İçeriğe atla

Allison Randal

Allison Randal
insan
cinsiyetikadın Değiştir
vatandaşlığıAmerika Birleşik Devletleri Değiştir
ön adıAllison Değiştir
soyadıRandal Değiştir
doğum tarihi20. yüzyıl Değiştir
konuştuğu, yazdığı dillerİngilizce Değiştir
mesleğiyazar, bilgisayar bilimci, mühendis, bilgisayar programcılığı, iş insanı Değiştir
işvereniCanonical Ltd., SUSE, Hewlett-Packard Değiştir
ödülleriWhite Camel award Değiştir
Allison Randal
MeslekProgramcı, yazar

Allison Randal, yazılım geliştiricisi, açık kaynak stratejisti ve yazardır. Parrot virtual machine şirketinin baş mimarı, Perl Vakfı'nın yönetim kurulu üyesi,[1] 2010'dan 2012'ye kadar Python Yazılım Vakfı'nın yöneticisi ve[2] Parrot Vakfı'nın başkanıydı.[3] Ayrıca, Perl 1'den Parrot'a bağlantı noktası olan, Punie'nin baş geliştiricisidir.Perl 6 ve Parrot Essentials 25 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Perl 6: podstawy, Parrot Developer's Guide: Pir ve Parrot Developer's Guide: Pir kitaplarının ortak yazarıdır. Ağustos 2010'dan Şubat 2012'ye kadar O'Reilly Media'da çalıştı. Ayrıca Randal, Canonical'da Ubuntu'nun Teknik Mimarıydı.[4][5]

Randal 2009'da, O'Reilly'nin Açık Kaynak Sözleşmesinin (OSCON) başkanıydı.[6] 2010 yılında Python Yazılım Vakfı üyeliğine seçildi.[7]

Şu anda Açık Kaynak Girişimi'nin[8] direktörüdür. 2015 ile 2017 yılları arasında aynı şirketin başkanıydı ve görevi Simon Phipps'ten devraldı ve daha sonra ona geri devretti.[9][10] Ayrıca OpenStack Vakfı yönetim kurulunda görev yapmaktadır.[11]

kaynakça

  1. ^ "The Perl Foundation". www.perlfoundation.org. 1 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2008. 
  2. ^ "History of PSF Officers and Directors". Python Software Foundation (İngilizce). 28 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2017. 
  3. ^ "Foundation - Parrot VM". www.parrot.org. 15 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2022. 
  4. ^ "New Job, New Blog". allisonrandal.com. 20 Ağustos 2010. 28 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2022. 
  5. ^ "Allison Randal: Open Source Strategist". LinkedIn. 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2013.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "Allison Randal". O'Reilly Radar. 27 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2013. 
  7. ^ "PSF Membership Roster". Python Software Foundation (İngilizce). 24 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2017. 
  8. ^ "OSI Board Changes 2014". 9 Nisan 2014. 13 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2014. 
  9. ^ "Handing On The Baton". 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2015. 
  10. ^ "Transitions in Leadership". Open Source Initiative. 1 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2017. 
  11. ^ "Board of Directors". OpenStack Open Source Cloud Computing Software (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

Perl, bir dil bilimci olup NASA'da sistem yöneticisi olarak çalışan Larry Wall tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir. Yoğun şekilde metin işleme ve görüntü tanıma söz konusu olduğunda kullanılabilecek en güçlü ve pratik programlama dilidir. 22 yıldır geliştirilen ve özgür yazılım çerçevesinde kaynak kodu açık olarak sunulan Perl programlama dili hemen hemen tüm işletim sistemlerinde çalışmaktadır.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

Yazılım geliştirmede Apache Subversion (eski adıyla Subversion, 2000 yılında CollabNet firması tarafından başlatılan ve desteklenen bir sürüm kontrol sistemidir. Yazılım geliştiricileri Subversion'ı kaynak kodu, ağ sayfaları veya belgelendirme gibi dosyaların güncel ve geçmiş tüm değişikliklerini tutmak için kullanırlar. Amacı yaygın olarak kullanılan Concurrent Versions System 'in olabildiğince uyumlu bir ardılı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

Linux konferansı, Linux, BSD, özgür yazılım ve açık kaynak yazılım ile ilgilenen kişilerin katıldığı bilgisayar konferansıdır.

Python Yazılım Vakfı 6 Mart 2001 tarihinde Python programlama dilini korumak, geliştirmek ve uluslararası alanda gelişimine destek sağlamak amacıyla kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım</span> hem kullanımı özgür olan hem de açık kaynak kodlu olan yazılım

Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri veren bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.

Swift, Apple tarafından iOS ve macOS platformlarına iOS ve Mac uygulamaları geliştirmek için oluşturulan, derlenerek çalışan güçlü ve kullanımı kolay, nesne yönelimli bir programlama dili.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

AI Challenge bir uluslararası yapay zeka programlama yarışmasıdır. Waterloo Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Kulübü tarafından düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Linux Vakfı</span>

Linux Foundation, Linux geliştirmenin kâr amacı gütmeyen bir konsorsiyumudur. Resmi olarak 21 Ocak 2007'de Açık Kaynak Geliştirme Labları ve Serbest Standartlar Grubu'nun birleşmesiyle kurulmuştur. Linux Vakfı; Linux'u teşvik eder, korur ve standartlaştırır, açık kaynak topluluğuna kaynaklar ve hizmetler sağlar.

Android üzerinde çalışan özgür yazılım ve Açık kaynak önemli uygulamaların kısa bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Özgür Yazılım Vakfı</span>

Avrupa Özgür Yazılım Vakfı (FSFE), Avrupa'daki özgür yazılım hareketini tüm yönleriyle desteklemek için 2001 yılında kurulmuştur. FSFE, Alman yasalarına göre hayır kurumu olarak kayıtlı bir dernektir (e.V.) ve çeşitli Avrupa ülkelerinde şubeleri bulunmaktadır. ABD merkezli Özgür Yazılım Vakfı'nın (FSF) resmi bir Avrupa kardeş örgütüdür. Ancak FSF ve FSFE, finansal ve yasal olarak iki ayrı kuruluşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Python Paket Dizini</span>

Python Paket Dizini, PyPI olarak kısaltılır ve Peynir Dükkanı olarak da bilinir, Python için resmi bir üçüncü taraf yazılım deposudur. Perl için CPAN deposuna ve R için CRAN deposuna benzer. PyPI, bir hayır kurumu olan Python Software Foundation tarafından işletilmektedir. Bazı paket yöneticileri, pip dahil, PyPI'yi paketler ve bağımlılıkları için varsayılan kaynak olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Replicant (işletim sistemi)</span>

Replicant, tüm özel mülk Android bileşenlerini özgür yazılım eşdeğerleriyle değiştirmeyi amaçlayan Android mobil platformuna dayalı özgür bir işletim sistemidir (OS). Birkaç farklı model akıllı telefon ve tablet bilgisayar için kullanılabilir durumdadır. Android ile aynı programlama dillerinde yazılmıştır. Değişiklikler çoğunlukla C dilindedir; değişiklikler çoğunlukla işletim sisteminin Linux çekirdeği ve onu kullanan sürücüler gibi alt düzey kısımlarındadır. Replicant ismi, Blade Runner filmindeki kurgusal replika androidlerden alınmıştır. Replicant, Free Software Foundation ve kısmen NLnet tarafından desteklenir ve sponsor olunur.

<span class="mw-page-title-main">Tk (yazılım)</span>

Tk, birçok programlama dilinde bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI) oluşturmak için GUI widget'larının temel öğelerinden oluşan bir kitaplık sağlayan ücretsiz ve açık kaynaklı, çapraz platform bir widget araç takımıdır.

Glass OS, Google'ın Android işletim sisteminin Google Glass için tasarlanmış bir sürümüdür. "glass-omap" Etiketi, Kernel Repository'de bulunabilen değiştirilmiş Android koduna atıfta bulunmak için kullanılır.