İçeriğe atla

Alparslan Millî Gençlik Tiyatrosu

Koordinatlar: 37°53′07″K 58°21′08″D / 37.88528°K 58.35222°D / 37.88528; 58.35222
Alparslan Millî Gençlik Tiyatrosu
Alp Arslan adyndaky milli Ýaşlar teatry
Harita
TürTiyatro
MerkezAşkabat, Türkmenistan
Koordinatlar37°53′07″K 58°21′08″D / 37.88528°K 58.35222°D / 37.88528; 58.35222

Alparslan Millî Gençlik Tiyatrosu (TürkmenceAlp Arslan adyndaky milli Ýaşlar teatry), Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur. Adını, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ikinci hükümdarı Alp Arslan'dan almaktadır.

Tarihçe

Geçmişte, tiyatro eski sinema binasında yer almaktaydı.

2006'dan beri tiyatro Aşkabat'ın güneyinde Arçabil Bulvarı üzerinde üzerinde yer almaktadır.[1][2] Yeni bina, Türk inşaat şirketi GAP İnşaat tarafından yaptırılmış ve 21 Ekim 2006 tarihinde hizmete açılmıştır. Dört katlı bir bina olup 9000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Tiyatro duvarları İtalyan mermeriyle kaplıdır, cephe yüksek sütunlar ve vitray pencereler ile dekore edilmiştir. Binanın dört asansörü vardır. Tiyatro sahnesi, 800 ve 200 koltuklu iki iplikhanelidir. Ana sahne alanı ise 400 metrekareden fazladır. Tiyatronun önündeki meydanda Alp Arslan'a bir anıt yer almaktadır. Bölgede tiyatronun bitişiğindeki alanda 1.5 hektardan fazla alan bölünmüş meydan bulunmaktadır. Binanın maliyeti 17 milyon dolardır.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ ["От одной премьеры к другой (Rusça)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020.  От одной премьеры к другой (Rusça)]
  2. ^ "Theatres and Cinema Centers". 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 
  3. ^ ["В Туркмении одновременно состоялось новоселье пяти театров (Rusça)". 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020.  В Туркмении одновременно состоялось новоселье пяти театров (Rusça)]
  4. ^ ["ТЕАТРАЛЬНЫЕ НОВОСЕЛЬЯ (Rusça)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020.  ТЕАТРАЛЬНЫЕ НОВОСЕЛЬЯ (Rusça)]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oğuzhan Köşkü</span>

Oğuzhan Köşkü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan Türkmenistan cumhurbaşkanının çalışma mekanı ve resmî ikametgâhıdır. Köşk, şehir merkezinde Bağımsızlık Meydanı'nda yer almaktadır. Yıllardır Türkmenistan cumhurbaşkanlarının başkanlık merkezi ve ikametgâhı olup eski cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı 1997 yılından ile 2006 yılındaki ölümüne kadar köşkte ikamet etti. Yeni bina, Mayıs 2011'de eski yerine Türkmenbaşı Sarayı'nın yerine inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Otel</span> Aşkabatta bulunan beş yıldızlı bir otel

Yıldız Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 107 metre yüksekliğinde, 24 katlı ve 155 odalı olup 2013 yılında tamamlanmıştır.

Saparmurat Türkmenbaşı Baş Dram Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur. Tiyatro, Ekim 2005 tarihinde kurulmuş olup adını Türkmenistan'ın eski cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan almaktadır. Repertuvarı temel olarak Türkmen dilinde sunulan klasik ve modern Türkmen oyun yazarlarının oyunlarına dayanmaktadır. Tiyatro topluluğu Türkmenistan'ın halk ve popüler sanatçılarından oluşur.

Oğuzhan ve Oğulları Çeşmesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir çeşme kompleksidir. Çeşme, 2008 yılında inşa edilmiş olup Aşkabat Havalimanı'ndan başkentin merkezine giden yol üzerinde yer almaktadır ve kentin ana sembollerinden biridir. Çeşme, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük çeşmesidir.

Ruhiyet Köşkü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir saraydır. Köşk, resmi devlet etkinlikleri, forumlar, toplantılar ve açılışlara ev sahipliği yapmaktadır. Bina, Fransız inşaat şirketi Bouyges tarafından inşa edilmiştir.

Türkmen Devlet Kukla Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kukla tiyatrosudur. Tiyatro, 2005 yılında kurulmuş olup Karaşsızlık Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Tiyatro, Türkmenistan'daki tek kukla tiyatrosudur.

Aşkabat Sineması, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sinema salonudur. Tiyatro, 29 Haziran 2011 tarihinde açılmış olup Türkmenistan'ın ilk 3D sinemasıdır ve Mahtumkulu Bulvarı üzerinde Köpetdağ Stadyumu yakınlarında yer almaktadır.

Türkmenistan Devlet Sanatlar Akademisi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sanat üniversitesidir. 1 Ocak 1994 tarihinde kurulmuş olup Türkmenistan Kültür Bakanlığı'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gülistan Alışveriş Merkezi</span> Türkmenistanın en büyük ve en eski kapalı marketlerinden biri

Gülistan Alışveriş Merkezi veya Rus Pazarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir pazardır. Pazar, Aşkabat'ın kent merkezinde yer almakta olup 1972-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Sirki</span>

Türkmenistan Devlet Sirki, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sirktir. Sirk, 1,700 kişilik oturma kapasitesine sahip olup Türkmenistan Kültür ve Yayın Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

Aşkabat Kış Sporları Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kış sporları salonudur. Kompleks, Bağımsız Devletler Topluluğu'ndaki en büyük buz hokeyi salonlarından biridir.

Aşkabat Uluslararası Otobüs Terminali, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın ana otobüs terminalidir. Terminal, 5 Eylül 2014 tarihinde açılmış olup kentin kuzeyinde yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyük otobüs durağıdır.

Aşkabat Su Sporları Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kapalı su sporları kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenabat Uluslararası Havalimanı</span>

Türkmenabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın Türkmenabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 13 km uzaklıkta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Devlet Üniversitesi</span> Türkmenistanda bir üniversite

Mahtumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1950 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup adını Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'den almaktadır.

Türkmenistan Telekomünikasyon ve Bilişim Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1992 yılında kurulmuş olup 2019 yılına kadar Türkmen Devlet Ulaştırma ve Haberleşme Enstitüsü adıyla bilinmekteydi. Ağırlıklı olarak demiryolu taşımacılığı ve ekonominin diğer sektörleri için profesyonel ve yüksek mesleki eğitim vermektedir.

Hz. Ömer Camii, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir camidir. Cami, 2018 yılında tamamlanmış olup Parahat-7 mahallesinde yer almaktadır. 3,000 kişilik bir kapasiteye sahiptir ve dört adet minareden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mahtumkulu Millî Müzik ve Dram Tiyatrosu</span>

Türkmenistan Mahtumkulu Millî Müzik ve Dram Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur. Tiyatro, 2003 yılında kurulmuş olup Köroğlu Caddesi üzerinde yer almaktadır. Adını Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'den almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Hazar Tabiatı Koruma Alanı, Türkmenistan'da yer alan bir tabiatı koruma alanıdır (zapovednik).

<span class="mw-page-title-main">Hanpaşa Nuradilov</span>

Hanpaşa Nuradiloviç Nuradilov 1941-1942 yılları arasında Kızıl Ordu'ya hizmet eden Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti doğumlu Çeçen makine tüfekçisi. PM M1910 makineli tüfeğiyle tahminen 920 düşman askerini öldürdü, ayrıca 18 Nazi Alman askerini esir aldı ve 9 Alman makineli tüfeğini ele geçirdi. Dört kez Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına aday gösterildi. Son savaşı Stalingrad Muharebesi idi. Vücudu asla bulunamadı ve insanlar onun Alman bombardıman uçakları tarafından öldürüldüğü (bombalandığı) sonucuna vardı. Ölümünden sonra Stalingrad Muharebesi'nde gösterdiği icraatlar nedeniyle Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldı.