenemez.

<span class="mw-page-title-main">Aslan IV (cüce galaksi)</span> galaksi

Aslan IV Aslan takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 520,000 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir cüce küremsi gökadadır. Yerel Grup'un bir üyesidir ve 2006 yılında keşfedilmiştir.

Mu Muscae, Sinek takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 429 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve görünen parlaklığı 4,75 kadir olan, K-tipi turuncu dev yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Eta Muscae</span>

Eta Muscae, Sinek takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 382 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve görünen parlaklığı 4,77 kadir olan spektroskopik ikili sistemdir. Birincil bileşen, B-tipi bir anakol yıldızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Epsilon Muscae</span>

Epsilon Muscae, Sinek takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 301 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve görünen parlaklığı 4,11 kadir olan M-tipi bir dev yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Sextantis</span>

Alfa Sextantis, Altılık takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 281 ışık yılı uzaklıkta bulunan A-tipi beyaz bir dev yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Sarı cüce</span>

Sarı cüce yıldız veya G-tipi anakol yıldızı, yıldız sınıfı G ve aydınlatma gücü V olan anakol yıldızlarıdır. Bu tür yıldızlar 0,8 Güneş kütlesi ile 1,2 Güneş kütlesi arasında kalan yıldızlar olarak tanımlanır ve ortalama sıcaklıkları 5.300-6.000 °K arasındadır. Ömürlerinin sonuna doğru kırmızı dev halini alırlar, ardından ise beyaz cüce olarak ölürler. Güneş, G-tipi anakol yıldızları arasında en çok bilinenidir. Güneş her saniyede bir yaklaşık 600 milyon ton hidrojeni helyuma dönüştürerek füzyon nükleer enerjisi üretmektedir. Bilinen diğer G-tipi yıldızlar Alpha Centauri A, Tau Ceti ve 51 Pegasi'dir.

<span class="mw-page-title-main">O-tipi ana kol yıldızı</span>

O-tipi ana kol yıldızı, tayf tipi O ve aydınlatma sınıfı V olan ana kol (hidrojen-yakan) yıldızıdır. Bu tip yıldızlar Güneş'in kütlesinin 15 ila 90 katı kütleye ve 30.000 ila 50.000 K arasında yüzey sıcaklığına sahiptir. Güneş'ten 40.000 ila 1.000.000 kat daha parlaktırlar.

<span class="mw-page-title-main">Beta Muscae</span>

Beta Muscae, Güney Yarımküre'de bulunan Musca Takımyıldızı'nda yer alan bir yıldızdır. Dünyadan yaklaşık olarak 340 ışık yılı uzaklıkta bulunan B2V+B3V sınıflamasına sahip olan ikili bir yıldız sistemidir. Yıldızlardan biri 3.05, diğeri ise 3.25 parlaklık derecesine sahiptir. Takımyıldızındaki en parlak ikinci yıldızdır ve mavi-beyaz renge sahiptir. Yüzey sıcaklığının yaklaşık olarak 13121 Kelvin olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gamma Muscae</span>

Gamma Muscae Güney Kutbu'na çevresinde bulunan Musca Takımyıldızı'ndaki bir yıldızdır. Sahip olduğu 3.87 parlaklık derecesiyle çıplak gözle dünyadan görülebilir. Güneşten yaklaşık olarak 325 ışık yılı uzakta yer almaktadır. Musca takımyıldızındaki diğer Beta ve Alfa gibi mavi-beyaz karışımı bir renge sahiptir. B5V+A yıldız sınıflandırmasına sahip B tipi bir yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Delta Muscae</span>

Delta Muscae Güney Kutbu çevresinde bulunan Musca Takımyıldızı'na ait bir yıldızdır. Sahip olduğu 3.62 görünür parlaklığı nedeniyle dünyada ışık kirliliğinin bulunmadığı bölgelerden rahatlıkla görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Zeta1 Muscae</span>

Zeta1 Muscae Güney Yarımküre'de bulunan Musca Takımyıldızı'na ait bir yıldızdır. Dünyadan yaklaşık 326,82 ışık yılı uzaklıkta olan 5.73 görünür parlaklığa sahiptir. Sahip olduğu bu parlaklık neticesinde ışık kirliliğinin bulunmadığı noktalardan çıplak gözle görülebilir. K0III sınıflandırmasına sahip olan turuncu ve kırmızı karışımı renge sahip olan bir yıldızdır. Yüzey sıcaklığının ortalama 4792 kelvin olduğu tahmin edilmektedir ve bu sıcaklık Güneş'in sahip olduğu 5772 derecelik yüzey sıcaklığından daha düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Coronae Australis</span>

Alpha Coronae Australis veya α Coronae Australis, resmi adı Meridiana Güney Tacı takımyıldızındaki en parlak yıldızdır ve Dünya'dan yaklaşık 125 ışıkyılı uzaklıkta yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Zeta2 Muscae</span>

Zeta2 Muscae Güney Yarımküre'de bulunan Musca Takımyıldızı'na ait bir yıldızdır. Dünyadan yaklaşık 330 ışık yılı uzaklıktadır ve A5V spektral tipinde beyaz-mavi yıldızlardan oluşan bir anakol yıldızdır. İkili veya çoklu yıldız sistemi olarak tanımlanır. 5.15 kadir parlaklığa sahiptir ve bu sayede dünyadan çıplak gözle görülebilir. Mutlak parlaklığı ise 1997 yılındaki analizlere göre 0.09, 2007 yılında yapılan analizlere göre 0.13'tür. Takımyıldızı içerisindeki bir çok yıldız gibi Scorpius-Centaurus alt takımının Aşağı Erboğa-Crux alt grubunun bir üyesidir. Bu birlikte de kendileri ile aynı özdevinime sahip olan ve çoğunlukla mavi-beyaz yıldızlardan oluşan bir yıldız grubudur.