İçeriğe atla

Allahşükür Paşazade

Allahşükür Hümmet oğlu Paşazade
Doğum26 Ağustos 1949 (75 yaşında)
Azerbaycan, Lenkeran Rayonu,
Cil köyü
MeslekŞeyhülislam ve Başmüftü
İmza
Allahşükür Paşazade Rusya cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev ile.
Allahşükür Paşazade Rusya başbakanı Vladimir Putin ile

Allahşükür Hümmet oğlu Paşazade (AzericePaşazadə Allahşükür Hümmət oğlu), tam unvanıyla: Şeyhülislam Hacı Allahşükür Paşazade, Azerbaycan dışında herhangi bir bağlayıcılığı ve yetkisi olmasa da Kafkasya bölgesinin başmüftüsü olup Kafkas Müslümanlarının dini lideridir.

Hayatı

Allahşükür Paşazade 26 Ağustos 1949 tarihinde Azerbaycan'ın Lenkeran rayonunun Cil köyünde dünyaya gelmiştir. İlk dini tahsilini Lenkeran'da yerli din adamlarından almıştır. 1968 yılında Buhara'da "Mir-Arap" medresesinde eğitime başlamış ve dini tahsilini 1975 yılında Taşkent'de Taşkent İslam Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 1975 yılında Kafkas Müslümanları İdaresinin Genel Sekreterliğine, Bakü'deki Yeni Pir Mescidi'nin imamlığına ve başkan yardımcılığına getirilmiştir. 1980 yılında Kafkas Müslümanları İdaresin Başkanlığına seçilmiş ve Şeyhülislam derecesine yükselmiştir. 1986 yılında Ürdün Kralıyet Akademisi üyeliğine seçilmiştir. Bakü Devlet Üniversitesi profesörü ve tarih bilimleri doktorudur.

1992 yılında Azerbaycan, Dağıstan, Kabardino-Balkar, Gürcistan, İnguşetya, Çeçenistan, Karaçay-Çerkez ve Adıge'nin dini liderleri tarafından Kafkas milletlerinin Yüksek Dini Şurasının başkanlığına seçilmiştir.

Uluslararası İslam Konferansı'nın ve Avrasya İslam Şurası'nın yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra, bir takım uluslararası teşkilatın da üyesidir. 2004 yılında Bağımsız Devletler Topluluğu'nun Dinler Arası Şurasnın eşbaşkanlığına getirilmiştir.[1] 2009 yılında Bağımsız Devletler Topluluğu Müslümanları Müşaveret Şurasının başkanlığına seçilmiştir.

İlmi eserleri

  • "Kafkasyada İslam"
  • "İslamda Şehitlik"
  • "Milli Münasebetler ve Din"
  • "İslamda Millet ve Toplum"

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şeyhülislam</span> Dini konularda yetkili devlet memuru

Şeyhülislam ya da Şeyh'ül-İslam, dini konularda en yüksek derecede bilgi ve yetkiye sahip olan kimse.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mürsel Bakü</span> Türk asker

Mürsel Bakü, I. Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı'nda önemli görevler üstlenmiş, Bakü ve İzmir şehirlerini düşman işgalinden kurtarmış, sonrasında bir dönem milletvekilliği yapmış Kafkasya asıllı Türk askeri. 9 Eylül 1922 sabahı, 1. Süvari Tümeni'nin komutanı olarak İzmir'e ilk giren Türk paşasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan tarihi</span> Azerbaycanın tarihi

Azerbaycan, Avrasya'nın Kafkasya bölgesinde bir ülke. Doğuda Hazar Denizi, kuzeyde Rusya'nın Dağıstan bölgesi, kuzeybatıda Gürcistan, güneybatıda Ermenistan ve Türkiye ve güneyde İran ile sınırlıdır. Azerbaycan Cumhuriyet'nin yaklaşık 10 milyona yaklaşan nüfusunu bir Türk etnik grubu olan Azerbaycanlılar ve çeşitli diğer etnik gruplar oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Muharebesi (1918)</span> 1. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Türk orduları arasında geçen savaş

Bakü Muharebesi, 1918 yılında Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerle takviye edilen ve Kafkas İslam Ordusu adı verilen Osmanlı Ordusu'nun Bakü Sovyeti, Britanya İmparatorluğu, Merkezi Hazar Diktatörlüğü ve Beyaz Ordu karşısında Bakü'yü almak için giriştiği muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas İslam Ordusu</span> Askeri Birim

Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti'nin Mart-Ağustos 1918 tarihleri arasında kurduğu Doğu Ordular Grubu'na bağlı bir askeri birim. Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın emriyle ve tamamen Müslümanlardan oluşmuştur. I. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'nde yer almıştır. Kağıt üstünde "ordu" olarak adlandırılsa da üç tümenden oluşması ve bu dönemde yoğun çatışmalarla eriyen Kafkas Ordular Grubunun ve 9. Ordu ile Şark Ordular Grubu'na bağlı bir kolordu olarak yapılandırılmıştır. Üç tümenden oluşan orduya Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerinin katılımıyla toplam 20.000 civarında bir güce erişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selahaddin Halilov</span>

Selahaddin Halilov – Azerbaycanlı filozoftur.

Kafkasya Üniversiteler Birliği veya KÜNİB, Kafkasya üniversitelerinin bir araya geldiği en büyük birliktir. Başkanı Ramazan Korkmaz'dır.

Azerbaycan'da din, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasına göre Azerbaycan laik devlettir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nde din devletten ayrıdır.

<span class="mw-page-title-main">Memmedhasan Hacınski</span> Azerbaycanlı devlet adamı

Memmedhasan Caferkulu oğlu Hacınski Azerice: Məmmədhəsən Cəfərqulu oğlu Hacınski; 1875-1931, Azerbaycanlı mimar, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nde (ADC) içişleri, dışişleri ve maliye bakanlığı görevlerinde bulunmuş politikacı. Ayrıca ADC'nin son başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Teymur Guliyev</span>

Teymur Guliyev, Azeri devlet adamı. Azerbaycan SSC Halk Komiserleri Sovyeti Başkanı (1937-1946) ve Azerbaycan SSC Bakanlar Konseyi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Reîsü'l-ulema</span> Vikimedya liste maddesi

Reîsü'l-ulema, Bosna Hersek İslam Birliği başkanına verilen unvan.

Azerbaycan'da din özgürlüğü, anayasasının 18. maddesine göre laik bir ülkedir. Azerbaycan'da laiklik, özellikle Sovyetler Birliği döneminde yaygınlaşmış ve yerleşmiştir.

Gürcistan'da İslam'ın görünürlüğü 654'te İslam'ın üçüncü halifesi Osman tarafından gönderilen bir ordunun Doğu Gürcistan'ı fethettiği ve Tiflis'te Müslüman yönetimini kurduğu zaman başladı. Halen Müslümanlar Gürcistan nüfusunun yaklaşık %9.9'unu oluşturmaktadır. Diğer kaynaklara göre Müslümanlar Gürcistan nüfusunun %10-11'ini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Post Nişanı (Gürcistan)</span>

Altın Post Nişanı Gürcistan hükûmeti tarafından verilen bir onur ödülüdür. 1998 yılında verilmeye başlanan nişan, rütbe olarak Aziz Nikolaos Nişanı'nın altındadır. Nişan, adını Antik Kolhis Krallığı'nda olduğuna inanılan efsanevi Altın Post'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hasan Mevlazade Şekevi</span>

Muhammed Hasan Mevlazade Şekevi Kafkas Müslümanlarının altıncı şeyhülislamı, Kur'an'ı Azerbaycan diline ilk tercüme eden Azerbaycanlı din alimi

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Bey Haydarov</span> siyasetçi

İbrahim Bey Haydarov ya da İbrahim Haydar Bey Lezgi Müslüman mühendis, soylu, politikacı ve Kuzey Kafkas entelektüellerinden biriydi. 1918-1919'da Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti Posta ve Telgraf Bakanı olarak görev yaptı. 1919'da Paris Barış Konferansı'na katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Habib Bey Selimov</span>

Selimov Hebib Bey Hacı Yusuf oğlu Tümgeneral, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin ilk Genelkurmay Başkanı, “Asgeran Savaşı Kahramanı” olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Memmed Yusuf Caferov</span>

Memmed Yusuf Caferov Azerbaycanlı avukat, bilim insanı, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin Sanayi ve Ticaret Bakanı ), Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı.

Kafkasya Dini Konseyi, Bakü'de bulunan Güney Kafkasya Müslümanlarının en yüksek manevi ve idari organıdır.