İçeriğe atla

Alman Müzesi

Koordinatlar: 48°07′48″K 11°35′00″D / 48.13000°K 11.58333°D / 48.13000; 11.58333
Deutsches Museum
Arka planda Deutsches Museum önde Bosch köprüsü
Harita
Açılış28 Haziran 1903 (1903-06-28)
Konum
  • Museumsinsel 1
  • 80538 Münih
  • Almanya
Koordinatlar48°07′48″K 11°35′00″D / 48.13000°K 11.58333°D / 48.13000; 11.58333
Tür
  • Bilim Müzesi
  • Teknoloji Müzesi
Koleksiyon boyutu28.000
Ziyaretçi1,5 million
Resmî sitedeutsches-museum.de

Deutsches Museum (Türkçe: Alman Müzesi) Almanya'nın Münih kentinde yer alan dünyanın en büyük teknoloji ve bilim müzesidir. Aynı zamanda Münih şehrindeki en büyük müzedir. Yılda yaklaşık 1.5 milyon ziyaretçinin geldiği bu müzede 50 farklı bilim ve teknoloji dalına ait 28,000 farklı obje sergilenmektedir. Müze Oskar von Miller'in öncülüğünde Alman Mühendisler Odası (VDI) tarafından 28 Haziran 1903 tarihinde kuruldu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oslo</span> Norveçin başkenti

Oslo, Norveç'in başkenti ve en büyük şehridir. Oslo aynı zamanda şehrin bulunduğu eyaletin adıdır. Kopenhag ve Stockholm'ün ardından İskandinavya'nın dördüncü büyük şehridir. Dünyanın en pahalı şehirleri arasındadır. 673.469 nüfusa sahip şehrin yüzölçümü 454 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Medeniyetleri Müzesi</span> Ankaradaki bir tarih ve arkeoloji müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih ve arkeoloji müzesidir. Müzede, Anadolu'da yaşamış olan uygarlıklardan geriye kalan arkeolojik eserler kronolojik olarak sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Münih</span> Almanyada Bavyera eyaletinin başkenti

Münih, Berlin ve Hamburg'dan sonra Almanya'nın en büyük üçüncü şehridir. Bavyera eyaletinin en büyük şehri ve başkentidir. Avrupa Birliği'nin onikinci en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi</span> Ankaradaki bilim müzesi

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi, 2003 yılında Ankara'da kurulan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne bağlı müze. Müzenin amacı MÖ 7000 yılından beri Anadolu'da gelişen teknolojinin tarihini belgelemek ve günümüz teknolojisini sergilemektir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Deniz Müzesi</span>

İstanbul Deniz Müzesi, Türkiye'nin denizcilik alanında en büyük müzesidir, içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden biridir. Koleksiyonunda yaklaşık 20.000 adet eser bulunmaktadır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan İstanbul Deniz Müzesi Türkiye'de kurulan ilk askeri müzedir.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi, Türkiye'nin ilk oyuncak müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gijón</span> İspanyanın Asturias ilinde belediye

Gijón, resmî Gijón / Xixón, İspanya'nın 17 otonom bölgesinden kuzeyde, Cantabrian Denizi'ne kıyısı bulunan, içinde İspanya Krallığı'nın da bulunduğu Asturias Prensliği'ne bağlı belediye. Eski Orta Çağ belgelerinde adı "Gigia" olarak geçer. Nüfusu 275 bin dolaylarındadır (2006) ama giderek artan bir nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Müze</span> kazılarda bulunan yapıtların, eski devirlerden kalan antikaların, sanata ve bilime ilişkin nesnelerin, sanat ve bilim yapıtlarının, budunbilimsel vb. nesnelerin bir arada ya da ayrı ayrı sergilendiği, saklandığı, korunduğu yapı

Müze, somut ve somut olmayan kültürel mirası araştıran, ilgili nesneleri toplayan, muhafaza edip sergileyen kurumlar ve sergileme mekanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Ulusal Müzesi</span> Tokyoda ulusal müze

Tokyo Ulusal Müzesi, Japonya'daki ilk ve en önemli sanat müzesi. Tokyo'da Ueno Parkı'nda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi</span> İstanbulda bir müze

İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası’nda, 25 Mayıs 2008'de hizmete girmiş bir müzedir. Müzede, TÜBA onursal üyelerinden ve Frankfurt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanan, 9 ila 16’ıncı yüzyıl arasındaki müslüman bilginler tarafından icat edilmiş çeşitli bilim ve teknoloji aletleri sergilenmektedir. Müze; astronomi, saat ve denizcilik, savaş teknolojisi, tıp, madencilik, fizik, matematik ve geometri, mimari ve şehircilik, kimya ve optik, coğrafya bölümleri olmak üzere 12 bölümden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Münih Teknik Üniversitesi</span> Münih ve civarındaki ilçelerde ayrıca Singapurda çeşitli kampüsleri bulunan Almanyada bulunan araştırma üniversitesi

Münih Teknik Üniversitesi, Münih ile civarındaki ilçelerde ve Singapur'da çeşitli kampüsleri bulunan Almanya'daki bir araştırma üniversitesi. İsmi TU München veya TUM olarak kısaltılmaktadır. Üniversite 1868 yılında kurulmuş olup, kamuya ait bir yükseköğretim kurumudur. 9.869 öğretim görevlisi, 528 profesör üniversite bünyesinde çalışmaktadır. 39.081 öğrenci üniversitede eğitim alırken, öğrencilerin 2.548'i doktora aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Zeugma Mozaik Müzesi</span> Gaziantep de bulunan Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi, 9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep'te açılan ve 1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyan müzedir. Yaklaşık 3 yıl boyunca "dünyanın en büyük mozaik müzesi" unvanını taşıyan müze, bu unvanını, 28 Aralık 2014 tarihinde açılan Hatay Arkeoloji Müzesi'ne devretmiştir. Müze, ziyarete açık olduğu ilk bir gün boyunca 3000'in üzerinde ziyaretçi ağırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Müzesi</span>

Yugoslavya Müzesi, Belgrad'ın güneyinde Dedinje bölgesinde yer almaktadır. Yugoslavya Kültür ve Medya Bakanlığı tarafından 1996 yılında Yugoslavya Halkları ve Milliyetleri Devrim Müzesi ve Josip Broz Tito Anma Merkezi'nin birleştirilmesiyle kurulmuştur. Müze, 2016 yılı sonuna kadar "Yugoslavya Tarihi Müzesi" olarak bilinmekteydi, daha sonra bugünkü adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Doğa Tarihi Müzesi (Londra)</span>

Londra Doğal Tarih Müzesi, Londra'da bulunan bu müze doğal tarihinin çeşitli kesimlerinden gelen örneklerden geniş bir yelpazede sergiler.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Hava ve Uzay Müzesi</span>

Ulusal Hava ve Uzay Müzesi, ABD'nin başkenti Washington, DC'de bulunan bir bilim ve teknoloji müzesidir. 1946 yılında açılmıştır ve dünyanın en büyük tarihi uçaklar ve uzay araçları koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Müze 2018 yılında, yaklaşık 6,2 milyon ziyaretçisiyle dünyanın en çok ziyaret edilen beşinci ve ABD'nin en çok ziyaret edilen ikinci müzesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Beypazarı Yaşayan Müze</span> Beypazarında müze

Yaşayan Müze; Ankara'nın Beypazarı ilçesinde 2007 yılında bir sivil inisiyatif girişimi ile kurulmuş halk bilim müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi</span> Ankarada halka açık bir müze

MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi; Ankara'nın Yenimahalle ilçesine bağlı Emniyet Mahallesinde yer alan bir müzedir. 22 Mayıs 2013 tarihinde, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'na bağlı olarak kurulmuştur. Müzede, sayıları 1000'i aşan, Türk silah ve savunma endüstrisinin gelişim aşamalarını gözler önüne seren belgeler ve materyaller ile birçoğu Kurtuluş Savaşı sırasında da kullanılmış olan Osmanlı yapımı silahlar, üretim tezgahları, MKE'nin geliştirip ürettiği askeri araç-gereçler sergilenmektedir. Ayrıca, ülke sanayisinin gelişimine katkıda bulunan ve yön veren kişilere ait eşyalar, onların portreleri ve mühendislikle alakalı objeler de gösterime sunulanlar arasındadır. Müze 3 boyutlu olarak gezilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Troya Müzesi</span> Türkiyenin Çanakkale ilinde bir müze

Troya Müzesi, Türkiye'nin Çanakkale ilinde Troya antik kentinden ve Troas bölgesinin diğer antik kentlerinden çıkarılmış eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıdere Terazi Müzesi</span>

Çamlıdere Terazi Müzesi; Ankara'nın Çamlıdere ilçesinde yer alan müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilim müzesi</span> bilime adanmış müze

Bir bilim müzesi, öncelikle bilime adanmış bir müzedir. Daha eski bilim müzeleri, doğa tarihi, paleontoloji, jeoloji, endüstri ve endüstriyel makineler vb. ile ilgili nesnelerin statik gösterimlerine odaklanma eğilimindeydi. Müzecilikteki modern eğilimler, konu yelpazesini genişletti ve birçok etkileşimli sergiyi tanıttı. Giderek 'bilim merkezleri' veya 'keşif merkezleri' olarak anılan modern bilim müzeleri teknolojiyi de içerir.