İçeriğe atla

AlphaGo

AlphaGo Google DeepMind tarafından geliştirilen Go oyununu oynayan bir program. Ekim 2015'te, 19x19'luk tahtada profesyonel bir go oyuncusunu avantaj verilmeden yenen ilk bilgisayar programı oldu.[1][2] Bu galibiyetten sonra Mart ayında Lee Sedol ile 5 maç üzerinden yapılan oyunu da 4'e karşı 1 yenerek, dan-9 seviyesinde bir go oyuncusunu avantajsız yenen ilk bilgisayar programı oldu.[3]

Tarihi ve Karşılaşmalar

Go satranç gibi diğer oyunlara nazan bilgisayarların yenmesinin çok daha zor olduğu bir oyun, çünkü brute-force arama gibi yöntemlerin uygulanması zor.[1][4]

IBM'in Deep Blue Garry Kasparov'u 1997'de yendiğinden beri, yapay zekanın amatör Go oyuncularının seviyesine çıkması yirmi yıl sürdü.[1][2][5]

AlphaGo diğer Go programlarının yanında kayda değer bir ilerleme göstererek 500 maçta, Crazy Stone ve Zen dahil,[6] programların bir tanesi hariç hepsini yendi.[7] Ekim 2015'te AlphaGo Avrupa Go şampiyonu Fan Hui'yi (dan-2) yendi.[2] Bu, tam boyutlu bir tahtada profesyonel bir oyuncuyu yendiği ilk maçtı.[8] AlphaGo'nun donanımı 170 GPU ve 1,200 CPU içeriyor.[9]

Algoritma

AlphaGo'nun algoritması makine öğrenimi ve ağaç sıralaması karışımı bir teknik kullanmakta ve bunun yanında hem insan hem de bilgisayar oyuncuların maçlarıyla yoğun bir eğitimden geçirilmiştir.

Başlangıçta, sistemin yapay sinir ağları insan oyuncu uzmanlığı ile yüklendi. AlphaGo ilk aşamada uzman oyuncuların tarihi oyunlarını taklit etmek üzere eğitildi. Bunun için yaklaşık 30 milyon hamle içeren bir veritabanı kullanıldı.[10] Sistem belirli bir uzmanlık derecesine ulaştıktan sonra, aynı sistemi kullanan diğer bilgisayarlara karşı tekrar tekrar oynatıldı ve pekiştirmeli öğrenme yaparak oyununu geliştirdi.[1] Rakibinin vaktini "saygısızca" harcamamak için, sistem kazanma ihtimalinin bir eşik değerin altında olduğunu hesaplarsa otomatik olarak pes edecek şekilde programlandı. Lee'ye karşı oynadığı oyunda bu eşik değeri 20%'ydi.[11]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Research Blog: AlphaGo: Mastering the ancient game of Go with Machine Learning". Google Research Blog. 27 Ocak 2016. 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2016. 
  2. ^ a b c "Google achieves AI 'breakthrough' by beating Go champion". BBC News. 27 Ocak 2016. 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2016. 
  3. ^ "Match 1 - Google DeepMind Challenge Match: Lee Sedol vs AlphaGo". 8 Mart 2016. 29 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2016. 
  4. ^ Schraudolph, Nicol N.; Terrence, Peter Dayan; Sejnowski, J., Temporal Difference Learning of Position Evaluation in the Game of Go (PDF), 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi, erişim tarihi: 31 Ocak 2016 
  5. ^ "Computer scores big win against humans in ancient game of Go". CNN. 28 Ocak 2016. 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2016. 
  6. ^ "Artificial intelligence breakthrough as Google's software beats grandmaster of Go, the 'most complex game ever devised'". Daily Mail. 27 Ocak 2016. 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2016. 
  7. ^ "Google AlphaGo AI clean sweeps European Go champion". ZDNet. 28 Ocak 2016. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2016. 
  8. ^ "Première défaite d'un professionnel du go contre une intelligence artificielle". Le Monde (Fransızca). 27 Ocak 2016. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2016. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2016. 
  10. ^ Metz, Cade (27 Ocak 2016). "In Major AI Breakthrough, Google System Secretly Beats Top Player at the Ancient Game of Go". WIRED (İngilizce). 8 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  11. ^ Metz, Cade (13 Mart 2016). "Go Grandmaster Lee Sedol Grabs Consolation Win Against Google's AI". WIRED. 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Go</span> iki kişilik strateji ve masa oyunu

Go, tahta üzerinde oynanan iki kişilik çok eski bir strateji oyunudur. Çin kökenli bir oyun olmakla birlikte bütün Doğu Asya'da tanınır ve oynanır. Oyunda siyah ve beyaz renklerdeki küçük ve yuvarlak taşlar kullanılır. Oyuna siyah taşlar başlar. Siyah taşların kimde olacağına karar vermek içinse önce beyaz oyuncu eline sayısını bilmeden birkaç taş alır. Siyah oyuncu ise, beyaz oyuncunun elinde bulunan taşların sayısının tek mi yoksa çift mi olduğunu tahmin etmeye çalışır. Eğer doğru tahmin ederse siyah oyuncu siyah oyuncu olarak kalır. Eğer tahmini yanlış çıkarsa beyaz oyuncu, siyah oyuncu olur ve siyah oyuna başlar. Sırası gelen oyuncunun kendi taşını oyun tahtasındaki mümkün olan bir yere yerleştirmesiyle oyun devam eder. Tahtaya konulan taşlar, esir alınmadığı müddetçe oyun sonuna kadar hareket edemezler. Tüm taşlar aynı değere sahiptir ancak birbirleri arasındaki stratejik konum oyunun yapısını belirler. Oyun sonunda en çok alana sahip olan oyuncu oyunu kazanmış olur.

Video oyunları ABD, Japonya ve Avrupa'da 70'lerin sonu ve 80'lerin başlarında oluşacak yeni eğlence sektörünün temellerini, 1971 yılı ortalarında ticari bir eğlence olarak ortaya çıkmasıyla atmıştır. Kuzey Amerika video oyun çöküşü olarak da bilinen ve 1983 yılında Kuzey Amerika'daki oyun şirketlerinin birer birer iflas ettiği ve 2 sene sonra toparlandığı dönemden sonra video oyun endüstrisi 10 yıllık bir dönemden fazla süren büyüme dönemine girmiştir. Video oyun piyasası 11 milyon USD'lik bir büyüklüğe ulaştığında, eğlence sektöründeki en kârlı endüstri olan sinema endüstrisine rakip olmaya başlamıştır.

Alphabet Inc., Google ve Google'a ait diğer şirketleri bir çatı altına almak amacıyla 2015 yılında kurulan çok uluslu konglomerattır. Merkezi Kaliforniya'da Mountain View'de bulunan şirketin başında Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin bulunmaktadır. 2016 yılı itibarı ile Alphabet şirketinin CEO görevini Page, başkanlık görevini ise Brin üstlenmektedir. Google'ın, Alphabet çatısı altında yeniden örgütlenmesi 2 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşti. Alphabet ağırlıklı olarak teknoloji, araştırma, fen bilimleri, yatırım sermayesi üzerine odaklanmaktadır. Yan kuruluşları arasında Google, Calico, GV, CapitalG, X Development, Google Fiber, Google Nest, Deep Mind, Intrinsic, Isomorphic Labs, Verily, Waymo ve Wing bulunmaktadır. Google eski CEO'su Larry Page, Alphabet'in CEO'su olunca yerine Sundar Pichai yeni Google CEO'su oldu.

OpenAI, ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi. Şirketin genel amacı insanlığa fayda sağlayabilecek yapay zekâ hakkında araştırma yapmaktır. 2015 yılının sonlarında San Francisco'da kurulan şirket, patentlerini ve araştırmalarını halka açık hale getirerek diğer kurum ve araştırmacılarla “serbest iş birliği yapmayı” amaçlamaktadır. Elon Musk ve Sam Altman, yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk endişelerinden dolayı bu şirketi kurduklarını açıklamıştır. Organizasyon 2015 yılında Sam Altman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Elon Musk, Ilya Sutskever, Peter Thiel ve diğerleri tarafından San Francisco’da kurulmuş ve toplamda 1 milyar dolar bağışta bulunulmuşlardır. Musk 2018 yılında yönetim kurulundan istifa etmiş ancak bağışçı olarak kalmıştır. Microsoft 2019 yılında OpenAI LP’ye 1 milyar dolarlık bir yatırım sağlamış ve Ocak 2023’te ikinci birçok yıllık yatırım sağlamıştır; bu ikinci yatırımın 10 milyar dolar olduğu bildirilmektedir. ChatGPT yazılı cevap veren botun yapımı da OpenAI’a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Google DeepMind</span>

DeepMind Technologies, Alphabet Inc.'in bir yan kuruluşu olup, 2010'da kurulmuş bir İngiliz yapay zekâ program geliştirme şirketidir. DeepMind, 2014'te Google tarafından satın alınmıştır. Şirketin merkezi Londra'dadır ve Kanada, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2015'te, Google'ın ana şirketi olan Alphabet Inc.'in tamamına sahip olduğu bir yan kuruluş oldu.

AI Challenge bir uluslararası yapay zeka programlama yarışmasıdır. Waterloo Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Kulübü tarafından düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Oyun Merkezi</span>

Apple Oyun Merkezi, Apple tarafından piyasaya sürülen bir çevrimiçi çok oyunculu sosyal oyun ağıdır. Kullanıcılara arkadaşlarını bir oyun oynamaya davet etmelerine, çerezlemeyle çok oyunculu bir oyuna başlamalarına, başarılarını takip etmelerine ve yüksek puanlarını bir lider puanıyla karşılaştırmalarına olanak tanır. Oyun Merkezi, başlangıçta 8 Nisan 2010 tarihinde duyurulmuş ve Kasım ayında iOS 4.2 ile iPad için iOS 4.1 ile 8 Eylül'de piyasaya sürülmüş ve halka açılmıştır.

<i>My Holo Love</i>

My Holo Love Yoon Hyun-min ve Ko Sung-hee'nin oynadığı 2020 Güney Kore internet dizisidir. 7 Şubat 2020'de Netflix'te yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ian Goodfellow</span>

Ian J. Goodfellow makine öğrenimi alanında çalışan bir araştırmacıdır ve şu anda Apple Inc.'de Özel Projeler Grubunda makine öğrenimi yöneticisi olarak çalışmaktadır. Daha önce Google Brain'de araştırma bilimcisi olarak çalışmıştır ve derin öğrenme alanına çeşitli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Genel oyun oynama</span>

Genel oyun oynama, birden fazla oyunu başarıyla oynayabilmek için yapay zeka programlarının yaptığı bir tasarımdır. Satranç gibi birçok oyun için bilgisayarlar, başka bir bağlama aktarılamayan özel olarak tasarlanmış bir algoritma kullanarak bu oyunları oynayacak şekilde programlanmıştır. Örneğin, satranç oynayan bir bilgisayar programı dama oynayamaz. Genel oyun oynama, Yapay Genel Zeka yolunda gerekli bir kilometre taşı olarak kabul edilmektedir.

Deste oluşturma oyunları, bir deste oluşturmanın esas oynanış unsuru olduğu kart oyunları veya kutu oyunlarını ifade eder. Deste oluşturma oyunları, her oyuncunun kendine has bir destesi olması yönüyle kart koleksiyonu oyunlarına benzer. Bununla birlikte kart koleksiyon oyunlarından farklı olarak kartlar rastgele paketlerde satılmaz ve deste büyük oranda oyundan önce değil oyun sırasında oluşturulur.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Süleyman</span> Britanyalı girişimci ve aktivist

Mustafa Süleyman CBE, Google tarafından satın alınan ve şu anda Alphabet'in sahibi olduğu bir yapay zeka şirketi olan DeepMind'ın kurucu ortağı ve eski uygulamalı yapay zeka başkanıdır. Şu anki girişimi Inflection AI'dir.

AlphaGo, Greg Kohs tarafından yönetilen ve Google DeepMind'ın üst düzey Go oyuncusu Lee Sedol ile yaptığı karşılaşmayı konu alan 2017 yapımı bir belgeseldir.

<span class="mw-page-title-main">Yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk</span>

Yapay genel zekadan kaynaklanan varoluşsal risk, yapay genel zekadaki önemli ilerlemenin insan neslinin tükenmesine veya geri dönüşü olmayan küresel felakete yol açabileceği fikridir.

Gemini dil modeli, Google DeepMind tarafından geliştirilmiş olan ve LaMDA ve PaLM 2'nin ardılı olarak hizmet veren çok modlu büyük dil modelleri ailesinin adıdır. Gemini Ultra, Gemini Pro ve Gemini Nano'dan oluşan bu ürün, OpenAI'nin GPT-4'üne rakip olarak konumlandırılarak 6 Aralık 2023'te duyurulmuştur. Aynı adı taşıyan üretken yapay zeka sohbet robotunun ardındaki esas gücü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AlphaFold</span>

AlphaFold, Alphabet'in bir yan kuruluşu olan DeepMind tarafından protein yapısını tahmin etme üzerine geliştirilen bir yapay zeka programı. Program, bir derin öğrenme sistemi olarak tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demis Hassabis</span>

Demis Hassabis,, Britanyalı bilgisayar bilimcisi, yapay zekâ araştırmacısı ve girişimcisi. Google DeepMind ve Isomorphic Labs kurucu ortağı ve CEO'su olup aynı zamanda Birleşik Krallık Hükûmeti'nin yapay zekâ danışmanı olarak görev yapmaktadır. Kariyerinin başlarında video oyunu yapay zekâ programcısı ve tasarımcısıydı ve uzman bir masa oyunları oyuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">AlphaGeometry</span>

AlphaGeometry, Google DeepMind tarafından geliştirilen ve Öklidyen geometri alanında zor problemleri çözebilen bir yapay zekâ (AI) programı. Program, Uluslararası Matematik Olimpiyatı'nda (IMO) verilen 30 geometri probleminden 25'ini, yarışma süresi içinde çözerek altın madalyaya eşdeğer bir performans göstermiştir. Karşılaştırma olarak, önceki yapay zekâ programı olan Wu's method, bu problemlerden yalnızca 10 tanesini çözebilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Jeff Dean</span>

Jeffrey Adgate "Jeff" Dean, 2018 yılından beri Google AI’ın liderliğini yapmakta olan Amerikalı bir bilgisayar bilimci ve yazılım mühendisi. 2023 yılında, Alphabet'in yapay zekâ odaklı gruplarının yeniden yapılandırılması sonrası Alphabet'in baş bilim insanı olarak atanmıştır.