İçeriğe atla

Almanya'da izcilik

Almanya'da izcilik hareketi, 150 kadar izci derneği ve federasyonu ile 260 000 kadar izciden oluşmaktadır. Almanya'da izcilik tarihi 1909'da başlar.

Tarihi

Almanya'da izcilik 1909'da başladı. I. Dünya Savaşı'ndan sonra, Alman İzcilik, Wandervogel'in bir parçası olduğu Alman Gençlik hareketine dahil oldu. Kısa ömürlü olsa da, daha sonra Alman İzciliği üzerinde etkili olan bir başka grup, Eberhard Koebel tarafından kurulan Deutsche Jungenschaft vom 1.11.1929 idi; Alman İzciliğinin bazı özellikleri Koebel'in grubundan kaynaklanmaktadır. Alman İzcilik, neredeyse tüm derneklerin kapatıldığı ve üyelerinin Hitler Gençliğine katılmak zorunda kaldığı 1934-35'e kadar gelişti. Batı Almanya ve Batı Berlin'de İzcilik 1945'ten sonra yeniden kuruldu, ancak Doğu Almanya'da 1990'a kadar Thälmann Öncüleri ve Özgür Alman Gençliği lehine yasaklandı. Bugün, Birleşik Federal Almanya Cumhuriyeti'nin her yerinde mevcuttur.

Dernekler

Yukarıda belirtildiği gibi, bugün Almanya'da yaklaşık 150 İzcilik derneği ve federasyonu bulunmaktadır. Çoğu karma eğitimdir, ancak bazı tek cinsiyetli kuruluşlar da vardır. Sadece erkekler ve sadece kızlar için. En önemli ve/veya en büyük dernek ve federasyonlar şunlardır:

  • Ring deutscher Pfadfinderverbände (Dünya İzcilik Teşkilatı üyesi), bir federasyon
    • Bund der Pfadfinderinnen und Pfadfinder (dinler arası, karma eğitim, 30.000 üye)[1]
    • Deutsche Pfadfinderschaft Sankt Georg (Katolik, karma eğitim, 95.000 üye)[2]
    • Verband Christlicher Pfadfinderinnen ve Pfadfinder (Protestan, karma eğitim, 50.000 üye)
    • Bund Moslemischer Pfadfinder ve Pfadfinderinnen Deutschlands (Müslüman, karma eğitim, <1,000 üye)
  • Ring Deutscher Pfadfinderinnenverbände (Dünya Kız İzcileri Derneği üyesi), bir federasyon
    • Bund der Pfadfinderinnen ve Pfadfinder
    • Pfadfinderinnenschaft Sankt Georg (Katolik, sadece kızlar, 10.000 üye)[3]
    • Verband Christlicher Pfadfinderinnen und Pfadfinder
    • Bund Moslemischer Pfadfinder ve Pfadfinderinnen Deutschlands
  • International Scout and Guide Fellowship'e bağlı Verband Deutscher Altpfadfindergilden

Kaynakça

  1. ^ "Erziehungsschwerpunkt: Empathie statt Egoismus-Pfadfindergemeinschaften in Deutschland" (Almanca). 3sat. 2010. 12 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2010.  }
  2. ^ "Inhalt" (Almanca). Deutsche Pfadfinderschaft Sankt Georg. 2006. 22 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2006. 
  3. ^ "Pfadfinden wird 100 Jahre jung" (PDF) (Almanca). Verband Christlicher Pfadfinderinnen und Pfadfinder. 2006. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2006. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hitler Gençliği</span>

Hitler Gençliği, genç Alman erkeklere nasyonal sosyalist ilkeleri öğretmek ve onları bu ilkeler doğrultusunda yetiştirmek amacıyla Baldur von Schirach'ın 1922'de kurduğu bir örgüttür. Örgüt Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin alt kuruluşu olarak doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı. 1933'ten itibaren Almanya'da 8,7 milyon üyesiyle devlet tarafından tanınan tek gençlik derneği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzcilik</span>

İzcilik ; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, gençlerin karakterlerini ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Futbol Federasyonu</span>

Almanya Futbol Federasyonu (DFB), Almanya'da faaliyet gösteren 26 eyalet futbol federasyonunun bir araya gelerek oluşturduğu çatı kuruluştur. Kamu yararına faaliyet gösteren bir dernek statüsündeki kuruluşun yönetim merkezi Frankfurt'tadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İzcilik Federasyonu</span> Türkiyede bir izcilik federasyonu

Türkiye İzcilik Federasyonu Türkiye'nin ulusal izcilik federasyonudur. Türkiye'deki izcilik kulüplerini bünyesinde toplayan bu federasyon uluslararası izcilik kuruluşları olan WOSM ve WAGGGS örgütlerine üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kız Birliği</span>

Alman Kız Birliği, Nazi Almanyası'nda 1933-1945 yılları arasında kızlara yönelik faaliyet göstermiş örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da futbol</span> Alman futboluna genel bakış

Almanya'da en popüler spor olan futbol, Almanya Futbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir. Almanya Futbol Federasyonu'nun merkezi Frankfurt'ta bulunmaktadır. Federasyon bünyesinde 6.6 milyon üyeyi ve 26.000 futbol kulübünü barındırmaktadır. Almanya liglerinin başında 1. ve 2. Bundesliga gelmektedir. Buna ek olarak, DFB-Pokal (DFB-Pokal) adıyla ulusal bir organizasyon da düzenlenmektedir. Almanya millî futbol takımı ise 4 FIFA Dünya Kupası kaldırırken 3 de Avrupa Şampiyonluğu yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İ.E.L. Sakarya İzci Grubu</span>

İ.E.L. Sakarya İzci Grubu, 15 Şubat 1912'de İstanbul Erkek Lisesi bünyesinde kurulmuş olan ve o zamandan bu zamana kadar hala faaliyetlerini sürdüren tek izci grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin Öncü Örgütü</span> SSCBde kitlesel bir çocuk örgütü

Vladimir Lenin Öncü Örgütü veya diğer adıyla Piyonerler Birliği, SSCB'de kitlesel bir çocuk örgütüdür. 19 Mayıs 1922'de Rusya Komsomol Konferansı'nda kurulmasına karar verilmiştir. 1922'den beri 19 Mayıs günü Rusya'da Öncüler Günü olarak kutlanmaktadır.

Afganistan İzci Derneği, resmi olarak 1931 yılında Afganistan'da kraliyet kararnamesi ile kurulmuştur. Afganistan, 1932'den 1947'ye kadar Dünya İzcilik Teşkilatı üyesi olarak kalmış, ardından hükûmet tarafından feshedilmiştir. Ardından 1964 yılında tekrar kurulup 1978'e kadar Dünya İzcilik Teşkilatı tarafından tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Trakya İzciler Birliği Federasyonu</span>

Trakya İzciler Birliği Federasyonu (TİB) 24 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.:

<span class="mw-page-title-main">Almanya Hayvanları Koruma Federasyonu</span>

Alman Hayvanları Koruma Federasyonu e.V., Almanya'daki hayvanları koruma dernekleri ve hayvan barınakları için çatı bir federasyon olarak 1881 yılında kuruldu. Merkezi Bonn şehrindedir. Hayvanları korumayı hedef alınan federasyon, hayvanların istismarına karşı da kampanyalar yürütmektedir. Alman Federal Meclisi'nin lobi listesinde de kayıtlıdır.

Alman Basketbol Federasyonu, Alman ulusal basketbol organizasyonunu düzenleyen şemsiye kuruluşudur. Almanya'da basketbol ile ilgili sportif faaliyetleri düzenler. Federasyon merkezi Hagen'dedir.

Savez izviđača Bosne i Hercegovine, Bosna-Hersek devlet İzcilik örgütüdür. 17 Aralık 2011'de, selefinin üç kurucu örgütü olan Bosna-Hersek'teki İzci Dernekleri Konseyi'nin birleşmesiyle kurulmuştur. 1999'dan beri Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) üyesidir. Bosna-Hersek'teki İzci Dernekleri Karma Eğitim Konseyi'nin 2011 itibarıyla 1.250 üyesi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'da izcilik</span>

Pfadfinder Pfadfinderinnen Österreichs (PPÖ; Avusturya Erkek ve Kız İzcileri), Avusturya'nın en büyük ve Dünya Kız İzcileri Derneği (WAGGGS) ile Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) kuruluşları tarafından onaylanan tek izcilik organizasyonudur. Kuruluş, bünyesinde 300'den fazla oymak ve 85.000'den fazla izci barındırdığını not etmektedir. WAGGGS ve WOSM ise, bu sayıların aksine, kuruluşa kayıtlı daha düşük sayıda üye sayısı bildirmiştir: 9.503 erkek izci ve 19.508 kız izci.

Beyaz Rusya İzciler Birliği, Dünya Kız İzcileri Derneği'nin Beyaz Rusya üye kuruluşudur.

"Romanya'nın İzcileri" veya "Romen İzciler", tam adıyla; Organizația Națională Cercetaşii României - "Romanya İzcilerinin Ulusal Örgütü": Romanya'nın başlıca ulusal İzcilik organizasyonudur. 1913 yılında kurulmuş, 1993 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na (WOSM) üye olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'da izcilik</span>

İtalya'da izcilik, 225.000'den fazla erkek ve kız izcinin dahil olduğu çeşitli dernek ve federasyonlardan oluşur.

Macar İzci Derneği Macaristan'ın ulusal İzcilik organizasyonu, 1912'de kurulmuş ve 1922'de Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuş, 1948 yılında İzcilik faaliyetlerinin yasaklanması sonrası, 1990'da ülkede İzciliğin yeniden doğuşu ile birlikte tekrar üye olmuştur. Derneğin başlıca kurucuları, Alajos Izsóf, Béla Megyercsy, Gyula Papp ve Sándor Sík sayılmaktadır. 1 Ekim 2020 itibarıyla MCSSZ bünyesinde 13.000 üzerinde izci bulunmaktadır.

Volksgemeinschaft, Volk bileşeninin çevirisine bağlı olarak "halk topluluğu", "ulusal topluluk", veya "ırksal topluluk" anlamına gelen Almanca bir ifadedir. Bu ifade ilk olarak I. Dünya Savaşı sırasında Almanların savaşı desteklemek için bir araya gelmesiyle popüler hale geldi ve birçoğu "bir anda tüm sosyal ve politik bölünmelerin büyük ulusal denklemde çözülebileceğine dair bir rahatlama" yaşadı. Volksgemeinschaft fikrinin kökleri, milli bir amaca ulaşmak için sınıfsal bölünmelerin ötesindeki insanları birleştirme fikrine ve milli birliğin "işverenler ve çalışanlar, kasaba ve kırsal, üreticiler ve tüketiciler, sanayi ve zanaat arasındaki tüm çatışmaları ortadan kaldıracağı umuduna dayanıyordu."