İçeriğe atla

Almanya taşıt plaka kodları

Özel araç plakası
Almanya taşıt plaka kodları

Almanya taşıt plaka kodları, Almanya'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Taşıt plakaları, 1906'dan beri var olup mevcut sistem 1956'dan beri kullanılmaktadır. Alman taşıt plakaları, resmi olarak ilçe yetkilileri tarafından verilen, standart formatta alfasayısal plakalardır.[1][2]

Kamusal alanda karayolu trafiğine katılan hareketli veya sabit tüm motorlu taşıtların, ön ve arka kısımlarında uygun yerlerde sergilenen, kendilerine tahsis edilmiş plakaları taşıması gerekmektedir. Ayrıca plakaların üzerindeki resmi mühürlerin geçerliliği, beraberinde gelen belgelerle de kanıtlanabilmektedir. Motosikletler ve römorklar yalnızca arka plakayı taşırlar.

Alman araç tescil plakalarının önemli bir özelliği, tescil bölgesini belirtmek için kullanılabilecek alan kodudur. Almanya'da seyahat ederken "o aracın nereden geldiğini" tahmin etmek yaygın bir alışkanlık haline geldi ve hatta bir çocuk oyunu haline geldi.[3][4]

Plakalarda bir, iki veya üç harfli alan kodu (örneğin B=Berlin, BI=Bielefeld ve BIT=Bitburg), bir veya iki alfabetik harf ve en fazla dört rakam bulunur. Alan kodunda ayrıca çift noktalı Ä, Ö veya Ü harfi bulunabilir, ancak alfabetik harflerde çift nokta bulunamaz. Ayrıca sıfır rakamı, sayı bölümünün ilk veya tek sayısı olamaz. HJ, KZ, NS, SA, SD, SS gibi belirli kombinasyonlar tarihsel nedenlerden dolayı kullanılmamaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "BMDV - Überblick über die Kraftfahrzeugkennzeichen". bmdv.bund.de (Almanca). 12 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Strassenverkehrsamt.de | STVA". www.strassenverkehrsamt.de (Almanca). 13 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Alle Autokennzeichen in Deutschland". bussgeldkatalog.org (Almanca). 18 Kasım 2020. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Auto Quiz: Kfz Kennzeichen raten". Geo-Quiz (Almanca). 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Backus-Naur form, adını bilgisayar programcılığının öncüleri John Backus ve Peter Naur'dan alan, 1950'lerin sonunda temelleri Backus'a ait bir makalede ortaya konmuş, formal dillerin ve programlama dillerinin sözdizimini açıklamak için kullanılan bir gösterimdir. Naur'un düzenlediği ALGOL 60 dilinin tanımlandığı makale, Backus-Naur formunun bilgisayar dünyasında tanınması açısından önemli rol oynamıştır.

Türkiye taşıt plaka kodu, Türkiye'de taşıtlarda bulunan plaka kodlarıdır. Plakalarda coğrafi bilgi ile ilişkili bir numaralama sistemi kullanılmaktadır. Türkiye'de plakalar yetkili özel atölyeler tarafından yapılmaktadır.

Sınır ötesi seyir yapan taşıtların üzerinde kendi ülke idaresinin verdigi taşıt kayıt plakasına ek olarak o plakayı hangi ülke idaresinin verdiğini belirten bir ek plaka olur. Bu genellikle taşıt plakasının yanında koyu renkle yazılmış ve küçük oval bir plakadır. Avrupa ülkelerinde ülke bilgisi taşıt plakasının içinde en başta ayrı bir küçük bölümde olması şeklinde standartlaşmaktadır. ABD plakalarında plakayı veren eyaletin logo veya sloganı da olabilir.

Kosova taşıt plaka kodları, Kosova Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından verilen taşıt plaka kodlarıdır. Kosova’nın yeni taşıt plakaları, 6 Aralık 2010 tarihinde tanıtılmıştır. 1 Kasım 2011 tarihinden itibaren Kosova’nın kuzeyindeki eski Sırbistan taşıt plakaları, UNMIK plakalarıyla değiştirilmiştir.

Motorlu taşıtlar vergisi, Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları; Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtlarının tabi olduğu vergilendirmedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya taşıt plaka kodları</span>

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, 2019 yılı Şubat ayı itibarıyla yenilenen şekliyle 2 harfli bölge kodu, 4 haneli sayı ve 2 harfli alfa kodu içerir. Plakanın sol kısmında mavi şerit vardır ve bu şeritte Kuzey Makedonya'nın uluslararası taşıt kodu NMK yer alır. Şubat 2019 öncesine bu mavi şeritte MK yazmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Taşıt kayıt plakası</span>

Taşıt kayıt plakası bir taşıtın devlet mercilerince tanınır, sorumluluğunun kimde olduğu bilinir ve trafiğe çıkabilir olduğunu belirten, süphe oluşursa gerekli kayıtlara kolayca ulaşmak için gerekli bilgiyi kolay okunur şekilde teşhir eden, taşıta sağlam bir şekilde tutturulmuş küçük bir tabeladır. Genellikle araba tamponunun altında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa taşıt plaka kodları</span> metal veya plastik olabilen ve motorlu taşıtlarla römorklara resmî tanımlamaları için takılan taşıt plakaları ve bunların kodlarıdır

Avrupa taşıt plaka kodları metal veya plastik olabilen ve motorlu taşıtlarla römorklara resmî tanımlamaları için takılan taşıt plakaları ve bunların kodlarıdır. Bu söz konusu kayıt tanımlayıcı, ilgili otoritenin veri tabanına göre oluşturulan sayısal veya alfasayısal kodlardır. Avrupa'daki ülkelerin çoğu, Avrupa Birliği taşıt plaka tarzına benzer şekilde, taşıt plakalarında ortak bir biçim uyarlaması yapmıştır. Karayolu Trafiği Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin hükümlerini karşılayan bu plaka biçimi, devlet sınırı aşan taşıtların arkalarında kayıtlı oldukları kendi ülkelerine ait ayırt edici kod işareti taşıma zorunluluğunu belirtir. Bu işaret, plakadan ayrı olarak kullanılabilen oval bir yapıştırma olabileceği gibi, taşıt plakası içine de yerleştirilebilir. Söz konusu ayırt edici işaret taşıt plakalarına eklemlenirse, taşıtın ön taşıt plakasında da görünmesi gerekir ve bayrak, millî devlet amblemi veya bölgesel ekonomik entegrasyon kurum amblemi ile beraber düzenlenebilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, Kıbrıs adasının kuzeyinde bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. Bugün kullanılan KKTC plakaları, 1973 yılında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmadan önce kullanılmaya başlanan plaka modelinin devamıdır. Ön plaka beyaz, arka plaka sarıdır ve plakalar kırmızı çizgiyle çevrilidir.

Azerbaycan taşıt plaka kodları, Azerbaycan sınırları içerisinde hareket hâlinde olan her aracın ön ve arka bölümünde bulunan levhadır.

Arnavutluk'ta araç plakaları bölge ulaşım müdürlükleri tarafından verilmektedir.

Kıbrıs Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, Kıbrıs adasının güneyinde bulunan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. GKRY plakaları, üç harf ve üç rakamdan oluşur. Basit bir numaralandırma sistemi kullanılır; rakamlar harf sırası için 1 ile 999 arasında değişir, örneğin MAA 999'dan sonra verilen plakalar MAB 1 olacaktır. Bununla birlikte, kayıt sahiplerinin mevcut harf diziliminde mevcut numaralardan bir sayı seçmesine izin verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya taşıt plaka kodları</span>

Rusya taşıt plaka kodları, Rusya'da araçların tescilini göstermek için kullanılan kodlardır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus taşıt plaka kodları</span>

Belarus araç tescil plakaları güncel olarak dört rakam, iki harf ve başka bir rakamdan oluşmaktadır. Harflerin ilki ve sondaki rakam aracın kayıtlı olduğu Belarus bölgesini gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya taşıt plaka kodları</span>

Japonya taşıt plaka kodları, Japonya'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Taşıt plakaları, ülke çapında Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kara Taşımacılığı Müdürlükleri aracılığıyla sağlanmaktadır. Ancak, ulusal hükûmet yerine yerel belediye, küçük motor hacmine sahip bazı araçları kaydettirmektedir.

Türkmenistan taşıt plaka kodları, Türkmenistan'da kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. Türkmenistan plakaları ilk olarak 1980 yılında Türkmenistan SSC dönemde basıldı. 1991'de egemen bir devlet haline geldikten sonra Sovyet plakaları bir süre daha kullanılmaya devam edildi. Günümüz plaka kodları 1994'te kullanılmaya başlandı.

Tunus taşıt plaka kodları, Tunus'ta kullanılan resmî taşıt plakalarıdır.

İsviçre taşıt plaka kodları, İsviçre'de kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Plakalar, kanton için iki harfli bir kod ve en fazla altı haneli bir sayıdan oluşur. Arka plakalarda ayrıca İsviçre ve ilgili kantonun arması bulunmaktadır.

Bulgaristan taşıt plaka kodları, Bulgaristan'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Plakanın sol tarafında, beyaz bir arka plan üzerinde siyah glifler ve Avrupa bayrağını gösteren mavi dikey bir "AB şeridi" ve bunun altında Bulgaristan'ın ülke kodu olan BG yer alır.