İçeriğe atla

AlpTransit

AlpTransit ya da Almanca kısaltması ile NEAT (Neue Eisenbahn-Alpentransversale) İsviçre'nin kuzeyi ile güneyini birleştirmeyi amaçlayan büyük bir demiryolu projesi. İsviçre Alplerini, var olan tünellerin birkaç yüz metre altından, bir dizi "base tünel" yardımıyla geçen bu demiryolu projesi, İsviçrenin gelmiş geçmiş en büyük projesidir.Güvenlik amacıyla proje kapsamındaki tüm tüneller birbirine paralel iki tünel biçimindedir ve 325 metre ara ile kurtarma tüneline geçiş boruları bulunur.[1] Toplam maliyeti 19 milyar Fr. olarak hesaplanan projenin 13 milyar Fr.lık kısmı Gotthard Zemin Tüneli'ne ayrılmıştır.[1] Projenin en önemli iki kısmı Gotthard Base aksı ile Lötschberg Base aksıdır. Gotthard Base aksı dünyanın en uzun tüneli olan(2016 yılı itibarı ile) 57 km. uzunluğundaki Gotthard Base tünelini de kapsayan bir dizi tünelden oluşur. Toplam uzunluğu 152 km.ye ulaşır.

Gotthard Aksı

Gotthard Aksı, Gotthard Zemin Tüneli, Zimmerberg Base Tüneli, Ceneri Base Tüneli gibi tüneller ve çok sayıda yüzey bağlantılarından oluşur AlpTransit Gotthard AG tarafından yapılmaktadır. Yeni aks sayesinde Zürih ile Milano arası 250 km/h gidebilen yüksek hızlı demiryolu trenleri ile yolculuk süresi 4 saatten 2,5 saate inecektir.[2]

57 km uzunluğundaki Gotthard Base Tüneli, 1881'de yapımı tamamlanmış olan 15 km.lik eski Gotthard tünelinin o yıllarda kazanmış olduğu dünyanın en uzun tüneli niteliğini yeniden kazandı. Yeni tünel 57 km. boyunca uzanan iki tünelden oluşur ve her birinden bir ray hattı geçer. Tünellerin 178 noktasında her iki tüneli birbirine bağlayan acil yardım istasyon noktaları bulunmaktadır. Bu istasyonlar yangın, kaza gibi durumlarda kullanılabilecek su doldurma, yangın söndürme ve tren kurtarma malzemeleriyle donatılmıştır. Projenin başında bu istasyonlardan birinden (800 metre yerin altından) yukarıya 'Porta Alpina' kapısına bir asansörle bağlantı yapma fikri vardı. Böylece Porta Alpina yerin 800 metre altındaki dünyanın en derin tren istasyonu olacaktı. Ancak 40.50 milyon Fr. maliyeti ve yıllık 2.5 milyon Fr. işletme masrafı olan bu proje verimli bulunmadığı için rafa kaldırıldı.[3]

Lötschberg Aksı

Bern alplerini delen Lötscherg aksı'nın en önemli kısmı Lötschberg Base Tünelidir. 34.6 km. uzunluğundaki tünel 2007 yılında devreye girdi, 4,7 milyar Fr.a maloldu ve AlpTransit projesinin ilk tamamlanan kısmı oldu. Basel- Bern üzerinden güneyi bağlayan hattır. Tünel 1913'ten beri kullanılan ve daha yüksekten giden Lötschberg tünelinin yerine geçti. Maliyet sorunlarından dolayı Lötschberg tüneli, tek tünelden oluşuyordu, ikinci tünelin ise ancak 12 km.lik üçte biri yapılabildi, diğer üçte bir kazıldı, son üçte bire ise başlanamadı. Kalan kısım için 1 milyon Fr.lık bir maliyet hesaplanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b AlpTransit Gotthard 4 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2012 tarihli broşür, 23.06.2016 tarihinde erişildi.
  2. ^ Gotthard Base Tunnel: Tunnel technology for the future, 12 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 23.06.2016 tarihinde erişildi.
  3. ^ World's longest lift put on hold 15 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., www.swissinfo.ch, 23.06.2016 tarihinde erişildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray</span> İstanbul ve Kocaelide faaliyet gösteren ve İstanbul Boğazının altından geçen banliyö treni sistemi

Marmaray veya B1 Banliyö Treni, İstanbul ve Kocaeli illerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Halkalı – Gebze arasında 76,600 kilometre (47,597 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 43 istasyon bulunmaktadır. Marmaray Tüneli aracılığıyla İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'da yolcu taşımacılığına 29 Ekim 2013'te başlanmış, hattaki son genişletme ise 12 Mart 2019'da tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Manş Tüneli</span> Fransa ve İngiltereyi bağlayan yer altı tüneli

Manş Tüneli, İngiltere ile Fransa'yı denizden birbirine bağlayan Fransa ve İngiltere ortak yapımı bir demir yolu tünelidir. Manş Denizi'nin tebeşir kayalarından meydana gelen tabanında kolayca tünel açılabileceğini düşünen bir Fransız mühendis, 1802'de Dover Boğazı'nda iki kıyıyı birleştiren bir tünelin yapılmasını teklif etti. Napolyon tarafından beğenilen teklif savaş yüzünden askıya alındı. Bu tür teklifler 19. yüzyılda defalarca gündeme geldi. 1880'li yılların başlarında bazı özel kuruluşlar iki kıyı arasında bir Demiryolu tüneli yapmak için kazılara başladılar. Tünel 1800 m'ye ulaştığında basının, İngiltere'nin güvenliği açısından projenin tehlikeli olduğu hakkındaki kampanyaları yüzünden yapım durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Brenner Tüneli</span>

Brenner Tüneli İtalya ve Avusturya arasında bulunan Brenner Geçidi'nde hâlen yapım aşamasında olan 56 kilometre uzunluğunda bir demiryolu tünelidir.

Fréjus Demiryolu Tüneli ya da Mont Cenis Tüneli, Avrupa'da İtalya'nın Torino kentinden başlayarak Fransa'nın Modane kentine giden Fréjus demiryolu hattını Mont-Cenis üzerinden Alplerden geçiren 13,7 kilometre uzunluğunda bir tüneldir.

<span class="mw-page-title-main">Gotthard Karayolu Tüneli</span>

Gotthard Karayolu Tüneli, İsviçre'de Gotthard Geçidi'nde bulunan bir karayolu tünelidir. Tünel, 5 Eylül 1980 tarihinde açılmış olup Göschenen ve Airolo belediyelerini birbirine bağlamaktadır ve A2 Otoyolu'nun bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gotthard Zemin Tüneli</span>

Gotthard Zemin Tüneli Gotthard dağ kütlesinin altından geçen bir tüneldir. 1 haziran 2016 tarihinde açılışı yapılan tünel İtalyave İsviçre arasındadır ve 57 km uzunluğundadır. Trenler saatte 250 km/h'ten fazla bir hızla Zürih ile Milano arasını 2 saat 40 dakikada alabilecekler. Tünel, Erstfeld ile Bodio arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Polatlı-Konya yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Polatlı – Konya yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Polatlı – Konya YHD, Polatlı YHT – Konya arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 300 kilometre/saat (190 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

Büyük İstanbul Tüneli, İstanbul Boğazı'nın altından geçerek İstanbul'un Asya ve Avrupa yakaları arasında kara yolu ve demiryolu ulaşımı sağlayacak olan, üç katlı, karma tünel projesi. Proje 27 Şubat 2015'te duyuruldu. Boğazın 110 metre altında inşa edilecek tünel üç katlı olacak. Beş yıl içinde tamamlanması planlanan tünelin maliyeti 3,5 Milyar Dolar ($) olarak hesaplanmaktadır. Uzunluğunun 6,5 kilometre olması öngörülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Escher</span>

Alfred Escher, tam adıyla Johann Heinrich Alfred Escher vom Glas İsviçreli politikacı ve iş adamı. İsviçrede demiryollarının geliştirilmesine öncülük etti. Birçok politik görevde bulundu, bunun yanında İsviçre Kuzeydoğu Demiryolu Şirketi, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH-Zürih), Credit Suisse, Swiss Life ve Gotthard demiryollarının kuruculuğunu yaptı. İsviçre'nin 19. yüzyıldaki politik ve ekonomik hayatında çok önemli etkileri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Şirinyer Tüneli</span> İzmir, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Şirinyer Tüneli, İzmir'in Buca ilçesi Şirinyer semtinde TCDD'ye ait eski Şirinyer Tren İstasyonu'nun altında bulunan kapalı alanı 937 metre, toplam uzunluğu ise yaklaşık 2 km. olan demiryolu tünelidir.

<span class="mw-page-title-main">SBB-CFF-FFS</span> İsviçreli ulusal demiryolu şirketi

İsviçre Federal Demir Yolları İsviçre'nin ulusal demirsyolu şirketi. Şirketin adı, genellikle ülkenin 4 resmi dili olan Almanca, Fransızca ve İtalyancadaki kısaltmaları ile SBB, CFF ya da FFS şeklinde ifade edilir. Romanşça dilindeki karşılığı olan "Viafiers federalas svizras" resmi olarak kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray Tüneli</span> İstanbul, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul ilinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013'te Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.

Deliktaş Tüneli, diğer adıyla Kangal – Deliktaş Tüneli, Sivas'ın Ulaş ve Kangal ilçeleri arasında bulunan Deliktaş Köyü yakınlarında Ankara – Kars demiryolu'nun Tecer – Kangal varyantı üzerinde yer alan konvensiyonel demiryolu tünelidir. Sivas'ı Malatya ve Erzincan'a bağlayan demiryolu hattındaki rampayı kısaltmak ve bu hattaki tren seferlerini kolaylaştırmak için inşa edilmiştir. Tünelin inşaatı 15 Kasım 1973 tarihinde başlamış, ancak TCDD'nin projeyi devraldığı 2003 yılına kadar proje oldukça yavaş ilerlemiştir. Daha sonrasında hızlanan tünel inşaatı 2006 yılında tamamlanmış olmasına rağmen, tünelin çevresindeki demiryolu altyapı çalışmaları ancak 2009 yılında başlamış ve 2011 yılı sonunda tüm inşaat işleri tamamlanmıştır. Tünelde sinyalizasyon sistemlerinin kurulmasını takiben yük trenlerine yönelik testler tamamlanmış ve tünel inşaatının başlamasından tam 39 yıl sonra 2012 yılı sonunda hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Polatlı-İzmir yüksek standartlı demiryolu</span> Yüksek standartlı demiryolu hattı

Polatlı – İzmir yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Polatlı – İzmir YSD, Polatlı YHT – İzmir-Basmane arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Hat üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenlenecektir. Yolculuk süresinin 210 dakika olması beklenmektedir. 2024 yılı itibarıyla toplam maliyetinin ₺64,5 milyar olması planlanan hattın tamamının 2027 yılında açılması hedeflenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aşk Tüneli (demiryolu)</span>

Aşk Tüneli, Ukrayna'nın Klevan şehri yakınlarında bulunan ve burayı Orzhiv'e bağlayan endüstriyel amaçlı demiryolunun bir bölümüdür. Yeşil kemerlerle çevrili bir demiryoludur ve uzunluğu üç ila beş kilometredir. Günde üç kez tren geçtiği için çiftlerin yürüyüş yapmak için favori bir yeridir.

Gaziray, Gaziantep ilinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Başpınar – Taşlıca arasında 25,532 kilometre (15,865 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 16 istasyon bulunmaktadır. Gaziray'da yolcu taşımacılığı 5 Kasım 2022'de başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lepontin Alpleri</span>

Lepontin Alpleri, Alpler'in kuzeybatı parçasını oluşturan sıradağdır. Dağlar, İsviçre ve İtalya arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gotthard Geçidi</span>

Gotthard Geçidi veya St. Gotthard Geçidi (2.106 m Alpler'de Saint-Gotthard Masifi'ni geçen ve kuzey İsviçre'yi güney İsviçre'ye bağlayan bir dağ geçididir. Geçiş, İtalyanca konuşulan Ticino kantonundaki Airolo ile Almanca konuşulan Uri kantonundaki Andermatt arasında uzanır ve Bellinzona ile Lugano'yu Lucerne, Basel ve Zürih'e bağlar. Gotthard Geçidi, Avrupa'nın önemli bir ulaşım ekseni olan Gotthard'ın kalbinde yer alır ve her biri inşa edildikleri sırada dünyanın en uzun olan üç trafik tüneli ile kesişirː Gotthard Demiryolu Tüneli, Gotthard Yolu Tünel ve Gotthard Üssü Tüneli.