İçeriğe atla

Almaz-Antey

Almaz-Antey
ОАО "Концерн ВКО "Алмаз-Антей"»
TürAnonim şirket
Kuruluş2002
KurucuRusya hükûmeti Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Genel merkeziMoskova, Rusya
Önemli kişilerVladislav Menşikov
(Yönetim Kurulu Başkanı)
Gelirartış 2.24 milyar US$ (2015)
SahibiRosteh
Çalışan sayısı98,100
Web sitesiwww.almaz-antey.ru
Almaz-Antey Radar 1L122-2E

Almaz-Antey (RusçaОАО "Концерн ВКО "Алмаз-Антей"»; OAO "Kontsern VKO "Almaz-Antey"»), Rusya merkezli bir havacılık ve savunma şirketidir. Şirket, 2002 yılında Antey ve Almaz şirketlerinin birleşmesi sonucu kurulmuştur.[1] Şirketin merkezi Moskova'da yer almaktadır.[2]

Almaz-Antey, ağırlıklı olarak hava savunma sistemleri, uçak ve zırhlı araçlar için silahlar, top mermileri ve karadan karaya füzeler, hava sahası gözetleme ve koordinasyon ve topçu radarları üretmektedir. Grup ayrıca navigasyon sistemleri, hava trafik sistemleri, sivil hava trafik ve hava radarları, kanalizasyon temizleme sistemleri, nükleer santraller için havalandırma vanaları ve kozmetik ve gıda ürünleri için plastik ambalajlar gibi sivil ürünler de üretmektedir.

2017 yılı itibarı ile Almaz-Antey gelir bakımından dünyanın sekizinci büyük savunma müteahhitidir.

Kaynakça

  1. ^ "История". Алмаз-Антей (Rusça). 21 Ağustos 2007. 16 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2019. 
  2. ^ Almaz-Antey official address at rosprom.gov.ru

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Devlet Hava Meydanları İşletmesi</span>

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Türkiye sınırları içindeki havalimanlarının işletilmesi ve Türk hava sahasındaki trafiğin düzenlenmesi ve denetimiyle görevli kamu iktisadi kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Almaz</span>

Almaz Sovyetler Birliği'nin çok gizli askeri uzay istasyonu projesi. Üç Almaz istasyonu fırlatıldı, bunlar gizlilik nedeniyle Salyut sivil programına dahilmiş gibi gösterildiler: Salyut 2, Salyut 3 ve Salyut 5.

Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketi.

<span class="mw-page-title-main">S-125 Neva</span> Rus yapımı Orta Menzilli Hava Savunma Füzesi sistemi

S-125 Neva\Pechora,, yüksek performanslı uçaklara, diğer hava hedeflerine angajman yetenekli, çok kanallı, her hava şartında faaliyet kabiliyetine sahip olan, Rus yapımı orta menzilli karadan havaya füze savunma düzeneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Mega Cruiser</span>

Toyota Mega Cruiser, geniş bir SUV model araç çok bilinen Hummer H1 modeline büyük bir benzerliği vardır. 1995 yılında üretimine başlanan aracın 2002 yılında sivil amaçlı üretiminde azaltmaya gidilmiştir. Günümüzde en çok Japon Savunma Bakanlığına başlı silahlı birliklerde piyadelerin nakliyesi için kullanılmaktadır. Ayrıca obüs ve karadan havaya füzelere ait kaidelerde monte edilmektedir

<span class="mw-page-title-main">AGM-88 HARM</span>

AGM-88 HARM Amerikan Raytheon firması tarafından üretilen bir havadan karaya taktik saldırı füzesidir. İlk olarak Texas Instruments tarafından geliştirilen HARM füzesi, radar sistemlerinden yayılan sinyallere odaklanabilmekte ve böylelikle özellikle düşman uçaksavar sistemlerine karşı doğrudan saldırı gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Daha önce aynı amaçla geliştirilmiş olan AGM-45 Shrike ve AGM-78 Standard füzelerinin yerine geçen HARM füzesi, Texas Instruments firmasının silah sistemleri departmanının Raytheon tarafından satın alınmasını takiben bu firma tarafından geliştirilip üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">S-300</span> Rusya yapım orta ve kısa menzilde balistik ve benzeri hava saldırılarından korunmak için kullanılan bir hava savunma füze sistemi

S-300 S-300, ilk S-300P versiyonuna dayalı olarak Almaz-Antey tarafından üretilen bir dizi başlangıçta Sovyet ve daha sonra Rus uzun menzilli Karadan Havaya Füze sistemleridir. S-300 sistemi, Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri için uçak ve seyir füzelerine karşı savunma yapmak üzere geliştirildi. Balistik füzeleri durdurmak için sonraki varyasyonlar geliştirildi. S-300 sistemi ilk olarak 1979'da Sovyetler Birliği tarafından büyük endüstriyel ve idari tesislerin, askeri üslerin hava savunması ve düşman saldırı uçaklarına karşı hava sahasının kontrolü için tasarlanmıştı. Sistem tamamen otomatiktir, ancak manuel gözlem ve çalıştırma da mümkündür. Bileşenler, merkezi komuta karakolunun yakınında veya 40 km kadar uzakta olabilir. Her radar, merkezi komuta noktası için hedef belirleme sağlar. Komuta merkezi, 80 km mesafeye kadar olan hedefleme radarlarından alınan verileri karşılaştırarak yanlış hedefleri filtreler. Merkezi komuta yeri hem aktif hem de pasif hedef tespit modlarına sahiptir. Hedefi vuruş kabiliyeti oldukça yüksek olan bu füzeler aralarında NATO üyesi Bulgaristan, Slovakya ve Yunanistan'ın da bulunduğu birçok ülke tarafından kullanılmaktadır.

Hava Savunma Kuvvetleri veya PVO stranı, Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'nin hava savunma branşıydı. Daha sonra 1991'den 1998'e kadar Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'ne dahil oldu.

Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nin bir parçasıdır. Azerbaycan'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1990 yılında kurulmuştur. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3.kuvvetir.

<span class="mw-page-title-main">S-400</span> Rusya menşeli hava savunma sistemi

S-400 Triumph, orta menzilli hava ve füze savunma sistemi S-300'den geliştirilmiş yeni nesil Rusya yapımı bir kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Rosteh</span> Rusya merkezli kamu kuruluşu

Rostek, sermayesinin yüzde ellisinden fazlası hükûmetin denetiminde olan Rusya merkezli kamu kuruluşudur. Üstün teknoloji sivil ve askeri kulanım sanayi ürünleri hazırlama, üretim ve ihracat yapma amacıyla 2007 yılının sonunda kurulmuştur.14'ü holding şirketi olmak üzere 700'den fazla kuruluş içerir.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman</span> Amerikan hava ve savunma teknolojisi şirketi

Northrop Grumman Corporation bir Amerikan çok uluslu havacılık ve savunma teknoloji şirketidir. Yaklaşık 90 bin çalışanı ve 30 milyar doları aşan yıllık geliri ile dünyanın en büyük silah üreticileri ve askeri teknoloji sağlayıcılarından biridir. Firma, Amerika'nın en büyük şirketlerinin sıralandığı 2020 yılına ait Fortune 500 listesinde 96. sırada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Transponder (havacılık)</span>

Transponder, hava araçlarında bulunan, radar sorgulamasına cevap vermek için tasarlanmış; hava aracının yer, hız gibi temel bilgilerini radyo frekanslarına yanıt olarak trafik kontrolörlerine ileten, uçağın en önemli iletişim sistemini oluşturan elektronik cihazdır. Bir hava aracının transponderi devre dışı olduğu zaman o hava aracına dair hiçbir bilgi alınamaz ve iletişim kurulamaz. Bazı kaynaklarda XPDR, XPNDR, TPDR veya TP şeklinde kısaltılır. Hava aracındaki transponder yerdeki ikincil radarlarla ve diğer uçaklardaki çarpışmayı önleyici sistemlerle sinyaller vasıtasıyla haberleşir. Mode C ve Mode S transponderler basınç altimetresinden aldıkları irtifa bilgisini de yayınlayabilirler.

Israel Aerospace Industries veya IAI (תע"א), hem askeri hem de sivil kullanım için hava ve astronotik sistemler üreten İsrail'in en büyük havacılık ve uzay üreticisidir. Şirketin 2021 yılı itibarıyla 14.000 çalışanı bulunmaktadır. IAI, İsrail hükûmetinin devlet mülkiyetindedir.

S-500 Prometey şu anda Almaz-Antey Hava Savunma Kuruluşu tarafından geliştirilmekte olan bir Rus yüzeyden-havaya füze sistemidir. Ayrıca 55R6M "Triumfator-M" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Karadan havaya füze</span> karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzeler

Karadan havaya füze veya uçaksavar füzesi, karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzelere verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Antonov An-22</span> Antonov tarafından üretilen bir Sovyet yapımı ağır turboprop askeri nakliye uçağı

Antonov An-22 "Antey", Antonov tarafından üretilen bir Sovyet yapımı ağır turboprop askeri nakliye uçağıdır. Dört turboprop motor tarafından desteklenen tasarım, ilk Sovyet geniş gövdeli uçak olup aynı zamanda dünyanın en büyük türbinli hava aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nijniy Novgorod Radyo Mühendisliği Araştırma Enstitüsü</span>

JSC «Federal Araştırma ve Üretim Merkezi „Nijniy Novgorod Radyo Mühendisliği Araştırma Enstitüsü“», radar aygıtlarının geliştirilmesi ve üretiminde uzmanlaşmış bir Rus askeri elektronik şirketidir. Almaz-Antey grubunun bir yan kuruluşudur.

FNSS ACV-30 veya ACV-30 Korkut, Türk Savunma Şirketi FNSS tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı için geliştirilen zırhlı bir savaş aracı.

<span class="mw-page-title-main">Nijni Novgorod Makine Fabrikası</span>

Açık anonim şirket (JSC) NMZ veya Nijni Novgorod Makine İmalat Fabrikası Gorki Sormovo ilçesinde bulunan Rus topçu fabrikasıdır. Vasiliy Grabin liderliğindeki TsAKB topçu tasarım bürosu da dahildir.