İçeriğe atla

Almaşık kurgu

Almaşık kurgu (özgün adı ile crossover), iki ya da daha fazla kurgusal karakterin veya evrenin tek bir hikâyede yer almasına denmektedir. Almaşık hikâyeler telif hakkı sahipleri tarafından oluşturulabilir ya da hayranlar tarafından üretilebilir.

Türkiye’de de bir dönem izlenen Yalan Rüzgarı ve Cesur ve Güzel dizilerinin her ikisinde yer alan Lauren Fenmore (Tracey E. Bregman tarafından canlandırılmıştır), Sheila Carter, Victor Newman, Brad Carlton, Jack Abbott, Ashley Abbott (Eileen Davidson tarafından canlandırılmıştır) gibi karakterler, almaşık kurguya örnek olarak verilebilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

Crossover aşağıdaki anlamlara gelebilir.

Ejderha Mızrağı Destanı, Margaret Weis ve Tracy Hickman tarafından yazılmış kitap serisi. Seri aslında arabayla TSR ile olan iş görüşmelerine giderken Laura ve Tracy Hickman tarafından yaratılmıştır. Serinin orijinal dili olan İngilizcede basılmış 190'dan fazla kitabı vardır. Ejderha Mızrağı dünyasının asıl yaratıcıları Margaret Weis ve Tracy Hickman olsa da birçok yazar yaratılan dünyaya ve kurallarına sadık kalıp onları kullanarak Ejderha Mızrağı dünyasıyla ilgili pek çok kitap yazmıştır. Öyle ki serinin kitaplarının büyük bir kısmının yazarları farklıdır. Aslen üç kitap olup, sonradan karakter derinleştirmeleri, yan hikâyeler, geçmiş ve gelecek eklemeleriyle büyümüş ve büyümeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurgusal karakter</span> bir anlatı veya sanat eserinde kurgusal insan veya insan olmayan karakter

Kurgusal karakter, gerçek hayatta olmayan, yaşamayan ve/veya yaşamamış; bir sanat eserinin, bir oyunun veya bir teorinin kurgu dinamiklerinden birini veya birkaçını oluşturan ya da belirli bir kurgunun yeniden örülmesine etkiyen, gerçek hayatta varolmayan veya gerçek hayattaki benzerinden değişik özellikler barındıran hayalî öznedir.

<span class="mw-page-title-main">Lex Luthor</span> DC Comics karakteri

Lex Luthor, DC Comics evrenindeki hayalî karakterlerden biridir. Superman'ın azılı düşmanıdır. Sinemada ve televizyonda defalarca kez vücut bulmuştur ve hemen her seferinde hikâyesi farklı olmuştur. Kendini 'yaşayan en büyük dahi', 'zamanımızın suç dehası' olarak tanımlamaktadır. Birçok hikâyede Superman'i yenmeye çok yaklaşmış olsa da onu hiçbir zaman yenememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jacob Abbott</span> Amerikalı çocuk kitabı yazarı (1803 – 1879)

Jacob Abbott Amerikalı çocuk kitapları yazarı.

İkincil oyuncu veya Deuteragonist, edebiyatta üçüncü aktör olan tritagonistten önce gelen ikinci en önemli karakterdir. Deuteragonist kurgudaki komplo ve uyuşmazlıklara göre ana karakter olan protagonistten yana veya karşıt durumda rol alabilir. Kurguyu geliştirebilmek için başvurulan ikinci en önemli karakterdir.

Hatalı başkahraman, kurguda, romanın konusunun daha sarsıcı ve unutulmaz olabilmesi için, izleyicileri önyargılarla kandırarak yapılan edebî bir tekniktir. Bu teknikte bir karakter kurgu boyunca izleyiciye başkahramanmış gibi gösterilir ve sonradan aslında öyle olmadığı anlaşılır. Başlangıçta izleyici tarafından, sunulan karakter kurgunun ana karakteri sanılır ve ilerleyen kısımlarda genellikle bu yaratılan karakter öldürülerek aslında bu yaratılan karakterin başkahraman olmadığı gösterilir. Bazen de yaratılan karakterler arasında sadece rolleri değişerek şaşırtma yapılabilir. Kurgu da ilk başta başkahraman sayılan kişi daha önemsiz bir role düşer ve kurgudan ayrılır ya da daha etkili bir şaşırtmayla öncesinde baş kahraman sanılan kişi sonrasında izleyicinin karşısına baş düşman olarak çıkartılabilir.

Hikâye aracı tek amacı anlatının ilerlemesini sağlayan veya altarnetif olarak hikâyedeki bölümlerde zorluklar çıkmasına sebep olan, hikâyedeki nesne veya karakterlere verilen addır. Hikâyedeki, okuyucuyu rahatsız edebilen veya aşırı şaşırtan, yapmacık ya da keyfi olarak oluşturulmuş kurgusal bölümler okuyucunun güven derecesini azaltabildiği gibi iyi hazırlanmış bir kurgu veya kendiliğinden ortaya çıkan karakter ya da bölümler okuyucu tarafından kabul görüp hatta tahmin edilebilir. Hikâye araçları bu kurguların oluşmasını sağlayan baş etkenlerdir.

Alt plan herhangi bir hikâye veya ana kurgu için destekleyici bir yan hikâye veya ikincil bir kurgu koludur. Alt plan, zaman ve yerine göre veya konusal anlam içinde, ana kurguya bağlanabilir. Alt plan genellikle kahraman ya da antagonist dışında olan destekleyici karakterleri konu alır.

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve oynadıkları bölüm aralığı yer almaktadır.

Kurgu, tamamen veya kısmen gerçeklere dayanmayan; yazar veya sanatçının hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. Edebiyat, tiyatro, sinema ve müzikte kurgusal eserlere sıklıkla rastlanır. Kurgusal eserler gerçek kişilere, mekanlara ve olaylara dayanan eserlerle tezat oluştururlar.

<i>Persona 5</i> 2016 video oyunu

Persona 5, Atlus tarafından geliştirilen 2016 yapımı bir rol yapma video oyunudur. Oyun, Persona serisinin altıncı oyunu olup Eylül 2016 tarihinde Japonya'da ve Nisan 2017 tarihinde de dünyanın geri kalanında PlayStation 3 ve PlayStation 4 için piyasaya sürüldü. Yeni içerik içeren geliştirilmiş bir sürüm olan Persona 5 Royal , Ekim 2019'da Japonya'da ve Mart 2020'de de dünya çapında PlayStation 4 için piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Marvel Sinematik Evreni</span> Amerikan çizgi romanlarına ve süper kahramanlara dayanan bir sinema ve dizi evrenidir.

Marvel Sinematik Evreni, Marvel Comics yayınlarında görünen karakterlere dayanan ve Marvel Studios tarafından üretilen süper kahraman filmlerine ilişkin hikâyenin geçtiği yer, bir Amerikan medya imtiyazı ve paylaşılan kurgusal bir evrendir. İmtiyaz, çizgi romanlar, filmler, kısa filmler, televizyon dizileri ve dijital dizileri içerir. Ortak evren, çizgi romanlardaki orijinal Marvel Evreni gibi almaşık kurgu yapısıyla ortak olay örgüsü ögeleri, ortamlar, oyuncular ve karakterlerle oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Zaman ve mekân</span> kurgusal hikayenin geçtiği mekan ve zaman

Zaman ve mekân, kurgu yahut kurgu olmayan bir anlatının hangi zamanda ve nerede geçtiğine dair kavram. Edebî unsur olarak hikâyeyi bir zemine oturtmaya ve geçtiği dönemin atmosferini anlamaya yardımcı olur. Kültür, tarihî dönem, coğrafya ve saat gibi hikâyenin geçtiği dünyayı anlamaya yarayacak her türlü bilgi zaman ve mekân bağlamında değerlendirilir. Plan, karakter, ana fikir ve stil ile birlikte zaman ve mekân da kurgunun temel bileşenlerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mona Sax</span> kurgusal karakter

Mona Sax Max Payne serisi'ndeki femme fatale kurgusal karakterdir. Mona, serinin ana karakteri Max Payne ile tehlikeli bir ilişki içinde olan polislerin peşinde olduğu kiralık katildir. Karakter Kathy Tong tarafından canlandırıldı ve video oyunlarında Julia Murney ve Wendy Hoopes tarafından seslendirildi. Film uyarlamasında ise Mila Kunis tarafından canlandırıldı.

Gizem kurgu, genellikle gizemli bir olay ya da çözülmesi gereken bir suç içeren bir kurgusal tarzdır. Çoğunlukla kapalı bir şüpheli çemberi ile, her şüpheliye genellikle güvenilir bir neden ve suçu işlemek için makul bir fırsat sunulur. Ana karakter çoğu zaman, okuyucuya sunulan gerçeklerden mantıksal çıkarım yoluyla gizemi çözen bir dedektiftir. Bazen gizemli kitaplar kurgusal değildir. Gizem kurgu, bulmacanın veya gerilim unsurunun ve onun mantıksal çözümünün (whodunit) üzerinde olduğu dedektif hikâyeleri olabilir. Gizem kurgu, eyleme ve cesur gerçekçiliğe odaklanan sert kaynatılmış dedektif hikâyeleriyle karşılaştırılabilir.

Leopold James Fitz, Marvel Sinematik Evreni'nde bulunan kurgusal karakter. Karakter; Joss Whedon, Jed Whedon ve Maurissa Tancharoen tarafından yaratılmış ve ilk kez 2013 yılında Agents of S.H.I.E.L.D. dizisinin pilot bölümünde Iain De Caestecker tarafından canlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bane (çizgi roman)</span>

bir mahkûm ve bir süper kötü adam/suikastçıdır.

Plot twist, bir kurgu eserde planda yapılan radikal bir değişiklik içeren edebi tekniktir. Hikâyenin sonuna yakın olduğunda sürpriz son olarak bilinir. İzleyicinin önceki olaylara ilişkin algısını değiştirebilir veya onu farklı bir bağlama yerleştiren yeni bir çatışma ortaya çıkarabilir. İzleyiciyi belli bir duruma hazırlamak amacıyla olay örgüsünün habercisi olarak kulllanılabilir. İzleyiciden bilgi saklama veya belirsiz veya yanlış bilgilerle onu yanıltma gibi olay örgüsünü değiştirmek için kullanılan çeşitli yöntemler vardır.

Breaking Bad, 2008'de Vince Gilligan tarafından tasarlanan bir televizyon dizisidir. Diziyi 2015'te Gilligan ve Peter Gould tarafından tasarlanan önbölüm/devam dizisi Better Call Saul ve 2019'da Gilligan'ın yönettiği devam filmi El Camino: A Breaking Bad Movie izledi. Üçünde de yer alan karakterler bu maddede listelenmektedir.