İçeriğe atla

Alkaevli boyu

Alkaevli Boyu Tamgası

Alkaevli (Alkarevli) boyu Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biridir. Günümüz yerleşkesi Sivas civarıdır. Alkaevli Sivas'ta iç Anadolu bölgesinin en büyük aile bireyi olan Elbeyli ler adında 43 köye sahip olmalarıdır.

"Alkaevli" kelimesi ak çadırlı anlamında kullanılmıştır. 13. yüzyıldan sonra Anadolu'ya göç etmişlerdir. Anadolu'daki Elbeyli aşireti de bu boya mensup olup savaşçı kimlikleri ile bilinirler. Halep'ten Ertuğrul Gazi ile göç ettikleri bilinir.

Elbeğli'ler

Günümüzde Kendini Elbeğli (İlbeyli, Elbeyli, Elbegli, İlbegli) Olarak Kabul Edenler Aslen Sivas'ta Yaşamaktadırlar. Elbeğli'lerin Halep'ten Geldiğine Dair Söylentiler Vardı Bu Bilgilerin Doğru Olması Bir Yana Halep'ten Önceki Vatanları Meçhul idi. 2004 Yılında Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi'nin (OTAM) 15. Sayısında Kemalettin Kuzucu'nun "Osmanlı Dönemide Sivas İlbeylileri ve İlbeyli Kazası" Araştırma Yazısıyla Sivas İlbeyliler'in Ana Vatanlarının Bugünkü Türkmenistan Toprakları Olduğu Ortaya Çıkmıştır.

Bunların Yirmi Dört Oğuz Boyundan Bozok Kolunun Günhan Oğullarının Alkarevli (Alka-Evli, AlkaBölük, Alkaövli, Akevli Diyede Geçer) Boyuna Mensup Olduğu Ortadadır. 13. yüzyıldan sonra Orta Asya'dan Anadolu'ya Göçler Arasında Halep Yoluyla Sivas'a Yerleşmişlerdir. 18. yüzyılda ise Yerleşik Düzene Geçerek Bulundukları Bölgeye Ilbeyli Kaza Teşkilatı Kurulmuştur. Bu Durumunu İki Asır Koruduktan Sonra Osmanlı'nın Son Dönemlerine Doğru Bu Statüyü Kaybetmişlerdir. Cumhuriyet Döneminin Ekonomik ve Sosyal Şartları Nedenleriyle Göçler Başlamıştır ve Hala Kendilerini Elbeğli Olarak Tanıtmaktadırlar. Yine Akrabalarının Yaşadığı 43 Köyde Ilbeyli Olarak Tanılınmaktadır.

Elbeğli'lerin 43 Köylerinin adları

Sivas Elbeğli Aşireti Köyleri

Karalı, Haydarlı, Yanalak, Akkuzulu, Kartalca, Kızılova, Kızılöz, Sırıklı, Oğuzlar, Gazibey, Karalar, Çongar, Güney, Hanlı, Kayadibi, Gözmen, Ağcainiş, Bedirli, Damılı, Durdulu, Hayırbey, Çallı, Bostancık, Menşurlu, Herekli, Çaypınar, Savcun, Karapınar, Tatlıcak, Kabasakal, Koyuncu, Kavlak, Keçili, Sorguncuk, Aylı, Sarıdemir, Damlacık, Kahyalı, Apaköy, Yaramış, Yeniapardı, Eskiapardı, Yenikızılcakışla, Aylı, Eskiköy

Kemalettin Kuzucu'nun Araştırmasında 42 Köy Diye Geçiyor Yalnız Sivas Elbeyli Derneği[1] Tarafından Hazırlanan, Köy İsimlerini Hayırbey Köyünden İlhami Çil'in Verdiği Harita 43 Köy İhtiva Etmektedir.

Elbeğli'lerin Ana Vatanlarının Şeceresi ise Yukarıda Geçtiği Gibi Oğuzlar > Bozoklar > Günhanoğulları > Alkarevli (Alka-Evli AlkaBölük Alkaövli Akevli) Şeklindedir. Şecerinin Kaynağı Oğuz Kağan Destanları'dır.

Oğuzlar 10. yüzyıla Kadar Bulundukları Coğrafyadan Muhtelif Sebeplerden Ötürü Büyük Kümeler Halinde Anadolu'ya Göçmüşlerdir. Bugünkü Türkmenistan Türkleri Göç Etmeyip Anayurtta Kalan Oymakların Torunlarıdır. Bugünkü Türkmenistan Türkleri Göç Etmeyip Anayurtta Kalan Oymakların Torunlarıdır. Esas Olarak Bozoklar ve Üçoklar Olarak İkiye Ayrılmıştı.

Kayı: Sağlam.

Bayat: Mutlu, yiyeceği bol.

Alkarevli: Nereye varsa başarı gösterir.

Karaevli: Kara Otağlı yani evleri kara.

Ek bilgiler

  • Alka-Evli, Kerkenez (Küyenek) Kuşu Manasına da Geliyor. Kerkenez ise Gündüzün En Yaygın Olan Yırtıcı Kuş Türüdür.
  • Ak Çadırlı Manasına da Geliyor
  • Vurucu Tim Manasına da Geldiği Söyleniyor. (Doğruluğu Araştırılmalı.)
  • Alka-Evli, Alkan, AlkaBölük, Alkaövli, Akevli Diyede Geçer

Ayrıca bakınız

  • Türk Boylarının Tamgaları

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2016. 

Anadolu'da Türkmenler ve Yörükler, Orhan Sakin - https://sites.google.com/site/karaarslanfm/kütahyalinkleri

* Oğuz Kaan Destanları

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivas</span> Sivas ilinin merkezi olan şehir

Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Sivas ilinin merkezi olan şehir ve bölgenin en eski ve önemli kentlerinden biridir. Doğusunda Hafik, güneyinde Ulaş ve Altınyayla, güneybatısında Şarkışla, batısında Yıldızeli ilçeleri; kuzeyden Tokat, Ordu, Giresun; doğudan Erzincan; güneyden Malatya, Kahramanmaraş ve Kayseri; batıdan da Yozgat illeriyle komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Selçuklu Devleti</span> Batı Oğuz Türkleri tarafından kurulmuş olan, Anadoluda hüküm sürmüş eski bir devlet (1077–1308)

Anadolu Selçuklu Devleti, Türkiye Selçuklu Devleti veya Rum Sultanlığı, Selçuklu Türklerinden olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu'da İznik başkent olmak üzere 1077 yılında kurulmuş olan Türk devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Bayat boyu</span> Oğuz boyu

Bayat boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden dokuzuncusu; "Bayat"lardır. Belgeleri şudur: diye tanımladığı bir Oğuz boyudur. Bu boyun, Bozoklar'dan Oğuz Kağan'ın oğlu Gün Han'ın soyundan geldiği kabul edilir. Ancak Kaşgarlı'nın bu sıralamada o dönem güç kazanan öncesinde ise 24. sırada bulunan Kınıkları 1. sıraya çıkarması da göz önünde bulundurulmalıdır. Kaşgarlı dışında genel kanıysa Kayıların 1. sırada, Bayatların ise 2. sırada olduğu şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Afşar boyu</span> Oğuz Türklerinin yirmidört boyundan biri

Afşar boyu veya Avşar boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden diye tanımladığı altıncısıdır. Bu boyların Bozoklar kolundan Oğuz Kağan'ın oğlu Yıldız Han'ın dört oğlundan en büyüğü olan Afşar'ın soyundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Salur boyu</span> Oğuz boyu

Salur boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden beşincisi; " صاَلغُر Salgur"lardır. Belgeleri şudur : diye tanımladığı bir Oğuz boyudur. Bu boyların Üçoklar kolundan Oğuz Kağan'ın oğlu Dağ Han'ın soyundan geldikleri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Oğuzlar</span> Farklı Türk boylarının birleşerek oluşturduğu Türk toplumu

Oğuzlar Türk dillerinin Oğuz kolunu konuşan bir batı Türk halkıydı. 8. yüzyılda Orta Asya'da Oğuz Yabgu Devleti adında bir konfederasyon kurdular. Oğuz ismi, "kabile" anlamına gelen yaygın bir Türkçe kelimedir. Oğuz isminin kaynağı en güvenilir görüşe göre Türkçe 'ok' isminin Z harfiyle çoğulu olan 'okuz' isminden türediği tezidir. Bizans kaynakları Oğuzlara Uzlar der.

<span class="mw-page-title-main">Çepniler</span> Türkiye ve Türkmenistanda yaşayan bir Oğuz boyu

Çepniler veya Çepni boyu, yoğunlukla Doğu Karadeniz ve Türkmenistan'ın batı bölgelerinde yaşayan, Oğuz boylarından Üçoklara mensup olan yerleşik Türk halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Damga (işaret)</span>

Damga bir şeyin üzerine bir işaret basmaya yarayan alet, mühür demektir. Ayrıca herhangi bir şeyin üzerine bu aletle bırakılmış olan işaret, iz anlamına da gelir. Türk halklarında ve Türk kökenli olmayan Kafkas halklarında boy/aşiret damgaları geleneği görülür.

<span class="mw-page-title-main">Türk tarihi</span> Türk topluluklarının ortak tarihi

Türk tarihi, günümüzdeki Türk halklarının ve yabancı halkların arasında Türk dilini konuşmuş olan Türk topluluklarının ortak tarihidir. Göktürklerden önce var olmuş Türk dili konuşan topluluklar bazı tarihçiler tarafından, Türk tâbiri yerine Ön Türk tabiri ile anılırdı.

Bozoklar, Türk mitolojisinde "göksel boylar"ı ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Bunlar, Oğuz Han’ın ikinci eşinden olan üç oğlu ve onlardan türeyen boylardır. Altın Yay’ın sahibidirler. 24 Oğuz boyundan 12'sini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Sungur, Sorgun</span>

Sungur, Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı, Bahadın beldesi içine alınan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ramazanoğulları Beyliği</span> Türk beyliği

Ramazanoğulları Beyliği, XIV. yüzyılda Misis ve Adana yöresinde kurulmuş bir Anadolu beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Beğdili boyu</span>

Beğdili boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden yedincisi; "Begtili"lerdir. Belgeleri şudur: diye tanımladığı bir Oğuz boyudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkler</span> Türkî etnik grup

Türkler, çoğunlukla Türkiye ve Osmanlı İmparatorluğu'nun eski topraklarında yaşayan bir Türk halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">İran Türkleri</span>

İran Türkleri, İran'da yaşayan Türk halkları. Başta İran Azerileri olmak üzere Türkmenler, Kaşkaylar, Horasan Türkleri, Halaçlar, Sungurlar, Ebiverdiler, Kazaklar ve Özbekler gibi Türk dilli halklar İran’ın belirli bölgelerinde yaşamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Bâtınîlik</span> İslam dininin kutsal kitabı olan Kuranın bâtıni tevillere dayanan ezoterik yorumu

Bâtınîlik ya da Bâtınîyye ; İslamda Kur'an ayetlerinin görünür anlamlarının dışında, daha derinde gerçek anlamları bulunduğu inancı, ayetleri buna göre yorumlayan akıma Bâtınîlik, bu düşünceyi benimseyen kişiye de Bâtınî denir. Şiîlikte bu anlamları ancak Tanrı ile ilişki kurabilen ve Ali'nin soyundan gelen masum On İki İmam'ın bilebileceğine inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Üçoklar</span>

Üçoklar, Türk mitolojisinde "yersel boylar"ı ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Bunlar, Oğuz Han’ın ilk eşinden olan üç oğlu ve onlardan türeyen boylardır. Bunlar da Oğuz Boylarının 12'sini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Türkmenleri</span> Anadoluda yaşamını sürdüren çoğunlukla Oğuz kökenli Türk halkları

Türkiye Türkmenleri ya da Anadolu Türkmenleri, Anadolu Oğuzları veya kısa söylenişiyle Türkmenler, Selçuklular döneminde Anadolu ve çevresinde Türkmeneli denen bölgelerde yerleşmeye başlayan, dilleri Türkiye Türkçesine bağlı Anadolu ağızları içinde ele alınan ve Türkiye Türklerini oluşturan Oğuz oymakları Müslüman olup, Hanefi Sünni ve Anadolu Aleviliği olarak görülür. Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde etkili olmuşlardır. Türkmen (تركمنلر) ve Yörük (يوروك) kelimeleri tarihî belgelerde eş anlamlı olarak da kullanılmıştır. Osmanlı arşiv belgelerinde, yerleşim durumuna ve şekline bağlı olarak köylü «Türk» olarak adlandırılırken, göçer veya yarı-göçer topluluklar «Türkmen» ya da «Yörük» tabiriyle anılmışlardır. Aşiretler, yerleşik veya konar-göçer olma durumlarına ve bulundukları bölgelere göre «Türkmen» ya da «Yörük» adını almışlardır. Kimilerine göre Kızılırmak'ın doğusundakilere Türkmen batısındakilere ise Yörük denir. Maraş ve çevresinde yaşayan Dulkadirli Türkmenleri için Osmanlı kaynaklarında hem Türkmen hem de Yörük tabiri birlikte kullanılmıştır. Etnik olarak akraba oldukları Türkmenistan Türkmenleri ile aynı adı taşıdıkları gibi kimi uruğ/oymak adları da ortaktır.

Harbendelu veya Harmandalı Yörükleri, Oğuz Türkleri'nin Avşar boyunun Şamlu koluna bağlı oymak.

İlbeyli yöresi, Sivas il merkezi ile Şarkışla ilçesi arasında kalan kendine özgü kültürel bir bütünlüğe sahip olan bir bölgedir. Halk inanışları açısından oldukça zengin bir birikime sahiptir. Bölgedeki köylerin önemli bir kısmı coğrafi konum olarak Şarkışla'ya daha yakın olsa da idari olarak Sivas merkeze bağlıdırlar.