İçeriğe atla

Almanya'nın teslimiyet belgesi

7 Mayıs 1945 tarihinde Reims'da imzalanan Almanya'nın teslimiyet belgesi
8 Mayıs 1945'te Berlin'de imzalanan koşulsuz teslim belgesinin üçüncü ve son sayfası

Almanya'nın teslimiyet belgesi, II. Dünya Savaşı'nın Avrupa Cephesi'ni kapatmak için bir mütarekeyi sağlayan hukukî anlaşma belgesidir.

Teslimiyet belgesi Oberkommando der Wehrmacht, Müttefik Sefer Kuvvetleri (Allied Expeditionary Force) ve Sovyetler Birliği Yüksek Komutanlığı tarafından 7 Mayıs 1945 tarihinde imzalanıp 8 Mayıs 1945 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu tarih Batı Dünyasında V-E Day (Avrupa Zafer Günü) olarak bilinir.

Teslimiyet belgesinin Almanca, İngilizce ve Rusça olmak üzere üç dil sürümü vardı. Sadece İngilizce ve Rusça sürümlerinin yetkisi vardı. İngilizce sürümü, Susan Hibbert tarafından daktilo ile yazılmıştır.

Rheims'deki töreni

Teslimiyet belgesini imzalayan Generaloberst Alfred Jodl.

Teslimiyet belgesi, OAS'ne göre 7 Mayıs 1945 tarihinde saat 02:41'de Fransa'nın Rheims şehrinde (Marne, Champagne-Ardenne) Müttefik Sefer Kuvvetleri Yüksek Karargâhı (SHAEF)'nın bulunduğu kırmızı tuğlalı okul binasında imzalandı[1] ve Orta Avrupa Zaman Dilimi'ne göre 8 Mayıs 1945 tarihinde saat 23:01'de yürürlüğe girdi.[2]

Almanya'nın silahlı kuvvetlerinin Müttefiklere karşı kayıtsız şartsız teslimiyeti Oberkommando der Wehrmacht için ve yeni Devlet Başkanı Karl Dönitz'in temsilcisi olarak Generaloberst Alfred Jodl, Batı Müttefikleri temsilen Walter Bedell Smith, Sovyetleri temsilen İvan Susloparov, resmî tanık olarak Fransız Tümgeneral François Sevez imzaladı.


Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ I remember the German surrender 5 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kathryn Westcott, BBC News, May 4, 2005.
  2. ^ Act of Military Surrender Signed at Rheims at 0241 on the 7th day of May, 1945 19 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Avalon Project, Yale University Law School, © 1996-2007, The Lillian Goldman Law Library in Memory of Sol Goldman.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Dresden Bombardımanı</span>

Dresden Bombardımanı, Almanya'nın Dresden şehrinin 13 Şubat ile 15 Şubat 1945 arasında ABD Ordusu Hava Kuvvetleri (USAAF) ve Britanya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) tarafından bombalanması II. Dünya Savaşı'nın tartışmalı olaylardan biridir.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<i>Kriegsmarine</i> Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri

Kriegsmarine, Mayıs 1935'te savunma kuvvetlerinin yeniden inşası kanunuyla kurulmuş Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri'ne verilmiş addır. 1935-1945 yılları arasında toplam 1,5 milyon kişiyi çalıştırdı. Atlantik'teki savaşı bizzat kendileri yürüttü. 1939-1943 yılları arasında U-botları Atlantik'te muazzam başarılar elde ettiler. Bayrağı, Nazi Almanyası savaş bayrağıyla aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Schwerin von Krosigk</span> Nazi Almanyasının son şansöylesi, politikacı, yazar.

Johann Ludwig (Lutz) Graf Schwerin von Krosigk, Nazi Almanyası'nın son şansölyesi.

<span class="mw-page-title-main">Oberkommando der Wehrmacht</span> Wehrmacht Başkomutanlığı

Oberkommando der Wehrmacht, Wehrmacht'ın 1938 ile 1945 arasındaki başkumandanlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Georg von Friedeburg</span>

Hans-Georg von Friedeburg, Nazi Almanyası U-bot güçlerinin komutan vekili ve Kriegsmarine'nin son komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Günther Rall</span>

Günther Rall, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın Luftwaffe avcı savaş uçağı pilotu (Binbaşı) ve Batı Almanya'da Luftwaffe'nin Korgeneral'i ve Inspekteur der Luftwaffe

<span class="mw-page-title-main">Zafer Günü (9 Mayıs)</span>

Zafer Günü veya 9 Mayıs, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Nazi Almanyası'nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı Sovyetler Birliği tarafından ilan edilen ve kutlanan gündür.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın teslimiyet belgesi</span> 2 Eylül 1945’te, II. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren antlaşma

Japonya'nın teslimiyet belgesi, Japon İmparatorluğu'nun teslimiyetine yetki veren ve II. Dünya Savaşını bitiren yazılı anlaşmadır. 2 Eylül 1945 tarihinde Tokyo Körfezi'nde Uraga Kanalı'nda demirleyen ABD Deniz Kuvvetleri zırhlısı USS Missouri'nin güvertesinde Japon İmparatorluğu, Amerika Birleşik Devletleri, Çin Cumhuriyeti, Birleşik Krallık, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği, Avustralya, Kanada, Fransa Cumhuriyeti Geçici Hükûmeti, Hollanda Krallığı ve Yeni Zelanda temsilcileri tarafından imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Flensburg Hükûmeti</span>

Flensburg Hükûmeti, Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sona ermesine yakın zamanlarda, 2 Mayıs-23 Mayıs 1945 tarihleri arasında Almanya'yı yöneten kısa ömürlü idareydi. Sadece 3 hafta boyunca yönetimde kalmıştır. Hükûmet, NSDAP lideri ve Büyük Alman İmparatorluğu Devlet Başkanı Adolf Hitler'in ve Berlin Muharebesi esnasında Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in intiharlarından sonra oluşturuldu. Hitler, ölümünden kısa bir süre önce, cumhurbaşkanlığı ve şansölyelik makamlarının ikiye ayrılmasını vasiyet edip Karl Dönitz'i kendisinden sonraki yeni cumhurbaşkanı olarak tayin etmişti. Yeni hükûmetin Flensburg'da kurulması kararlaştırıldı, çünkü Flensburg, Danimarka sınırının çok yakınında, Karl Dönitz'in o zamana kadar kullanmış olduğu merkezin yeriydi. Hitler siyasî vasiyetinde halefinden her ne pahasına olursa olsun savaşa devam etmesini istiyordu. Buna rağmen, Flensburg Hükûmeti kendisini “apolitik” olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Almanyası'nda gıda</span>

İşgal Almanyasında gıda, II. Dünya Savaşının sona ermesinin ardından 2 yıl boyunca ABD hükûmeti ve belli oranda Müttefik Devletler tarafından İşgal Almanyasının batı kısmında uygulanan gıda politikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Pakistan Silahlı Kuvvetleri, Pakistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumak görevli olan askerî kuvvet. Pakistan Kara Kuvvetleri, Pakistan Hava Kuvvetleri, Pakistan Deniz Kuvvetleri, Pakistan Hava Savunma Kuvvetleri ve Pakistan Sahil Güvenliği'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Japonyası</span> Japonyanın II. Dünya Savaşından sonra 1945-1952 yılları arasında Müttefik Devletler tarafından kontrol edildiği dönem

İşgal Japonyası, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1945-1952 yılları arasında Müttefik Devletler tarafından kontrol edildiği dönemdir. 1945'te Japonya'nın teslim olmasının ardından ülke General Douglas MacArthur önderliğinde ABD tarafından İngiliz Milletler Topluluğu'nun da desteği ile işgal edildi. Almanya'nın işgal edilmesinden farklı olarak, Sovyetler Birliği'nin Japonya üzerinde büyük bir etkisi olmamıştır. Ülkedeki yabancı askeri varlık Japonya tarihinde ülkenin yabancı bir güç tarafından işgal edildiği tek dönem olmuştur. Bu dönemde Japonya militarist bir diktatörlükten Roosevelt'in 1930'lardaki politikaları olan "New Deal" önceliklerini çağrıştıran bir parlamenter demokrasi haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluk Ordusu</span>

Rus İmparatorluk Ordusu, Rus İmparatorluğu'nun kara kuvvetleriydi. 1721 yılında I. Petro'nun Rus İmparatorluğu'nu ilan etmesi sonucu kurulmuş olup 1917 Rus Devrimi'nden sonra lağvedildi.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın teslim oluşu</span> 2 Eylül 1945’te II. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren olay

Japonya'nın teslim oluşu, 15 Ağustos'ta ilan edilen ve resmi olarak 2 Eylül 1945 günü imzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi ile II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini sağlamıştır. Böylece savaşın sona kalan Pasifik Cephesi de kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Camp Ashcan</span>

Kod adı Ashcan olan 32 Nolu Merkez Kıta Savaş Mahkûmu, II. Dünya Savaşı sırasında Lüksemburg'daki Mondorf-les-Bains Palace Hotel'de bir Müttefik savaş esiri kampıydı. Mayıs-Ağustos 1945 arasında faaliyet gösteren, Hermann Göring ve Karl Dönitz de dahil olmak üzere Nürnberg'deki yargılanmalarından önce hayatta kalan, en önde gelen 86 Nazi liderine bir işlem istasyonu ve sorgulama merkezi olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Morgenthau Planı</span>

Morgenthau Planı veya asıl adıyla Suggested Post-Surrender Program for Germany, II. Dünya Savaşı sonrasında Nazi Almanyası'nın ardından kurulacak olan Almanya'nın silah sanayiinin tamamen ortadan kaldırılmasını ve ilgili endüstriyel üretimin sınırlandırılmasını öneren tasarıdır. 1944 yılında dönemin Amerika Birleşik Devletleri hazine bakanı Henry Morgenthau Jr. tarafından önerilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Almanların Lüneburg Heath'te teslim olması</span>

4 Mayıs 1945'te, İngiliz Yaz Saati ile 18:30'da, Hamburg'un güneyinde, Lüneburg Heath'de Mareşal Sir Bernard Law Montgomery, Hollanda'daki Alman kuvvetlerinin, Danimarka'daki tüm adalar dahil kuzeybatı Almanya'nın ve bu bölgelerdeki tüm donanma gemilerinin koşulsuz teslim olmasını kabul etti. Teslim olma belgesi, Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden önce gerçekleşti ve Montgomery'nin Wendisch Evern'deki Timeloberg tepesindeki karargahında halı kaplı bir çadırda imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Kontrol Konseyi</span>

Müttefik Kontrol Konseyi veya Müttefik Kontrol Otoritesi ve aynı zamanda Dört Güç olarak da anılır, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra Almanya'daki Müttefik İşgal Bölgeleri ve Müttefik işgali altındaki Avusturya'nın yönetim organıydı. Üyeleri Sovyetler Birliği, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa idi. Merkezi, Berlin-Schöneberg'de bulunuyordu. Konsey, Doğu Avrupa ve Almanya'da sınırların nasıl değiştirileceği ve nüfusların nasıl aktarılacağı da dahil olmak üzere, savaş sonrası Avrupa için çeşitli planlar belirlemek üzere toplandı. Dört Müttefik Güç olarak, Almanya'da üstün güç iddiası bulunan Müttefik Kontrol Konseyi, Nazi Almanyası'nın lağvedilmiş sivil hükûmetinin yerini alarak ve bir bütün olarak Almanya'nın tek yasal egemen otoritesini oluşturdu.