İçeriğe atla

Almanya'daki otoyollar

Almanya'daki mavi otoyol tabelası

Almanya'daki otoyollar, (Almanca: Bundesautobahn) Almanya'daki federal otoyollardır. Otoyolların inşası Nazi dönemine kadar gitmektedir. Buradaki otoyollar 13.092 km uzunluğundadır (2019). Bu da Almanya'yı Avrupa'nın en uzun, Dünya'nın da 3. en uzun (Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'den sonra) otoyol ağına sahip ülke yapmaktadır. Hız limiti sınırsızdır fakat 130 km/h hızla gidilmesi önerilir.[1] Otoyollardan sadece kamyon ve tırlardan ücret alınır.

Tarihi

Otoyol yapımı fikri ilk kez, Weimar Cumhuriyeti'nde 1920'lerin ortalarında tasarlandı ancak inşaatın yavaşlığı ve ekonomik sorunlar ve siyasi desteğin eksikliği nedeniyle planlama aşamasının ötesine çok ilerleme olmadı. İlk kamu yolu, Köln ve Bonn arasında 1932 yılında tamamlanmış ve 6 Ağustos 1932 tarihinde Konrad Adenauer (Köln Belediye Başkanı ve Batı Almanya'nın gelecekteki Şansölyesi) tarafından açıldı.[2] Bugün, bu yol Bundesautobahn 555 ismini almıştır.[3] Bu yol henüz Autobahn denilen ve modern otoyollar gibi değildi, ancak bunun yerine kavşaklar, yaya, bisiklet veya hayvan gücüyle çalışan ulaşım olmadan iki şeritli her yöne sahip bir Kraftfahrstraße ("motorlu araç yolu") olarak adlandırıldı.

1933'te Naziler iktidara gelince, Adolf Hitler heyecanla, Fritz Todt'u, Alman Yol İnşaat Müfettişliğine atayarak, iddialı bir otoban inşaat projesi başlattı. 1936 yılına gelindiğinde, 130,000 işçi doğrudan inşaat yakınında inşa edilen yapılarda, kırsal alanlarda, işçileri barındırmak için yeni kamplar yapılarak, inşaat malzemeleri, çelik, beton, tabela, bakım ekipmanları tedarik edilerek 270.000 işçi istihdam edilmiştir. Autobahnlar öncelikle askeri büyük altyapı iyileştirmeleri olarak tasarlanmamıştır. Almanya'daki tüm büyük askeri taşımaları yakıt tasarrufu için trenle yapılmıştır. Propaganda bakanlığı, uluslararası kamuoyunun dikkatini çeken büyük bir medya olayı haline autobahnların yapımını tanıttı.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Verordnung über eine allgemeine Richtgeschwindigkeit auf Autobahnen und ähnlichen Straßen". www.gesetze-im-internet.de. 14 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2024. 
  2. ^ "Autobahn history – DW – 08/04/2012". dw.com. Deutsche Welle. 4 Ağustos 2012. 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2024. 
  3. ^ "Wie die Autobahn ins Rheinland kam" [How the motorway came to the Rhineland (TV documentary)] (Almanca). 16 Temmuz 2010. 9 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2024. 
  4. ^ Krueger, Marcel (7 Aralık 2020). "How German Autobahns changed the world". CNN (İngilizce). 7 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otoyol</span> yüksek hızlı araç trafiği için özel olarak tasarlanmış, tüm trafik akışı ve giriş/çıkış düzenlemeli otoyol

Otoyol ya da otoban, hızlı trafik akımı sağlamak için yapılan, çok şeritli ve çift yönlü geniş karayoludur. Otoyolların en önemli özelliği, erişme kontrollü olmalarıdır; giriş ve çıkış belirli noktalardan olur, yayalar ve hayvanlar giremez. Bazı ülkelerde otoyol geçişleri ücretli olurken bazılarında sadece kamyon ve TIR'lardan geçiş ücreti tahsil edilir. Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Lüksemburg ve Türkiye'de gece aydınlatmadan yararlanılmaktadır.

Bu sayfa Federal Almanya Cumhuriyeti'nin ulaşım altyapısı durumu ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya ekonomisi</span> Ulusal ekonomi

Almanya ekonomisi son derece gelişmiş bir sosyal piyasa ekonomisidir. Almanya, dolar kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahiptir. Avrupa'daki en büyük ulusal ekonomiye sahip olan ülke, dünyadaki nominal GSYİH'ya göre dördüncü ve SAGP GSYİH açısından beşinci büyüklüğe sahiptir. 2017 yılında, ülke IMF'ye göre Euro bölgesi ekonomisinin %28'ini oluşturmaktaydı. Almanya ayrıca, Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi'nin kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">OST-Arbeiter</span>

OST - Arbeiter, II. Dünya Savaşının Doğu Cephesindeki topraklarda yaşayan ve bu toprakların Nazi Almanyası işgaline uğramasıyla beraber esir işçi olarak çalışmaya zorlananlara Naziler tarafından verilen isim. OST-Arbeiter çoğunlukla Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bölgesinden sağlanmaktaydı. Beyaz Ruslar, Ruslar, Tatarlar da bulunuyordu. Savaş döneminde OST-Arbeiter sayısının 3.5 ila 5 milyon dolayında olduğu öne sürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 10</span>

A10 Otoyolu, Almanya'nın otoyollarından biridir. Otoyol, 196 km uzunluğunda olup başkent Berlin'i çevrelemektedir ve Avrupa'nın en uzun çevre yoludur.

<span class="mw-page-title-main">West Autobahn</span>

West Autobahn (A1), aslen Reichsautobahn sistemi için hazırlanan planlardan yola çıkılarak Avusturya'da inşa edilmiş ilk otoyoldur (Autobahn). 1967 yılında tamamlanan yol, günümüzde Linz üzerinden geçerek Viyana'dan Salzburg'a kadar uzanır ve burada Alman A8 Otoyolu ile birleşir. A1, Avrupa E-yolları olan E55 ve E60'ın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 4</span>

Bundesautobahn 4, Almanya'nın batı-doğu yönünden geçen bir otobandır. Batı kesiminin uzunluğu 156 km, doğudaki kısım 429 km uzunluğundadır. A 4 otoyolunu devam ettirmek için çalışmalar devam etmektedir, ancak şu anda otoyoldaki boşluğu tamamen doldurmak için herhangi bir plan bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 5</span>

Bundesautobahn 5, Almanya'da 445 km uzunluğunda bir otoyoldur. Kuzey ucu Hattenbach şehrinin üçgen kesişimidir. Güney ucu Basel şehri yakınlarındaki İsviçre sınırındadır. Almanya'nın Hessen ve Baden-Württemberg eyaletlerinden geçer ve güney ucunda İsviçre A 2 otoyoluna bağlanır. A5 otoyolu, Frankfurt Havaalanı'ndan geçer.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 6</span>

Bundesautobahn 6 Via Carolina olarak da bilinen 477 km uzunluğunda bir Alman otobanıdır. Batıda Saarbrücken şehri yakınlarındaki Fransa sınırında başlar ve doğuda Waidhaus şehri yakınlarındaki Çek sınırında sona erer.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 14</span>

Bundesautobahn 14, doğu Almanya'da bir otoyoldur.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 15</span>

Bundesautobahn 15 doğu Almanya'da bir otoyoldur. Breslau şehrini, Görlitz üzerinden Berlin'e bağlar. Almanya ve Polonya'yı birbirine bağlar, Avrupa E36 otoyolunun bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 20</span>

Bundesautobahn 20 Almanya'da bir otobandır. Baltık Denizi kıyı şeridine yakın coğrafi konumu nedeniyle halk arasında Ostseeautobahn veya Küstenautobahn olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 21</span>

Bundesautobahn 21 Almanya'da bir otobandır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 27</span> Almanyada federal otoyol

Bundesautobahn 27, Almanya'da bir otoyoldur. Autobahndreieck Walsrode'de A 7 otoyolundan kuzeybatıya ayrılır, Bremer Kreuz'da A 1'i geçerek Bremen'in doğusunda Cuxhaven'a doğru devam eder. Otoyol aynı zamanda, Avrupa E-yolları ağında B Sınıfı bir yol olarak E234 ismi ile de hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 23</span>

Bundesautobahn 23, Almanya'da bir otobandır. Büyük kısmı Bundesstraße 5 otoyoluna paralel uzanır; ana amacı Hamburg hinterlandını birbirine bağlamaktır. Heide'nin kuzeyinde, A 23 otoyolu B5 otoyolu olur; Eiderstedt, Husum ve Nordfriesland adalarına giden feribotları otoban ağına bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 24</span>

Bundesautobahn 24, Hamburg şehri ve Berlin'in büyük metropol bölgelerini birbirine bağlayan kuzey Almanya'da bir otobandır. Soğuk Savaş sırasında Batı Berlin'e giden üç transit erişim yolundan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 9</span>

Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 95</span> Almanyada bir otoyol

Bundesautobahn 95, Almanya'nın güneyinde, Münih ile Garmisch-Partenkirchen'i birbirine bağlayan bir otoyoldur. 67.368 metre uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 31</span>

Bundesautobahn 31, Emden yakınlarındaki Kuzey Denizi kıyılarını Ruhr bölgesine bağlayan bir otoyoldur. Aynı zamanda Emsland-Autobahn veya Doğu Frizian Skewer olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 33</span>

Bundesautobahn 33, Almanya'da kuzeyde A 30'u ve güneyde A 44'ü birbirine bağlayan bir otoyoldur.