İçeriğe atla

Alparslan Savunma Bilimleri ve Millî Güvenlik Enstitüsü

Alparslan Savunma Bilimleri ve Millî Güvenlik Enstitüsü
Kuruluş1 Eylül 1952
2001
Eski isim(ler)i
  • Millî Savunma Akademisi
  • (1952-1964)
  • Millî Güvenlik Akademisi
  • (1964-1980)
  • Millî Güvenlik ve Silahlı Kuvvetler Akademisi
  • (1980-1995)
  • Millî Güvenlik Akademisi Komutanlığı
  • (1995-2012)
  • Savunma Bilimleri Enstitüsü
  • (2001-2016)
  • Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  • (2016-2022)
  • Millî Savunma ve Güvenlik Enstitüsü
  • (2016-2022)
BağlılıkMillî Savunma Üniversitesi
Enstitü MüdürüProf. Dr. Öğretmen Albay Hüsnü Özlü
Bulunduğu yerKara Harp Okulu, Ankara
Web sitesi1

Alparslan Savunma Bilimleri ve Millî Güvenlik Enstitüsü 2022 yılında Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü ile Millî Savunma ve Güvenlik Enstitüsünün birleştirilmesiyle kurulmuştur.

Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü tarihçesi

2001 yılında Kara Harp Okulu Komutanlığı bünyesinde Savunma Bilimleri Enstitüsü adıyla faaliyete başlayan enstitü öncelikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin savunma bilimleri alanında uzman personel ihtiyacını karşılamak, profesyonel ve yüksek akademik seviyede lisansüstü eğitim vermek maksadıyla kurulmuştur.[1]

Lisasnüstü programlara silahlı kuvvetler personeli dışında sivil öğrenci de kabul etmektedir.[2]

Türk profesyonel askerî eğitim-öğretim sisteminin yeniden yapılandırılması kapsamında, 09 Kasım 2016 tarihli 6756 sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun" ile kurulan Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde, Bakanlar Kurulu’nun 14 Kasım 2016 tarihli ve 2016/9522 numaralı kararı ile Savunma Bilimleri Enstitüsü, Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü olarak yeniden adlandırılmıştır. 17 Mart 2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan kararla enstitüsü, Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü adını almıştır.[3]

Çatısı altında Savunma Yönetimi, Harekât Araştırması, Askeri Elektronik Sistemler Mühendisliği, Harp Silah ve Araçları, Harp Tarihi, KBRN-P Savunma, Askeri Eğitim Yönetimi, Güvenlik Araştırmaları, Bilgisayar Mühendisliği ile İstihbarat Çalışmaları anabilim dalları bulunur.[4]

Enstitünün, Savunma Bilimleri Dergisi adlı süreli yayını bulunmaktadır.Dergi 2002 yılından günümüze Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki sayı yayımlanır.

Enstitüde; Milli Savunma Bakanlığının ihtiyaçlarına yönelik sertifika ve kurs programları düzenlenmekte, savunma bilimleri ve teknoloji yönetimi ile ilgili araştırma faaliyetlerinde bulunulmakta ve bu konularda diğer kurumlarca yürütülen projelere destek verilerek; ulusal ve uluslararası bilimsel yayınlar yapılmakta, bilimsel toplantılar düzenlenmektedir.[1]

Millî Savunma ve Güvenlik Enstitüsü tarihçesi

1952 yılında ‘Milli Savunma Akademisi’ adı altında kurulan kurum yılda bir dönem olarak ve çoğunlukla 6 aylık dönemler halinde 1980 yılına kadar çalışmalarını sürdürdü. 27 Şubat 1997 tarihinden itibaren ise İstanbul'dan Ankara'ya taşınarak halen MGK Genel Sekreterliği binasında öğrenimine devam etti. Eğitim ve öğretimin amacı “öğretime katılan Silahlı Kuvvetler mensupları ile kamu yönetiminde görevli üst kademe yöneticilerine Milli Güvenlik konularında bilgi ve planlama becerisi kazandırmak; asker ve sivil müdavimler arasındaki koordinasyon ve iş birliği ruhunu pekiştirmek” şeklinde özetlenmekteydi.

30 Haziran 2012'de kapatılmıştır.[5]

Bakanlar Kurulu'nun 14 Kasım 2016 tarihli kararı ile MSÜ Teşkilatı oluşturulmuş kapatılan Millî Güvenlik Akademisi Komutanlığı ismi değiştirilerek “Milli Savunma ve Güvenlik Enstitüsü” olarak yeniden açılmıştır.[6]

Ders metodu

Öğretim genel olarak konuların sempozyum metodu ile takdimi ve müteakiben seminer çalışmaları halinde yürütülmektedir. Her konferansın sonunda katılımcıların soru sormalarına imkân tanınmaktadır. Cevaplar ise takdimcinin görev yeri ve niteliğine göre farklılık arz etmektedir. 15/20'şer kişilik odalarda yapılan seminerler, konusuna göre birkaç gün devam edebiliyor ve adeta ‘beyin cimnastiği’ne dönüşür. Daha sonra burada serdedilen fikirler ‘master tezi’ niteliğinde kursiyerlerin bilgisine sunulur. Çoğunlukla siviller tarafından verilen konferanslarda konular 4 ana başlıkta toplanır; Politik Dış İlişkiler, Ekonomi, Sosyo-Kültürel, Askeri ve Askeri Politik İlişkiler. Milletvekillerinden Kamran İnan ve Bülent Akarcalı birçok dönem konferansçı parlamenterler olmuşlardı.

Kaynakça

  1. ^ a b "Kara Harp Okulu". kho.msu.edu.tr. 27 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  2. ^ "MSÜ Lisansustu Egitim ve Ogretim Yonetmeligi" (PDF). 19 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Kara Harp Okulu". kho.msu.edu.tr. 5 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Kara Harp Okulu". www.kho.edu.tr. 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kuleli Askerî Lisesi</span> İstanbulda eski bir askerî lise

Kuleli Askerî Lisesi ya da günümüzdeki resmî adıyla Millî Savunma Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Kuleli Yerleşkesi, İstanbul Boğazı kıyısında, Anadolu yakasında yer alan askerî okul. Bugünkü yerleşkede harp okullarını kazanan subay adayları, 1 yıl yabancı dil eğitimi almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

Harbiye Marşı, Türk Silahlı Kuvvetleri Milli Savunma Üniversitesi'ne bağlı Kara Harp Okulu'nun marşıdır. 1928'de Harp Okulu öğrencileri olan Hüsnü Öncü bestesini; Cevdet Şakir Çetinel güftesini yazmıştır.

Maltepe Askerî Lisesi, Kara Harp Okulu Maltepe Yerleşkesi Komutanlığı İzmir ili Güzelbahçe ilçesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına subay yetiştiren Kara Harp Okuluna ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda üniversitelerin belirlenen bölümlerine daha sonra silahlı kuvvetlerde çalışmak üzere öğrenci temini için lise düzeyinde eğitim ve öğretim yapan, dört yıl süreli fen bilimleri alan programı uygulayan Türkiye'deki askerî liselerden biriydi. 4 kilometrekarelik alana kurulmuş olan Maltepe Askerî Lisesi Türkiye'nin en büyük lisesi, dünyanın da en büyük ikinci lisesiydi. Büyük yüzölçümü ve içinde barındırdığı spor tesisleriyle Türkiye'deki 27 üniversitenin kampüsünden büyüktü.

<span class="mw-page-title-main">Harp Akademileri</span> Yüksek lisans seviyesinde eğitim vermiş askerî okul

Harp Akademileri Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı yüksek lisans düzeyinde eğitim ve öğretim veren, nitelikli kurmay subay yetiştiren bir askerî akademiydi. Eğitim ve öğretim faaliyetlerin Yenilevent'teki yerleşkesinde sürdürüyordu. 31 Temmuz 2016 tarihinde 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL kapsamındaki Kanun Hükmündeki Kararname ile birlikte kapatıldı. Aynı KHK'da yapılan düzenlemeyle Enstitüler adı altında Milli Savunma Üniversitesine bağlı olan yeni bir yapı oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Aslanoğlu</span>

Hikmet Aslanoğlu, Ubıh asıllı Türk asker ve siyasetçidir.

TSK nın Kara, Deniz ve Hava Harp Okullarında yetiştirmediği sınıf ve branşlardaki açığı kapatmak için askerî lise ve lise çıkışlı olmak şartı ile sınavla seçilen öğrenciler yurt içi ve yurt dışındaki fakülte ve yüksek okullarda askeri öğrenci olarak öğrenim görürler. Bu görevi yürütmek maksadı ile Ankara Cebeci'de Fakülte ve Yüksek Okullar Komutanlığı kurulmuş olup daha sonra bu uygulamadan vazgeçilmiş ve sadece Bando Sınıfına yönelik subay ihtiyacının karşılanmasında kullanılmıştır.

Ömer Faruk Ağa Yarman, savunma sanayiinde yüksek kademelerde görev almış mühendis, öğretim üyesi ve iş adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Millî güvenlik</span> devletin her türlü dış ve iç tehditlere karşı korunması

Millî güvenlik, ulus milletin, vatan topraklarının, deniz kıta sahanlığının, millî kurumlar, değerler ve çıkarların tüm askeri, siyasi, diplomatik ve ekonomik imkânlar kullanılarak iç ve dış tehditlerden korunumunu ifade eden genel bir topyekûn savunma ve tehdit önleme kavramıdır. Kararlı ve istikrarlı bir anayurt güvenliği sağlanabilmesi için birçok ülke tarafından uygulanan genel stratejiler arasında;

Ali Mehmet Kocaoğlu Türk hukuk profesörü.

Kemalettin Gökakın Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Milli Savunma Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ), 31 Temmuz 2016 tarihinde Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan askerî yükseköğretim kurumudur. Üniversitede eğitim ve öğretime 12 Şubat 2017 tarihinde Hava Harp Okulu'nda yapılan törenle başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi</span> Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılayan askeri yükseköğretim kurumu

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA), Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılamak, ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın yapmak üzere, bünyesinde fakülte, enstitü, astsubay meslek yüksekokulları, eğitim ve araştırma merkezleri ile kurslar bulunan İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir askeri yükseköğretim kurumudur. Akademi, 31 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 25 Temmuz 2016 tarih ve 669 sayılı KHK ile 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'na eklenen 13/A maddesine göre kurulmuştur. Jandarma Eğitim Komutanlığı ve Jandarma Okullar Komutanlığı'nın lağvedilmesiyle, söz konusu teşkillerin konuşlu bulunduğu Ankara Beytepe Yerleşkesi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nin kullanımına tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Müşterek Harp Enstitüsü</span> Doktora seviyesinde askerî okul

Müşterek Harp Enstitüsü, merkezi Levent'te bulunan Millî Savunma Üniversitesine bağlı olarak müşterek karargâh seviyesinde plânlama, yönlendirme ve kontrol teknikleri ile bu birliklerin faaliyetlerini yönetecek tarzda öğrenim vermek, milli güvenlik konularında bilgi ve yetenek kazandırmak ve bünyesinde açılan kursları yönetmek amacıyla faaliyet gösteren askeri eğitim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Enstitüsü</span> Karacı kurmay subay yetiştiren askerî okul

Kara Harp Enstitüsü, karacı kurmay subay yetiştirmek ve yüksek lisans eğitimi vermek üzere teşkil edilen, Milli Savunma Üniversitesine bağlı askerî eğitim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Harp Enstitüsü</span> Denizci kurmay subay yetiştiren askerî okul

Deniz Harp Enstitüsü, Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde denizci kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek üzere teşkil edilen deniz akademisi ve askeri eğitim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Hava Harp Enstitüsü</span> Havacı kurmay subay yetiştiren askerî okul

Hava Harp Enstitüsü Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde havacı kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek üzere teşkil edilen askerî eğitim kurumu.

Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü 2022 yılında Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Barbaros Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü ve Hezârfen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsünün birleştirilmesiyle kurulmuştur.