İçeriğe atla

Alpes Cottiae

MS 125 yılında Roma İmparatorluğu'nun Alpes Cottiae eyaleti

Alpes Cottiae, Modern Fransa ve İtalya arasında uzanan Alp dağları üzerindeki üç küçük Roma İmparatorluğu eyaletinden biri. Eyaletin en önemli görevi Alpler üzerinde bulunan geçitlerin iletişim güvenliğini sağlamaktı. Alpes Cottiae, batıda Gallia Narbonensis, güneyde Alpes Maritimae, doğuda İtalya ve kuzeyde Alpes Graiae eyaletleriyle sınırdaştı. Eyaletin başkenti olan Segusio (modern Susa Piedmont'da yer alır).

Eyaletin adı MÖ 1. yüzyılda Roma egemenliğini kabul ederek ülkesini Roma İmparatorluğuna entegre eden "Ligure kabilesi" yöneticisi Cottius'dan gelir. Başlangıçta Cottius ve aynı ismi taşıyan oğulları Roma'ya bağlı bir Müvekkil devlet olarak güçlerini muhafaza ettilerse de sonradan İmparator Nero zamanında bölgeye bir procurator atanmış ve ülke resmi olarak Roma eyaletine dönüştürülmüştür. Eyaletin valileri Equestrian sınıftan gelen prefectlerdi.

Alpes Cottiae'deli yerleşim yerlerinden bazıları;

  • Ocelum (Lesseau)
  • Segusio (Susa) (başkent)
  • Scingomagus (Exilles)
  • Caesao (Cesana Torinese)

Kaynakça

  • Tilmann Bechert: Die Provinzen des römischen Reiches: Einführung und Überblick (Roma İmparatolruk eyaletleri:Giriş ve genel bakış). von Zabern, Mainz 1999, (Almanca)


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Batı Roma İmparatorluğu</span> Roma İmparatorluğunun bağımsız yönetilmiş batı yarısı

Batı Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun 395 yılında İmparator I. Theodosius tarafından ikiye bölünmesiyle ortaya çıkan bir devlettir. Diğer yarısı ise Doğu Roma İmparatorluğu olan devlet, MS 3. ile 5. yüzyıllar arasında var olmuştur. Batı Roma İmparatorluğu, ayrı bir bağımsız İmparatorluk mahkemesi tarafından yönetildikleri herhangi bir zamanda Roma İmparatorluğu'nun batı eyaletlerinden oluşuyordu. Batı Roma İmparatorluğu ve Doğu Roma İmparatorluğu terimleri modern zamanlarda fiilen bağımsız olan siyasi varlıkları tanımlamak için icat edildi; Çağdaş Romalılar İmparatorluğun iki ayrı imparatorluğa bölündüğünü düşünmediler, ancak onu iki ayrı imparatorluk mahkemesi tarafından yönetilen tek bir yönetim olarak idari bir çare olarak gördüler.

<span class="mw-page-title-main">Aosta</span> İtalyanın Komünleri

Aosta, Torino'nun 110 km kuzeybatısında İtalya Alp'lerindeki iki dilli Aosta Vadisi'ndeki önemli bir şehirdir. Mont Blanc Tüneli'nin İtalya yakınında Buthier Nehri ve Dora Baltea Nehrinin birleşme, kavşak noktasında konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Macaristan İmparatorluğu</span> 1867 ile 1918 yılları arasında Orta Avrupada var olan bir monarşi

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Orta Avrupa'da hüküm sürmüş ve I. Dünya Savaşı'ndan sonra yıkılmış bir imparatorluktur. Bu imparatorluğu oluşturan Avusturya İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı aslında içişlerinde bağımsız iki ayrı ülkeydi fakat dışişleri açısından, Avrupa'nın birçok ülkesinde hüküm süren Habsburg Hanedanı'na mensup tek bir Habsburg imparatoru tarafından yönetilmekteydi. Resmî para birimi Kron'du.

<span class="mw-page-title-main">Roma İmparatorluğu</span> Avrupanın büyük bir bölümü, Batı Asya ve Kuzey Afrikada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (MÖ 27—MS 1453)

Roma İmparatorluğu, Roma Cumhuriyeti döneminde, Augustus'un cumhuriyeti tek başına yönetebilecek yetkiler alması ve cumhuriyet döneminde kimseye verilmemiş haklara sahip olmasıyla oluşan Antik Roma devletidir. Augustus, MÖ 2 yılına kadar cumhuriyeti kendinden sonra da tek bir kişinin yönetebilmesini sağlayacak anayasal reformlar gerçekleştirdi ve Roma İmparatorluğu tam anlamıyla oluşmuş oldu.

<span class="mw-page-title-main">Franklar</span> Roma İmparatorluğunun yıkılmasında büyük rol oynamış bir Cermen boyu

Franklar, Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasında büyük rol oynamış bir Cermen boyudur. 4. yüzyıl sonlarından itibaren Galya eyaletinin kuzeyine Roma müttefiki sıfatıyla sızmaya başlar, 406 tarihinden itibaren ise tam güçle Kuzey Galya'yı istila ederler. 6. yüzyılda Güney Galya'dan Vizigotları kovarak hakimiyetlerini pekiştirirler. Bu tarihten sonra Galya artık Fransiya yani Fransa olarak anılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'nın birleşmesi</span> 1848-1871 İtalyan devletlerinin birleşmesi

İtalya'nın birleşmesi, 19. yüzyılda İtalya yarımadasında bulunan birçok devleti toplayıp, tek bir devlet olan İtalya Krallığı'na dönüştürmeye çalışan politik ve sosyal harekettir. Bu dönemin başlangıcı ve sonu için kesin tarihler üzerinde bir uzlaşma olmamasına rağmen, birçok bilim adamına göre süreç 1815'te Viyana Kongresi'yle ve Napolyon'un hükümdarlığının son bulmasıyla başladı ve 1871'de Roma'nın İtalya Krallığı'nın başkenti olmasıyla son buldu. Bazı terre irredente'ler sürecin İtalya Krallığı'nın I. Dünya Savaşı sonrası Saint-Germain Antlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdiğine inanır. Bazı milliyetçilere göre birleşmenin sonlanması 3 Kasım 1918'de Villa Giusti Ateşkesi olduğunu söyler.

<span class="mw-page-title-main">Aurelianus</span> Roma İmparatoru (MS 270-275)

Lucius Domitius Aurelianus, Aurelian olarak bilinen ve 3. yüzyıl sonu - 4. yüzyıl başında Roma İmparatorluğunun gücünü tekrar toparlamasına yardım eden birkaç başarılı "asker imparator"dan ikincisi olan Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Noricum</span>

Noricum bugünkü Avusturya ve Slovenya toprakları üzerinde kurulmuş bir Kelt krallığı idi. Geçmişte Roma İmparatorluğu'nun bir eyaletiydi. Kuzeyde Tuna nehri, batıda Rhaetia, doğuda Pannonia ve güneyde de İtalya ve Dalmaçya ile çevriliydi. Kabaca bugünkü Steiermark, Karintiya ve Viyana'nın batısında kalan Avusturya, Bavyera ve Salzburg'un bir bölümüne tekabül eder.

<span class="mw-page-title-main">Alpes Maritimae</span> Roma eyaleti

Alpes Maritimae, Modern Fransa ve İtalya arasında uzanan Alp dağları üzerindeki üç küçük Roma İmparatorluğu eyaletinden biri. MÖ 14 yılında Augustus tarafından kurulmuş olup başkenti Fransa'nın Nice şehri yakınlarında bulunan Cemenelum kentiiydi.

<span class="mw-page-title-main">Alpes Poeninae</span> Roma İmparatorluğu eyaleti

Alpes Poeninae, Modern Fransa ve İtalya arasında uzanan Alp dağları üzerindeki üç küçük Roma İmparatorluğu eyaletinden biri. Ünlü Kartacalı komutan Hannibal'in Alpleri bu noktadan geçtiğine inanılması eyaletin adının Poeninae olmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İtalya tarihi</span>

İtalya tarihi, İtalya yarımadasında yaşayan halkların antik çağlardan başlayarak günümüze kadar ulaşan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Gallia Lugdunensis</span> Roma İmparatorluğunun bir bölgesi

Gallia Lugdunensis, Galya'nın kelt kökenli halklarının yaşadığı ve Günümüzde Fransa olarak adlandırılan bölgeyi kapsayan Roma İmparatorluğu eyaleti. Adını, belki de zamanında İtalyanın batısında, Roma Avrupa'sının en büyük kenti olan ve ayrıca büyük bir imparatorluk darphanesine de ev sahipliği yapan başkenti Lugdunum'dan alır. Lugdunum'un dışında, Roma ve Augustus kültünü kutlamak için buluşan üç galyalıyı temsil eden Condate Sunağı bulunurdu. Başlangıçta sınırları Sen Nehri ve kuzey-batıda Gallia Belgica ile sınır olan Marneden güney batıda Gallia Aquitania ile sınır olan Garonne nehrine arasında uzanırdı. Augustus zamanında Gallia Lugdunensis boyut olarak küçültüldü. Loire ve Garonne nehrileri arasında kalan kısım Gallia Aquitania eyaletine ve orta-doğu kısmı da yeni eyalet Germania Superior'a verildi. Harita, bu daralmadan sonraki sınırları göstermektedir. Eyalet bir imparatorluk eyaletiydi ve verilen önem yönetimde bulunan bir legate ile gösteriliyordu. Diokletian'ın 296 yılında kurduğu Tetrarşi'den sonra bir piskopos tarafından yönetilen büyük bir eyalet haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">İtalya (eyalet)</span> Antik Roma döneminde İtalya yarımadasının ismix

İtalya (Italia), Roma Cumhuriyeti ve ardından gelen Roma İmparatorluğu döneminde İtalya yarımadasına verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Diokletian sonrası Roma eyaletleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Diokletian Sonrası Roma Eyaletleri Listesi tablo halinde Roma İmparatorluğunun bölgesel idari yapısının Roma İmparatoru Diokletian'ın MS 395 yılında gerçekleştirdiği idari reformlar sonrasındaki gelişimi hakkında başlıca önemli bilgiler içermektedir. O yılda Roma İmparatorluğu Batı ve Doğu Roma İmparatorluğu olmak üzere ikiye ayrımıştır. Roma İmparatorluğu'nun Diokletian'ın idari reformlarına kadar idari yapıda meydana gelen gelişmeleri Diokletian'a Kadar Roma Eyaletleri Listesi'nde verilmektedir. Verilerin çokluğu ve daha kolay anlaşılabilmesi için bu tür bir ayrım yaparak derlenmeleri gerekliydi.

<span class="mw-page-title-main">Torino (il)</span> İl

Torino ili, kuzey batı İtalya'da Piyemonte bölgesinde bulunan bir ildir. Merkezi Torino'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Gotlar Savaşı (535-554)</span> Bizans–Cermen çatışması (535–554)

Gotlar Savaşı, 535'ten 554'e kadar Bizans İmparatorluğu ile Ostrogot Krallığı arasında yapılan ve İtalya ve Dalmaçya'da yer alan savaştır. Tarihçiler bu savaşı iki safhada incelerler: Birinci safha 535-540 dönemindedir; bu safhada Bizanslı General Belisarius komutasındaki Bizanslılar, İtalya'yı tekrar Bizans hakimiyeti altına almayı başarmışlardır ve en sonunda Batı Roma İmparatorluğu son döneminde başkent olan Ravenna şehrinin ellerine geçmesi ile bu safha sona ermiştir. İkinci safhada yeni Ostrogot kralı Totila, yeni bir Ostrogot ordusu toplayıp, İtalyan şehirlerini tekrar işgal etmiştir. Ostrogotlar'ın direnişi uzun ve zorlu çabalar sonucunda Bizans generali Narses tarafından bastırılmıştır. Narses, bu safhada Frank ve Alaman kavimlerinin 554'te Kuzey İtalya'ya yaptıkları hücumları da geri püskürtmeyi başarmıştır. Aynı yıl, 554'te, Bizans İmparatoru I. Justinianus, "Pragmatik Sanction" adı verilen bir İmparatorluk buyruğu ile İtalya'nın Bizans yönetimi altında nasıl organize olacağını açıklamıştır. Bu galibiyetlere rağmen, Kuzey İtalya'da bulunan bazı şehirler Bizanslılar'a teslim olmayıp, 560'lı yılların ortalarına kadar bu direnişlere devam etmişlerdir.

Romalılaştırma terimi tarihi ve kültürel anlamlarda, ilk olarak Roma Cumhuriyeti ve daha sonra da Roma İmparatorluğu tarafından Roma egemenliği altına alınan veya Roma'nın çevresinde yaşayan nüfusların Roma kültürüne uyum sağlamasını, entegrasyonunu ve asimilasyonunu içerir. Antik Roma tarihçiliği ve İtalyan tarihçiliği, faşist dönemin sonuna kadar çeşitli süreçleri " barbarların uygarlaşması " olarak adlandırırdı.

<span class="mw-page-title-main">Tirol</span>

Tirol, Alplerde, günümüz Kuzey İtalya ve Batı Avusturya'da yer alan tarihî bir bölge. Bu bölge tarihî olarak Tirol Kontluğu'nun merkezini oluşturdu; bu kontluksa 12. yüzyıldaki kuruluşundan 1919 yılına dek Kutsal Roma İmparatorluğu, Avusturya İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan'ın parçasını oluşturdu. 1919 yılında, I. Dünya Savaşı'yla Avusturya-Macaristan'ın dağılmasının ardından bu bölge, Saint-Germain Antlaşması'nın doğrultusunda iki farklı idarî bölüme bölündü:

<span class="mw-page-title-main">Hamam Susa</span>

Hamam Susa, Tunus'un Susa ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Susa'nın hemen kuzeybatısında Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 18,47 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 47.269'dur.