İçeriğe atla

Alp Zeki Heper

Alp Zeki Heper
Doğum1939
İstanbul
Ölüm9 Ocak 1984 (44-45 yaşlarında)
İstanbul
MilliyetTürk
MeslekYönetmen
Etkin yıllar1966 - 1968

Alp Zeki Heper (1939, İstanbul - 9 Ocak 1984, İstanbul), Türk yönetmendir. Döneminde eleştirel başarı kazanmasına rağmen sansüre uğrayan ve hiçbir zaman seyirciyle buluşamayan Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri filminin yönetmeni olarak tanınır. Dört uzun metrajlı film çekmiş ve sinemayı bırakmıştır.

Eğitimi ve sinemaya başlaması

Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra, önce hukuk öğrenimi için Cenevre'ye gitti. Bir yıl sonra okulu bırakarak Fransa'ya geçti. Burada Paris Yüksek Sinema Enstitüsü 'nü (Institut des Hautes Etudes Cinématographiques - IDHEC) bitirdi. Okulun en başarılı yönetmeni seçildi. Paris'te kısa film çalışmalarına başladı. Bir Kadın ve Şafak isimli iki kısa film çekti. 1963'te Bir Kadın 'la IDHEC, Şafak 'la ise hem IDHEC hem Avusturya Kültür Bakanlığı En İyi Film ödülünü aldı. Her iki film de, 2006'da 17. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde gösterildi.

Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri ve diğer filmleri

Türkiye'ye döndü ve Lütfü Akad'ın yanında yönetmen yardımcısı olarak çalışmaya başladı. 1966'da kendi sinema prodüksiyon şirketini kurdu ve yapımcı yönetmen olarak çalışmaya başladı. Aynı yıl ilk filmi Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri'ni yönetti. Fransa'da öğrendiği sinema dilini kullandığı, soyut bir aşk hikâyesini şiirsel görüntülerle anlattığı bu filmde amatör oyunculara yer verdi. Film, dönemin yönetmen ve eleştirmenlerinden ilgi gördü. Buñuel etkileri taşıyan ve karakterlerin cinsel bunalımlarına odaklanan Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri, film kontrol komisyonu tarafından müstehcen bulunarak sansürlendi. Film ayrıca, Danıştay tarafından sansürlenen ilk film oldu. Heper, bu yasaklara karşı tepkisini bir gazete röportajında, "Aşk hiçbir zaman müstehcen olmamıştır. Aşka karşı tutumdur müstehcen olan." sözleriyle ortaya koydu. 2. Antalya Altın Portakal Film Festivaline katılan ancak seyirci karşısına çıkarılamayan film, yalnızca özel gösterimlerde izlenebildi. Genel olarak görüntüleri açısından estetik bulunurken, yabancılaşmayı anlatan içeriği fazla ilgi görmedi. Sonraki dönemlerde de seyirci karşısına çıkarılmadığından, sadece sinema arşivlerinde bulunan ve merak edilen bir film olarak kaldı.

İlk filmiyle ilgili yaşadığı bu olumsuzlukların ardından Adana'ya giderek bir süre kayınpederinin çiftliğinde yaşadı, sonra İstanbul'a döndü. Sinema çalışmalarına devam eden Heper, 1967'de toplumsal taşlama türüne dahil edilebilecek filmi Dolmuş Şoförü'nü yönetti. Bu kez, iki yıldız oyuncu olan Fatma Girik ve İzzet Günay'la çalıştı. Buna rağmen film ticari başarı elde edemedi. 1968'de yine bir yıldız oyuncuyu, Cüneyt Arkın'ı başrolünde oynattığı nispeten ticari bir film sayılabilecek Eşkıya Halil/Haydutu çekti. Bu filmle, ilk kez bir filmi gösterim ve dağıtım şansı bulmuş oldu. Aynı yıl Doğu-Batı çatışmasını konu alan ve Fikret Hakan'ın başrolde oynadığı son filmi Kara Battal'ın Acısı 'nı çekti. Film, Bizans Kalesinin onarımında çalışan bir Rum genç kızı öldürmekle suçlanıp haksız yere idam edilen Türk delikanlının öyküsünü anlatır.

Sinemayı bırakması ve ölümü

Sinema anlayışını, "En sonunda yazan, yöneten, kurgulayan, görüntüleyen, oynayan, yapımcı ve seyirci de olabilirim. Yani tek başıma da izlemek zorunda kalabilirim filmlerimi." sözleriyle ifade eden Heper'in filmleri, karmaşık yapıya sahip olması ve dağıtım ve gösterim şansı bulamadığı için seyirciyle buluşamadı. Filmlerinin çoğunu yaktı. 9 Ocak 1984'te malign melanoma (bir deri kanseri) hastalığı nedeniyle öldü.

Çalışmaları

Sinema

Kısa metrajlı

  • Bir Kadın / Le parfum de la Dame En Noir (16mm), 1962
  • Şafak / L’Aube (35mm), 1963

Uzun metrajlı

  • Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri, 1966
  • Dolmuş Şoförü, 1967
  • Kara Battal'ın Acısı, 1968
  • Eşkıya Halil (Haydut), 1968

Yayımlanmış Kitapları

  • Demir Pençe: Casuslar Savaşı, 1969

Ek okuma

  • Ümit Bayazoğlu: Uzun, İnce Yolcular - 37 Portre, YKY 2004, ISBN 975-08-0861-4. - Yazar Ümit Bayazoğlu'nun Alp Zeki Heper'in de aralarında bulunduğu 37 portreyi anlattığı kitabı.[1]

Kaynakça

Özel
  1. ^ "Uzun, ince ve değişik". Radikal. 2 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2008. 
Genel

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Zeki Demirkubuz, Türk film yönetmeni, senarist, yapımcı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

<i>Eşkıya</i> (film) 1996 yapımı Türk filmi

Eşkıya, başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel'in paylaştığı 1996 yapımı sinema filmi. Yavuz Turgul'un yönettiği ve senaryosunu yazdığı Eşkıya, 1996-1997 sezonunda 2 milyon 571 bin 474 kişi tarafından izlendi. Gişe istatistiklerinin tutulmaya başlandığı 1989'dan sonraki dönemde, gösterime girdiği 1996'dan 2001 yılına kadar Türk sinemasının en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi oldu. Türk sinemasının modern zamanlarındaki ilk büyük gişe patlamasını gerçekleştiren Eşkıya'nın bu başarısı, 1980'li yıllardan itibaren üretim ve seyirci sayısı bakımından büyük bir çöküş yaşayan Türk sinemasının Yeşilçam iken Modern Türk Sinemasına çeviren bir dönüm noktası sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jodie Foster</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Alicia Christian "Jodie" Foster, Amerikalı sinema oyuncusu, yönetmen ve yapımcı. 3 yaşındayken oyunculukla tanıştı. Robert De Niro ile oynadığı Taksi Şoförü ve Anthony Hopkins ile başrolünü paylaştığı Kuzuların Sessizliği filmleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Belgin Doruk</span> Türk sinema sanatçısı ve model (1936–1995)

Belgin Doruk, Türk oyuncu ve modeldir. 1950'ler ve 1960'ların önde gelen Türk sinema yıldızlarından biriydi.

<i>Kader</i> (film) 2006 yapımı Türk filmi

Kader, 2006'da Zeki Demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı dram filmidir. Başrollerinde Vildan Atasever, Ufuk Bayraktar, Engin Akyürek, Müge Ulusoy ve Ozan Bilen oynamıştır. Kader "En iyi film" Altın Portakal ve Altın Lale Ödüllerini kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Duru</span>

Süreyya Duru,, Türk film yönetmeni ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Diclehan Baban</span>

Diclehan Baban şarkıcı, sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Carlos Saura</span>

Carlos Saura ödüllü İspanyol sinema yönetmeni, senarist, aktör ve yapımcı. Filmlerine de yansıyan Franco karşıtı politik tavrı İspanyol sinemasına yeni bir soluk getirmiştir. 1960'lardan beri sinemada aktif olarak çalışmaktadır. En çok da 1980'lerde çektiği, kurmaca ile gerçek arasında gidip gelen, dansla yaşamın ustalıkla harmanlandığı filmlerle ile tanınır. Saura'nın "Flamenco Üçlemesi" adı da verilen bu filmler Kanlı Düğün (1981), Carmen (1983) ve Büyülü Aşk'tır (1986).

<span class="mw-page-title-main">Kült film</span>

Kült film sadık, tutkulu ama görece az sayıda bir hayran kitlesine sahip filmler için kullanılan bir terimdir. Kült kelimesi batı dillerine tapınma anlamındaki Latince cultus kelimesinden girmiştir ve Türkçede de batı dillerindeki gibi tutku, ilahlaştırma derecesinde aşırı saygı anlamlarını taşır.

Erol Babaoğlu, Türk oyuncu.

Raşomon 1950 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rashōmon'dur. (羅生門) Japon kısa hikâyesinin babası olarak anılan Ryūnosuke Akutagawa (1892-1927)'nın 1915 tarihinde yazdığı Rashomon ve Korulukta adlı iki kısa hikâyesinden uyarlanan filmi Akira Kurosawa yönetmiştir. Kurosawa aynı zamanda Shinobu Hashimoto ile birlikte filmin senaryosunu yazmış, ayrıca filmin kurgusunu da yapmıştır. Başlıca rollerinde Toşiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori ve Takashi Shimura'nın oynadıkları filmin siyah beyaz görüntülerini Kazuo Miyagawa çekmiştir.

Gani Turanlı, Türk görüntü yönetmeni.

<i>Amansız Yol</i>

Amansız Yol, başrolünde Kadir İnanır'ın rol aldığı 1985 yapımı Ömer Kavur filmi. İstanbul’dan Mardin’e yapılan bir tır yolculuğu etrafında gelişen bir yol filmidir. Yönetmen, Wim Wenders’in çalışmalarından etkilenerek filmi çektiğini ifade etmiştir.

<i>Acı Hayat</i> (film, 1962) 1962 filmi

Acı Hayat, 1962 yapımı siyah-beyaz yönetmenliğini Metin Erksan'ın yaptığı Türk filmi. Aşk hikâyesini anlatan film, özgün sinema diliyle, Türk sinemasının en önemli klasiklerinden ve dönemin baş yapıtlarından sayılmaktadır.

<i>Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey</i>

Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey, 5 yönetmene ait 5 kısa filmden oluşan sinema filmi. Ömer Kavur'un "Buluşma", İrfan Tözüm'ün "Monte Kristo", Yusuf Kurçenli'nin "Çünkü Onu Seviyorum", Erden Kıral'ın "Ay Hikayeleri" ve Zeki Ökten'in "Hep Aynı" adlı 5 kısa filminden oluşur.

<i>Sisli Hatıralar</i> (film)

Sisli Hatıralar, 1972 yapımı Türk dram-duygusal filmidir. Türkan Şoray ve Tarık Akan'ın başrollerini paylaştığı filmin yönetmeni Nejat Saydam'dır. Film Kerime Nadir'in aynı adı taşıyan eserinden sinemaya uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan sineması</span>

Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür. Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır: Sessiz film dönemi, klasik Hollywood sineması, Yeni Hollywood ve çağdaş dönem. Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.

<i>Mavi Gece</i> banane amk

Mavi Gece, Ahmet Hoşsöyler'in yazıp yönettiği 2015 yapımı Türk filmi. Film Nazan Şara Şatana'nın aynı isimli hikâyesinden sinemaya uyarlanmıştır. Başrollerini Fırat Tanış ve Ayça Varlıer'in paylaştığı film, 30 Ekim 2015'te vizyona girmiştir. Filmde taksi şoförü Zeki'yi canlandıran Fırat Tanış rolü hakkında konuşurken ilk defa böyle bir karakteri canlandırdığını söylemiştir. Diğer başrol oyuncusu Ayça Varlıer ise Emel'i oynarakan zorlandığını, set arkadaşlarından ve erkek arkadaşından yardım aldığını belirtmiştir.

Çetin Tunca, Türk görüntü yönetmeni ve yönetmendir.