İçeriğe atla

Alp Eden

Osman Alp Eden
Doğum1958
İstanbul, Türkiye
Mezun olduğu okul(lar)Indiana Üniversitesi
Tanınma nedeniEden varsayımı
Kariyeri
DalıMatematik
TezAn Abstract Theory of L-Exponents with Applications to Dimensions Analysis (1989)
Doktora
danışmanı
Ciprian Ilie Foiaș

Osman Alp Eden (1958 doğumlu) bir Türk matematikçi, bilim insanı ve matematik profesörüdür. İstanbul, Türkiye'deki Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü'nden emeklidir.

Eğitimi

Alp Eden 1958'de İstanbul'da doğdu. Liseyi İstanbul Robert Koleji'nde 1976'da bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Matematik bölümlerinden 1981'de mezun oldu.[1] Matematik alanında doktorasını 1989'da Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Indiana University Bloomington'da Ciprian Ilie Foiaș'ın danışmanlığında aldı.[2]

Akademik kariyeri

1989-1992 yılları arasında Arizona Eyalet Üniversitesi'nde çalıştı. Ardından İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü'ne tam zamanlı üye oldu.[3] Görev yaptığı yıllarda Fen-Edebiyat Fakültesi bölüm başkanı ve dekan yardımcısı olarak görev yaptı. 2015 yılında emekli oldu ve İzmir'e yerleşti. Boğaziçi Üniversitesi Finans Mühendisliği Yüksek Lisans programının kurucularındandır. 2006-2016 yılları arasında İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi (IMBM) Yönlendirme Kurulu üyeliği yaptı.[4] Türk Matematik Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı. Emekli olduktan sonra Türk Matematik Derneği (TMD) tarafından yayınlanan popüler matematik dergisi Matematik Dünyası'nın editörü olarak görev yaptı.

600'den fazla atıf ile 50'den fazla bilimsel makale yayınlamış, aktif bir araştırmacı olmuştur. 1995 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından verilen Genç Bilim İnsanları Bilim Ödülü'ne layık görüldü.[5] 1998'de Boğaziçi Üniversitesi Araştırmada Mükemmellik Ödülü'ne (genç bilim adamları için verilir) ve 2009'da tekrar aynı ödüle layık görüldü.[6] TMD tarafından 2015 yılında onuruna bir günlük PDE çalıştayı düzenlendi.[7] Dinamik sistemler alanında, adını Alp Eden'den alan bir Eden varsayımı vardır.

Alp Eden, Türk Matematik Derneği ve Amerikan Matematik Derneği üyesidir.[]

Ziyaret edilen pozisyonlar

1997 ve 2000'de Université de Poitiers, Fransa'da misafir görevlerde bulundu. Boğaziçi Üniversitesi'nde Feza Gürsey Enstitüsü Temel Bilimler bölümünde birçok defa ve uzun yıllarca araştırmacı olarak çalıştı.[]

Araştırma alanları

Araştırma ilgi alanları arasında doğrusal olmayan PDE'ler, dinamik sistemler, finans matematiği, matematiksel modelleme ve matematik tarihi yer almaktadır.

Seçilmiş yayınları

Kaynakça

  1. ^ "Curriculum Vitae Prof. O. Alp Eden" (PDF). Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK). 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Eylül 2022. 
  2. ^ Mathematics Genealogy Project'te Alp Eden
  3. ^ "The history of the Department of Mathematics, Boğaziçi University". 15 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2022. 
  4. ^ "IMBM official web site - older committees". 15 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2022. 
  5. ^ "Geçmiş Yıllarda Teşvik Ödülü Alanlar". TÜBİTAK web sayfası. 15 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2022. 
  6. ^ "BÜVAK Araştırmada Üstün Başarı Ödülü". Boğaziçi Üniversitesi web sayfası. 15 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2022. 
  7. ^ "4-NATIONAL CONFERENCES AND WORKSHOPS HELD IN TURKEY BETWEEN 2013-2015" (PDF). TMD web sitesi. s. 20. 15 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Arf</span> Türk matematikçi (1910–1997)

Cahit Arf, Türk matematikçi ve bilim insanı, eski TÜBİTAK Bilim Kolu başkanıdır. 1948'de İnönü Ödülü'nü, 1974'te TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmıştır. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981'de de ODTÜ Onur Doktorası'nı almıştır. 1990 yılında Cahit Arf'ın onuruna Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. İleri düzeyde araştırmalar yaptığı Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984'te İstanbul'da yapılmıştır. 2009 yılından itibaren 10 Türk lirası üzerinde Arf'ın sureti yer almaktadır.

Türk Matematik Derneği, Türkiye'de matematikçi Cahit Arf önclüğünde 1948 yılında kurulmuş, kamu yararına çalışan bir dernektir.

Ayşe Soysal Türk matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Matematikçi</span> matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişi

Bir matematikçi, genellikle matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişidir. Matematikçiler sayılar, veriler, miktar, yapı, alan, modeller ve değişimle ilgilenirler.

<span class="mw-page-title-main">Masatoşi Gündüz İkeda</span> Japon asıllı Türk matematikçi

Masatoşi Gündüz İkeda, cebirsel sayılara katkılarıyla tanınan Japon asıllı Türk matematik bilginidir.

Cem Yalçın Yıldırım, Türk matematikçi. Sayılar kuramı üzerine yaptığı ortak araştırmalarla dünyaca tanınmaktadır.

Tosun Terzioğlu, Türk matematikçidir.

Ratip Berker, akışkanlar mekaniği alanındaki çalışmalarıyla tanınan uygulamalı mekanik ve matematikçi, Türk bilgini Ordinaryüs Profesör.

Gürol Irzık, Türk filozof ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Nesin Matematik Köyü</span> Selçuk, İzmirde matematik alanında faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma kurumu

Nesin Matematik Köyü, matematik alanında faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma kurumudur. İzmir Selçuk'taki Şirince köyüne 1 km uzaklıkta bulunan, Nesin Vakfı'na ait 55 dönümlük bir arazi üzerine Ali Nesin ve Sevan Nişanyan öncülüğünde Mayıs 2007'de kurulmuştur. Köyde bilimsel ve eğitim amaçlı matematik veya matematiğe bağlı bilimlerle ilgili çalıştaylar, dersler, seminerler ve kamplar düzenlenmektedir. İlköğretim düzeyinde eğitimlerden ileri seviyede araştırmalara kadar her türlü matematiksel etkinlik yer alabilmekte ve lise öğrencilerine matematik dersleri verilmektedir. Bunlara ek olarak felsefe ve sanat gibi sosyal dersler de verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nermin Arık</span> Türk kadın matematikçi, eğitmen, çevirmen ve yazar

Nermin Arık, Türk matematikçi, eğitmen, çevirmen ve yazardır.

Metin Gürses, Türk fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi</span>

İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi (IMBM), bağımsız bir matematik merkezidir. Boğaziçi Üniversitesi güney kampüsünde, Matematik Bölümüne yakın bir konuma sahiptir. İstanbul'da belli başlı birkaç üniversite tarafından tohumları atılmış, 2006 yılında çalışmaya başlamıştır. Merkez, matematiksel araştırmaya ve araştırmacılar arasında etkileşime ev sahipliği yapmayı hedeflemektedir.

Yavuz Nutku, İTÜ Gemi İnşaat Fakültesi kurucularından Ord. Prof. Dr. Ata Nutku ile Öğretmen Naciye Nutku'nun oğlu, Türk bilim insanı.

Sinan Sertöz ya da tam adıyla Ali Sinan Sertöz; Türk matematikçi ve akademisyendir. Bilkent Üniversitesi'nin Matematik Bölümü'nde öğretim görevlisidir. Başlıca çalışma alanları cebirsel geometri, değişmeli cebir, sayılar teorisi ve karmaşık geometridir.

Mathematics Genealogy Project (MGP), matematikçilerin akademik soyağacı için web tabanlı bir veri tabanıdır. 31 Aralık 2021'e kadar, araştırma düzeyinde matematiğe katkıda bulunan 274.575 matematik bilimcisi hakkında bilgi içeriyordu. Tipik bir matematikçi için proje girişinde mezuniyet yılı, tez başlığı, alma mater, doktora danışmanı ve doktora öğrencileri bulunur.

MacTutor Matematik Tarihi arşivi, John J. O'Connor ve Edmund F. Robertson tarafından sağlanan ve İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi tarafından barındırılan bir web sitesidir. Birçok tarihsel ve çağdaş matematikçi hakkında ayrıntılı biyografilerin yanı sıra ünlü eğriler ve Matematik tarihindeki çeşitli konular hakkında bilgiler içerir.

Sema Salur, günümüzde Rochester Üniversitesi'nde matematik profesörü olarak görev alan Türk-Amerikan bir matematikçidir. 2014–2015 dönemi Ruth I. Michler Anma Ödülü, Cornell Üniversitesi'nde yeni terfi almış doçentlere verilen bir yıl boyunca burs ödülü ve 2017'den itibaren verilmeye başlayan Ulusal Bilim Vakfı Araştırma Ödülü'nün sahibidir.