İçeriğe atla

Alman Standart Almancası

Almanya Standart Almancası, Alman dilinin üç biçimden biridir. Diğer biçimler Avusturya Standart Almancası ve İsviçre Standart Almancasıdır.[1]

TürkçeAvusturya Standart AlmancasıAlmanya Standart Almancası
cibin, sivrisinek Gelse, dieStechmücke, die
cumartesi Samstag, derSamstag, der; Sonnabend, der
çamaşır mandalı Kluppe, dieWäscheklammer, die
erik Zwetschke, diePflaume, die; Zwetsch(g)e, die
erik ezmesi Powidl, derPflaumenmus, das
frenküzümü Ribisel, dieJohannisbeere, die
havuç Karotte, dieMöhre, die; Mohrrübe, die; Karotte, die
horozmantarı Eierschwammerl, dasPfifferling, der
ilkokul Volksschule, dieGrundschule, die
karaturp, yabanturpu Kren, derMeerrettich, die
karnabahar Karfiol, derBlumenkohl, der
kayısı Marille, dieAprikose, die
kaymak Obers, derSahne, die
krep Palatschinke, diePfannkuchen, der
lor peyniri Topfen, derQuark, der
maya Germ, dieHefe, die
meclis grubu Klub, derFraktion, die
mısır Kukuruz, derMais, der
Millet Meclisi, parlamento Nationalrat, derBundestag, der
Ocak Jänner, derJanuar, der
olgunluk sınavı Matura, dieAbitur, das
pancar Rote Rübe, dieRote Bete, die; Rote Rübe, die
rozbif Beiried, die/dasRippenstück, das
Şubat Feber, derFebruar, der
tatlı Mehlspeise, dieSüßspeise, die
taze fasulye (çoğul) Fisolen, diegrüne Bohnen, die
virgül Beistrich, derKomma, das
vişne Weichsel, dieSauerkirsche, die; Weichsel, die
yazılı sınav Schularbeit, dieKlassenarbeit, die
yemîn töreni Angelobung, dieVereidigung, die

BRD ve DDR

Batı AlmanyaDoğu Almanya
Hähnchen, BrathähnchenBroiler
JeansNiethose (1970'lerin başına kadar, daha sonra Doğu Almanya'da da Jeans)
PlastikPlaste
ZielsetzungZielstellung
AstronautKosmonaut
BiergartenGartenrestaurant
MolotowcocktailBrandflasche

Kaynakça

  1. ^ Anderson, Stephen R. (2012). Languages : a very short introduction (1. bas.). Oxford, B.K.: Oxford University Press. ISBN 978-0199590599. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ISO</span> uluslararası ölçü standart kurumu

ISO, Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilât.

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Pensilvanya Almancası</span>

Pensilvanya Almancası (Pennsylvanisch-Deitsch) veya Amerikan Almancası Hint-Avrupa dillerinin Cermen Dilleri koluna bağlıdır ve dünyanın yaygın dillerinden biridir. Pensilvanya Almancası, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 300.000 kişi tarafından konuşulan bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası</span>

Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN) süreli yayınlar için verilmiş olan uluslararası bir numaralandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Almancası</span>

İsviçre Almancası, İsviçre’nin Alman kantonlarında ve Lihtenştayn’da konuşulan Almanca lehçesinin adıdır. Yazı dili Yüksek Almancadır.

Viyana şivesi, Almancanın Avusturya'nın başkenti Viyana'da konuşulan şivesidir. Şive esas olarak Avusturya-Bavyera Şivesi'nin bir alt koludur. Şivenin kimi kullanımları Viyana'yı çevreleyen Aşağı Avusturya eyâletinde bile anlaşılamamaktadır. Bölgeden uzaklaşıldıkça Viyana Şivesi'nin anlaşılma oranı azalmaktadır.

Avusturca, Avusturya'da Avusturyalılar tarafından konuşulan Almancanın üç biçimden birisidir. Diğer biçimler Almanya Standart Almancası ve İsviçre Standart Almancasıdır.

Sessiz Gece, Kutsal Gece gelmiş geçmiş en ünlü ve tutulan Noel şarkılarından biridir. Joseph Mohr adındaki Katolik bir rahibin 1816'da Mariapfarr adındaki bir Avusturya kasabasında Almanca yazdığı güftenin Franz Xaver Gruber tarafından bestelenmesiyle oluşmuştur. Adı geçen yır, ilk kez 24 Aralık 1818 tarihinde, Yeniyıl Arifesi münasebetiyle Avusturya'nın Oberndorf bei Salzburg kasabasında söylenmiştir. O günden bu güne Batı Avrupa'da birçok dile çevrilmiş ve farklı müzik türlerine uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Almanca Vikipedi</span> Vikipedinin Almanca sürümü

Almanca Vikipedi, Vikipedi'nin Almanca sürümüdür. Dördüncü en büyük Vikipedi sürümüdür ve ilk yaratılan Vikipedi sürümlerinden biridir. 14 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Almanca Vikipedi'nin 2.950.298 maddesi, 4.450.603 kullanıcısı ve 175 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 247.755.211 kez katkıda bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Standart Saati</span>

Japonya Standart Zamanı ya da JST, Japonya'nın standart zaman dilimidir. UTC'den 9 saat ileride olan zamanda herhangi bir yaz saati uygulaması bulunmamaktadır. Japonya Standart Zamanı Kore Standart Saati, Doğu Endonezya Standart Zamanı ve Yakut Zamanı'na eşittir. II. Dünya Savaşı sırasında Tokyo Standart Zamanı olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">16:9</span>

16:9 (1.78:1) bir çerçeve oranıdır. 16 birim genişliğe ve 9 birim yüksekliğe sahiptir. HDTV, HD olmayan dijital televizyon ve analog geniş ekran televizyon (EDTV) PALplus için uluslararası bir standart görüntü çerçeve formatıdır. 16:9, Full HD (1920×1080) ve Standard HDTV (1280×720)'nin çerçeve oranıdır.

Robert Sanderson Mulliken moleküler orbital kuramının, başka bir deyişle moleküllerin yapısının hesaplanmasının moleküler orbital yöntemiyle detaylandırılması, gelişmesini sağlayan Amerikalı fizikçi ve kimyacı. Dr Mulliken 1966 yılında kimya dalında Nobel Ödülü'nü almıştır. 1983 yılında ise Priestley Madalyasını almıştır.

Batı Cermen dilleri, Cermen dillerinin üç kolundan en büyüğüdür ve Almanca, İngilizce, Felemenkçe, Afrikaanca, Frizce ve Yidiş gibi dilleri içerir. Cermen dillerinin diğer iki kolu ise Kuzey Cermen dilleri ve Doğu Cermen dilleridir.

Yüksek Almanca, İsviçre Almancası'nın yazı dilidir; Alman dilinin bir parçası olarak kabul edilir. Aşağı Saksonya Yüksek Almancanın konuşulduğu bölgelerden biridir. İsviçre’de konuşulan Almanca diyalekt grubuna genel olarak İsviçre Almancası denir. Ancak yazılı iletişimde ve radyo-televizyon yayımcılığında standart Yüksek Almanca kullanılır.

Sıcaklık ve basınç için standart koşullar ya da normal şartlar farklı veri setleri arasında karşılaştırma oluşturmaya izin vermek için kurulmuş olan deneysel olçümler için standart koşullardır. En çok kullanılan International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) ve National Institute of Standards and Technology (NIST) standartlarıdır. Bunlar tüm dünya tarafında kabul edilmese de en çok kullanılar standart setlerdir. Diğer organizasyonlar kendi standartları için çeşitli alternatifler bulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Reading, Pensilvanya</span>

Reading Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya eyaletine bağlı Berks ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 87.575'tir.

<span class="mw-page-title-main">Standart Almanca</span>

Standart Almanca, Almancanın biçimsel bağlamlarda ve farklı lehçe alanları arasındaki iletişim için kullanılan standartlaştırılmış çeşididir. Almanya Standart Almancası, Avusturya Standart Almancası ve İsviçre Standart Almancası olmak üzere üç standartlaştırılmış belirli bölgesel varyantlara sahip çok merkezli bir çatı dildir.

<span class="mw-page-title-main">Tirol</span>

Tirol, Alplerde, günümüz Kuzey İtalya ve Batı Avusturya'da yer alan tarihî bir bölge. Bu bölge tarihî olarak Tirol Kontluğu'nun merkezini oluşturdu; bu kontluksa 12. yüzyıldaki kuruluşundan 1919 yılına dek Kutsal Roma İmparatorluğu, Avusturya İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan'ın parçasını oluşturdu. 1919 yılında, I. Dünya Savaşı'yla Avusturya-Macaristan'ın dağılmasının ardından bu bölge, Saint-Germain Antlaşması'nın doğrultusunda iki farklı idarî bölüme bölündü:

Plazi, kalıcı ve açıkça erişilebilir dijital biyo-taksonomik literatürün gelişimini destekleyen ve teşvik eden İsviçre merkezli uluslararası kâr amacı gütmeyen bir dernektir.