İçeriğe atla

Alperen Ocakları

Alperen Ocakları
Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı
KısaltmaAlperen Ocakları
SloganZalime korku, mazluma umut![1]
Kuruluş1 Ekim 1992 (32 yıl önce) (1992-10-01)
Yasal statüVakıf
MerkezHamamönü, Altındağ, Ankara[2]
LiderMuhsin Yazıcıoğlu
Genel BaşkanAli Can Kocaman[3]
Genel SekreterMehmet Ali Eker
Resmî sitealperenocaklari.org.tr
Eski adıNizam-ı Âlem Ocakları

Alperen Ocakları Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı[4] ya da kısaca Alperen Ocakları, kimi zaman Alperenler olarak anılan, Nizam-ı Âlem Ocakları ismiyle kurulmuş olan aşırı sağcı gençlik yapılanmasıdır.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun kurucusu olduğu Büyük Birlik Partisi'ne (BBP) yakınlığı ile bilinen,[5] amacını İ'lay-ı Kelimetullah için Nizam-ı Âlem olarak yani Allah’ın adını yüceltmek için âlemin düzeni[6][7] şeklinde açıklayan ve genellikle Türk-İslam ülküsünü ve Türk milliyetçiliğini benimseyen bir kuruluş olarak tanımlanır.

Temel ilke olarak İslamiyet'i Allah ile kul arasında kabul etmenin bir sınır oluşturduğunu, İslamiyet'in yaşamın her alanına hükmetmesi gereken bir din olduğunu savunurlar. Seyyid Ahmet Arvasi'yi davanın önderi kabul ederler.[8]

Vakfın, dernek statüsünde faaliyetlerini gerçekleştirdiği döneme ait tüzüğünde; sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek, ülkenin geleceği olan gençlerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, gençlerin faydalanacağı eğitim kursları düzenlemek, gençlerin millî ve manevi hassasiyetlere sahip olmasını sağlamanın amaçlandığı yer almaktadır.[9]

Tarihçe

1 Ekim 1992'de Muhsin Yazıcıoğlu'nun talimatıyla Nizam-ı Âlem Ocakları ismi ile kuruldu.[10] İlk ve kurucu genel başkanlığını Servet Avcı yaptı. Temmuz 1994'te Genel Başkan Servet Avcı, genel başkanlık görevini, Emir Kuşdemir'e devretti.

Nizam-ı Âlem Ocakları Türkiye genelinde aktivite ve etkinliklerini arttırdı. Nizam-ı Âlem Ocakları‘nın İstanbul ve Ankara temsilcilikleri başta olmak üzere bazı illerdeki oluşumlarının Bosna-Hersek ile Çeçenistan’a destek gösterileri, Çeçenistan’a gıda ve giyecek yardımında bulunmaları, bu dönemde Nizam-ı Âlem hareketinin önünü açtı.

Alperen Ocakları İl Başkanlıkları

Nizam-ı Âlem Ocakları’nın ve yayın organı Alperen Dergisi’nin yayımlanan sayılarının ardından, yazılara ve dergiye davalar açılmaya başladı. Açılan davaların ardından, Genel Başkan Yardımcısı ve derginin yazarlarından Abdullah Çevik, 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haziran 1995’te Nizam-ı Âlem Ocakları Genel Başkanı Emir Kuşdemir, genel başkanlık görevini Süleyman Doğan’a devretti.

Süleyman Doğan döneminde yurt çapında Çeçenistan’a destek olmak amacıyla yardım kampanyaları ve protestolar düzenlendi. Bosna’da, Filistin’de, Cezayir’de, Çeçenistan’da Müslümanların durumu görmezden gelindiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Butros Butros-Gali’nin Türkiye’ye yapacağı ziyaret, Nizam-ı Âlem Ocakları’nın protesto gösterileriyle engellendi.

Süleyman Doğan, Aralık 1995’te genel başkanlık görevini Yavuz Ağıralioğlu’na devretti.

1996 yılı Mart ayında Nizam-ı Âlem Ocakları, ”Nizam-ı Âlem Ocakları Vakfı” olma sürecine girdi.

8 Mart 1997 tarihinde Yavuz Ağıralioğlu, genel başkanlık görevini Ege Bölge Başkanı görevinde bulunan Tuna Koç'a devretti. Tuna Koç, yeni başladığı görevinde eğitim çalışmalarına fazlaca yüklenerek, tüm teşkilatlarda bir eğitim seferberliği başlattı. Üniversiteli Öğrenciler Birliği ve Liseli Öğrenciler Birliği gibi yapısal değişiklikleri de teşkilatlar üzerinde uygulandı.

Bu dönemde Kosova’daki yaşanan olayları dünya kamuoyuna duyurabilmek ve Birleşmiş Milletler'i harekete geçirebilmek amacıyla birçok faaliyet düzenlendi. 2000 yılına girerken yılbaşı gecesi Ankara Sakarya Caddesi'nde 1999 Gölcük depremi sonrası depremzedelerin sıkıntılarını yurt gündeminde diri tutabilmek ve böyle bir hüzün ortamında eğlence yapmanın Müslüman-Türk toplumunun ahlakına ters düştüğünü ifade edebilmek için yoğun katılımlı bir protesto düzenledi.

Şubat 2000’de Genel Başkan Tuna Koç görevini Yüksel Türkay’a devretti. Bu dönemde Ocağın ismi “Alperen Gençlik Ocakları” olarak değiştirildi.[11]

12 Temmuz 2006 tarihinde göreve gelen Serkan Tüzün, genel başkanlık görevini Eyüp Gökhan Özekin'e devretti.

Özekin döneminde Yerli Düşünce isimli yeni bir yayın organı oluşturuldu ve bu dergi fikir çevrelerinde olumlu tepkiler aldı. Alperen Ocakları'na kurumsal kimlik oluşturma adına önemli faaliyetler yapan Özekin, dönemin BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte de Kosova ziyaretlerine katılarak çeşitli temaslarda bulundu. Çeçenistan'a yardım gecesi de organize eden Özekin, genel başkanlık görevini 20 Aralık 2008 tarihinde bu görevi Abdullah Gürgür'e devretti.

Kasım 2015'te göreve gelen Murat Aslan, beş yıllık genel başkanlık görevini 21 Aralık 2019 tarihinde Samet Bağcı'ya devretti. Samet Bağcı ise 29 Mayıs 2023'te yeni genel başkanlık görevini Ali Can Kocaman'a devreti. Ali Can Kocaman şu an aktif olarak Alperen Ocakları Vakfı Genel Başkanıdır.[12]

İsim ve amblem

Alp eski Türkçede cesur, savaşçı ruhlu, yiğit kişilere verilen sıfattır. Türklerin İslamiyet'i kabul etmesiyle beraber Alplerin "erenliğe" çağrıldığına inanılır. Allah ve Peygamber yolunda savaşanlar böylece mücahid anlamına gelen Alperenler olarak anılmaya başlar. Türklerin üç kıtaya Alperenlik ismi ile yayıldığına inanılır.[13] Türk-İslam ülküsüne inanan Nizam-ı Âlem Ocakları, “Alperen” kelimesinin kuruluşunda da gündeme gelmesi sebebiyle 2000 yılında Alperen Ocakları adını alır. Bu değişim, hem 28 Şubat döneminde irticai faaliyetlerle suçlanmanın önüne geçmek hem de gençlere daha rahat ulaşabilmek amacıyla yapılmıştır.[14]

Alperen Ocakları amblemi hilal ve üç tuğdan oluşur. Hilal İslamiyeti, içindeki üç tuğ devlet, millet ve hâkimiyet kavramlarını temsil eder ve bu unsurlar şöyle açıklanır:[15]

  • Hilal: Küfrün karşısında imanın, haçın karşısında İslâm'ın işareti olduğuna inanılır.
  • Devlet: Birliğin, beraberliğin, gücün ve otoritenin adıdır. Alperen Ocakları'nın devlet anlayışı "millet için devlet" anlayışıdır. Şeyh Edebali’nin "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." sözü Alperenlerin devlet kavramını şekillendirir.
  • Millet: Devlet içerisinde yaşayan unsurların tümüne verilen isimdir. Alperen Ocakları'nın millet anlayışı; dil, din, ortak tarih şuuru, kültür bakımından farklı unsurların bir arada yaşamasını zenginlik olarak kabul eder. Farklılıklar ve millet içerisinde ayrılık gerekçesi olarak gösterilen unsurlar reddedilir.
  • Hâkimiyet: Mutlak hâkimiyet sahibinin Allah olduğuna inanılır.

İdeoloji

Alperen Ocakları, İslam'ı daha önde tutmak kaydıyla Türk milliyetçiliğine bağlı kalmaktadır. Millî kimliği oluşturan ve uzun tarihî geçmişte kader birliği yaptığına inandığı topluluklar ile köken farkına bakmaksızın omuz omuza ilerlemeyi savunur. Ülkedeki problemlerin çözülmesinde ortak bilinci güçlü kılmayı ve birlikte yaşama idealini perçinleyecek millî bir kültür üretme amacını hedefler. Hiçbir kesimi ötekileştirmeden, bütün insanları ilk insan ve peygamber Âdem’in çocukları olarak görerek bu ölçü çerçevesinde Türk milletine karşı duyduğu derin sevgi, bağlılık ve sorumluluk şuurunu yerleştirmeyi amaçlar. Milliyetçilik anlayışını İslam ile bütünleşmiş, Türk-İslam medeniyeti ülküsünü esas alan ve “İ'lay-ı Kelimetullah için Nizam-ı Âlem” diyen Alperenlik davası olarak açıklar.[16]

Yayınları

Nizam-ı Âlem Ocakları Dergisi

1 Ekim 1992'de kurulan Nizam-ı Âlem Ocakları, Nizam-ı Âlem Ocakları Dergisi ile yayın hayatına atıldı. Dergi, maddi yetersizlik ve sıkıntılardan dolayı 8 ay süreyle dört sayı olarak çıkarılabildi. Son sayısı 1993 yılı Nisan ayında yayımlandı. 1997'de Tuna Koç'un genel başkan olarak göreve başlamasının ardından Nizam-ı Âlem Ocakları Dergisi tekrar yayın hayatına atıldı ve beraberinde Genç Alperen Dergisi ile birlikte çıkarılmaya başlandı.

Alperen Dergisi

Nizam-ı Âlem Ocakları Dergisi'nin yayın hayatına son verilmesinin ardından Nizam-ı Âlem Ocakları, 1 Aralık 1993‘te Alperen Dergisi adıyla yeniden yayın hayatına girdi ve çalışma faaliyetlerini bu derginin etrafında sürdürdü. Derginin yayın hayatına 3. sayı çıkarıldıktan sonra, Temmuz 1994'e kadar ara verilmek durumunda kalındı. Tekrar yayın hayatına başlayan dergi, yayımlanan yazılara ve dergiye açılan davalar nedeniyle maddi sıkıntıya düştü ve Ekim 1994'te yayın hayatına ara verildi. Mart 1995'te tekrar yayın hayatına başlayan Alperen Dergisi'nin açılan davalar ve cezalar sebebiyle tirajlarında düşüş yaşandı.

Kaynakça

  1. ^ "Alperenler: Bu kokuşmuş sistem artık değişmeli!". Ankaradan Haber. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020. 
  2. ^ "Alperen Ocakları İletişim". Alperen Ocakları. 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Vakıflar Genel Müdürlüğü Sorgu Ekranı". Vakıflar Genel Müdürlüğü. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  5. ^ "Alperen Ocakları". turkcebilgi.com. 31 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  6. ^ "İ'LÂY-I KELİMETULLAH". Sorularla İslamiyet. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  7. ^ "Nizam-ı Alem". turkcebilgi.com. 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  8. ^ "Alperen Ocakları". turkcebilgi.com. 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  9. ^ "ALPEREN OCAKLARI EĞİTİM ve KÜLTÜR DERNEĞİ TÜZÜĞÜ". 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  10. ^ "Alperenler: Bu kokuşmuş sistem artık değişmeli!". Ankara'dan Haber. 13 Nisan 2017. 31 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  11. ^ "Alperen Ocakları Vakfı Tarihçe". Alperen Ocakları Vakfı Genel Merkezi. 22 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2020. 
  12. ^ "Alperen Ocakları'nda Bayrak Değişimi". 20 Aralık 2019. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  13. ^ "Alperenlik Nedir? Alperen kime denir?". 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  14. ^ "ÜLKÜCÜ HAREKETTE BÖLÜNME: MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ VE BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ" (PDF). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, ÖZGÜR BAYRAKTAR Yüksek Lisans Tezi. 2016. 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  15. ^ "Alperen Ocakları'nın ambleminin anlamı nedir?". 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  16. ^ "Alperen Ocakları, BBP'nin gençlik örgütü olarak bilinir. Milliyetçilik anlayışı BBP'nin milliyetçilik anlayışına dayanır. (Bkz. Sayfa 10)" (PDF). BBP. 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kemalizm</span> Türkiye Cumhuriyetinin kurucu ideolojisi

Kemalizm, 1935'ten 1937'ye kadar Kamâlizm veya Atatürk'ün ölümü sonrası yaygınlaşan bir diğer adıyla Atatürkçülük; Türkiye Cumhuriyeti'nin, Atatürk İlkeleri'ni esas alan kurucu ideolojisidir. Kemalizm, Mustafa Kemal Atatürk tarafından uygulandığı şekliyle laikliğe ve Batı demokrasisine dayanan ulusal ve üniter bir cumhuriyet rejiminin kurulması, ekonomik kalkınma ve sanayileşme, yüksek öğrenime ve bilimsel faaliyetlere devlet desteği, spora ve sanata teşvik, ücretsiz ve zorunlu eğitim gibi kapsamlı siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve dinî reformları içermektedir. Reformların amacı Atatürk'ün ifadesiyle "muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak", çağdaş bir hayat tarzını benimsemektir.

<span class="mw-page-title-main">Muhsin Yazıcıoğlu</span> Türk siyasetçi (1954–2009)

Muhsin Yazıcıoğlu, Türk siyasetçi, şair, veteriner hekim ve ülkücü lider. Eski Ülkü Ocakları genel başkanı; 19., 20. ve 23. dönem TBMM Sivas milletvekili; Büyük Birlik Partisinin kurucusu ve ilk genel başkanıdır. 25 Mart 2009 tarihinde helikopter kazasında Kahramanmaraş'ta şüpheli şekilde öldü.

Ülkücülük, Türk-İslam Ülküsü veya Türkeşçilik, Milliyetçi Hareket Partisinin Türkçülük ve İslamcılık üzerine temellenmiş kurucu ideolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Altan Öymen</span> Türk siyasetçi

Mehmet Altan Öymen, Türk gazeteci, siyasetçi ve eski Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı. Genel Başkanlık görevini 1999-2000 yılları arasında sürdüren Öymen, Bülent Ecevit tarafından kurulan 40. Türkiye Hükûmeti'nde Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak yer aldı. 1977 ve 1995 Türkiye genel seçimleri'nde CHP milletvekili olarak meclise girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ağaoğlu (siyasetçi)</span> Azerbaycanlı siyasetçi ve gazeteci

Ahmet Akif Ağaoğlu, Azerbaycan asıllı Türk siyasetçi, hukukçu, yazar ve gazeteci. Liberal Kemalizmin kurucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Feyzioğlu</span> Türk siyasetçi

Turhan Feyzioğlu, Türk hukuk profesörü, avukat, akademisyen ve siyasetçi.

Mustafa Rüştü Taşar, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Birlik Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Büyük Birlik Partisi, 29 Ocak 1993 tarihinde Muhsin Yazıcıoğlu liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "BÜYÜK BİRLİK" şeklindedir. Simgesi hilal içerisinde güldür. Genel başkanı Mustafa Destici'dir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk milliyetçiliği</span> Atatürkün milliyetçilik anlayışı

Atatürk milliyetçiliği, Atatürk'ün millet tanımından yola çıkarak Kemalizm'in milliyetçilik ilkesini oluşturur. Atatürk'e göre millet, geçmişte bir arada yaşamış, bir arada yaşayan, gelecekte de bir arada yaşama inancında ve kararında olan, aynı vatana sahip, aralarında ortak dil, kültür, ahlak ve siyasi birlik olan insanlar topluluğudur. Atatürk'ün tanımladığı milliyetçilik; din ve ırk ayrımı gözetmeksizin, ulus tanımını vatandaşlık ve üst kimlik değerlerine dayandıran sivil milliyetçi bir vatanperverlik anlayışıdır.

Yalçın Topçu, Türk siyasetçi ve bürokrat. Büyük Birlik Partisi eski genel başkanı. 28 Ağustos 2015 tarihinde Ahmet Davutoğlu başbakanlığındaki seçim hükûmetinde Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Türk milliyetçiliği</span> Türk halkını ulusal veya etnik tanımlarla yücelten ve teşvik eden bir siyasi ideoloji

Türk milliyetçiliği, ulusal veya etnik tanımlarla Türk milletinin ilerlemesini, gelişmesini amaçlayan siyasi bir görüştür. Türkçülük ile aynı olmayıp, içinde Türkçülük dahil olmak üzere çeşitli Türk milliyetçisi ideolojileri barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Görüş</span> İslamcı ve muhafazakâr ideoloji

Millî Görüş veya Erbakancılık, Necmettin Erbakan tarafından kurulan, 1969 yılında "Bağımsızlar Hareketi" ile başlayan ve ilk olarak Millî Nizam Partisi ile partileşerek günümüze kadar gelen İslamcı ideoloji ve siyasi akım. Günümüzde Türkiye'de Yeniden Refah Partisi ile Saadet Partisi resmî olarak Millî Görüş ideolojisini benimsemektedir. Ancak her iki parti de Millî Görüş'ün tek temsilcileri olduklarını iddia edip birbirlerini Millî Görüş'e karşı ihanetle suçlamaktadırlar.

<i>Güneş</i> (gazete) günlük gazete

Güneş, günlük ulusal Türkçe gazete. Yayın hayatına 1982 yılında başlamıştır. Güneş gazetesinde adliye haberleri, siyasi konular, haber ve yorumları ağırlıktadır. 2013 yılında TMSF'ye devredilmiş ve ardından Ethem Sancak tarafından satın alınmıştır.

Hakkı Öznur, Türk siyasetçi, gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Şentop</span> 29. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Mustafa Şentop, Türk hukukçu, siyasetçi ve 24, 25, 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul, 27. Dönem AK Parti Tekirdağ milletvekili. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde TBMM'ye giren Şentop, 2012-2015 yılları arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Metin Gündoğdu, Türk siyasetçi ve Adalet ve Kalkınma Partisi 26. ve 27. dönem milletvekili. Siyasi kariyerine Milliyetçi Çalışma Partisi'nde (MÇP) başlamış, 1993 yılında Büyük Birlik Partisi'nde (BBP) devam etmiştir. 2014 yılında BBP'den ihraç edilmesinin ardından AK Parti'ye katıldı. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri ve 2018 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti Ordu milletvekili seçilmiştir. Politikaya girmeden önce çeşitli sivil toplum kuruluşları ve derneklerde görev almıştır.

Türkiye'de muhafazakârlık, genel anlamdaki muhafazakârlık ideolojisinin Türkiye'de nasıl anlaşıldığını ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Ağıralioğlu</span> Türk siyasetçi

Yavuz Ağıralioğlu Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Altun</span> Türk bürokrat, akademisyen ve Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanı

Fahrettin Altun, Türk akademisyen ve bürokrattır. 2018'den beri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Kendisi aynı zamanda Borsa İstanbul yönetim kurulu üyesi ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti başkanıdır.

"Her Türk asker doğar", Türk milliyetçiliğinde ve devlet anlayışında yer edinmiş milliyetçi-militarist söylemdir. Resmî tarih tezlerinden ders kitaplarına ve günlük yaşamdan siyasi alan ile medyaya kadar genişçe bir kullanım sahası bulunmaktadır. Söylem temelde Türk milliyetçiliğinin askerî tasavvuruna işaret ederken sivil alana etkileri oldukça belirgindir. Öyle ki Türkiye'de bir dönem rütbeli asker-öğretmenler tarafından zorunlu ders olarak okutulan Millî Güvenlik Bilgisi dersi ve günümüzde devam eden zorunlu askerlik uygulaması bu bağlamda değerlendirilmektedir.