İçeriğe atla

Alpha 21464

Alpha 21464, Digital Equipment Corporation ve daha sonra Digital'i satın aldıktan sonra Compaq tarafından geliştirilen Alpha komut seti mimarisini (ISA) uygulayan tamamlanmamış bir mikroişlemcidir. Mikroişlemci EV8 (kod adı Araña) olarak da biliniyordu. 2004 yılında piyasaya sürülmesi planlanan bu mikroişlemci, 25 Haziran 2001 tarihinde Compaq'ın Alpha'nın 2004 yılına kadar Itanium lehine aşamalı olarak kaldırılacağını duyurmasıyla iptal edildi. İptal edildiğinde, Alpha 21464 geliştirmenin geç bir aşamasındaydı ancak banttan çıkarılmamıştı.[1][2]

21464'ün kökeni 1990'ların ortalarında bilgisayar bilimcisi Joel Emer'in Dean Tullsen'in Washington Üniversitesi'nde eşzamanlı çoklu iş parçacığı (SMT) üzerine yaptığı araştırmadan esinlenmesiyle başladı. Emer 1990'ların sonunda bu teknolojiyi araştırmış ve değerine ikna olduktan sonra tanıtmaya başlamıştı. Compaq, bir sonraki Alpha mikroişlemcisinin SMT kullanacağını Ekim 1999'da Microprocessor Forum 1999'da duyurdu.[3] O dönemde Alpha 21464 kullanan sistemlerin 2003 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyordu.[3]

Tanım

Mikroişlemci, sıra dışı yürütme, dört yönlü SMT ve derin bir boru hattına sahip sekiz sorunlu bir süper skaler tasarımdı. 64 KB'lık iki yönlü set-associative komut önbelleğinden 16 talimat getirmektedir. Dallanma tahmincisi daha sonra "iyi" talimatları seçer ve bunları bir daraltma tamponuna girer. (Bu, alınan dallanma yoğunluğuna bağlı olarak döngü başına 16 komuta kadar bir getirme bant genişliğine izin verdi). Ön uç, önceki Alpha uygulamasından önemli ölçüde daha fazla aşamaya sahipti ve sonuç olarak 21464, 14 döngü gibi önemli bir minimum dallanma yanlış tahmin cezasına sahipti.[4] Mikroişlemci bu maliyetli cezaları en aza indirmek için gelişmiş bir dallanma tahmin algoritması kullanmıştır.

SMT'nin uygulanması, program sayacı gibi belirli kaynakların çoğaltılmasını gerektirmiştir. Bir program sayacı yerine, her iş parçacığı için bir tane olmak üzere dört program sayacı vardı. Bununla birlikte, SMT desteği için ön uçtan sonra çok az mantığın genişletilmesi gerekiyordu. Kayıt dosyası 512 giriş içeriyordu, ancak boyutu SMT tarafından değil, uçuş sırasındaki talimatların maksimum sayısı tarafından belirleniyordu. Kayıt dosyasına erişim, devrenin fiziksel boyutu nedeniyle üç boru hattı aşaması gerektiriyordu. Her döngüde dört iş parçacığından sekiz adede kadar talimat sekiz tam sayı ve dört kayan noktalı yürütme birimine gönderilebiliyordu. 21464, çift portlamayı desteklemek için sekiz sıra halinde düzenlenmiş 64 KB'lık bir veri önbelleğine (Dcache) sahipti. Bu, 3 MB'lık, altı yollu set-associative birleşik ikincil önbellek (Scache) tarafından destekleniyordu.

Tam sayı yürütme birimi yeni bir yapıdan yararlanmıştır: kayıt önbelleği. Kayıt önbelleği (bazı raporlarda iddia edildiği gibi) üç tiklik kayıt dosyası gecikmesini azaltmak için değil, operand bypass yönetiminin karmaşıklığını azaltmak için kullanılıyordu. Kayıt önbelleği, önceki N döngü için ALU ve Yük boruları tarafından üretilen tüm sonuçları tutuyordu. (N, 8 gibi bir şeydi.) Kayıt önbellek yapısı, önceki işlemcilerin dağıtılmış mux olarak uyguladıkları yapının mimari olarak yeniden etiketlenmesiydi.

Sistem arayüzü Alpha 21364'ünkine benzerdi. On RDRAM kanalı sağlayan entegre bellek denetleyicileri vardı. Çoklu işlem, diğer 21464'lere bağlantı sağlayan bir yönlendirici ile kolaylaştırıldı ve mimari olarak tutkal mantığı olmadan 512 yönlü çoklu işlemeyi destekledi.

Yedi katmanlı bakır ara bağlantı, kısmen tükenmiş yalıtkan üzerine silikon (PD-SOI) ve düşük K dielektrik ile 0,125 μm (bazen 0,13 μm olarak anılır) tamamlayıcı metal-oksit-yarı iletken (CMOS) işleminde uygulanacaktı. Transistör sayısının 250 milyon ve kalıp boyutunun 420 mm2 olduğu tahmin edilmektedir.[2][5]

Tarantula

Tarantula, söz konusu Alpha mimarisinin bir uzantısı ve söz konusu uzantıyı uygulayan Alpha 21464'ün bir türevi için kod adıydı. Henüz geliştirme aşamasındayken, herhangi bir uygulama çalışması başlamadan ve 21464 tamamlanmadan iptal edildi. Uzantı Alpha'ya bir vektör işleme yeteneği kazandıracaktı. Otuz iki adet 64'e 128 bit (8,192 bit veya 1 KB) vektör kaydı, yaklaşık 50 vektör talimatı ve vektör kayıtlarına veri taşımak için belirtilmemiş sayıda talimat içeriyordu. Diğer EV8 takip adayları arasında iki EV8 çekirdeği ve 4.0 GHz çalışma frekansı olan çok çekirdekli bir tasarım vardı.[]

Notlar

Kaynakça

  • Diefendorff, Keith (6 Aralık 1999). "Compaq Chooses SMT for Alpha: Simultaneous Multithreading Exploits Instruction- and Thread-Level Parallelism". Microprocessor Report. 13 (16). ISSN 0899-9341. 
  • Emer, Joel (1999). Simultaneous Multithreading: Multiplying Alpha Performance. Proceedings of Microprocessor Forum 1999. 
  • Espasa, R.; Ardanaz, F.; Emer, J.; Felix, S.; Gago, J.; Gramunt, R.; Hernandez, I.; Juan, T.; Lowney, G.; Mattina, M. (2002). "Tarantula: a vector extension to the alpha architecture". Proceedings of the 29th IEEE-ACM International Symposium on Computer Architecture. IEEE. ss. 281-292. doi:10.1109/ISCA.2002.1003586. ISBN 978-0-7695-1605-9. 
  • Preston, R.P.; Badeau, R.W.; Bailey, D.W.; Bell, S.L.; Biro, L.L.; Bowhill, W.J.; Dever, D.E.; Felix, S.; Gammack, R.; Germini, V. (2002). "Design of an 8-wide superscalar RISC microprocessor with simultaneous multithreading". 2002 IEEE International Solid-State Circuits Conference. ss. 266-500. doi:10.1109/ISSCC.2002.993068. ISBN 978-0-7803-7335-8. 
  • Seznec, A.; Felix, S.; Krishnan, V.; Sazeides, Y. (2002). "Design Tradeoffs for the Alpha EV8 Conditional Branch Predictor". Proceedings of the 29th IEEE-ACM International Symposium on Computer Architecture. IEEE. ss. 295-306. doi:10.1109/ISCA.2002.1003587. ISBN 978-0-7695-1605-9. 

Daha fazla okuma

  • "Alpha 21464 Targets 1.7 GHz in 2003". Microprocessor Report. 13 (16). 6 Aralık 1999. ISSN 0899-9341. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mikrodenetleyici</span>

Mikrodenetleyici bir VLSI entegre devre çipinde küçük bir bilgisayar'dır. Mikrodenetleyici, bellek ve programlanabilir giriş/çıkış çevre birimleri ile birlikte bir veya daha fazla CPU kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Elektron</span> Temel elektrik yüküne sahip atomaltı parçacık

Elektron, eksi bir temel elektrik yüküne sahip bir atomaltı parçacıktır. Lepton parçacık ailesinin ilk nesline aittir ve bileşenleri ya da bilinen bir alt yapıları olmadığından genellikle temel parçacıklar olarak düşünülürler. Kütleleri, protonların yaklaşık olarak 1/1836'sı kadardır. Kuantum mekaniği özellikleri arasında, indirgenmiş Planck sabiti (ħ) biriminde ifade edilen, yarım tam sayı değerinde içsel bir açısal momentum (spin) vardır. Fermiyon olmasından ötürü, Pauli dışarlama ilkesi gereğince iki elektron aynı kuantum durumunda bulunamaz. Temel parçacıkların tamamı gibi hem parçacık hem dalga özelliklerini gösterir ve bu sayede diğer parçacıklarla çarpışabilir ya da kırınabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Super Nintendo Entertainment System</span> 1990 ve 1993 arasında Nintendo tarafından piyasaya sürülen 16 bit teknolojisine sahip 4.nesil bir oyun konsolu

Super Nintendo Entertainment System, Türkçe karşılığı ile Süper Nintendo Eğlence Sistemi Güney Amerika, Kuzey Amerika, Avrupa, Avustralya’da (Okyanusya) 1990 ve 1993 arasında Nintendo tarafından piyasaya sürülen 16 bit teknolojisine sahip bir oyun konsolu. Japonya ve Güneydoğu Asya'da sistem Süper Famicom veya kısaca SFC olarak adlandırılır. Güney Kore'de, Süper Comboy olarak bilinen bu konsol o bölgede ise Hyundai Electronics tarafından dağıtıldı. Her sürüm aslında aynı olmasına rağmen çeşitli bölgesel kilitleme formları farklı bölgelerdeki konsolları birbiriyle uyumlu olmaktan alı koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">Servis dışı bırakma saldırısı</span>

Servis dışı bırakma saldırısı , internete bağlı bir barındırma hizmetinin hizmetlerini geçici veya süresiz olarak aksatarak, bir makinenin veya ağ kaynaklarının asıl kullanıcılar tarafından ulaşılamamasını hedefleyen bir siber saldırıdır. DoS genellikle hedef makine veya kaynağın, gereksiz talepler ile aşırı yüklenmesi ve bazı ya da bütün meşru taleplere doluluktan kaynaklı engel olunması şeklinde gerçekleştirilir. DoS saldırısını; bir grup insanın, bir dükkân veya işyerindeki kapıları tıkayıp, meşru tarafların mağazaya veya işletmeye girmesine izin vermeyerek normal işlemleri aksatması şeklinde örnekleyebiliriz.

<i>Curiosity</i> (keşif aracı) Marstaki Gale kraterinde keşifte bulunan NASA robot keşif aracı

Curiosity, NASA'nın Mars Bilim Laboratuvarı (MSL) görevinin bir parçası olarak Mars'taki Gale krateri ve Aeolis Mons'u araştıran otomobil büyüklüğündeki bir Mars keşif aracıdır. Curiosity kelimesi Türkçede "Merak" anlamına gelir. Curiosity, 26 Kasım 2011 15:02:00 UTC'de Cape Canaveral'dan (CCAFS) fırlatıldı ve 6 Ağustos 2012 05:17:57 UTC'de Mars'taki Gale kraterinin içindeki Aeolis Palus'a iniş yaptı. Bradbury iniş alanı, 560 milyon km (350 milyon mi) yolculuğun ardından aracın iniş hedefinin merkezine 2,4 km 'den (1,5 mi) daha yakındı.

<span class="mw-page-title-main">Spectre (güvenlik açığı)</span>

Spectre dallanma öngörüsü kullanan modern mikroişlemcileri etkileyen bir güvenlik açığıdır. Çoğu işlemcide spekülatif yürütmeden kaynaklanan hatalı dallanma tahmini, özel bilgilerin saldırganların eline geçmesine neden olabilecek ciddi yan etkiler bırakabilir. Örneğin, bu spekülatif yürütme tarafından gerçekleştirilen bellek modeli özel verilere bağlıysa veri önbelleğinin sonuç durumu, bir saldırganın bir zamanlama saldırısı gerçekleştirerek özel veriler hakkında bilgi alabildiği bir yan kanal oluşturur.

Bilgisayar güvenliğinde yan kanal saldırısı bir bilgisayar sistemine gerçekleştirilirken şifreleme algoritmasının uygulanma şeklinin öğrenilmesinden ziyade uygulanan algoritmadaki zayıflıklara odaklanır. Çoğu yan kanal saldırısı Paul Kocher'in öncülüğünü yaptığı istatistiksel metotlara dayanarak yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Motorola 6809</span>

Motorola 6809, Motorola'nın bazı 16 bit özelliklerine sahip 8 bitlik bir mikroişlemcisidir. Terry Ritter ve Joel Boney tarafından tasarlandı ve 1978'de tanıtıldı. Hem selefi Motorola 6800 hem de ilgili MOS Technology 6502'ye göre büyük bir ilerleme, TRS-80 Renkli Bilgisayar ve Dragon 32/64 ev bilgisayarlarında, Vectrex oyun sisteminde ve Star Wars dahil 1980'lerin başındaki atari makinelerinde kullanım buldu. Savunmacı, Robotron: 2084, Joust ve Gyruss. Fairlight CMI dijital ses iş istasyonunun Seri II'si ve Konami'nin Time Pilot '84 arcade oyununun her biri çift 6809 işlemci kullanır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda edebiyatı</span>

İrlanda edebiyatı, İrlandalı yazarlar tarafından İrlandaca, Latin, İngilizce ve İskoçça dillerinde yazılar eserlerin tümünü içerir. Kaydedilen en eski İrlanda yazıları yedinci yüzyıldan kalmadır ve hem Latince hem de Erken İrlandaca yazan keşişler tarafından yapılmıştır. İrlandalı keşişler, kutsal yazıya ek olarak, hem şiir hem de mitolojik hikâyeler kaydettiler. The Táin ve Mad King Sweeny gibi masallar da dahil olmak üzere İrlanda mitolojik yazılarının büyük bir hayatta kalan gövdesi var.

<span class="mw-page-title-main">Europa Clipper</span>

Europa Clipper, NASA tarafından geliştirilmekte olan bir uzay sondasıdır. Ekim 2024'te fırlatılması planlanan uzay aracı, Jüpiter'in yörüngesindeyken Galilei uydularından biri olan Europa'yı bir dizi yakın uçuşla incelemek üzere geliştiriliyor. NASA'nın gezegensel bir görev için şimdiye kadar geliştirdiği en büyük uzay aracıdır.