İçeriğe atla

Almatı Havalimanı

Koordinatlar: 43°21′07″K 77°02′26″D / 43.35194°K 77.04056°D / 43.35194; 77.04056
Almatı Havalimanı
Халықаралық Алматы Әуежайы
Международный Аэропорт Алматы
IATA: ALA - ICAO: UAAA
Özet
Havalimanı tipiSivil
SahibiTAV Havalimanları Holding
YerAlmatı, Kazakistan
Açılış1935
İnşa tarihi1931
Rakım (ODS)2.234 ft / 681 m
Koordinatlar43°21′07″K 77°02′26″D / 43.35194°K 77.04056°D / 43.35194; 77.04056
Web sitesialaport.com
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
14,427 4,397 Asfalt

Almatı Uluslararası Havalimanı (Kazakça: Халықаралық Алматы Әуежайы) (IATA: ALA, ICAO: UAAA) Kazakistan'ın en büyük uluslararası havalimanıdır. Almatı'ya 18 km uzaklıkta bulunmaktadır.[1] 2019 senesinde havalimanından yaklaşık 6,4 milyon yolcuya hizmet vermiştir.[2]

Almatı Uluslararası Havaalanı, pistin yeniden inşa edilmesinin ardından 1998 yılında uluslararası bir havaalanı olarak kabul edildi. Havalimanı hem Kazakistan'ın ulusal taşıyıcısı Air Astana hem de Orta Asya bölgesinin kargoları için önemli bir merkezdir.[3]

Daha önceleri, 2002 - 2010 yılları arasında tarifeli olarak Almatı (ALA) ile Dubai (DXB) seferleri düzenlemiş olan Air Astana, bir süre ara verdiği Dubai uçuşlarını 1 Eylül 2014 itibarı ile tekrar hizmete açtı. Birleşik Arap Emirlikleri'ne daha önce sadece Astana - Abu Dabi rotasında tek uçuş gerçekleştiren Air Astana, böylece Birleşik Arap Emirlikleri'ne ikinci bir uçuş noktasını açılmış oldu.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Almaty International Airport - Airport Technology". www.airport-technology.com. 5 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  2. ^ "TAV Airports". www.tavhavalimanlari.com.tr (İngilizce). 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  3. ^ "Turkey's TAV to Build New Terminal at Almaty International Airport". caspiannews.com (İngilizce). 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  4. ^ "Air Astana Haberi". 28 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astana</span> Kazakistanın başkenti

Astana, daha önce Akmola, Akmolinsk, Tselinograd ve Nur-Sultan olarak da adlandırıldı, Kazakistan'ın başkenti ve ikinci büyük şehridir. Şehir, Kazakistan'ın kuzeyinde Akmola Eyaleti içerisinde İşim Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Nüfusun ülkenin güney kesiminde yığılmasını önlemek amacıyla, 1998'de Kazakistan'ın başkenti ilan edilmiş ve başkent Almatı'dan buraya taşınmıştır. Astana, ülkenin en büyük kenti Almatı ile birlikte "doğrudan yönetilen cumhuriyet şehri" statüsüne sahiptir. Nüfusu 1 Aralık 2017 tarihi itibarı ile 1,029,556'dır.

<span class="mw-page-title-main">Air Astana</span>

Air Astana Kazakistan'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Şirketin merkezi Almatı'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı</span>

Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı,, Kazakistan'ın başkenti Astana'ya 17 km. uzaklıktaki havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aktau Havalimanı</span> Kazakistanda bir havalimanı

Aktau Havalimanı, Kazakistan'nın Aktau şehrinde olan bir havalimanı.

<span class="mw-page-title-main">Aktöbe Havalimanı</span>

Aktöbe Havalimanı Kazakistan'da olan bir havalimanı. Aktöbe şehrine 4 km uzaklıkta Havaalanı ve küçük bir terminale sahip olup 5 tane uçak durma yeri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çimkent Uluslararası Havalimanı</span>

Çimkent Uluslararası Havalimanı, Kazakistan'ın Çimkent ilinde bulunan bir uluslararası havalimanıdır. 2004 yılında 97.000 yolcu taşımıştır.

SCAT Kazakistan Çimkent (Şimkent)'te tesis edilmiş bir havayolu şirketidir. Kazakistan'daki bütün havaalanlarına ve komşu ülkelerdeki havaalanlarına seferler düzenlemektedir. Merkezi Çimkent Havaalanı'nda tesis edilmiş ve Oral Ak Zol Havaalanı, Aktav Havaalanı, Atırav Havaalanı, Kızılorda Havalimanı ve Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı ile bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dubai Uluslararası Havalimanı</span>

Dubai Uluslararası Havalimanı (Arapça:مطار دبي الدولي), Birleşik Arap Emirlikleri'nin en kalabalık şehri Dubai'de yer alan uluslararası havalimanı. Dünyanın yolcu sayısı bakımından en işlek 6. havalimanı olan Dubai Uluslararası Havalimanı, sadece uluslararası yolcular baz alındığında bu listenin ilk sırasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kâbil Uluslararası Havalimanı</span> Kâbilde yer alan uluslararası havalimanı

Kâbil Uluslararası Havalimanı veya eski ismiyle Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı (2014-2021), Afganistan'ın başkenti Kabil'deki uluslararası havalimanıdır. Khwaja Rawash Havalimanı ve Kabil Havalimanı olarak da bilinir. Ticari hava trafiğinin yanı sıra, ISAF'ın görev süresinin bir parçası olarak aynı zamanda bir askerî havalimanı olarak diğer NATO ülkeleri ve ABD tarafından kullanılmaktaydı. Şehir merkezine üç kilometre uzaklıktadır ve deniz seviyesinden yaklaşık 1.800 m yükseklikte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang Sunan Uluslararası Havalimanı</span> Havalimanı

Sunan Uluslararası Havalimanı Pyongyang, Sünen-guyŏk kentinin merkezine 24 kilometre mesafede bulunmaktadır. Sunan Havalimanı'nda kullanılmakta olan daha büyük (01/19) iki pist vardır. İkinci bir pist (17/35) kapatılmış durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'ın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Kazakistan 'a gelen ziyaretçiler Kazak dış temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

Kalitta Air, merkezi Ypsilanti Township, Michigan'da bulunan bir Amerikan kargo havayolu şirketidir. Uluslararası tarifeli ve kargo hizmetleri vermektedir. Ana üssü Ypsilanti yakınlarındaki Willow Run Havalimanı'dır. Çağrı işareti kurucusu Connie Kalitta'ya ithafen "Connie"dir.

<span class="mw-page-title-main">Kebele Uluslararası Havalimanı</span>

Kebele Uluslararası Havalimanı ; Kebele Rayonu'nun başkenti Kebele'ye hizmet veren, uluslararası standartlara uygun havaalanı. 17 Kasım 2011 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından açılmıştır.

FlyArystan, merkezi Kazakistan'ın Almatı şehrinde bulunan düşük bütçeli bir havayolu şirketidir. FlyArystan, ülkenin önde gelen havayolu olan Air Astana'nın düşük bütçeli bir alt havayoludur.

<span class="mw-page-title-main">Kökes Zayid bin Sultan el-Nehyan Havalimanı</span>

Kökes Havalimanı Zayid bin Sultan el-Nehyan veya bilinen adıyla Kökes Havalimanı, Kökes, Arnavutluk'un yaklaşık 3,5 km güneyinde yer alan bir havalimanıdır. Arnavutluk hükûmeti 2016 yılında havalimanından uluslararası ticari uçuşların yapılmasına izin vermiştir. Havalimanı adını, havalimanı binasını bizzat kuran Birleşik Arap Emirlikleri'nin ana kurucusu olan Zayid bin Sultan el-Neyhan'dan almıştır.

Türkistan Uluslararası Havalimanı ya da Hazret Sultan Uluslararası Havalimanı, Kazakistan'nın Türkistan şehrinde olan bir havalimanı. Komünizm sonrası Kazakistan'da geliştirilen ilk sıfırdan havalimanı ve ülkedeki 19. ticari havalimanıdır ve Havalimanı inşaatı dünyanın en hızlı havalimanı tesisi yapımı olarak kabul edilebilir.

Zagros Havayolları, Tahran ve Abadan Uluslararası Havalimanı'nda yerleşkesi bulunan İran merkezli bir havayoludur.

<span class="mw-page-title-main">Qeshm Airlines</span>

Qeshm Air, İranlı bir havayolu şirketidir. Genel merkezi İran, Tahran'dadır ve tarifeli iç ve dış hat yolcu hizmetlerinin yanı sıra charter uçuşları da yürütmektedir. Havayolu 1993 yılında Faraz Qeshm Airline olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Newcastle Havalimanı</span>

Newcastle Uluslararası Havalimanı Newcastle upon Tyne, İngiltere, Birleşik Krallık'ta bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Newcastle Şehir Merkezinden, yaklaşık 124 km (77 mi) mesafede bulunur. Kuzeydoğu İngiltere'deki birincil ve en işlek havalimanı, ayrıca Kuzey İngiltere'deki en yoğun ikinci havalimanıdır. 2017 itibarıyla Newcastle Uluslararası yılda 5,2 milyonun biraz altında yolcuya hizmet vermiştir.

Kazakistan'ın geniş toprakları 2,700,000 km²'yi bulmaktadır. Kazakistan'da nüfus yoğunluğu düşük olup, sanayi ve tarım merkezleri yayılmıştır ve dünya pazarlarına uzaktır.