İçeriğe atla

Alonnisos batığı

Alonnissos batığı (Yunanca: Αλóννησος) Güvercin adası yakınlarında 30 metre derinliğe batmış antik bir gemidir. 3000-4000 adetlik içerisinde şarap taşıyan amfora kargosu bu gemiyi döneminin bilinen en büyük gemisi kılmaktadır. Batığın kazılarına 1992 yılında başlanmıştır.

Alonissos batığı kazıları, 2000
Alonissos batığından bir amfora, Mende kökenli
Alonissos batığından bir amfora, Skopelos kökenli
Buluntular arasındaki siyah sırlı bir seramik

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmara Denizi</span> Karadeniz ve Ege Denizi arasındaki iç deniz

Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. Marmara Adasında bol miktarda mermer bulunması yüzünden adaya ve denize, Yunanca mermer anlamına gelen "Marmaros" denmiştir. Denizin bir diğer eski adı da '"Propontis"'tir. Türkiye'nin en büyük şehirlerinden İstanbul ve Kocaeli bu denizin kıyısında, diğer bir büyük şehri Bursa ise hızla deniz kıyısına doğru genişlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Körfezi</span> Ege Denizinin bir körfezi

İzmir Körfezi, Türkiye'de Karaburun Yarımadası ile Foça arasından başlayarak İzmir'i merkezden çevreleyen ve Ege Denizi'nin devamı olan bir körfezdir.

<span class="mw-page-title-main">Tuhaf Savaş</span> İkinci Dünya Savaşının başlangıcında, Batı Cephesinde yalnızca bir sınırlı askeri kara harekâtının yapıldığı sekiz aylık dönem

Tuhaf Savaş, II. Dünya Savaşı kıta Avrupası savaşları içinde geçen, Polonya'nın işgali başlangıcıyla Fransa Seferi başlangıcı arasında geçen harekât ve muharebe dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kekova</span> Demrede bir ada

Kekova, Antalya ilinin Demre ilçesi yakınlarında Kaleköy ve Üçağız açıklarındaki küçük, kayalık bir adadır. Kaynaklara çoğu kez "Kakava" diye geçmiştir. 4.5 km²'lik yüzölçümü olmakla birlikte bu adada kimse yaşamamaktadır. Üzerinde pansiyonlar ve kafeler bulunan ve teknelerle ulaşım sağlanan kısım adanın karşı kıyısında, anakaraya bağlı Kaleköy' dür.

<span class="mw-page-title-main">Antikitera düzeneği</span>

Antikitera düzeneği, astronomik konumları hesaplamak için tasarlanan eski mekanik bir hesap makinesidir. 1900-1901 yılları arasında Girit ve Mora Yarımadası arasında bulunan Yunan Küçük Çuha (Antikitera) adası yakınlarında keşfedilmiş Antikitera batığından çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstinye Koyu</span>

İstinye Koyu, İstanbul Boğazı'nın şehrin Avrupa Yakası'na doğru yaptığı küçük girintidir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan İstinye semti yer alır. Koy ve semt Emirgân ile Yeniköy arasında bulunur.

Poole Limanı, Güney İngiltere'de, Dorset'de bulunan büyük bir doğal limandır. Buzul devrinin son aşamasında oluşmuş bir batık vadidir. Liman, Antik Roma'daki insan yerleşimine kadar uzanan geniş bir tarihe sahiptir. Liman aşırı sığdır.

<span class="mw-page-title-main">Gelgit havuzu</span> Deniz kıyısında deniz suyuyla dolu, gelgit ile denizden ayrılmış kayalık havuz

Gelgit havuzları ya da kaya havuzları, deniz suyu ile dolu, deniz kıyısında kayalık havuzları vardır. Bu havuzların çoğu sadece düşük gelgit gibi ayrı ayrı havuzlardan oluşur.

Kerguelen Yaylası veya Kerguelen Platosu Güney Hint Okyanusu'nda bir okyanus platosu ve büyük volkanik il. Aynı zamanda bir mikrokıta ve batık kıta. Avustralya'nın 3,000 kilometre güneybatısında yatmakta olan bu batık kıta yaklaşık 3 Japonya büyüklüğündedir. Plato Kuzeybatı-Güneydoğu yönünde 2200 kilometre genişliğindedir ve derin suların altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sága ve Sökkvabekkr</span>

İskandinav mitolojisinde Sága', Sökkvabekkr hikmeti ile ilişkilendirilen tanrıçadır. Sökkvabekkr'da Sága ve tanrı Odin içki içip eğlenirler. Hem Sága hem de Sökkvabekkr Büyük Edda ve Nesir Eddada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kalderon</span>

Kalderon, Ege Denizi üzerinde bulunan eski bir adadır. Ada, Homeros, Sofokles ve Pausanias tarafından bahsedilmiştir. En önemli özelliği Apollon tapınağı ve Hrisi adlı bir tanrıçası olduğu söylenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı</span>

Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı Tarsus’ta bir park müzedir. Park adını Çanakkale Savaşında önemli rolü olan Nusret Mayın gemisinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yılanlı Ada</span>

Yılanlı Ada Mersin ilinde küçük bir Akdeniz adasıdır. Şu anda üzerinde herhangi bir yerleşim olmayan ada Antik dönemde Spurie olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Batık</span> batık bir geminin kalıntıları

Batık ya da gemi batığı, deniz veya nehirlerde bir kaza yahut deniz savaşı sonucu suya batan, seyahat, ticaret ya da savaş amacıyla inşa edilmiş deniz taşıtlarına verilen isimdir. Su altında olmayan ama yine de aynı sebeplerden ötürü kullanılmaz hale gelen diğer ulaşım araçları, genellikle enkaz olarak tanımlanırlar. Almanca ve İngilizce gibi bazı avrupa dilleri, batık kelimesi yerine gemi enkazı kelimesini tercih etmektedir.

Gemicilik arkeolojisi ya da batık arkeolojisi hem batmış, hem kısmen batmış, hem de günümüze değin batmaksızın ulaşmış gemi ve tekneleri, bu gemilerin inşa metotlarını merkeze koyan, sualtı arkeolojisi ve denizcilik arkeolojisi ile iç içe geçmiş arkeolojik bir alt daldır. Gemicilik arkeolojisi yalnızca gemi ve teknelerin imalat özellikleri, teknolojik değişimleri ve işlevleri üzerine odaklanmakla kalmaz, bunun ötesinde ticaret rotaları ve gemilerin kargoları gibi unsurları da incelemektedir. Alper Gölbaş, gemicilik arkeolojisi şöyle tanımlamaktadır;

"Gemicilik Arkeolojisi, özellikle gemilerin yapım teknikleri, inşada kullanılan malzemeler, gemide görev alan personelin kullandığı eşyalar, gemilerin rotaları, batmış ise batış nedenleri gibi hem maddi kalıntıları hem de bazı fiili durumları inceler. Gemilerle ilgili yazılmış antik kaynaklar, çanak çömlek üzerine ya da duvarlara boya ile yapılmış, kazınmış-çizilmiş, bazen kabartma olarak yapılmış gemi tasvirleri gibi dolaylı buluntular da Gemicilik Arkeolojisi tarafından incelenmektedir. Gemicilik Arkeolojisi, yalnızca gemileri değil, basit salları, kanoları, şişirilmiş deriden üretilmiş ulaşım araçlarını da inceler."

<span class="mw-page-title-main">Kaindy Gölü</span>

Kaindy Gölü Kazakistan'da bulunan 400 metre (1.300 ft) genişliğindeki bir göldür. Göl yaklaşık 30 metre (98 ft) derinliğe ulaşır. Almatı şehrinin 129 kilometre (80 mi) doğu-güneydoğusunda ve deniz seviyesinden 2.000 metre (6.600 ft) yükseklikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çeşme Müzesi</span>

Çeşme Müzesi, İzmir ili Çeşme ilçesinde bulunan bir müzedir.

Batık maliyet, halihazırda harcanmış ancak hiçbir durumda geri kazanılamayan bir maliyettir ve gelecekteki iş kararları geçmiş harcamalardan etkilenmemelidir. Araştırma, ekipman veya makine satın alma, kiralama, maaş bordrosu, pazarlama veya reklam harcamalarına yapılan harcama, batık maliyetin ana örneğidir.

Latin alfabesindeki Z harfi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalina katılan Rus Silahlı Kuvvetleri'nin askerî araçlarına boyanmış çeşitli sembollerden biridir.