İçeriğe atla

Alparslan: Büyük Selçuklu karakterleri listesi

Alparslan: Büyük Selçuklu isimli 2021-2023 yılları arasında TRT 1'de yayımlanan tarihî, kurgu, aksiyon, macera ve dram türündeki Türk televizyon dizisinde yer alan tüm karakterler.

Devam eden karakterler

Oyuncu Karakter Bölümler Hakkında
Barış ArduçSultan Muhammed Alparslan1-61 Çağrı Bey'in ve Benice Hatun'un oğlu.Tuğrul bey'in ve İbrahim Yınal'ın yeğeni.Selcuklu devleti'nin 2.Sultanı.
Ayşegül ÜnsalAkınay Hatun Mərv Obasında yaşayan birisidir.Alpagut'un annedir.
Kutay SungarAtsız BeySultan Alparslan'ın alpidir.
Onur Ayçelik Artuk BeySultan Alparslan'ın alpidir.
Sarp LevendoğluRomen Diyojen1-27/57-61 Eskiden Bizans Generali. X. Konstantinos Dukas'tan sonraki Bizans İmparatoru'dur.
Şahin ÇelikBatur Bey 7-61 Namli bir türk neyidir.
Kayra Zabcı Seferiye Hatun28-61 Arslan Yusuf'un kızı, Gülce'nin ablası, Sultan Alparslan'ın eşi ve Melikşah'ın annesidir.
Gökhan Tercanlı Hacip Yasin 31-61
Anıl Özdemirci Süleyman Şah50-61
Deniz Çatalbaş Iraz Komutan 57-61
Emre BasalakEmir Yakuti58-61
Gizem Karaca, Hande SubaşıEudokia Makrembolitissa1-22, 60-61
Güner ÖzkulSeyyide Hatun 60-61

Bitirilen karakterler

Oyuncu Karakter Bölüm aralığı Açıklama
Kartal Can Şahin Hasan Yabgu 1 Tuğrul Bey ve Çağrı Bey'in amcaları Musa Yabgu'nun oğludur. Yapılan pusuda Prens Çortunel tarafından öldürülür.
Ogeday GirişkenPrens Çortunel 1-2 Gürcü Kralı IV. Liparit'in yeğenidir. Melik Alparslan tarafından Pasinler Ovası'ndaki meydan savaşında Alparslan tarafından öldürülür.
Saner Pakoğlu IV. LiparitEski Gürcü Kralı. Çortunel'in amcası. Prens Rati ve Prens İvan'ın babası. Dukas tarafından infaz edilir.
Mim Kemal Öke Akbilge 1-4 Merv'deki Kınık Obası'nın beylerindendir.
Metehan ŞahinerPrens Yannis Ani tekfuru Kekavmenos'un oğludur. Kekavmenos tarafından öldürülür.
Hakan Aydın Şeddad 1-8 Karmati daisidir. İdam edilir.
Murat Cen Göktuğ Bey 7-10 Namlı bir Türk Beyi'dir. Kekavmenos'a yardım edip Melik Alparslan'ı pusuya çekmeye çalışması nedeniyle Melik Alparslan tarafından öldürülür.
Cem Yanılmaz Piskopos 1-13 Romen Diyojen'nın adamı.
Yakup Turgut Meymun Emir Bozan'ın yaveri, Karmati daisidir. Karmatiler'in sırlarını Şehver Sultan'a söyleyeceği için Gazneli asker kılığındaki Karmati fedaisi tarafından öldürülür.
Zeynep ÖzderBegim Şehver Sultan 1-17 Alparslan'ın ablası, Çağrı Bey'in kızı, Sultan Mevdud'un eşidir. Emir Bozan tarafından öldürülür.
Yurdaer OkurEmir BozanKarmatiler'in lideridir. Begim Şehver Sultan'ı öldürdüğü için Alparslan tarafından öldürülür.
Sacit Süer Cevat 16-18 Emir Bozan'ın yaveridir. Karaca Hatun tarafından zehirlenir.
Özbek Kaplan Keşiş Camar 18-22 Vaspurakan'da yaşayan birisidir. Alparslan'a sığınmıştır. Zindanda vebadan ölür.
Rabia SoytürkKaraca Hatun 1-24 Süleyman'ın eşi, Emir Bozan'ın kardeşidir. Abisi Emir Bozan'la işbirliği yapıp Begüm Şehver Sultan'ın ölümüne sebep olduğu için sürgün edilmiştir. Sancılanma bahanesiyle Merv obasına geri dönmüş. Akça'ya saldırmaya çalışmış, sonra Süleyman tarafından öldürülür.
Sinan Tuzcuİmparator Konstantinos DukasBir eski Bizans generalidir. Kekavmenos'un yanında, onun kalesinde bulunmaktadır. Konstantinopolis'e gitmiştir. Daha sonra imparator olduğu söylenir.
Enis Yıldız Arcadius 23-24 Bizans İmparatoru IX. Kostantinos'un Vaspurakan'a gönderdiği müfettiştir. Konstantinopolis'e geri dönmüştür. Daha sonra imparator olduğu söylenir.
Orçun Oran Nestor 1-25 Romen Diyojen'nın adamı. Melik Alparslan tarafından öldürülür.
Burak DemirHerve 26-27 Katakalon Kekavmenos'un eski dostu şimdi ise bir düşmanıdır. Melik Alparslan tarafından öldürülür.
Emre KızılırmakPrens Rati 19-27 Gürcü prensi ve Gürcü kralı IV. Liparit'in oğullarıdır. Babasının intikamını almak için gelmiştir. Selçuklular ile Bizanslılar'ın düşmanıdır. Melik Alparslan tarafından öldürülür.
Mehmet Ünal Prens İvan
Tevfik Erman KutluFerzat Büveyhoğulları mensubu birisidir. İbrahim Yınal'ın geçmişte Tuğrul Bey'e isyan ettiği dönemdeki tertipleri bilen kişidir. Vaspurakan fethi sırasında Bizans askerleri tarafından öldürülür.
Fahriye EvcenAkça Hatun/Aybike 1-27 Alparslan'ın nişanlısı ve Hasan'ın kızıdır. Küçükken Katakalon Kekavmenos tarafından kaçırılıp bir Bizanslı olarak yetiştirilmiştir. Ama Akça kendisinin Türk olduğundan haberdardır. Gerçek adı Aybike'dir. Katakalon Kekavmenos tarafından öldürülür.
Toprak SergenKatakalon KekavmenosBizans'a bağlı Ani ve Vaspurakan kentlerinin tekfurudur. Yannis'in babası ve Evdokya'nın amcasıdır. Alparslan ve Akça'nın annesinin katilidir. Akça'yı öldürdüğü için Melik Alparslan tarafından asılır.
Olcay KavuzluHace Dıhistani Selçuklu Devleti'nin eski hacesidir.
Tolga Öztürk Hacip Yusuf Büyük Selçuklu Devleti'nin bir emiridir.
Cüneyt UzunlarBiruni21-25, 29 Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun en önemli bilim adamlarındandır.
Emre Bulut Afşin Alp1-29 Melik Alparslan'ın alpidir. Melik Alparslan'ın emriyle Anadolu'ya gitmiştir.
Emre Koç Razen 28-34 Alparslan'a yardım eden bir tüccardır. Tekfur Grigor tarafından öldürülür.
Umut KaradağArslan Yusuf 28-40 Seferiye Hatun ve Gülce'nin babasıdır. Karahanlı Emiri ve Ali Tigin'in oğlu, İbrahim Yınal'ın babası Yusuf Yınal'ın katilidir. Daha sonra ihtilal yapma girişiminde bulunur ama Seferiye Hatun tarafından engellenir. Bu yüzden tutuklanıp sürgün edilir ama kaçar daha sonra yakalandıktan sonra Melik Alparslan tarafından öldürülür.
Erdinç GülenerÇağrı Bey 1-41 Tuğrul Bey'in ağabeyi; Alparslan'ın ve Süleyman'ın babası; Melikşah'ın dedesidir. Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucusudur. Aldığı yaralardan ötürü ölür.
Uygar Özçelik İbrahim YınalTuğrul Bey ve Çağrı Bey'in anne tarafından kardeşi, baba tarafından kuzenidir. Alparslan'ın ve Süleyman'ın amcasıdır. Diziye göre, Azerbaycan genel valisidir. Tuğrul ve Çağrı Bey'in amcalarından Yusuf Yınal'ın katili Emir Arslan Yusuf'u öldürmek ister. 41. bölümde isyan ettiği için Sultan Tuğrul tarafından yay kirişiyle boğularak öldürülür.
Ethem Turgay Şendur Göktaş Bey 39-42 Yınal Bey'le işbirliği yapan Türkmen Beyi. Melik Alparslan tarafından öldürülür.
Devrim SaltoğluArslan Besasiri 35-42 Büveyhoğulları'nın Bağdat'taki valisidir. Bağdat'ı Selçuklular'dan geri almak ister, Sultan Tuğrul'un düşmanıdır.Alp Arslan tarafından öldürülür.
Hasan Fehmi Gökdeniz Kahin Agna 36-42 Arslan Besasiri'nin yanında yer alan Zerdüşt kökenli bir kahindir. Alp Arslan tarafından öldürülür.
Tuğçe Türker Zeren 28-43 Seferiye Hatun'un yardımcısıdır. İhanet ettiği için Seferiye Hatun tarafından öldürülür.
Bora CengizAlexander Granos Tekfur Grigor'un oğludur. Bizans yüzbaşısıdır. Flora'nın erkek kardeşidir. Kutalmış tarafından öldürülür.
Fırat Topkorur Alpagut 1-44 Alparslan'ın arkadaşı ve Bizans içerisindeki gizli destekçisidir. Akça (Aybike)'nın koruyucusudur. Tekfur Grigor tarafından öldürülür.
Alican Okumuş Celal/Enuşirvan 38-44 Altuncan Hatun'un yaveri ve aynı zamanda ilk eşi Şah Melik'ten olma oğludur. Asıl adı Enuşirvan'dır. Sultan Tuğrul'u öldürmeye çalıştığı için Altuncan Hatun tarafından öldürülür.
Öykü GürmanÖke Hatun 29-44 İbrahim Yınal'ın eşidir. Akınay Hatun tarafından öldürülür.
Esra KızıldoğanAltuncan Hatun1-27, 38-45 Tuğrul Bey'in eşidir. Hastalığından ötürü ölür.
Barış BağcıSultan Tuğrul1-27, 32-46 Büyük Selçuklu Devleti'nin ilk sultanı ve Çağrı Bey'ın kardeşi. Alparslan'ın amcası. Hastalığından ötürü ölür.
Gürkan Çolaker Resul Tekin 41-48 Kutalmış'ın kardeşidir. Amidülmülk tarafından esir alındıktan sonra abisi Kutalmış ile kaçıp mağaraya saklanır, daha sonra yaraları nedeniyle ölür.
Ümit AcarŞamil/Papaz Stefanos 31-48 Ani'de yaşayan papaz kılığında bir Selçuklu casusudur. Tekfur Grigor tarafından şehit edilir.
Serhat TutumluerTekfur Grigor Granos 28-48 İntikam için Kekavmenos'tan sonra gelen Ani, Surmari ve Vaspurakan tekfurudur, Alexander Granos ve Flora'nın babası. Seferiye Hatun'u yaraladığı için Sultan Alparslan tarafından öldürülür.
Kanbolat Görkem ArslanKutalmış41-50 Arslan Yabgu'nun oğludur. Alparslan ile yaptığı taht savaşını kaybetmesi sonrası atından düşerek ölür.
Hakan Şahin, Yıldırım Fikret UrağAmidülmülk (Kündüri)1-27, 45-50 Selçuklu Devletinin eski Hacesidir. (1. sezon'da Hakan Şahin tarafından canlandırılsa da, sezonun bitmesi ile Hakan Şahin'in diziden ayrılması sebebi ile 2. sezon'da Yıldırım Fikret Urağ tarafından canlandırılmaktadır.) Yaptığı hainlikler nedeniyle Sultan Alparslan tarafından öldürülür.
Dilaray Yeşilyaprak Flora 32-50 Tekfur Grigor'un kızı ve Alexander'in kız kardeşi, Süleyman Bey'den hoşlanmaktadır. Alparslan tahta çıktığı sırada Süleyman ile kaçtıktan sonra bir daha gözükmez.
Korel CezayirliSultan Süleyman 1-50 Alparslan'ın baba bir ana ayrı kardeşidir, Çağrı Bey'in oğludur. Büyük Selçuklu Devleti'nin geçici sultanıdır. Alparslan tahta çıktığı sırada Flora ile kaçtıktan sonra bir daha gözükmez.
Atsız KaradumanAybars Bey 47-50 Selçuklu Beyidir. Dizideki rolü bittiği için bir daha görünmez.
Koray Karaca Lord Aşrac 51-52 Gürcü komutanıdır. Sultan Alparslan tarafından öldürülür.
Kerem Poyraz Kayaalp Batius 28-53 Yüzbaşı Alexander'ın yardımcısı, Sonra Tekfur Grigor'un yardımcısı, Bizans yüzbaşısıdır. Sultan Alparslan tarafından öldürülür.
Doğukan Çevik Melik Mansur 50-53 Kutalmış'ın oğludur. Sultan Alparslan tarafından Anadolu'ya gönderilir.
Ekrem Tamer Emir Fazlüye 51-53 Selçuklu'ya bağlı bir emirdir. Kavurd Bey tarafından öldürülüp cesedi Şiraz kapısına asılır.
Ferit KayaErbasgan 1-54 İbrahim Yınal'ın kardeşidir. Tuğrul ve Çağrı Beyler'in amcası Yusuf Yınal'ın oğludur. Alparslan'ın kız kardeşi Gevher Hatun'a aşıktır. Gevher Hatun'un eşidir. Şiraz emiri olur.[1]
Doğanay Ünal Merdan Bey 52-56 Kavurd Bey'in oğludur. İhanet ettiği için idam edilir.
Nesrin Yılmaz Julia 32-56 Flora'nın dadısıdır. Flora gidince Rey Sarayı'nda kalmıştır. Batur Bey'e aşıktır.
Suat Karausta Selçuk Bey57 Selçuklu Hanedanı'nın atasıdır.
Burak Ali Özkan II. Mesud (Gazneli)1-27/57-58 Gazne Devleti hükümdarı Sultan Mesud'un torunu, Mevdud'un ve Begim Şehver'in oğlu, Çağrı Bey'in torunu, Alparslan'ın yeğenidir.
Murat Aydın 58 Kavurd Bey'in destekcisidir. Zindana atılır bir daha görünmez
Alptekin SerdengeçtiPrens Kürgen 58-59 Lori Kalesinin tekfurudur. Prenses Luyize'nin babasıdır. Romen Diyojen tarafından öldürülür.
Mustafa Kazar Kral Bagrad51-59 Eski Gürcü kralı. Sonradan Müslüman olur. Ani fethinden sonra gözükmez.
Ömer Hadimli Adrian 45-59 Kont Leon'un yardımcısı. Sultan Alparslan tarafından öldürülür.
Aslıhan Karalar Prenses Luiza 58-59 Lori Kalesinin tekfurunun kızı. Ani fethinden sonra gözükmez.
Esila Umut Gevher Hatun 1-59 Çağrı Bey'in ve Selcan Hatun'un kızı, Alparslan'ın kız kardeşidir. Erbasgan'ın eşidir. Ani fethinden sonra gözükmez.
Betül Çobanoğlu Selcan Hatun 1-59 Çağrı Bey'in eşi; Süleyman, Begim Şehver Sultan ve Gevher'in annesidir. Ani fethinden sonra gözükmez.
Kaan Yalçın Kavurd Bey50-59 Alparslan'ın, Süleyman'ın,Begim Şehver'in, Gevher'in, Hatice Arslan'ın ağabeyi,Yakuti'nin kardeşi, Çağrı Bey'in oğludur. 60. bölümde alparslan ın huzunda canı bağışlandıktan sonra bir daha gözükmez.
Mehmet ÖzgürHace Hasan Bey (Nizamülmülk)1-59 Çağrı Bey'in, Alp Arslan'ın ve Melikşah'ın veziridir. Büyük Selçuklu Devleti'nin hacesidir. Akça Hatun'un (Aybike) babasıdır. Ani fethinden sonra gözükmez.
Özgür ÇevikKont Leon 43-59 Bizans komutanıdır, Grigor'un yerine gelen son Ani ve Surmari tekfurudur. Sultan Alparslan tarafından öldürülür.
Avar bey 1-61 Sultan Alparslan'ın beyidir.Malazgirt meydan muharabesinde Bizans askerleri tarafından şehit edildi.

Kaynakça

  1. ^ "Selçuk Bey'in Oğulları ve Torunları". Selçuklu hanedanın üyeleri üzerine genel bir çalışma. 25 Mart 2022. 25 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır</span> Diyarbakır ilinin merkezi olan şehir

Diyarbakır, Türkiye'nin Diyarbakır ilinin merkezi olan şehirdir. Üzerinde tarihî Diyarbakır Kalesi'nin bulunduğu Dicle Nehri kıyısında yüksek bir plato çevresinde yer alan şehir, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü bakımından Şanlıurfa'dan sonraki ikinci büyük şehridir. Yaklaşık 1,8 milyon nüfusuyla da ülkenin en kalabalık 12. şehridir. Karasal iklimin hâkim olduğu şehirde yazlar son derece sıcak ve kurak geçerken, kışlar ise soğuk, sert ve yağışlı geçer. Diyarbakır, yaklaşık 12.000 yıllık tarihî bir geçmişe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Türk devletleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste tarih boyunca Türk halkları tarafından kurulmuş özerk cumhuriyet, bağımsız cumhuriyet, beylik, imparatorluk ve hanedanlık hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Alp Arslan</span> Büyük Selçuklu Devletinin 2. Hükümdarı

Alp Arslan, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ikinci sultanı olan ve Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişlerini ve mücadelesini yöneten askeri komutan ve hükümdardır. Doğum adı Muhammed bin Davud Çağrı'dır. 1071 yılında Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen ile yaptığı Malazgirt Muharebesi'ndeki başarısından dolayı tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Selçuklu Hanedanı</span> Oğuz Türklerinin Kınık boyuna bağlı bir Türk hanedanı

Selçuklu Hanedanı, Orta Asya kökenli Oğuz Türklerinin bir kolu olan Kınık boyuna mensup bir aile. Dukak'ın soyundan gelen ve Selçuk'un kurduğu Büyük Selçuklu İmparatorluğu ile bir hanedan halini alan Selçuklular 11. ve 14. yüzyıllar arasında Orta Asya'nın bir bölümünü, Anadolu'yu ve Orta Doğu'yu yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Bazlama</span>

Bazlama (Bazlamaç) (بزلمه), Türk mutfağından bir ekşi mayalı ekmektir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Selçuklu Devleti</span> Batı Oğuz Türkleri tarafından kurulmuş olan, Anadoluda hüküm sürmüş eski bir devlet (1077–1308)

Anadolu Selçuklu Devleti, Türkiye Selçuklu Devleti veya Rum Sultanlığı, Selçuklu Türklerinden olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu'da İznik başkent olmak üzere 1077 yılında kurulmuş olan Türk devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Selçuklu, Konya</span> Konyanın ilçesi

Selçuklu Konya iline bağlı merkez ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Harezmşahlar Devleti</span> Orta Asyanın Harezm bölgesinde kurulu eski bir Türk devleti (1077–1231)

Harezmşahlar veya Harzemşahlar Devleti, Orta Asya'da Harezm bölgesinde Kutbeddin Muhammed Harezmşah tarafından kurulan Türk-İran geleneğine dayalı bir devlettir. Bu devlet, Anadolu Selçuklu Devleti ile 1230 yılında yapılan Yassıçemen Muharebesi sonucunda iyice zayıflamış, 1231 yılında Celaleddin Harezmşah'ın ölümü ile yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Selçuklu İmparatorluğu</span> Oğuz Türkleri tarafından kurulan, 1037–1157 yılları arasında hüküm sürmüş olan İran merkezli bir devlet

Büyük Selçuklu İmparatorluğu veya Selçuklu Devleti, Orta Çağ'da Oğuz Türklerinin Kınık boyu tarafından kurulan Türk, Sünni Müslüman bir imparatorluk. Selçuklular Hindukuş Dağları'ndan Batı Anadolu'ya ve Orta Asya'dan Basra Körfezi'ne kadar uzanan geniş bir alanı kontrol ettiler. Aral Gölü yakınında güç kazandıktan sonra ilk olarak Horasan'ı ele geçiren Selçuklular, buradan İran içlerine doğru ilerledi ve ardından Anadolu'daki şehirleri kontrol altına aldı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye tarihi</span> Anadolu, Doğu Trakya, Güneybatı Kafkasya ve Yukarı Mezopotamya tarihi

Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarını oluşturan bölgenin tarihi olarak anlaşılan Türkiye tarihi, hem Anadolu'nun hem de Doğu Trakya'nın tarihini içerir. Daha önce siyasi olarak farklı olan bu iki bölge, MÖ 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun kontrolü altına girdi ve sonunda Bizans İmparatorluğu'nun çekirdeği haline geldi. Osmanlı döneminden önceki zamanlar için, Türk halklarının tarihi ile şimdi Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan toprakların tarihi arasında da bir ayrım yapılmalıdır. Türkiye'nin bazı bölümlerinin Selçuklu Hanedanı tarafından fethedildiği zamandan bu yana, Türkiye tarihi Selçuklu İmparatorluğu'nun Orta Çağ tarihini, Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Çağ'dan modern tarihini ve 1920'lerden bu yana da Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Sinop)</span>

Sinop Alaeddin Camii, Sinop ilinde, şehir merkezinde yer alan Selçuklu devri yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Türk mutfağı</span> Türk gastronomi geleneğine dahil bütün yiyecek ve içecekler

Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler ile Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Konya</span> Konya ilinin merkezi olan şehir

Konya, Türkiye'nin Konya ilinin merkezi olan şehirdir. 1875'te kurulan Konya Belediyesi, 1987'de çıkarılan 3399 sayılı yasa gereğince "büyükşehir" statüsüne kavuşmuş olup 1989'dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir. 2014'te 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları olmuştur.

Celâlî Takvimi, Güneş yılı esasına dayanan, İranlı matematikçi ve astronom olan Ömer Hayyam başkanlığındaki bir kurul tarafından düzenlenmiş bir takvimdir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Sultan Melikşah'a sunulan bu takvim, 1079 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Yılbaşını 9 Ramazan 471 yılına rastlayan Nevruz olarak almış, 1079 yılını başlangıç kabul etmiştir. Selçuklu Devleti'nin yanı sıra Babür İmparatorluğu da bir dönem bu takvimi kullanmıştır. Celâlî Takvimi sadece tarım, hayvancılık gibi ekonomik işlerin düzenlenmesinde kullanılmış, normal hayatta ise Hicrî takvim kullanılmaya devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahlat Selçuklu Mezarlığı</span> Ahlatta bulunan Selçuklu mezarlığı

Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve Orta Çağ dönemine ait dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığıdır. Mezarlık bugün bir açık hava müzesi niteliğindedir ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştır.

Barış Bağcı, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Biçer, Selçuklu</span> Konyanın Selçuklu ilçesine bağlı bir mahalle

Biçer, Konya'nın Selçuklu ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Selçuklu Yüksek Hızlı Tren Garı</span> Selçuklu, Konyada bir tren istasyonu

Selçuklu Yüksek Hızlı Tren Garı veya Selçuklu YHT Garı, Konya'nın Selçuklu ilçesinde yer alan ve 2 Ekim 2020'de hizmete giren TCDD'ye ait ana yüksek hızlı tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Selçuklu, Aziziye</span>

Selçuklu, Erzurum ilinin Aziziye ilçesine bağlı bir kent mahallesidir.