İçeriğe atla

Alman markı

Alman markı
Deutsche Mark (Almanca)
Marka Gjermane (Arnavutça)
Njemačka marka (Boşnakça)
Немачкa марка (Sırpça)
ISO 4217 KoduDEM
Kullanıcı(lar)
Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Kosova (1999-2002)[1]
Resmi olmayanBosna-Hersek Bosna-Hersek (1992-1998)
Karadağ Karadağ (1999-2002)
Enflasyon1.4%, Aralık 2001
ERM
Giriş tarihi 13 Mart 1979
Çekilme tarihi 31 Aralık 1998
€ değiştirilen, nakit olmayan 1 Ocak 1999
€ değiştirilen, nakit 1 Ocak 2002/28 Şubat 2002
= DM 1.95583
Sabitlenmiş para birimi Bosna-Hersek değiştirilebilir markı, Lev
Altbirim
1100Pfennig
SembolDM
Pfennigpf
Çoğul Mark
PfennigPfennig
Madenî paralar1 pf, 2 pf, 5 pf, 10 pf, 50 pf, DM 1, DM 2, DM 5
Banknotlar
Sıkça kullanılan DM 10, DM 20, DM 50, DM 100, DM 200
Nadiren kullanılan DM 5
Merkez bankasıDeutsche Bundesbank
Website www.bundesbank.de
Yazıcı
  • Bundesdruckerei
  • Giesecke & Devrient
Website
Darphane
Liste
  • Bayerisches Hauptmünzamt, Münih (Mark darbı: D)
  • Hamburgische Münze (J)
  • Staatliche Münze Berlin (A)
  • Staatliche Münzen Baden-Württemberg
Website
Bu para eskimiş hale gelen bu bilgi kutusunun son durumunu gösterir.

Alman markı (Deutsche Mark), Almanya'da Euro'ya geçinceye kadar kullanılmış para birimidir.

Alman Markı, 1948'den 1990'a kadar Batı Almanya'da kullanılmıştır. Batı ve Doğu Almanya'nın birleşmesi üzerine Alman Markı, Doğu Almanya'da da kullanılmaya başlanmıştır. Alman markı, AB'nin ortak birimi Euro'nun kullanılmasıyla birlikte 1999'dan 2002 yılına kadar Euro ile beraber kullanılsa da 2002'den bu yana Alman Markı kullanılmamaktadır. Alman markı Euro'ya çevrilirken 1.95 Alman Markı=1 Euro olarak çevrilmiştir. 1 Alman Markı 100 Pfennig'den oluşmaktadır. Alman Markı dünyada en güvenilir para birimlerinden biriydi. Alman Markı, en son kullanılacağı yıl 2002'de rezerv para olarak toplam rezerv paranın %13'ünü oluşturmaktaydı. Bu oran aynı dönemde Alman Markı, Amerikan dolarından sonra ikinci büyük rezerv para birimi olduğunu göstermektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Kosovo adopts Deutschmark". BBC. 3 Eylül 1999. 25 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Euro</span> Avrupa Birliğinin para birimi

Euro veya avro, Avrupa Birliği'nin kurumları tarafından kullanılan ve Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan'ın oluşturduğu euro bölgesinin resmî para birimi.

<span class="mw-page-title-main">Para</span> devletçe bastırılan, üzerinde değeri yazılı kâğıt veya metalden ödeme aracı, nakit

Para, mal ve hizmetlerin değiş-tokuşu için kullanılan araçlardan en yaygın olanı. Para sözcüğü ile genellikle madenî para ve banknotlar kastedilmekle birlikte; ekonomide, vadesiz mevduatlar ve kredi kartları da parayı meydana getiren unsurlardan sayılır. Vadeli mevduat, devlet tahvili gibi değişim araçları ise para benzeri olarak değerlendirilir.

Drahmi, Grekçe avuç dolusu anlamına gelen Draks kelimesinden gelir. 1 Drahmi=6 obol. 6 obol avuç dolusu olduğundan bu isim verilmiştir. Drahmi, 6 obol değerindeki gümüş sikkeye ve birimine verilen isimdir. Antik dönemden son döneme kullanılma biçimi ve bazı değerler söyledir:

6 obolos = 1 drahmi
100 drahmai = 1 mina
6000 drahmi = 1 talent
<span class="mw-page-title-main">Döviz</span> mal veya hizmetler için genel olarak kabul edilen takas aracı

Döviz, dar anlamda yabancı parayı temsil eden belgeler. Türkçede yabancı ülkelerin paralarına da döviz denmektedir. Herhangi bir ülkenin parasının, başka bir ülkenin parasına dönüştürülmesiyle ilgili işlemlere de döviz işlemi veya kambiyo işlemi denir. Döviz kelimesi Türkçeye Fransızcadaki deviseden geçmiştir. Genel olarak döviz dendiğinde milletlerarası ödemelerde kullanılan ödeme araçlarının tamamı ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Merkez Bankası</span> euro bölgesi içindeki 19 ülkenin para politikasını yöneten merkez bankası

Avrupa Merkez Bankası, Euro bölgesi içinde bulunan 20 ülkenin para politikasını yönetmekle yükümlü olan dünyanın en önemli merkez bankalarından biridir. 1 Haziran 1998 tarihinde Almanya, Frankfurt genel merkez olmak üzere kurulmuştur. Banka'nın temel görevi, avronun alım gücünü korumak ve avro bölgesinde fiyat istikrarını sağlamaktır. 1 Kasım 2019 tarihinden itibaren başkanlığını Fransız politikacı Christine Lagarde yapmaktadır.

Özel çekme hakları (SDR), Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından 1969 yılında meydana getirilmiş uluslararası bir rezerv para birimidir ve aynı adı taşıyan ayrı bir departman tarafından çıkartılır. Uluslararası likiditeyi artırmak için IMF tarafından yaratılan özel bir uluslararası rezerv aracıdır. Bu kanaldan üye ülkelere IMF'deki Normal Çekme Hakları'ndan ayrı bir dış rezerv sağlamaktadır. IMF'ye bağlı olmakla birlikte, normal çekme haklarından farklı bir statüye sahiptir.

Dolarizasyon ya da Para ikamesi, bir ülkede yaşayanların yabancı para birimlerini kendi paraları yerine ve/veya paralel olarak kullanmaları durumudur.

Konvertibıl mark ya da değiştirilebilir mark, Bosna-Hersek'in para birimidir. Kısaltması KM'dir. 1 avro = 1,95583 KM olarak sabitlenmiştir. Ülkede euro da satıcılar tarafından kabul edilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Alman markı</span> Doğu Almanya para birimi

Doğu Alman markı, Doğu Almanya'nın resmî para birimiydi.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre frangı</span> İsviçre ve Lihtenştaynın para birimi

İsviçre frangı, İsviçre ve Lihtenştayn'da kullanılan para birimidir. İsviçre Ulusal Bankası tarafından piyasaya sürülmekte olan İsviçre frangı, Euroya geçişten sonra Avrupa'da kullanılan tek ve son frank para birimidir. Uluslararası kısa kodu, Confederatio Helvetica Franc'ın kısaltması olan CHF'dir. En büyük kullanıcı ülkesi olan İsviçre'de Dünya Bankası istatistiklerine göre 2007 yılı enflasyon oranı %3.6'dır.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg frangı</span>

Lüksemburg frangı 1854'ten 1999'a kadar Lüksemburg'da kullanılan para birimidir.

Belçika frangı Belçika'da 2002 yılına kadar kullanılan para birimiydi. Belçika frangı Euro ile değiştirilmiştir. 1 Belçika frangı, 100 centiem (Hollandaca), 100 centimes (Fransızca), 100 Centime (Almanca) oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz esküdosu</span>

Escudo, Portekiz'in resmi para birimi olarak Euro'yu 1999'dan itibaren kullanmasına kadar ülkedeki resmi para birimiydi. Escudo dolaşımdan 2002 yılında tamamen kalkmıştır. Uluslararası para birimi kodu PTE idi. Escudo'nun işareti dolar işaretine çok benzemektedir. Ancak dolar işaretinin aksine yukarıdan aşağışa iki çizgi içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız frangı</span> Fransanın eski para birimi

Fransız frangı Fransa'da kullanılan eski para birimidir. Fransız frangı ₣ veya F harfiyle gösterilirdi. Fransa'nın para birimi olarak Euro'ya 2002'de geçmesiyle beraber kullanımı sona ermiştir. Fransız frangı Fransa'nın dışında ayrıca Andorra, Monako ve Fransız Polinezyası'nda da kullanılmaktaydı. Avroya geçiş aşamasında 1 Avro, 6,55957 Fransız frangı çapraz kurundan dönüşüm sağlanmıştır. Frangın alt birimi centimedir. 1 Frank, 100 centimeden oluşmaktadır. Fransız frangı ayrıca dünyada rezerv para birimi olarak kullanılmaktaydı. Rezerv paralarda ağırlığı, ABD doları, Alman markı, İngiliz Sterlini ve Japon Yeninin ardından 5. sırada yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Mark (para birimi)</span>

Mark, farklı para birimlerinin adıdır. Adının kökeni eski, orijinal Cermen ağırlık birimi olan Mark'tan gelmektedir. Mark günümüzde sadece Bosna-Hersek'te "Konvertibilna Marka" adıyla kullanılmaktadır. Alman markı 2002 yılında kaldırılmış ve Almanya Euro'ya geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Reichsmark</span> Alman para birimi (1924-1948)

Reichsmark, 1924 ve 20 Haziran 1948 arası dönemde Almanya'da kullanılan para birimi. Bir Reichsmark, 100 Reichspfennig değerinde idi.

<span class="mw-page-title-main">Pfennig</span>

Pfennig, çoğulu Pfennige, eski Alman para birimi. 9. yüzyıldan 2002 yılında Euro'nun kullanılmaya başlanmasına kadar tedavülde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya</span> Orta Avrupada bir ülke

Almanya, resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Saar Protektorası</span>

Saar Protektorası, II. Dünya Savaşı’ndaki yenilgisinden sonra Nazi Almanyası’ndan koparılmış olan kısa süreli bir protektoradır. Dördüncü Fransız Cumhuriyeti tarafından yönetilmiştir. Batı Almanya’ya 1957’de katılmasından sonra, en küçük Alman eyaleti olmuştur. Adı Saar Nehri’nden gelmektedir.

Estonya, Avrupa Birliği üyesidir, Euro bölgesi ülkesidir ve IMF verilerine göre gelişmiş ülke sayılmaktadır. Estonya ekonomisi Finlandiya ve İsveç ekonomilerindeki gelişimlerden çok etkilenmiştir.