İçeriğe atla

Allan McLeod Cormack

Allan MacLeod Cormack
Doğum23 Şubat 1924
Johannesburg, Güney Afrika Cumhuriyeti
Ölüm7 Mayıs 1998
Massachusetts, ABD
ÖdüllerNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, 1979
Kariyeri
DalıFizik

Allan MacLeod Cormack (23 Şubat 1924 - 7 Mayıs 1998), Güney Afrika Cumhuriyeti doğumlu Amerikalı fizikçi. 1979 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü (Godfrey Hounsfield ile birlikte) X-ışını temelli bilgisayarlı tomografi (BT) üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle kazanmıştır.

İlk yılları ve eğitimi

Cormack; Johannesburg, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde doğdu. Cape Town'da Rondebosch Erkek Lisesi'ni bitirdi. Burada tartışma ve tenis takımlarında aktif oldu. 1944 yılında University of Cape Town'da fizik dalında lisans diplamasını aldı ve 1945 yılında aynı kurumdan kristalografi alanında M.Sc. lisansını aldı. Cambridge Üniversitesi'nde 1947-1949 yılları arasında araştırma öğrencisi oldu. Burada ileride eşi olacak olan ve kendi de bir Amerikalı fizik öğrencisi olan Barbara Seavey ile tanışmıştır.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti</span> Güney Afrikada bir ülke

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayarlı tomografi</span> kesitsel görüntü üretmek için X ışınlarını kullanan tıbbi görüntüleme tekniği

Bilgisayarlı tomografi, 1963 yılında Allan McLeod Cormack ve Godfrey Hounsfield tarafından teorize edilmiş ve radyolojide yeni bir çığır açmış kesitsel görüntüleme yöntemidir. Temeli Röntgen aygıtına dayanmaktadır. Bir cismin değişik açılardan çok sayıda iki boyutlu X ışını görüntüleri alınarak o cismin iç yapısının üç boyutlu görüntüsü elde edilmeye çalışılır.

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Cape Town</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin yasama başkenti

Cape Town, Güney Afrika'daki en eski şehirdir. Halk dilinde "Anne Şehir" olarak anılmaktadır. Güney Afrika'nın yasama başkentidir ve Batı Kap eyaletinin en büyük kentidir. Şehir, Cape Town Şehri adlı Metropoliten alan'ın sadece bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki şehirler listesi</span>

Bu liste Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki şehirleri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">J. M. Coetzee</span>

John Maxwell Coetzee, Güney Afrikalı–Avustralyalı romancı, deneme yazarı, dilbilimci, çevirmen ve 2003 Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir. İngilizce dilinde en çok eleştirmenlerce beğenilen ve dekore edilmiş yazarlardan biridir. Booker Ödülü, CNA Ödülü, Kudüs Ödülü, Prix Femina étranger ve Irish Times Uluslararası Kurgu Ödülü'nü kazandı ve bir dizi başka ödül ve onursal doktora derecesine sahip oldu.Coetzee 2002 yılında Avustralya'ya taşındı ve 2006 yılında Avustralya vatandaşı oldu. Adelaide'de yaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Birliği</span> Birlik

Güney Afrika Birliği, Afrika kıtasının güneyinde Britanya İmparatorluğu'na bağlı sömürge bölgeleri olan Cape Kolonisi, Natal Kolonisi, Transvaal Kolonisi ve Oranj Nehri Kolonisi bölgelerinin birleştirilmesi ile meydana gelen ve varlığını 1910–1961 yılları arasında sürdüren ülke. Ülke 1961 yılında ardılı olan ve günümüzde de varlığını sürdüren Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurulması ile varlığını sonlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika</span>

Güney Afrika Afrika'nın Güney bölgesidir. Coğrafik ve jeopolitik çeşitliliğe sahiptir. Bölgenin en geniş toprakları Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Durban</span>

Durban Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Hint Okyanusu kıyısında ülkenin ikinci büyük, aynı zamanda eThekwini metropolitan alanının merkezi ve en büyük şehridir. Metropolitan alan nüfusu 3.346.799 (2004) olup, içinde yer aldığı KwaZulu-Natal vilayetinin de en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Port Elizabeth</span>

Port Elizabeth, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, Cape Town'ın 770 km kadar doğusunda bir şehir. Algoa Körfezi etrafında 16 km boyunca uzanan şehir, bu doğal konumu sayesinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nin önemli limanlarından biri olmuştur.

Robert Woodrow Wilson, 1964'te Arno Allan Penzias'la Holmdel, New Jersey, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Bell Labs'te yeni bir anten tipi için çalışırken Kozmik mikrodalga arka plan ışımasını keşfeden ve bu keşfiyle Arno Allan Penzias'la birlikte 1978 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı astronom ve fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Benni McCarthy</span>

Benedict Saul "Benni" McCarthy, Güney Afrikalı eski futbolcudur.

Jerome Damon, Güney Afrikalı futbol hakemi.

Moeneeb Josephs, Güney Afrikalı futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Ajax Cape Town FC</span>

Ajax Cape Town, Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde kurulmuş bir futbol takımıdır. Aslında Ajax'ın Güney Afrika takımıdır. Premier Soccer Ligi'nde mücadele eder. Maçlarını Cape Town şehrindeki Cape Town Stadyumu'nda oynar.

<span class="mw-page-title-main">Cape Kolonisi</span> Hollandanın Güney Afrikadaki ilk göçmen kolonisi

Cape Kolonisi, Hollanda'nın Güney Afrika'daki ilk göçmen kolonisi, daha sonra Birleşik Krallık egemenliğine geçmiştir. Merkezi bugünkü Cape Town'du.

<span class="mw-page-title-main">Julian Schwinger</span> Amerikalı teorik fizikçi (1918 – 1994)

Julian Seymour Schwinger, Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı teorik fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Cape Town Üniversitesi</span> Güney Afrikanın Cape Town kentinde bulunan, araştırma amaçlı devlet üniversitesi

Cape Town Üniversitesi, Güney Afrika'nın Cape Town kentinde bulunan, araştırma amaçlı devlet üniversitesi. İngilizce dilinde eğitim vermektedir. 1829 yılında kurulmuştur ve Güney Afrika'daki en eski üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Kap</span>

Batı Kap, Güney Afrika'nın illerinden biri ve 2020 yılı itibarı ile yaklaşık 7 milyon nüfusu ile ülkenin 9 vilayeti arasından en kalabalık 3. idari birimi. Batı Kap ülkenin güneybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 129,462 km² olan ilin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 5,822.734'tür. Vilayetin başkenti Cape Town'dur. Apartheid sonrası Batı Kap 1994 yılında eski Kap ilinden ayrılmıştır. En büyük şehirleri Cape Town ve George'dur.

<span class="mw-page-title-main">Robben Adası</span> Güney Afrikada bir ada

Robben Adası, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town şehri yakınlarında yer alan bir adadır. Nelson Mandela 18 yıl boyunca adadaki bir hapishanede kalmış, adadaki diğer mahkûmlar ile birlikte kireç taşı ocaklarında çalışmışlardır. Adada yer alan mahkûmlardan üç tanesi Güney Afrika Cumhuriyeti Başkanlığı yapmıştır: Nelson Mandela, Kgalema Motlanthe, Jacob Zuma. Ada, 1999 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.