İçeriğe atla

Alman Reich Partisi

Alman Reich Partisi
Deutsche Reichspartei
KısaltmaDRP
Genel başkanAdolf von Thadden
Kuruluş tarihi1950
Kapanış tarihi1964
ÖnceliAlman Sağ Partisi
İdeolojiNeo-Nazizm
Alman milliyetçiliği
Muhafazakârlık
Siyasi pozisyonAşırı sağ

Alman Reich Partisi (Almanca: Deutsche Reichspartei - DRP), 1950'de Alman Sağ Partisi'nin (Deutsche Rechtspartei) ardılı olarak Batı Almanya'da kurulmuş milliyetçi ve neo-Nazi bir partiydi.

DRP, Bundestag'ta sandalyeye sahip Alman Sağ Partisi üyelerinin çoğunun daha resmî bir parti ağı kurmaya karar vermeleri üzerine kurulmuştu. Parti, milliyetçilerden, muhafazakârlardan ve eski Nazi Partisi üyelerinden oluşmaktaydı. Adolf von Thadden, Otto Hess, Alexander Andrae, Oskar Lutz, Hans-Bernhard von Grünberg, Wilhelm Meinberg, Hans Schikora ve Heinrich Kunstmann gibi eski Nazi Partisi üyelerinin yanı sıra Wehrmacht'ta görev yapmış birçok subay ve general de bu partide toplanmıştı. Zamanla parti üyelerinin sayısı arttı ve neo-Naziler parti içinde çoğunluğu oluşturmaya başladı. Aslında DRP neo-Nazi bir oluşum olarak kurulmamıştı ve parti kurucuları nasyonal sosyalizme karşı mesafeli duruyorlardı, "Deutsche Reichspartei" isminde kastedilen Reich dönemi ise İkinci Reich, yani 1871-1918 arasında varlığını sürdürmüş olan Alman İmparatorluğu idi. Ancak 1952'de Sosyalist Reich Partisi'nin (SRP) Almanya Federal Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanması üzerine SRP üyeleri DRP'ye katıldılar. 1953'te Hans-Ulrich Rudel'in partiye katılmasıyla DRP neo-Nazizme yönelmeye başladı ve parti kesin bir şekilde nasyonal sosyalizmi benimsedi.

Parti, 1950'li yıllar boyunca bazen başarılı, bazen başarısız oldu. Yapılan seçimler sonucunda 1951 ve 1955 yıllarında Aşağı Saksonya eyalet parlamentosuna milletvekili gönderdiler ve büyük bir atılım gerçekleştirerek 1959'da Renanya-Palatina eyalet seçimlerinde de bu eyaletin parlamentosunda sandalye kazanmayı başardılar. DRP bu seçimlerde % 5.1 oy kazanarak eyalet parlamentosuna milletvekili gönderebildi. Ayrıca DRP'yi 1953'e kadar Bundestag'ta 5 milletvekili temsil etmişti.

DRP'nin parti politikalarından en önemlileri anti-komünist bir stratejiyle Almanya'da köylülerin çıkarına yapılacak bir toprak reformu gerçekleştirmek ve gerekirse savaş yoluyla II. Dünya Savaşı sonunda kaybedilen toprakları geri alarak 1937 yılının sınırlarına dönmek istemeleriydi.

DRP 1962'de İngiliz neo-faşist Oswald Mosley'in organize ettiği ve Avrupa ülkelerindeki birkaç aşırı sağcı partinin bir araya geldiği uluslararası bir toplantıya katıldı. 1964'te DRP yöneticileri, partinin başarısız gidişatına karşı Alman Partisi (Deutsche Partei) ve Gesamtdeutsche Partei ile yakın ilişkiler kurdular ve bu partilerin liderleri ile temas sağladılar. Diğer sağcı partiler ile birleşerek "ulusal demokratik güçlerin" daha güçlü bir birlik oluşturması gerektiğine karar veren DRP yönetimi Bonn kentinde bir toplantı düzenleyerek partiyi kapattılar. Aynı yıl içerisinde Almanya Ulusal Demokratik Partisi (NPD) kuruldu.

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Ulusal Demokratik Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Vatan, 2023'e kadar Almanya Ulusal Demokratik Partisi, aşırı sağ görüşlü bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Birlik 90/Yeşiller</span> Almanyada bir siyasi parti

Birlik 90/Yeşiller, 1998'den 2005'e kadar hükûmette yer alan bir Alman siyasi partisidir. 1980 yılında Batı Almanya'da kurulan Alman Yeşiller Partisi ile 1989 Devrimleri sırasında Doğu Almanya'da kurulan Birlik 90 partilerinin 1993 yılında birleşmesiyle teşekkül etmiştir. Yeşiller Almanya Federal Meclisi'nin seçim barajı olan yüzde 5 oy sınırını ilk kez 1983'te aştı. Parti liderleri Annalena Baerbock ve Robert Habeck'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Reich Partisi</span> Neo-Nazi siyasi parti

Sosyalist Reich Partisi, II. Dünya Savaşı sonrasında Batı Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi siyasi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Komünist Partisi</span>

Almanya Komünist Partisi, 1918-1933 yılları arasında önde gelen Alman siyasi parti. KPD, 1918'in sonunda Spartakusbund'un daha küçük radikal sol gruplarla birleşmesinden ortaya çıktı. Bu birleşmenin amacı, Almanya'da komünizmin hakim rejim hâline getirilmesiydi. 30 Aralık 1918'den 1 Ocak 1919'a kadar aşırı solcuların hakim olduğu kurucu parti kongresi, partinin Alman Ulusal Meclisi seçimlerine katılmasını reddetti. 1919'daki ocak ayaklanmasının ardından rejim güçleri, önce KPD liderleri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg'u, kısa bir süre sonra da kurucu üye Leo Jogiches'i öldürdü. Aralık 1920'de KPD, Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi' nin sol çoğunluğuyla birleşti ve geçici olarak Birleşik KPD adını aldı. KPD, kuruluşundan itibaren SPD'nin devrimci alternatifi olarak görüldü. Weimar Cumhuriyeti döneminde sosyalist üretim koşulları ve Sovyetler Birliği'ni model alan bir proletarya diktatörlüğünü savundu. Parlamentarizm ve demokrasi hakkındaki görüşleri, “burjuva demokrasisini” parti liderliğinde bir sosyalist konsey cumhuriyeti ile değiştirmek istedikleri için bölünmüştü, ancak yine de seçimlere katıldılar. 1919'dan itibaren Lenin'in ve daha sonra Stalin'in egemen olduğu Komünist Enternasyonal'in bir üyesiydi. KPD, işçi hareketinde sosyal demokrasiye karşı mücadele etmek için, 1928'den itibaren SPD'yi sosyal faşist ve baş düşman ilan ederek Nasyonal Sosyalizm'e karşı ortak bir mücadeleyi engelledi. 1929'dan itibaren KPD, otoriterleşti. Parti, Stalin ve Ernst Thälmann etrafında giderek bir şahıs kültü hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Alman İşçi Partisi</span>

Alman İşçi Partisi, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Weimar Almanya'sında kurulan kısa ömürlü aşırı sağcı bir siyasi partiydi. Resmî olarak Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak bilinen Nazi Partisi'nin öncüsüydü. DAP sadece 5 Ocak 1919'dan 24 Şubat 1920'ye kadar varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Holger Apfel</span> Alman politikacı

Holger Apfel, aşırı sağcı Almanya Ulusal Demokratik Partisi'nin (NPD) eski genel başkanı ve 2004-2014 yılları arasında Saksonya Eyalet Parlamentosu milletvekili olarak görev yapmış Alman politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf von Thadden</span> Alman politikacı

Adolf von Thadden, aşırı sağcı bir Alman politikacıydı. Pomeranya'da toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Üvey kardeşi Elisabeth von Thadden, 1944'te Nazi yönetimi tarafından rejimi eleştirdiği için idam edilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Jürgen Rieger</span>

Jürgen Rieger, Hamburglu zengin bir Alman neo-Nazi avukat.

<span class="mw-page-title-main">Özgürlükçü Alman İşçi Partisi</span>

Özgürlükçü Alman İşçi Partisi, 1979'da Almanya'da kurulmuş bir neo-Nazi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler</span>

Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler, Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi örgütüydü.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'daki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Avusturya'nın çok partili bir sistemi bulunmaktadır. Kayıtlı 700'den fazla siyasi partiden yalnızca küçük bir bölümü halk tarafından bilinmektedir. 1980'lerden bu yana dört parti, ulusal parlamentoda sandalye almak için sürekli yüksek oy aldı.

Alman Sosyalist Partisi, 1918 yılında Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulan aşırı sağcı ve Alman milliyetçisi bir siyasi parti. Alman siyasetinde Völkisch Hareketine bağlı siyasi partilerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan-Ulusal Köylü ve Çiftçi Partisi</span>

Hristiyan-Ulusal Köylü ve Çiftçi Partisi Weimar Almanyası'nın tarımcı bir siyasi partisiydi. Parti 1928 yılında Alman Ulusal Halk Partisi'nden (DNVP) gelişmiştir.