İçeriğe atla

Almanya'da telekomünikasyon

Almanya'da telekomünikasyon oldukça gelişmiştir. Alman telekomünikasyon pazarı 1 Ocak 1998 tarihinde tamamen özelleştirilmiştir. Almanya; fiber-optik kablo, koaksiyel kablo, mikrodalga radyo rölesi ve yerel uydu sistemleriyle yaygın bir otomatik telefon santrali hizmeti sundu. Cep telefonu hizmeti geniş kapsama alanında, hızlıca gelişmekte ve yabancı ülkeler için roaming hizmeti sunmaktadır. Bu bir yoğun sermaye harcamalarının sonuçlarıdır. Ülkenin doğu kısmı eski ve modası geçmiş teknolojilerden arındırılıp en gelişmiş teknolojiler hızlıca yaygınlaştırılmıştır. Deutsche Telekom, FTTH ağlarını 2011 yılında kullanıma sundu, daha sonra 2010 yılında Hennigsdorf, Braunschweig ve Dresden'de pilot projeleri sundu.[1]

Sabit hatlı telefon

Sabit hat abone tabanı
Yıl aboneler



(milyon)
2002 53.7
2003 54.2
2004 54.5
2005 54.8
2006 54.3
2007 53.1
2008 51.0
2009 48.5
2010 46.5

Alman telekomünikasyon ağı temelde yaygın sistemler olarak dijital telefon santralleri, mobil anahtarlama hizmetleri, medya geçitleri ve sinyal geçitleri kullanmaktadır, fiber optik veya mikrodalga radyo röle kullanan çok çeşitli iletim sistemiyle birbirine bağlıdır. Erişim ağı, temelde aboneler hangisine bağlarsa bakır çifti, fiber optik ve kablosuz teknolojilerle çeşitlendirilmiştir. Sabit hatlı telekomünikasyon pazarı önceden kamusal bir şirket olan Deutsche Telekom tekelindeydi. 2000'lerin ortasından beri sabit hat kurulumları iptal edildi. Bugünün pazar oyuncuları genellikle kendi fiziksel ağlarına sahiptir ve işletmektedir, bu da önceki devlet tekelinin bir sonucudur. Böyle bir oyuncuya varlığa dayalı taşıyıcı oyuncu denir.

Sabit hat pazar payı
Şirket Pazar



paylar
Deutsche Telekom%81,5
Vodafone%10.1
Versatel %2,6
Diğer %5,7

Cep Telefonu

Almanya'nın cep telefonu pazarında 3 mobil operatör pazarda en büyük paya sahiptir: Telekom(Deutsche Telekom 2002-2010 yılları arasında mobil operatörünü T-Mobile markasıyla hizmet verdi), Vodafone, Telefónica Germany (O2 markasıyla hizmet verdi ve Telefónica Germnay'nin eski ağını içermektedir.

2010'un sonunda Deutsche Telekom AG LTE'yi hizmete sundu. Ağ dağıtımı 20 Mayıs 2010'da dijital temettü müzayedesi spektrumunun bitiminden sonra başladı.[2] Aralık 2010'da Vodafone Almanya kırsal ağlarda 800 MHz kullanarak ticari olarak ilk LTE ağını hizmete sundu ve Mayıs 2010 müzayedesini kazandı. 2011'in sonunda şirket, ağı büyükşehirlere yaygınlaştırmaya başladı ve Kuzey Ren Vestfalya'nın başkenti Düsseldorf, Vodafone'un geliştirme merkezi ve kapsamlı fiber optik ağı nedeniyle LTE baz istasyonlarını bağlamak için kullanılacak tek yer olarak seçildi.[3]

Radyo

Almanya Federal Cumhuriyeti'nde yayıncılık anayasa uyarınca eyaletlere ayrılmıştır. Bu tüm yayıncılığın bölgeselleştirilmesi demektir.Ulusal yayınlar ulusal kamu yayıncıları konsorsiyumu aracılığıyla yayınlanmaktadır (ARD) veya eyaletler arasında müzakere edilen bir anlaşma ile yetkilendirilmiştir.

İnternet

DSL altyapısı oldukça gelişmiştir. Kablolu internet DOCSIS teknolojisine dayalı 2000'li yılların ortalarında mevcut değildi, çünkü kablo televizyon altyapısı DSL'i destekleyen ve kablo ağını ihmal eden Deutsche Telekom'a aitti. 2000'lerin sonunda siyasi baskılardan dolayı satıldı ve şimdiki sahipleri Kabel Deutschland ve Unitymedia Kabel BW'dir.

Kaynakça

  1. ^ Deutsche Telekom fibre plans?, Aug 26 2011, Advanced Television
  2. ^ "Deutsche Telekom first to deploy LTE in digital dividend spectrum, 22 October 2010". 17 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Vodafone starting LTE city rollout, 29 June 2011, published in Telegrography". 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ericsson</span> Ağ teknolojileri, telekomünikasyon ekipmanı ve hizmetleri şirketi

Ericsson, merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan çok uluslu bir ağ teknolojileri, telekomünikasyon ekipmanı ve hizmetleri şirketidir. 1876'da Lars Magnus Ericsson tarafından kurulmuştur. Şirket, telekomünikasyon operatörleri gibi çeşitli müşterilerine geleneksel telekomünikasyon ve İnternet Protokolü (IP) ağ donanımları, mobil ve sabit genişbant operasyonları için gereçler ve iş destek hizmetleri, kablolu televizyon, IPTV, video sistemleri ve iletişim sistemleri için bilgi ve iletişim teknolojileri (BT) gibi kapsamlı teknolojiler ve hizmetler sunmaktadır. 2012'de 2G/3G/4G mobil ağ altyapısı pazarında Ericsson'un pazar payı %35 olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">GSM</span>

Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM, bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Önceleri Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin Groupe Spéciale Mobile isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM, daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. En yaygın olan cep telefonu standardı olarak 212 ülkede 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. En kullanışlı özelliklerinden birisi kullanıcıların aynı hat ile değişik ülkelerden görüşme (roaming) yapabilmeleridir. Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.

Vodafone Telekomünikasyon Anonim Şirketi ya da Vodafone Türkiye, Türkiye'de GSM hizmeti veren bir mobil telekomünikasyon işletmecisidir. Uzan Holding tarafından kurulan Telsim, tüm varlıkları, lisans hakları ve baz istasyonları için 2005 yılında İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone tarafından satın alınana dek hizmet vermiştir. 9.7 milyon abonesi olan Telsim, 28 Aralık 2005'te Vodafone'a bağlanmış, 24 Mayıs 2006'da adı Vodafone Türkiye olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">E-Plus</span>

E-Plus, Almanya'da bir mobil telekomünikasyon operatörüydü. 25 milyondan fazla abonesi ile E-Plus, Ekim 2014'te Telefónica Germany'den devralınana kadar Almanya'nın üçüncü en büyük mobil operatörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Türk Telekom</span> Türk telekomünikasyon firması

Türk Telekom, 23 Ekim 1840 tarihinde kurulan PTT'nin telekomünikasyon ve posta hizmetlerinin 1995 tarihinde birbirinden ayrılması sonucunda Türkiye'ye telekomünikasyon hizmetlerini sunmak amacıyla devlet tarafından kurulmuş şirket. Geniş bant internet, sabit telefon, mobil ve dijital TV yayınları konusunda hizmet vermektedir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

VDSL2 telefon hizmeti için kurulmuş bakır kablo altyapısı kullanan bir geniş bant erişim teknolojisidir. Merkezi santrallardan açık hava santrallerine kadar fiber çekilerek ya da direkt müşterinin binasına kadar fiber çekerek kurulur.

Kablonet ya da 2008-2016 yılları arasında kullandığı adıyla Uydunet, Türksat tarafından işletilip Türkiye'de 24 kentte Kablo TV ve Fiber(FTTH) altyapısı bulunan ve altyapısı bulunmayan bölgelerde ise Türk Telekom Fiber ve DSL altyapısı üzerinden genişbant internet ve sabit telefon hizmeti veren bir internet servis sağlayıcısıdır. Kablo TV altyapısındaki modemleri DOCSIS standardını kullanır.

Turkcell Superonline, kendi kurduğu altyapı üzerinden fiber internet başta olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri veren bir Turkcell grup şirketidir. Şirket, bireysel, kurumsal ve toptan segmentteki müşterilerine; ses, veri, genişbant internet erişimi, toplu ses taşıma, kiralık veri hattı hizmetleri ve katma değerli servisler sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TT Mobil</span> Türk Telekomun GSM operatörü hizmetlerini sunan şirket

TT Mobil, Türkiye'de faaliyet gösteren GSM operatörü ve mobil iletişim hizmetleri şirketi. TT Mobil Anonim Şirketi ya da kısaca TT Mobil, Türk Telekom markaları birleşmesi ile Avea firmasının yeni ismidir. Türkiye'de faaliyet gösteren mobil servis sağlayıcılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">O2 (Mobil)</span>

O2 Mobile, Telefónica Europe şirketinin geniş bant internet ve telekomünikasyon hizmeti sunan GSM operatörüdür. Şirket 1985 yılında Cellnet Telekom Securicor adıyla Birleşik Krallık'ta kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fiber optik iletişim</span>

Fiber optik iletişim ya da bilinen adıyla ışıklifi, optik lif boyunca ışık sinyalleri göndererek bilginin bir yerden başka bir yere iletilmesi metodudur. Işık, bilgi taşımak için yönlendirilmiş elektromanyetik taşıyıcı dalga görevi görür. İlk olarak 1970 yılında geliştirilen ışıklifli iletişim sistemleri; telekomünikasyon endüstrisinde devrim yaratmış, bilgi çağının gelişinde önemli bir rol oynamıştır. Elektriksel iletimden avantajlı olması nedeniyle ışıklifleri gelişmiş ülkelerdeki çekirdek ağlarda bakır tellerin iletişimdeki yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Fiber-xDSL</span>

Fiber-xDSL, optik fiberlerden gelen sinyalin xDSL şeklinde kullanıcılara ulaştırılmasıdır. Oturmuş bir bakır telefon (POTS) altyapısı bulunan telekom şirketlerince yaygın olarak kullanılır.

Ağ donanımı, bir bilgisayar ağındaki aygıtlar arasında iletişim ve etkileşim için gerekli olan elektronik aygıtlardır. Özellikle, bir bilgisayar ağında veri aktarımına aracılık ederler. Son alıcı olan veya veri üreten birimlere host, uç sistemler veya veri terminal ekipmanı denir.

TurkNet, İstanbul merkezli bir internet servis sağlayıcısıdır.

Kuzey Kıbrıs Telekomünikasyon Dairesi bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesi altında telekomünikasyon hizmetlerini sunan bir devlet kurumudur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sabit telefon ve toptan İnternet sağlayan bir kurum olmakla beraber, ülkenin telekomünikasyon altyapısını kurmak ve yönetmekle sorumlu kurumdur.

Vodafone Net, kendi kurduğu altyapı ve Turkcell Superonline altyapısı dâhil çeşitli farklı firmaların altyapıları üzerinden fiber optik internet başta olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri veren bir Vodafone Türkiye şirketidir.

Kırgızistan'da telekomünikasyon, sabit ve mobil telefonlar ile İnternet'i içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Monaco Telecom</span>

Monaco Telecom, Monako Prensliği'nin ana telekomünikasyon sağlayıcısıdır. Şirket, Monako hükümetinin devlete ait Office Monégasque des Téléphones'u özelleştirme kararının ardından 1997 yılında kuruldu.

Vodafone GmbH, Almanya'da merkezi Düsseldorf'ta bulunan bir mobil telekomünikasyon operatörüdür. Cep telefonu, LTE, 5G, kablo internet, sabit telefon, kablo TV ve IPTV hizmetleri sunmaktadır. 2021'in üçüncü çeyreği itibarıyla Vodafone GmbH'nin Almanya'da 31 milyondan fazla mobil müşterisi bulunmaktadır, bu da onu Almanya'da cep telefonu hizmetleri sağlayıcıları arasında üçüncü büyük yapıyor. Şirketin merkezi Düsseldorf'ın Heerdt banliyösündedir ve Almanya genelinde bölgesel ofisleri bulunmaktadır. Vodafone Almanya'nın ana rakipleri Telekom Deutschland ve Telefónica Germany'dir.