İçeriğe atla

Alois Brunner

Alois Brunner (8 Nisan 1912 - 2001 veya 2010), Avusturyalı bir Nazi savaş suçlusu. Brunner, Adolf Eichmann'ın asistanı idi. Haziran 1943 - Ağustos 1944 tarihlerinde Paris dışındaki Drancy kampı komutanı olarak 140,000 Avrupalı Yahudinin gaz odalarına göndermesinden sorumlu tutulur. Alois Brunner insanlığa karşı işlediği suçlar için 1954 yılında Fransa'da gıyaben idama mahkûm edildi. 1961 yılında ve 1980 yılında Mossad tarafından kendisine gönderilen mektup bombasının bir sonucu olarak, sırasıyla bir gözünü ve sol elinin parmaklarını kaybetti.

Brunner'in, Suriye'deki uzun süreli ikameti sırasında, II. Dünya Savaşı'nda Almanlar tarafından uygulanan etkili işkence ve sorgulama teknikleri konusunda verdiği tavsiye karşılığında kendisine iktidardaki Baas Partisi tarafından sığınma hakkı, cömert bir maaş ve koruma sağlandı.[1]

Alois Brunner'in 1999 yılının Aralık ayında 1996 yılında öldüğünü ve Şam'da bir mezarlığa gömüldüğü söylentileri su yüzüne çıktı ancak Suriye'yi ziyaret eden Alman gazeteciler Brunner'in Şam'da Meridian Hotel'de yaşadığını tespit ettiler.

Temmuz 2007'de, Avusturya Adalet Bakanlığı, Avusturya'ya sınır dışı edilmesini ve tutuklanmasını sağlayacak bilgi verenlere 50.000 € ödeyeceğini açıkladı.[2]

Mart 2009 yılında, Simon Wiesenthal Merkezi, Brunner'in hala hayatta olabileceği ihtimalinin "zayıf" olduğunu itiraf etti. Bu gerçeğe rağmen, çoğu kişi hala yaşıyor olabiliceğinde ısrar ederek, 2011 yılında dünyada en çok aranan adamlardan biri olarak basında su yüzüne çıkmıştı.

Brunner'in 2010'da, Suriye'de, 97 ya da 98 yaşlarında ölmüş olabileceği teyit edildi. Devam eden Suriye İç Savaşı nedeniyle, kesin ölüm veya defin tarihi şu anda bilinmemektedir. Simon Wiesenthal Center müdürü Dr. Efraim Zuroff'a göre bu bilgi, Ortadoğu'da görev yapmış "güvenilir" eski bir Alman gizli servis ajanından geldi. Yeni kanıtlar Brunner'in 2010 civarında Şam'da bilinmeyen bir yerde gömülü olduğunu ortaya çıkardı. Zuroff, Suriye'de iç savaş nedeniyle, Brunner'in mezarının tam yerinin bilmenin imkânsız olduğunu söyledi.[3]

1990'lı yıllardan başlayarak ve 20 yıl boyunca devam eden Brunner'in nerede olduğu ve olası öldüğü hakkında periyodik medya spekülasyonları yapıldı. Kasım 2014'te Simon Wiesenthal Merkezi, Brunner'in 2010'da Suriye'de öldüğünü ve Şam'da bir yere gömüldüğünü bildirdi. Kesin ölüm tarihi ve ölüm yeri bilinmiyor, son bilgiler 2001 yılını ölüm yılı olduğunu işaret ediyor.

2017'de üç ayda bir yayınanan Fransız dergisi XXI, gazeteciler Hédi Aouidj ve Mathieu Palain tarafından Brunner'ın Suriye'deki son yıllarına ilişkin bir araştırma yayınladı. Brunner'ın korunmasından sorumlu üç eski güvenlik görevlisi, Esad ailesinin onu istihbarat servisleri personelini eğitmek için nasıl kullandığını, ardından Aralık 2001'deki ölümüne kadar 1990'lar boyunca Şam'daki bir bodrumda ev hapsinde nasıl tuttuğunu anlattı.[4][5] Eski gardiyanlardan biri, Ebu Hüseyin adıyla bilinen Brunner'ın[6] "son yıllarında çok acı çektiğini ve ağladığını", "yıkanamadığını" ve günde sadece "bir yumurta veya patates" yediğini söyledi. Rapora göre, öldüğü sırada Brunner'ın bedeni İslami ritüellere göre yıkandı.[7] Brunner, Şam'daki El-Affif mezarlığına gece gizlice gömüldü.[8] Serge Klarsfeld raporu "son derece güvenilir" olarak nitelendirdi.[8]

Kaynakça

  1. ^ Adam Chandler, "Eichmann's Best Man Lived and Died in Syria" 14 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Atlantic Magazine, 1 December 2014.
  2. ^ "Eurozaman.com is for sale | HugeDomains". 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ ""Nazi war criminal Alois Brunner 'died in Syria'", BBC, ! December 2014". BBC News. 1 Aralık 2014. 1 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 
  4. ^ "Le nazi de Damas". Revue XXI (Fransızca). 11 Ocak 2017. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2020. 
  5. ^ "Nazi war criminal Alois Brunner 'died in Syria squalor'". BBC. 11 Ocak 2017. 25 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2024. 
  6. ^ Arab News 2017.
  7. ^ Point, Le (11 Ocak 2017). "Le nazi Alois Brunner est mort dans un cachot à Damas en 2001". Le Point (Fransızca). 1 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2024. 
  8. ^ a b "Nazi war criminal Alois Brunner died in Syria basement in 2001 – report". The Times of Israel. 11 Ocak 2017. 22 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adolf Eichmann</span> Holokostun önemli organizatörlerinden biri olan Alman Nazi komutanı

Otto Adolf Eichmann, Hitler'e sunduğu "Yahudi Sorununun Nihai Çözümü" önerisiyle Holokost'un en büyük organizatörlerinden biri olmuş Alman-Avusturyalı SS-Obersturmbannführer'di.

<span class="mw-page-title-main">Beşşar Esad</span> Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Beşşaru Hafızı'l-Esed veya kısaca Beşşaru'l-Esed, Suriye devlet başkanı ve Suriye Baas Partisi'nin lideridir. İsminin Beşar Esad, Beşşar Esed gibi formları Türk basın-yayın araçlarıyla meşhur hâle getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Suriye ve Lübnan Mandası</span> Günümüzdeki Suriye ve Lübnan topraklarında 1923-1946 yıllarında Fransa egemenliğinde kalmış manda yönetimi

Fransız Suriye ve Lübnan Mandası (1923-1946), Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bölünmesi sonrasında Suriye ve Lübnan'la ilgili olarak kurulan bir Milletler Cemiyeti mandası. Manda sisteminin sömürgecilikten farklı olması gerekiyordu, yöneten ülke, sakinleri kendi kendini yönetmeye uygun kabul edilene kadar mütevelli olarak hareket etmeyi amaçladı. Bu noktada, görev süresi sona erecek ve bağımsız bir devlet doğacaktı.

Aribert Ferdinand Heim, Dr. Ölüm lakabıyla tanınan Avusturya asıllı Alman doktor.

<span class="mw-page-title-main">Franz Stangl</span> Nazi komutan

Franz Stangl, II. Dünya Savaşı Nazi Almanyası'nda Sobibor İmha Kampı ve Treblinka İmha Kampı'nın komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">El-Nusra Cephesi</span> Suriye İç Savaşında yer alan silahlı cihatçı Selefi örgüt

El-Nusra Cephesi, silahlı cihatçı Selefi örgüt. Amacı Suriye'de Beşşar Esad hükûmetini devirerek bölgede bir İslam devleti kurmaktır. Birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanımlanmıştır. 23 Ocak 2012'de İnternet'te yayınlanan bir videoyla kurulduğu duyuruldu. Nisan 2013'te el-Kaide'ye bağlılığını açıkladıysa da 28 Temmuz 2016 tarihinde el-Kaide'den ayrıldığını bildirerek yeni isimlerinin Şam Fethi Cephesi olarak değiştirdiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Ahrar uş-Şam</span> İslamcı Silahlı Sünni-Köktenci Militan örgüt

Ahrar uş-Şam ya da tam adıyla Şam'ın Hürleri İslami Hareketi, Suriye'de 2011 yılında Halep'te kurulan ve Beşşar Esad yönetimine karşı savaşan muhalif gruptur. Merkezleri İdlib'dedir. 2011 yılından bu yana aktif faaliyet göstermektedir. Sünni ve Selefi mücahidlerden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nazi kaçış rotaları</span>

Nazi kaçış rotaları, II. Dünya Savaşı'nın ardından mağlubiyete uğrayan Mihver Devletleri ve özellikle Nazi Almanyasındaki başta Naziler olmak üzere savaş suçluları ve işbirlikçilerinin Avrupa'dan kaçmak için örgütledikleri güzergâhları tarif etmek için kullanılan bir tâbirdir. Söz konusu rotalar, genellikle Latin Amerika ülkelerine doğru olmuş, kaçanlar özellikle Arjantin, Paraguay, Brezilya, Uruguay, Şili ve Bolivya'ya saklanmışlardır. Bazı kişilerin ABD, Kanada ve çeşitli Orta Doğu ülkelerine gittiği de bilinmektedir. İlk kaçış güzergâhı Almanya-İspanya-Arjantin, diğer güzergâh ise Roma-Cenova-Latin Amerika idi. Kaçış rotalarını örgütleyen çeşitli kişi ve kuruluşlar önce bağımsız hareket etseler de, zamanla örgütlü hareket etmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bab el-Hava Sınır Kapısı</span>

Bab el-Hava Sınır Kapısı, Suriye ile Türkiye arasındaki uluslararası geçişlere açık Suriye sınır kapısı. Sınırın Türkiye tarafında ise Cilvegözü Sınır Kapısı bulunmaktadır. Bu kapılar, İskenderun ile Suriye'nin Halep kentleri arasında M45 Suriye Karayolu ve D827 Türk Karayolu üzerinde yer almakta ve kamyon ve otobüs uzun hatlarında kullanılan bir sınır geçiş noktasıdır. Sınırın Türk tarafında en yakın şehir Hatay İline bağlı Reyhanlı ilçesi ve Suriye tarafında en yakın yerleşim yeri olarak El-Dana ve Atarib kasabaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Şam Cephesi</span> Vikimedya şablonu

Suriye İç Savaşı Şam Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Şam ili ve çevresinde gerçekleşen çatışmaları kapsamaktadır:

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar</span> Suriye iç savaşındaki hükümet ve halkın çatışmaları

Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar, Suriye İç Savaşı'nda hükûmete karşı silahlı savaş veren isyancı gruplar arasındaki çatışmaları ifade eder. Özgür Suriye Ordusu ile müttefikleri, el-Kaide'ye bağlı gruplar ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti'nin başını çektiği bu gruplar, Ocak 2013 başlarından itibaren birbirleriyle çatışmaya başladı.

El-Meliha Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında, Suriye hükûmetine bağlı askerî birimler ve müttefikleri ile muhalifler arasında, 3 Nisan-14 Ağustos 2014 tarihleri arasında, el-Meliha kasabasında gerçekleşen muharebe. Suriye hükûmetine bağlı birimler ve müttefiklerinin zaferiyle sonuçlanmıştır. El-Meliha'nın kontrolünün ele geçirilmesi sonrasında hükûmete bağlı birimler ve müttefikleri tarafından Rif Şam'da yeni bir taarruz başlatıldı.

Duma Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında çıkan bir çatışma. Savaş 21 Ocak 2012 tarihinde, Özgür Suriye Ordusu militanları saldırı taktiklerini değiştirip Şam'ın banliyölerinde gerilla savaşı düzenledikten sonra ordu birliklerine saldırmasıyla başladı. ÖSD, Ocak ayının başlarında Ez-Zabadani kasabasını almıştı ve dolayısıyla Duma'nın büyük bir bölümünün üzerinde kontrol sahibi olmuştu. Banliyölerde genel bir taarruz sonrasında Duma, diğer isyankâr banliyöleriyle aynı zamanda Suriye ordusu tarafından geri alındı.

Alois Hudal, Roma merkezli Roma Katolik kilisesinde Avusturyalı bir piskopozdu. Otuz sene boyunca, Roma'daki Santa Maria dell'Anima'nın Avusturya-Alman cemaatinin başkanıydı ve 1937 yılına kadar, Avusturya Katolik Kilisesinin etkili bir temsilcisiydi.

<span class="mw-page-title-main">László Csatáry</span> Macar siyasetçi (1915-2013)

László Csatáry, Macar vatandaşı ve Nazi savaş suçlusuydu. 1948'de Çekoslovak mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edildi. 2012'de adı Simon Wiesenthal Center'ın en çok aranan Nazi savaş suçluları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Milivoj Ašner</span>

Đuro Milivoj Ašner Nazilerin müttefiki olan Ustaşa rejimi altında ırkçı yasaları uygulamak ve yüzlerce Sırp, Yahudi ve Çingene'yi sınır dışı edilmesi ve sınır dışı etmekle suçlanan Hırvatistan Bağımsız Devleti'nde bir polis şefiydi. Simon Wiesenthal Center'ın en çok aranan Nazi savaş suçluları listesinde ve İnterpol'ün de en çok aranan listesinde 4. sıradaydı.

Nazi avcısı, Yahudi Soykırımı'na karıştığı iddia edilen eski nazilerin veya kısaca SS olarak bilinen nazilerin silahlı paramiliter örgütü Schutzstaffel üyelerinin ve nazi işbirlikçilerinin izini süren ve bu kişiler hakkında genellikle savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili davalarda kullanılmak üzere delil toplayan kişidir. Önde gelen nazi avcıları arasında Simon Wiesenthal, Tuviah Friedman, Serge Klarsfeld, Beate Klarsfeld, Ian Sayer, Yaron Svoray, Elliot Welles ve Efraim Zuroff bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkistan İslam Partisi (Suriye)</span>

Türkistan İslam Partisi (Suriye); Suriye İç Savaşı'nda askeri varlık gösteren örgüt, Türkistan İslam Partisi'nin Suriye koludur. TİP Suriye'de aktif olmakla birlikte, örgütün liderliği Çin, Afganistan ve Pakistan'da bulunuyor.

Arap Sosyalist Hareketi Arap Sosyalist Partisi olarak da bilinen, Suriye'de 1960'lardan bu yana aynı adı kullanmaya devam eden birkaç fraksiyona bölünmüş bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ensaruddin Cephesi</span> Suriye kökenli çeşitli örgütlerin toplandığı cihatçı ittifak

Ensaruddin Cephesi, 25 Temmuz 2014'te Suriye İç Savaşı sırasında ilan edilen cihatçı bir ittifaktır. İttifak, başka herhangi bir "parti" ile bağlantısı olmadığını beyan edan Şam el-İslam Hareketi ve Fecruşşam Hareketi gruplarından oluşuyor. el-Kadra Bölüğü de başlangıçta bir imzacıydı, ancak Ekim 2014 civarında Ceyş'ül-Muhacirin vel-Ensar'ın liderine bağlılık yemini etti ve bu fraksiyona entegre edildi. İttifak, IŞİD ve diğer gruplar arasındaki çatışmada tarafsızlığı korumaya çalışmıştı. 28 Ocak 2017'de çok sayıda başka grupla birleşerek Tahrir el-Şam'ı oluşturdu, ancak bazı bölümleri Şubat 2018'de HTŞ'den ayrıldı.