İçeriğe atla

Allenby's Blitzkrieg

Kuzey Filistin'de bir Avustralyalı atlı (Allenby's Blitzkriegin kapağı)

Allenby's Blitzkrieg (Tam adı: Allenby's Blıtzkrieg, Palestine 1918 / Allenby'nin Yıldırım savaşı, Filistin 1918), 2001'de Peter Schutze tarafından tasarlanarak kendi yayınevi olan Schutze Games tarafından yayımlanan savaş oyunu.

I. Dünya Savaşının son aşamasında meydana gelen Edmund Allenby emrindeki Müttefiklerin Megiddo Taarruzu'nu canlandıran oyun, 7 sayfalık kural kitapçığı, Kuzey Filistin ve Ürdün Vadisi (Jaffa, Hayfa, Nablus, Jericho, Nazareth, Beisan, Semakh, Es Salt, Amman ve Deraa) kapsayan 11x17 inchlik bir adet harita ve 154 adet parçalardan ibarettir.

Ayrıca bakınız

  • Megiddo Savaşı (1918)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otto Liman von Sanders</span> Alman asker

Otto Viktor Karl Liman von Sanders, Alman general ve Osmanlı mareşali olan asker.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cepheleri</span> 29 Ekim 1914 ve 30 Ekim 1918 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğunun savaştığı cepheler

Osmanlı cepheleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'nda çarpıştığı cephelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye-Filistin Cephesi</span> Birinci Dünya Savaşının bir cephesi

Suriye-Filistin Cephesi, I. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın isteği üzerine açılan bir cephedir. Osmanlı ordusu, 1915'te Birinci Kanal Harekâtı'nı, 1916'da İkinci Kanal Harekâtı'nı düzenledi. Amaç; Osmanlı İmparatorluğu'nun Süveyş Kanalı'nı ele geçirmesi ve Mısır'a yeniden sahip olmasıydı. Başarılı olunursa İngilizlerin Uzak Doğu'daki sömürgeleri ile bağlantısı kesilecekti. Gelibolu'daki başarısızlığın ardından geçen zamanda İngilizlerin gittikçe güçlerini artırmaları ve Osmanlı'nın kısıtlı kaynakları sonucu cephe Süveyş'ten Nablus'a kadar gerilemiş, savaşın son aylarındaki Nablus'taki son cephe savunmasındaysa çok kısıtlı olan kaynakların tükenmesine ek olarak Osmanlı'nın savaş süresince Arap halk üzerinde görece başarılı bir şekilde sürdürdüğü Panislamizm propagandasının Lawrence'ın organize ettiği Arap isyanının Hicaz'dan Filistin'e girmesi sonucu çökmesiyle Türk Ordusu Şam ve Halep üzerinden Anadoluya çekilmiş ve cephe bazı parlak muharebe zaferlerine rağmen Osmanlı için başarısızlık ve ağır kayıplarla sonuçlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Gazze Muharebesi</span>

İkinci Gazze Muharebesi I. Dünya Savaşı sırasında Filistin'in güneyinde gerçekleşmiş bir muharebedir. Büyük Britanya güçlerinin Gazze-Beerşeba hattındaki Osmanlı savunmasını kırmaya yönelik ikinci girişimidir.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Gazze Muharebesi</span>

Üçüncü Gazze Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında Filistin'in güneyinde gerçekleşmiş bir muharebedir. General Edmund Allenby'nin kumandanlığında Büyük Britanya güçleri 2. Gazze Muharebesi sonrası kaynak ve insan gücü olarak her geçen gün daha da güçlenirken Osmanlı Ordusu'nun insan gücü tükenmekte olduğundan geniş bir hatta az kuvvetle savunmak durumunda kalınmış, gerçekleşen muharebelerde İtilaf Birlikleri Gazze-Beerşeba savunma hattını kırmıştır. Muharebenin kaderini belirleyen Avustralya atlı birliklerinin ilk gün Beerşeba'yı ele geçirmiş olmalarıdır.

20. Kolordu, İsmet Bey komutasında Kudüs'te, Megiddo'da savaştı. Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan sonra, Ereğli-Konya-Ankara yoluyla Ankara'ya gelmiş ve Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Megiddo Muharebesi (1918)</span> I. Dünya Savaşında İtilaf Devletlerinin zaferiyle sonuçlanan bir muharebe

Megiddo Muharebesi, Nablus Yarması veya Nablus Meydan Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Kuvvetleri karşısında Osmanlı Ordusunun yenilgisi ve tüm Suriye'nin Osmanlı İmparatorluğu tarafından kaybı ile sonuçlanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Allenby</span>

Edmund Henry Hynman Allenby, Birinci Vikont, Britanyalı mareşal. I. Dünya Savaşı'nda Filistin ve Suriye'deki Britanya harekâtını yönetti. 9 Aralık 1917'de Kudüs'ü zapt ederek "Kudüs Fatihi" unvanını aldı. 19-21 Eylül 1918'de iki Osmanlı ordusunun tamamen yok edilmesiyle sonuçlanan Megiddo Muharebesi'nde uyguladığı süratli piyade ve süvari taktikleri, II. Dünya Savaşı'nda Almanların geliştirdiği Yıldırım Savaşı (Blitzkrieg) yönteminin öncüsü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Sultanlığı</span> Mısır Sultanlığı veya Mısır İngiliz Protektorası, bugünkü Mısır topraklarında 1914-1922 yılları arası varlığı sürdürmüş olan devlet

Mısır Sultanlığı veya Mısır İngiliz Protektorası, bugünkü Mısır topraklarında 1914-1922 yılları arası varlığı sürdürmüş olan devlet. Fransız Ekvatoral Afrikası, Birleşik Krallık Filistin Mandası, Trablusgarp ve Sirenayka ile komşu idi.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Mandası</span> 1920-1948 yılları arasında varlığını sürdüren Birleşik Krallık yönetimi

Birleşik Krallık Filistin Mandası, Birleşik Krallık'ın Filistin'deki Osmanlı Devleti hakimiyetine son vermesiyle İtilaf Devletleri tarafından kararlaştırılan ve Milletler Cemiyeti tarafından Haziran 1922'de resmen onaylanarak kurulan manda cumhuriyeti.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas İslam Ordusu</span> Askeri Birim

Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti'nin Mart-Ağustos 1918 tarihleri arasında kurduğu Doğu Ordular Grubu'na bağlı bir askeri birim. Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın emriyle ve tamamen Müslümanlardan oluşmuştur. I. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'nde yer almıştır. Kağıt üstünde "ordu" olarak adlandırılsa da üç tümenden oluşması ve bu dönemde yoğun çatışmalarla eriyen Kafkas Ordular Grubunun ve 9. Ordu ile Şark Ordular Grubu'na bağlı bir kolordu olarak yapılandırılmıştır. Üç tümenden oluşan orduya Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerinin katılımıyla toplam 20.000 civarında bir güce erişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Vilayeti</span> Osmanlı İmparatorluğunun birinci düzey idari bölümü

Şam Vilayeti ya da Suriye Vilayeti 1864-1918 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Doğu'daki idari birimlerinden biriydi. Ondan önce bir Eyalet idi. Bugünkü batı Suriye ile batı Ürdün'de bulunmaktaydı. 21 Eylül 1918'de Megiddo Muharebesi'yle Türk Kuvvetleri'nin bölgeden çekilmesiyle birlikte yıkıldı.

Halep Sancağı, (1516-1918) 1517'de Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilerek kurulan sancak kuruluşunda Şam Eyaletine dahil edilmiş. 1534'ten itibaren sancak bağımsız olmuş. I. Dünya Savaşı sırasında 21 Eylül 1918 Megiddo Muharebesiyle Suriye Cephesi çökmüş. İngilizler 1 Ekim 1918'de Şam'ı, 16 Ekim 1918'de Hama ve Humus'u sonunda da 25 Ekim 1918'de İngilizlerin Halep'i ele geçirmeleriyle sancak yıkılmıştır.

Şam Sancağı (1517-1918), Mercidabık Muharebesi ile Osmanlı Devletinin eline geçmesiyle kurulmuş bir sancaktır. I. Dünya Savaşı esnasında Megiddo Muharebesiyle Suriye Cephesi çökünce İngilizlerin 1 Ekim 1918'de Şam'ı ele geçirmesiyle sancak çökmüştür. Şam'ın düşmesi üzerine sadrazam Talat Paşa, 8 Ekim 1918'de istifa etmiştir.

Hama Sancağı (1517-1522/1565-1918), 1517'de Mercidabık Muharebesiyle alınan 1918 yılına kadar varlığını sürdüren sancaktır. 1522'de Humus ile birleşerek Hama ve Humus Sancağı kurulmuştur. Hama ve Humus Sancakları 1550'lerde ayrılmıştır. 21 Eylül 1918 Megiddo Muharebesiyle Suriye Cephesi çökünce İngilizlerin 1 Ekim 1918'de Şam'ı, 16 Ekim 1918'de ise Hama ve Humus'un ele geçirilmesiyle sancak yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Edilmiş Düşman Toprakları Yönetimi</span>

İşgal Edilmiş Düşman Toprakları Yönetimi (İEDTY), 1917-1920 yılları arasında eski Osmanlı İmparatorluğu'nun Levant ve Mezopotamya'daki vilayetleri üzerinde Britanya ve Fransız ortak askeri yönetimiydi. Yönetim, 19-26 Nisan 1920 San Remo Konferansı'nda Fransız Suriye ve Lübnan Mandası ile Birleşik Krallık Filistin Mandası'nın kurulmasıyla sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Yıldırım Ordular Grubu</span> I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devletinin Filistin-Suriye-Irak cephelerini savunmak için oluşturduğu ordular grubu

Yıldırım Ordular Grubu, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'nin Filistin-Suriye-Irak cephelerini savunmak için teşkil ettiği ordular grubu.

<span class="mw-page-title-main">Archibald Wavell</span>

Archibald Percival Wavell İngiliz asker.

Ermeni Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşan Fransız Ordusu ile yapılan antlaşma. Lejyonun asıl adı "La Légion d'Orient" idi. Adı 1 Şubat 1919'da "La Légion Arménienne" olarak değiştirildi. Bu lejyondaki askerlere gayri resmi olarak Ermeniler arasında Gamavor (Gönüllü) adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Şam Muharebesi (1918)</span>

Şam Muharebesi, 1 Ekim 1918'de Hayfa'nın ele geçirilmesinden ve Taberiye Gölü'nden kuzeye doğru takip yolunu açan Samakh Muharebesi'ndeki zaferden ve Deraa'ya ve iç takiplere giden yolu açan Üçüncü Ürdün Saldırısı'ndan sonra gerçekleşti.,Birinci Dünya Savaşı'nın Suriye ve Filistin harekatı sırasında Mısır Seferi Kuvvetleri'nin (EEF) Megiddo Muharebesi'nde ki kesin zaferinden sonra Şam, Çöl Atlı Kolordusu ve Prens Faysal'ın Şerif Hicaz Ordusu'nun kuzeye doğru bir süvari takibinin ardından şehri kuşatması sırasında ele geçirildi. Şam'a giden iki ana yol. Şam'a doğru takip sırasında, Osmanlı Dördüncü, Yedinci ve Sekizinci Ordularının kalıntıları tarafından oluşturulan birçok artçı, Prens Faysal'ın Şerif Ordusu, Çöl Atlı Kolordusu'nun Avustralya Atlı Tümeni 4. ve 5. Süvari Tümenleri tarafından saldırıya uğradı ve esir alındı. Şam Muharebesi'nin kazanılmasındaki önemli taktik başarı, Fransa, İngiltere ve Prens Faysal'ın kuvvetlerinin temsilcilerinin siyasi manevralarıyla sonuçlandı.