İçeriğe atla

Almanya'daki Çerkesler

Almanya'daki Çerkesler
Джэрмэныем ис Адыгэхэр
Tscherkessen in Deutschland
Toplam nüfus
40,000[1][2]
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Diller
Çerkesçe, Almanca, Türkçe
Din
İslam (Hanefi Sünni)


Almanya Çerkesleri (Çerkesçe: Джэрмэныем ис Адыгэхэр; AlmancaTscherkessen in Deutschland), Almanya'da bulunan Çerkes topluluğu. Bu topluluk Almanya'da doğan veya Almanya'da ikamet eden Çerkes kökenli kişileri içerir. Almanya'da 40.000 civarında Çerkes yaşamaktadır.[1][2]

Tarih

Çerkes soykırımından sonra Çerkesler Osmanlı topraklarına sürgün edilmişler ve başlangıçta ağır bedeller ödemişlerdir. Çok sayıda kişi yeni evlerine giderken hastalık ve kötü koşullar nedeniyle öldü.[3] Çerkeslerin çoğu Anadolu'ya yerleşti. Sonuç olarak Türkiye dünyadaki en büyük Çerkes nüfusuna sahiptir. Batı Almanya, 30 Ekim 1961'de Türkiye Cumhuriyeti ile işçi alımı anlaşması imzalayarak Türkiye halkını resmen ülkeye göç etmeye davet etti.[4] Bunun sonucunda Türkiye'den işçiler 1960'lı yıllarda Almanya'ya ve Avrupa'nın diğer bölgelerine göç etmeye başladı. Buna Çerkesler de dahildi. Batı Almanya'ya göç edenlerin çoğu, geçici olarak orada yaşamayı ve daha sonra kazandıkları parayla yeni bir hayat kurmak için Türkiye'ye dönmeyi düşünüyordu. Ancak sonuçta Türkiye'ye dönen göçmenlerin sayısı, Almanya'ya gelen göçmenlerin sayısına kıyasla nispeten az kaldı.[5] Bunun nedeni kısmen 1974'te getirilen ve göçmen işçilerin ailelerini Almanya'ya getirmelerine olanak tanıyan aile birleşimi haklarıydı.[6] Çerkesler Almanya'nın yanı sıra Hollanda, Belçika, Fransa, İsviçre ve Avusturya'ya da göç ettiler.[7]

Organizasyonlar ve aktiviteler

Münih'teki Çerkesler, 22 Eylül 1968'de Avrupa'nın ilk "Kafkas kültür derneği"ni kurdular. Bunu kısa süre sonra Almanya ve komşu ülkelerdeki diğer kültürel organizasyonlar takip etti. 2004 yılında Almanya, Hollanda ve Belçika'nın Çerkes kültür dernekleri "Avrupa'daki Çerkes Kültür Dernekleri Federasyonu"nu kurdu.[7] Avrupa'daki Çerkeslerin yalnızca %18'i ana dillerini akıcı bir şekilde konuşabildiklerini beyan etti.

Kültür

Almanya'ya göç eden Çerkesler, dillerini, dinlerini, yemeklerini ve sanatlarını da içeren kültürlerini de beraberlerinde getirdiler.

Mutfak

Çerkes mutfağı, Çerkeslerin yemek pişirme tarzı ve geleneklerine dayanan etnik bir mutfaktır. Çerkes mutfağı mevsimlere göre değişen birçok farklı geleneksel yemekten oluşur.[8][9] Yaz aylarının geleneksel yemekleri ağırlıklı olarak süt ürünleri ve sebzelerdir.[10] Kış ve bahar aylarında geleneksel yemekler çoğunlukla un ve etten oluşur. Geleneksel yemekler arasında ficcin, soslu terbiyeli tavuk veya hindi, haşlanmış koyun eti ve dana eti, ekşi sütle birlikte tuz ve ezilmiş sarımsakla tatlandırılır. Almanya'da Türkiye'den göç eden Çerkesler de geleneksel olarak Türk mutfağını tüketiyorlar.

Dil

Almanya'daki Çerkeslerin çoğu ana dili olarak Türkçeyi konuşuyor, ancak bazıları Kuzeybatı Kafkas dil ailesinin bir alt bölümü olan Çerkes dilini de konuşuyor. Almanya'daki Çerkesler çoğunlukla Almanca dilini ana dilleri olan Türkçe ve Çerkes dillerinden daha akıcı konuşuyorlar.

Din

Almanya'daki Çerkes halkının çoğunluğu Müslümandır. Almanya'daki Çerkesler kendilerini çoğunlukla Hanefi mezhebine mensup Sünni Müslümanlar olarak tanımlıyorlar.

Önemli kişiler

Kaynakça

  1. ^ a b Lopes, Tiago André Ferreira. "The Offspring of the Arab Spring" (PDF). Strategic Outlook. Observatory for Human Security (OSH). 16 Nisan 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2013. 
  2. ^ a b Zhemukhov, Sufian (2008). "Circassian World Responses to the New Challenges" (PDF). PONARS Eurasia Policy Memo No. 54: 2. 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Mayıs 2016.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "referans" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ Rogan 1999.
  4. ^ Nathans 2004.
  5. ^ Lucassen 2005.
  6. ^ Findley 2005.
  7. ^ a b Hoppe, Hans-Joachim. "Die Tscherkessen – ein unbekanntes Volk erwacht". Eurasisches Magazin. 4 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2022. 
  8. ^ "Circassian cuisine". 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2023. 
  9. ^ www.circassianworld.com/AdygheCuisine.pdf
  10. ^ "Circassian Cuisine" (PDF). www.circassianworld.com. 6 Mart 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çerkesler</span> Kafkas halkı

Çerkesler ya da Adigeler, Kuzey Kafkasya'da, tarihi Çerkesya'nın yerli halkı olan etnik grup. Rus İmparatorluğu tarafından işlenen Çerkes Soykırımı'nın sonucunda Çerkeslerin çoğu öldürülmüş, kalanlar ise Osmanlı topraklarına sürülmüştür. Çerkesler Çerkesçe konuşur ve neredeyse tamamı Sünni Müslümandır. Çerkesya eski zamanlardan beri istilalara maruz kalmıştır; izole edilmiş arazisi, bitmeyen savaşlarla birlikte Çerkes ulusal kimliğini büyük ölçüde etkilemiştir. Çerkes bayrağı Çerkeslerin millî bayrağıdır ve yeşil zemin üzerinde dokuzu yay, üçü yatay şekilde on iki altunî yıldız ve üç çapraz oktan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Nogaylar</span> Türkî etnik grup

Nogaylar, Kuzey Kafkasya bölgesinde yaşayan bir Türk etnik grubudur. Çoğu Kuzey Dağıstan ve Stavropol Krayı'nın yanı sıra Karaçay-Çerkesya ve Astrahan Oblastı'nda bulunur; bazıları Çeçenistan'da da yaşamaktadır. Nogayca konuşurlar ve Nogay Ordası'nı oluşturan çeşitli Moğol ve Türk kabilelerinin torunlarıdır. Yedi ana Nogay boyu vardır: Ak Nogay, Karagaş, Kuban-Nogay, Kundraw-Nogai, Kara-Nogay, Utarlar, Yurt-Nogay

<span class="mw-page-title-main">Almanya'daki Türkler</span> Almanyada bulunan etnik bir grup

Almanya'daki Türkler, Türkiye'den Almanya'ya göçmüş ve yerleşmiş Türklerdir. Almanya'daki Türkler geniş tanımı ile Almanya'da doğan Türkleri de kapsamaktadır. Gurbetçiler tanımıyla yaşadıkları ülkede kalıcı konuma geçmiş, değişik meslekleri ifa eden ve bazıları yaşadıkları ülkenin yurttaşlığına geçen özellikle yeni nesil Türkleri tam olarak ifade etmemektedir. Geçtiğimiz 40 yıl içerisinde Türkiye'den Almanya'ya üç milyon civarında insan göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Buhara Yahudileri</span>

Buhara Yahudileri, Farsçanın bir lehçesi olan Buhori dilini konuşan Orta Asya'daki Yahudilerdir. İsimleri, zamanında oldukça büyük bir Yahudi cemaati olan Buhara Emirliği'nden gelir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla cemaatin çoğunluğu İsrail ve ABD'ye bir kısmı da Avrupa ve Avustralya'ya göç etti.

<span class="mw-page-title-main">Dünya mutfakları</span>

Dünya mutfağı kavramı, Yerel Mutfak kavramı ile karıştırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Çerkesleri</span>

Türkiye'deki Çerkesler ya da Türkiye Çerkesleri, Türkiye Adığeleri, 19. yüzyılda Çerkesya'nın Rus İmparatorluğu tarafından ele geçirilmesinden sonra başlatılan Çerkes Sürgünü adlı etnik temizlik hareketinde Kuzey Kafkasya'dan Osmanlı İmparatorluğu topraklarına gelen Çerkeslerin daha sonra oluşturulan Türkiye sınırlarında kalan kısmıdır.

Mahoşlar ya da Mehoşlar, Rusya ile Türkiye'de yaşayan Batı Çerkeslerinden küçük bir Çerkes boyu. Çerkes Sürgününde Türkiye'de Samsun ilinin Alaçam ilçesine yerleşmişlerdir. Günümüzde diğer Çerkes/Adığe boylarına onların bir sülalesi olarak karışmışlardır. Antik dönemlere dayanan ismin dayanağının "Makhoshkushkha" dağının adı Mahoshevites ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Diğer Çerkeslerle birlikte bölgedeki kültürlerinin temelinin taş devrine kadar eskiye dayandığı yönde veriler vardır. Ayrıca bu topraklardaki diğer kavimlerin genelinin dilleriinin Hititçe (𒌷𒉌𒅆𒇷) gibi Eski Anadolu dilleri ile benzerlikleri olduğu yönünde çalışmalar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kafkasya halkları</span> gizlilik

Kuzey Kafkasya halkları, Çarlık Rusyası döneminde Kuzey Kafkasya’da yaşarlarken Kafkas-Rus Savaşında yenilmeleri üzerine 1864 Çerkes Sürgünü'nde Osmanlı İmparatorluğu topraklarına sürülüp tehcir ettirilen ve bugün diaspora olarak Türkiye, Suriye ve Irak gibi ülkelerde yaşayan Adığe ve Adığe olmayan Kuzey Kafkas halklarına Türkiye ve Ortadoğu'da verilen ortak ad. Çerkeslerin baskın unsurunu oluşturan Adığeler dışında ayrıca Kuzeybatı Kafkas dillerini konuşan Ubıhlar, Abazalar, Abhazlar; İran dillerini konuşan Osetler; Türk dillerini konuşan Karaçaylar, Balkarlar; Kuzeydoğu Kafkas dillerini konuşan Çeçenler, İnguşlar ve Dağıstan halkları da bu tanımlamaya girer. Sünni Müslümandırlar. Karaçaylar, Balkarlar ve Adığeler Hanefi mezhebinden, İnguşlar, Çeçenler ve Dağıstanlılar ise ağırlıklı olarak Şafii mezhebindendir. Türkiye'deki Çerkeslerin 893 köy-kasabası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes mutfağı</span>

Çerkes mutfağı, Çerkeslere özgü yemek pişirme tarzıdır. Çerkes yemekleri (шхынхэр) daha çok et ve süt ürünleri ağırlıklıdır. Çerkesler ekmeği az kullanırlar. Çerkesleri/Adığeleri tanıtan yemekler şıpsı-p’aste ile şelame-halıjo’dur. Adiğelerin geleneksel yemekleri et, tahıl ve süt yemeklerinden oluşur. Çerkeslerde yemeğe başlamadan, sofra büyüğünün bir konuşma (dua) yapması adettir.

<span class="mw-page-title-main">Irak'taki Kuzey Kafkasyalılar</span>

Irak'taki Kuzey Kafkasyalılar, Çerkesler, Çeçenler ve Dağıstanlılar da dahil olmak üzere Irak'ta yaşayan Kuzey Kafkasya kökenli insanlardır.

Kafkas Dernekleri Federasyonu ya da bilinen kısa ismiyle KAFFED, 3 Temmuz 2003 tarihinde Türkiye'nin çeşitli illerinden Kafkas kültür derneklerinin birlikte kurduğu örgütlenmedir. Türkiye'deki en büyük Çerkes çatı kuruluşudur. Federasyon; Rusya'nın "Kuzey Kafkas halklarının varlığını ve haklarını hiçe sayan ‘otoriter-hegamon’ tutumunu" eleştirmektedir. Eski KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya'nın Rusya Federasyonu'na girişi 2020 yılına kadar yasaklanmıştır. KAFFED, Dünya Çerkes Birliği kurucu üyesi olmakla birlikte, tartışmalar devam etse de üyeliği devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanton mutfağı</span>

Kanton mutfağı veya Yue mutfağı, bazı kaynaklarda Guangdong mutfağı olarak da geçer; başta eyalet başkenti Guanco olmak üzere Çin'in Guangdong eyaletinin yöresel mutfağıdır. Çin'in "Sekiz Büyük Mutfağı" 'ndan birini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Makedon mutfağı</span>

Kuzey Makedon mutfağı Kuzey Makedonya'nın geleneksel mutfağıdır. Balkan mutfağı olarak sınıflandırılan mutfak, Akdeniz ve Ortadoğu etkilerini yansıtır ve diğer Balkan mutfaklarının özelliklerini paylaşır. Ülkenin nispeten ılık iklimi, çeşitli sebzeler, otlar ve meyveler için uygun büyüme koşulları sağlar. Kuzey Makedonya mutfağı süt ürünleri, şarapları ve rakija gibi yerel alkollü içeceklerin çeşitliliği ve kalitesi ile de dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut ciğeri</span> Türk mutfağından soğuk ciğer yemeği (meze)

Arnavut ciğeri, geleneksel olarak soğan ve maydanoz ile servis edilen, acı biber ve baharatlanmış yağda kızartılmış kuzu veya dana karaciğer küplerinden yapılmış bir Türk yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Rus mutfağı</span>

Rus mutfağı, Rusya'nın farklı pişirme geleneklerinin bir toplamıdır. Rus mutfağı, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kafkasya, Orta Asya, Sibirya ve Uzak Doğu etkileri ile çeşitli olup temelleri, bol miktarda balık, domuz eti, kümes hayvanları, havyar, mantarlar, meyveler ve balın birleşimiyle, genellikle sert bir iklimde kırsal nüfusun köylü yiyecekleriyle atıldı. Çavdar, buğday, arpa ve darı mahsulleri, bol miktarda ekmek, krep, turta, tahıl, bira ve votka için gerekli malzemeleri sağlıyordu. Çorba ve güveçler, mevsimlik veya depolanabilir ürünler, balıklar ve etlere odaklanır. Bu tür yiyecekler, 20. yüzyıla kadar Rusların büyük çoğunluğunun temel malzemesi olarak kaldı. Sovyet mutfağının ise ayrı bir karakteri bulunmaktaydı.

Chiapas mutfağı, aynı adı taşıyan Meksika eyaletindeki bir yemek pişirme tarzıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda mutfağı</span> Pişirme tarzı

Hollanda mutfağı, Hollanda'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Ülkenin mutfağı, Avrupa Ovası'nın verimli Kuzey Denizi nehir deltasındaki konumu ile şekillenmekte, bu da balıkçılık, çiftçilik ve deniz üzerinden ticarete, eski sömürge imparatorluğuna ve baharat ticaretine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa mutfakları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste maddesi, Avrupa mutfaklarının bir listesidir. Mutfak, genellikle belirli bir kültürle ilişkilendirilen karakteristik pişirme uygulamaları ve geleneklere denmektedir. Avrupa mutfağı toplu olarak Avrupa ve diğer Batı ülkelerinin mutfaklarını içine alır. Avrupa mutfağı, Avrupa'daki mutfakları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna mutfağı</span>

Ukrayna mutfağı, Ukrayna halkının uzun yıllar biriktirdiği çeşitli yemek pişirme geleneklerinin bir koleksiyonudur. Mutfak, bileşenlerinin geldiği zengin koyu topraktan (chornozem) büyük ölçüde etkilenir ve çoğu zaman birçok bileşeni içerir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova mutfağı</span>

Moldova mutfağı, Moldova halkının ve onun ayrılıkçı bölgesi Transdinyester yöresindeki yemek kültürüdür. Esas olarak çeşitli etler, patates, lahana ve çeşitli tahıl cinsleri gibi bileşenlerden oluşur. Yerel mutfak Rumen mutfağına çok benzer. Aynı zamanda Osmanlı mutfağından kalan büyük bir etki yanında Yunan, Polonya, Ukrayna ve Rusya dahil olmak üzere bölgedeki diğer mutfaklardan ilham ve unsurlar alır.