İçeriğe atla

Alman Ulusal Yahudileri Derneği

Alman Ulusal Yahudileri Derneği (AlmancaVerband Nationaldeutscher Juden), Weimar Cumhuriyeti ve Nazi Almanyası'nın ilk yıllarında faaliyet gösteren ve sonunda Adolf Hitler'i destekleyen bir Alman Yahudi örgütüydü.

Tarihçe, Hedefler, Sonuçlar

Alman Ulusal Yahudileri Derneği 1921 yılında Max Naumann tarafından kuruldu. Naumann, 1926 yılına kadar ve sonraki dönem derneğin feshedildiği 1933'ten 1935'e kadar olmak üzere iki dönem başkanlığını yaptı.[1] Dernek, millî muhafazakâr ve monarşist Alman Ulusal Halk Partisi'ne yakındı ancak parti derneğe üye olmayı reddetti.[2]

Derneğin amacı, Yahudilerin Alman halk topluluğuna tamamen asimile edilmesi, Yahudi kimliğinin kendi kendini yok etmesi ve Doğu Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerin Almanya'dan sınır dışı edilmesiydi.[3] Naumann özellikle Siyonistlere ve Doğu Avrupa Yahudilerine karşıydı. İlkini Yahudilerin entegrasyonu için bir tehdit ve İngiliz emperyal amaçlarına hizmet eden "ırkçı" bir ideolojinin taşıyıcıları olarak görüyordu. İkincisini ise ırksal ve ruhsal olarak aşağı görüyordu.[3]

Derneğin resmi yayın organı Max Naumann'ın editörlüğünü yaptığı aylık Der Nationaldeutsche Jude dergisiydi. Dergi 1927 yılında 6,000 tiraja sahipti.[4]

Derneğin faaliyetleri arasında Yahudilerin Alman mallarını boykot etmesine karşı mücadele etmek de vardı.[5] Dernek ayrıca Yahudilere adil davranıldığını belirten bir manifesto yayınladı.

Dernek 1934 yılında şu açıklamayı yaptı:[6]

Kendimizi ayrılmaz bir şekilde bağlı hissettiğimiz Alman halkının ve anavatanımızın refahını her zaman kendi refahımızdan üstün tuttuk. Bu nedenle Ocak 1933'ün sonuçlarını, kişisel olarak bize zorluklar getirmiş olsa da memnuniyetle karşıladık.

Bazı Alman Yahudilerinin Hitler'i desteklemesinin olası bir nedeni, onun antisemitizmini yalnızca "kitleleri kışkırtmak"[1] amacıyla benimsediğini düşünmeleri olabilir.

Bir Yahudi derneğinin Nazi programına sadakati savunması, Naumann ve takipçilerinin toplantılarını Nazi selamı vererek ve "Kahrolsun!" diye bağırarak bitirmeleri şeklinde bir şakaya yol açmıştır.[7][8]

Naumann ve meslektaşlarının aşırı vatanseverliklerine rağmen, Alman hükûmeti onların asimilasyon hedefini kabul etmedi. Alman Ulusal Yahudileri Derneği yasadışı ilan edildi ve 18 Kasım 1935'te feshedildi. Naumann aynı gün Gestapo tarafından tutuklandı ve Columbia toplama kampına hapsedildi. Birkaç hafta sonra serbest bırakıldı ve Mayıs 1939'da kanserden öldü.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Sarah Ann Gordon, Hitler, Germans, and the "Jewish Question", s. 47
  2. ^ (Almanca) M. Hambrock, Die Etablierung der Aussenseiter. Der Verband nationaldeutscher Juden 1921-1935, s. 367
  3. ^ a b c Robert S. Wistrich, Who's Who in Nazi Germany (London: Weidenfeld and Nicolson, 1982), s. 177. 0-297-78109-X
  4. ^ (Almanca) M. Zimmermann, Geschichte des deutschen Judentums 1914 - 1945, s. 32
  5. ^ (Almanca) M. Hambrock, Die Etablierung der Aussenseiter. Der Verband nationaldeutscher Juden 1921-1935, s. 590ff.
  6. ^ N. Stoltzfus. Resistance of the Heart: Intermarriage and the Rosenstrasse Protest in Nazi Germany. s. 315. 
  7. ^ Anonymous review of Robert Gessner's book Some of My Best Friends Are Jews 5 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in Literary Digest (New York), December 19, 1936, s. 81; M. Hambrock
  8. ^ M. Hambrock. "Die Etablierung der Aussenseiter. Der Verband nationaldeutscher Juden 1921-1935": 578. JSTOR 20741334. 

Daha fazla okuma

  • Hambrock, Matthias (2003). Die Etablierung der Aussenseiter. Der Verband nationaldeutscher Juden 1921-1935 (Almanca). Köln: Böhlau. ISBN 3-412-18902-2. 
  • Nicosia, Francis R. (1996). Zionism and Anti-Semitism in Nazi Germany. New York: W. W. Norton. ISBN 978-0521172981. 
  • Stoltzfus, Nathan (1982). Resistance of the Heart: Intermarriage and the Rosenstrasse Protest in Nazi Germany. Londra: Weidenfeld and Nicolson. ISBN 0-393-03904-8. 
  • Wistrich, Robert S. (1982). Who's Who in Nazi Germany. Londra: Weidenfeld and Nicolson. ISBN 0-297-78109-X. 
  • Zimmermann, Mosche (1997). Geschichte des deutschen Judentums 1914 - 1945 (Almanca). München: Oldenbourg. ISBN 3-486-55080-2. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Josef Kastein, gerçek adı Julius Katzenstein, Almanya doğumlu yazar ve hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Julius Streicher</span> Alman Nazi Partisi mensubu siyasetçi ve yayımcı (1885-1946)

Julius Streicher, Nazi Almanyası'nda antisemitist ideolog, demagog, asker ve siyasetçi. Nazi propaganda makinesinin merkezi bir unsuru haline gelen şiddetli haftalık antisemitik gazete olan Der Stürmer'in kurucusu ve yayıncısıydı. Yayın şirketi mali açıdan çok başarılıydı ve Streicher'ı multimilyoner yaptı. Ayrıca Sturmabteilung Obergruppenführer ve Kuzey Franconia Gauleiter'i olarak ɡörev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sicherheitsdienst</span>

Sicherheitsdienst, Nazi Partisi ve SS'in, ayrıca RSHA'nın bir alt teşkilatı.

<span class="mw-page-title-main">Narva Muharebesi (1944)</span>

Narva Muharebesi, II. Dünya Savaşı'ın Doğu Cephesi'nde gerçekleşmiş bir muharebedir. Savaş 1944'ün 2 Şubatından 10 Ağustos'a kadar devam etmiştir.

Jitomir - Berdiçev Taarruz Operasyonu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı sırasında Ukrayna'nın batı yarısında yürüttüğü stratejik taarruz harekâtlarından biridir. Taarruz harekâtı, General Vatutin'in komutasındaki Voronej Cephesi kuvvetleri tarafından, 24 Aralık 1943 - 14 Ocak 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Harekâtın amacı, Alman Güney Ordular Grubu'nun 4. Panzer Ordusu'nu yenilgiye uğratarak Bug Nehri'nin güneyine ilerlemek ve Kiev'i tekrar geri almayı amaçlayan Alman girişimine engel olmaktır. Kızıl Ordu birlikleri, 700 km.lik bir cephe hattından başlattıkları taarruzda, 80 – 200 km'lik ilerlemeler sağladılar. Sonuçta tüm Kiev ve Jitomir Oblastları ile Vinnitsya, Rivne bölgelerinin bir kısmını geri almış oldular ve 6 Alman tümenini imha ettiler. Ayrıca 1. Ukrayna Cephesi, Alman Güney Ordular Grubu ana kuvvetlerinin kuzey kesiminde, üstünlük sağlayan bir durum elde etmiş oldu. Cephenin sol kanat orduları Alman birliklerini, Dinyeper'in batı tarafındaki Kaniv bölgesinde derin bir kuşatmayla sardı. Harekâtın sonlarına doğru 11 Ocak'ta, Alman birliklerinin güçlü bir karşı saldırısı sonuç getirmedi. Kızıl Ordu birliklerinin yanı sıra 1. Çek Tugayı da harekâta katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Yasaları</span>

Nürnberg Yasaları, 15 Eylül 1935'te Nürnberg'de yıllık Nazi Partisi toplantısında kararlaştırılan Nazi Almanyası'nda antisemitik yasalardı. Yasalar, Alman ve Yahudi insanlarını sınıflandırdı. Bu kanuna göre, ari ırktan olmayanlar alt sınıf insanlardır ve ari ırkına ait insanlar ile evlenmeleri yasaklanmıştır. Kanunlar 26 Kasım 1935'te Romanları ve Siyahileri da kapsayacak şekilde genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Voronej Muharebesi (1942)</span>

Voronej Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nda yaşanmış ve kesin Alman zaferiyle sonuçlanmış bir taarruz harekâtıdır. Voronej şehri, Don Nehri üzerinde ve Moskova'nın yaklaşık 450 km. güneyinde olduğu için stratejik bir konumdaydı. 28 Haziran - 24 Temmuz 1942 tarihleri arasında süren Alman taarruzu, başarıya ulaşmış ve şehir ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hermann Fried</span> Avusturyalı gazeteci ve yazar; Nobel Barış Ödülü sahibi (1864-1921)

Alfred Hermann Fried, Avusturyalı Yahudi pasifist, yayıncı, gazeteci ve Alman Barış Hareketi'nin kurucularındandır. 1911 yılında Tobias Asser ile birlikte Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Otto Meissner</span>

Otto Lebrecht Eduard Meissner, Friedrich Ebert ve Paul von Hindenburg'un yönetiminde Weimar Cumhuriyeti'nin tüm dönemi boyunca Almanya Cumhurbaşkanı Dairesi başkanı ve sonunda, Adolf Hitler'in Nazi hükûmetinin başında oldu. 1937 yılında, Meissner yeni oluşturulan "Führer'in ve Şansölye Cumhurbaşkanlığı Başbakanlık Federal Bakanı" pozisyonuna atandı.

<span class="mw-page-title-main">İmha kampı</span>

İmha kampları, II. Dünya Savaşı dönemindeki Holokost sırasında Nazi Almanyası tarafından milyonlarca Yahudiyi sistematik bir şekilde öldürmek için inşa ettirilmiştir. Polonyalılar, savaştaki Sovyet esirleri ve Çingeneler gibi diğer etnik gruplar da imha kamplarında öldürülmüştür. İmha kamplarındaki kurbanlar en çok gaz odalarında öldürülmüştür. Öldürülmeler ya bu özel amaç için yapılmış kalıcı tesislerde ya da gaz kamyonetlerinde gerçekleşmiştir. Auschwitz-Birkenau ve Majdanek gibi bazı Nazi toplama kampları, 1945 yılında savaşın bitiminden önceki dönemde ikili bir amaca hizmet etmiştir: zehirli gazla imha ve açıktan ölmek üzere olan insanları çok yoğun bir şekilde çalıştırma.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in siyasi görüşleri</span> Hitlerin politik düşünceleri

Adolf Hitler'in siyasi görüşleri tarihçilere ve biyografilere bir miktar zorluk çıkarmıştır. Antisemitizm, anti-komünizm, anti-parlamentarizm, Alman Lebensraum gibi bazı sabit temalar olmasına rağmen, yazıları ve yöntemleri, Ari ırkının üstünlüğüne ve aşırı bir Alman milliyetçiliğine olan inancı genellikle ihtiyaca ve o dönemin koşullarına göre uyarlanmıştır. Hitler, kişisel olarak "Yahudi Bolşevizmi"ne karşı savaştığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hinrich Lohse</span> Alman politikacı

Hinrich Lohse Nazi Alman siyasetçisi ve hüküm giymiş bir savaş suçlusuydu. II. Dünya Savaşı sırasında Baltık devletlerindeki egemenliği ile tanınır.

<i>Wehrmacht</i> savaş suçları

1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleri olan Wehrmacht, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya, Yunanistan, Sırbistan ve Sovyetler Birliği başta olmak üzere işgali altındaki bölgelerde çeşitli savaş suçları işledi. Wehrmacht'ın dahil olduğu ilk önemli çarpışma, 1 Eylül 1939'da başlayan Polonya Seferi'ydi. Nihai Çözüm'ün mimarı olan Reinhard Heydrich, Nisan 1939'da Wehrmacht ve Einsatzgruppen'in istihbarat bölümleri arasında işbirliği gerçekleşmesini çoktan sağlamıştı. Ordunun Polonya'daki eylemleri daha sonra gerçekleşecek olan imha savaşının başlangıcıydı, Wehrmacht sivillerin ve potansiyel partizanların toplu olarak katledilmesinde yer almaya ilk kez Polonya'da başladı.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Weissenberger</span>

Theodor Weissenberger, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Luftwaffe askeri havacısı. 375 muharebe görevinde elde edilen 208 düşman uçağını düşürmüş bir avcı as pilotuydu. Zaferlerinin çoğunluğu Doğu Cephesi'nin kuzey kesiminde Arktik Okyanusu yakınlarında elde etti ancak Batı Cephesi'nde de 33 zafer kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Aşkenaz İbranicesi</span>

Aşkenaz İbranicesi, Aşkenaz Yahudileri pratiği tarafından Yahudi ayininde kullanım ve Tevrat dersleri için tercih edilen Kutsal İbranice ve Mişnahik İbranice telaffuz sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Werner Goldberg</span> Yahudi asıllı Alman asker ve siyasetçi

Werner Goldberg, yarı Yahudi soyundan gelen bir Alman asker ve siyasetçi. II. Dünya Savaşı sırasında kısa bir süre asker olarak görev yapmıştır. Fotoğrafı Berliner Tageblatt gazetesinde "İdeal Alman Askeri" olarak yer aldı ve daha sonra Wehrmacht için askere alma afişlerinde kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kara Cephe (Almanya)</span>

Devrimci Nasyonal Sosyalistlerin Savaş Birliği, daha yaygın olarak Kara Cephe olarak bilinir, Otto Strasser tarafından 1930'da Nazi Partisi'nden (NSDAP) kovulmamak için istifa ettikten sonra kurulan siyasi bir gruptu.

Arbeitertum, işçi sınıfı okuyucularını hedefleyen ve editörlüğünü Reinhold Muchow'un üstlendiği, iki haftada bir yayınlanan bir Alman gazetesiydi. Anti-Marksist ve anti-Kapitalist niyetlerle kuruldu. 1930'ların başında Nazi Partisi'nin sponsorluğunu üstlendi ve 1933'te Alman İşçi Cephesi'nin resmi yayını oldu. Bu nedenle, birçok parti liderinin katkılarıyla, işçi sınıfına Partinin çalışma meselelerindeki tutumunu açıklamak için kullanıldı. Der Angriff ve Der Erwerbslose, Nazi Partisi tarafından aynı amaçla kurulan diğer iki gazeteydi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'daki Yahudilerin Reich Birliği</span>

Almanya'daki Yahudilerin Reich Birliği, Şubat 1939'da Nazi Almanyası'nda kurulan bir Yahudi şemsiye örgütüydü. Dernek, Eylül 1933'te kurulan Alman Yahudilerinin Reich Temsilciliğinden ayrıldı. Yeni Dernek, ağırlıklı olarak Yahudi halkının göçü ve zorla sınır dışı edilmesinin koordinasyonu ve desteğiyle ilgilenen idari bir organdı Reich hükûmetinin RSHA (Reichssicherheitshauptamt) tarafından uygulanan sürekli değişen mevzuatına tabiydi. Yeni örgütün hukuki statüsü 4 Temmuz 1939'da Nürnberg Kanunları esas alınarak değiştirilmiş ve Reich İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan Vatandaşlık Kanununun 10. Yönetmeliği ile tanımlanmıştır. Dernek, Şubat 1939'dan bu yana Reichsvertretung der Deutschen Juden'in faaliyet gösterdiği Reichsvereinigung der Juden in Deutschland adını aldı.