İçeriğe atla

Alman Tank Müzesi

Koordinatlar: 52°59′13″K 10°06′38″D / 52.98694°K 10.11056°D / 52.98694; 10.11056
Alman Tank Müzesi
Deutsches Panzermuseum
Harita
Açılış1983
KonumMunster, Almanya
Koordinatlar52°59′13″K 10°06′38″D / 52.98694°K 10.11056°D / 52.98694; 10.11056
TürAskeri müze
Ziyaretçi113.796 (2005)
YöneticiRalf Raths
Resmî sitedaspanzermuseum.de

Alman Tank Müzesi (Almanca: Deutsche Tankmuseum) Munster, Almanya'daki Munster Eğitim Alanı kampının bulunduğu yerde (Münster şehri ile karıştırılmamalıdır) yer alan bir zırhlı savaş aracı müzesidir. Temel amacı 1917'den beri Alman zırhlı birliklerinin tarihinin belgelenmesidir.

Deutsche Panzermuseum, 1983 yılında Bundeswehr'in (Alman Ordusu) zırhlı birliklerde görev yapacak subay ve astsubaylarının eğitim gördüğü Panzertruppenschule okulunun koleksiyonundan başlamıştır. Günümüzde Munster belediyesi ve Lehrsammlung der Panzertruppen und H.eeresaufklärungstruppe am Ausbildungszentrum Munster tarafından ortaklaşa yürütülen ve zırhlı savaş birliklerinin koleksiyonlarını içeren halka açık bir müzedir.

Müze 7.500 metrekarelik sergi salonunun da dahil olduğu toplam 9.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. 2003 yılında müze özel sergiler için yeni bir bina, müze dükkânı ve kafeterya açılmıştır.

Sergiler

Müzede I. Dünya Savaşı'ndan günümüze kadar tanklar, askeri araçlar, silahlar, hafif silahlar, üniformalar, madalyalar, süslemeler ve askeri teçhizat sergileniyor. Serginin kalbi, İkinci Dünya Savaşı'ndan yaklaşık 40 tank ve diğer Wehrmacht araçları ile Bundeswehr ve eski Doğu Alman Ordusu'na (Nationale Volksarmee) ait tanklarının da yer aldığı zırhlı araç koleksiyonudur. Buna ek olarak, İkinci Dünya Savaşı'ndan itibaren Sovyet Kızıl Ordusu, İngiliz Ordusu ve ABD Ordusu'nun yanı sıra İsrail'inMerkava gibi diğer modern tankları da sergilenmektedir. Ayrıca bir İsveç tankı, Stridsvagn m/21-29 ve modifiye edilmiş bir Alman LK II tankı da bulunur. Araçların çoğu çalışır durumdadır, tüm örnekleri işlevsel hale getirmek için restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Müzenin restorasyon personeli, orijinal konfigürasyon ve boya programına geri dönmek için her araç üzerinde kapsamlı araştırmalar yapar. Geniş zırhlı araç koleksiyonu bazı nadir veya benzersiz araçları da içerir. Örneğin müze, Avrupa kıtasında türünün tek örneği olan bir A7V Alman Birinci Dünya Savaşı tankının replikasına sahiptir, diğeri A7V ise Tank Müzesi'ndedir. Ayrıca Weimar Cumhuriyeti döneminden kalma Daimler DZVR 21 zırhlı bir polis aracı vardır. Bunlara ek olarak, günümüzde var olan iki adet Sturmpanzer VI'dan birine ve Jagdpanzer IV'ün prototip versiyonuna sahiptir. Savaş sonrası döneme ait bir Leopard 1, Kanonenjagdpanzer tank avcısı ve ABD-Alman tasarımı olan MBT-70 gibi bir dizi Bundeswehr prototipi de bulunur. Dışarıda bulunan bir Leopard 1 tankının iç kısmına basamaklar ve taretteki bir merdivenle girilebilir.

"Savaş unsurları" Alman Tank Müzesi

Galeri

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Panzer II</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif sınıf tank

Panzerkampfwagen II, Alman yapımı II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış hafif tanktır. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 121'dir.

<span class="mw-page-title-main">Leopard 2</span> Alman yapımı savaş tankı

Leopard 2 Alman yapımı 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1970'lerde geliştirilmeye başlanan tank, 1979'da Bundeswehr bünyesine katılmış ve Leopard tankları ile değiştirilmiştir. Değişik çeşitlemeleri Alman ordusu tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca İngiltere ve Fransa dışındaki birçok AB ülkesi de bu tankı tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brummbär</span>

Sturmpanzer IV ya da Sturmpanzer 43, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu tarafından kullanılan Panzer IV şasesi üzerine monte edilmiş piyade birliklerine destek vermek amacıyla üretilmiş bir taarruz topudur. Müttefik haber alma birimleri ona Brummbär takma adını vermişti. Alman askerleri ise ona kısaca Stupa derdi. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 166'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Leopard 1</span> Alman menşei savaş tankı.

Leopard 1 Alman yapımı 2. nesil bir ana muharebe tankıdır. İlk olarak 1965 yılında Alman Federal Ordusu’nun (Bundeswehr) hizmetine girmiştir. Alman Kraus Maffei Weggman firması tarafından seri üretimine 1965 yılında başlanıp 1984 yılına kadar üretimi sürdürmüştür. Almanya'nın haricinde İtalya'da da üretimi yapılmıştır. Toplam 4000'in üzerinde Leopard 1 Almanya'da üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 35(t)</span> Nazi Almanyası tarafından kullanılan Çekoslovakya üretimi hafif tank

Panzerkampfwagen 35(t) (Pz.Kpfw. 35(t) / Zırhlı Muharebe Aracı 35(t)) veya bilinen adıyla Panzer 35(t), çoğunlukla Nazi Almanyası tarafından kullanılmış olan Çekoslavak tasarımı bir hafif tanktır. Çekoslavak servisindeyken resmi adlandırması Lehký tank vzor 35'tir (Hafif Tank Modeli 35) ama çoğunlukla LT vz. 35 ya da LT-35 kullanılmıştır. "(t)" harfi Almancada "Çek" anlamına gelen "tschechisch" kelimesinin baş harfinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">Jagdtiger</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan ağır sınıf tank avcısı

Jagdtiger Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Tiger II tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiş en ağır zırhlı savaş aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hetzer</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan tank avcısı

Jagdpanzer 38(t) (Sd.Kfz. 138/2), diğer adıyla Hetzer (Türkçe "tahrikçi"/"arabozan"), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Çek yapımı Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tür tank imha ediciydi.

<span class="mw-page-title-main">Jagdpanzer IV</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen tank avcısı

Jagdpanzer IV, Sd.Kfz. 162, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Panzer IV şaseli olarak 3 değişik model de üretildi. Zırhlı araçlardan sorumlu General Heinz Guderian tarafından Stug III yerine düşünülmüştür. General Guderiana göre Stug III ve Stug IV taarruz topları Panzer IV tankına göre daha verimliydi.

<span class="mw-page-title-main">Sherman Firefly</span>

Sherman Firefly, Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Sherman tankı üzerine yerleştirilen,İngiliz yapımı çok güçlü 17 librelik tanksavar topuyla donatılmış bir zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Tank Müzesi</span>

The Tank Museum, Güneybatı İngiltere'deki Dorset şehrinde yer alan Bovington Kampı'ndaki zırhlı savaş araçlarının bir koleksiyonudur. Yaklaşık Wool Köyü'nün 1,6 km kuzeyinde ve büyük Poole limanının 19 km batısındadır. Koleksiyon tank tarihiyle ilgili öğeler barındırır. 26 ülkeden yaklaşık 300 araçlık sergi ile dünyanın en büyük tank koleksiyonu ve üçüncü büyük zırhlı araç koleksiyonudur. Alman Tiger I tankının tek çalışan örneği olan Tiger 131 ve dünyanın hayatta kalan en eski muharebe tankı olan İngiliz Birinci Dünya Savaşı Mark I'i de içerir. Kraliyet Tank Alayı ve Kraliyet Zırhlı Kolordu'nun müzesi ve tescilli bir yardım kuruluşudur.

VK 45.01 (P) diğer adıyla TIGER (P), Porsche tarafından 1942'de Almanya'da üretilen başarısız bir ağır tank prototipidir. Üretim için seçilmedi ve aynı spesifikasyona sahip Henschel tasarımı Tiger I olarak üretildi. Halihazırda üretilen şasilerin çoğu Elefant tank avcıları olarak yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Musée des Blindés</span>

Musée des Blindés veya Musée Général Estienne, Fransa'nın Loire Vadisi'nde, Saumur kasabasında bulunan bir tank müzesidir. Günümüzde dünyanın en büyük tank müzelerinden biridir. 1977'de hem Fransız askeri hiyerarşisini hem de yerel siyasi yetkilileri ikna eden Albay Michel Aubry liderliğinde kuruldu. 35 yıl önce sadece birkaç yüz paletli araçla başlayan bu müze, dünya standartlarında koleksiyonu ile tank geliştirme tarihine ilgili kişiler ve profesyonel zırhlı araç uzmanlarını çeken bir yer haline geldi. Başından beri, Albay Aubry, mümkün olduğu kadar tarihsel veya teknik olarak önemli araçların çalışır hale getirilmesini müzenin önemli bir politikası haline getirmişti.

<span class="mw-page-title-main">ARL 44</span>

ARL 44, gelişimi İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden hemen önce başlayan Fransız bir ağır tanktı. Bu tanklardan 1949'dan itibaren sadece altmış adet üretildi. Tipin tatmin edici olmaması üzerinde 1953'te aşamalı olarak hizmetten çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Full İsviçre Askerî Müzesi</span> müze

Full İsviçre Askerî Müzesi veya Schweizerisches Militärmuseum Full, Full-Reuenthal, Aargau kantonunda yer alan İsviçre askeri müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın savaş araçları listesi</span>

Wehrmacht, 2. Dünya Savaşı sırasında geniş çeşitlilikte savaş araçları kullanmıştır.