İçeriğe atla

Alison Wylie

Alison Wylie
Tam adıAlison Wylie
Doğumu26 Ağustos 1954 (70 yaşında)[1]
Swindon, İngiltere
ÇağıÇağdaş felsefe
BölgesiBatı felsefesi
OkuluAnalitik felsefe
TezPositivism and the New Archeology (1982)
Doktora
danışmanı
Rom Harré
Önemli fikirleri

Alison Wylie, Washington Üniversitesi'nde (Seattle) bilim felsefesi üzerine çalışan feminist filozoftur.

Wylie kendi ifadesiyle "sosyal bilimlerde arkeolojik çalışmalar ve feminist araştırmaların ortaya koyduğu epistemolojik sorunlar" üzerine çalışmakta, "özellikle de delillere dayanan akıl yürütme; ve sınırlı verilere ve araştırma sürecindeki bağlamsal değerlerin oynadığı role başvurulan durumlarda gündeme gelen nesnellik idealleri ile ilgili bir dizi problemle ilgilenmektedir".

Bibliyografya

  • Thinking From Things: Essays in the Philosophy of Archaeology, University of California Press, Berkeley CA, 2002.
  • Feminist Science Studies, Hypatia'nın Özel Sayısı, Lynn Hankinson Nelson ile birlikte editör; Cilt 19.2, 2004.
  • "Agnatology in/of Archaeology, Agnatology: The Cultural Production of Ignorance"; yayıma hazırlayanlar, Robert N. Proctor ve Londa Schiebinger; Stanford University Press.
  • “The Feminism Question in Science: What Does it Mean to ‘Do Social Science as a Feminist’?”, Handbook of Feminist Research, yayıma hazırlayan Sharlene Hesse-Biber, Sage.
  • The Philosophy of Anthropology and Sociology'deki “Philosophy of Archaeology; Philosophy in Archaeology,” yayıma hazırlayanlar Stephen Turner ve Mark Risjord; cilt 14, Handbook of the Philosophy of Science, Elsevier Science.
  • “Moderate Relativism, Political Objectivism,” in Contexts of Influence: Considering the Work of Bruce G. Trigger, yayıma hazırlayan Ronald F. Williamson, McGill-Queens University Press.
  • “Socially Naturalized Norms of Epistemic Rationality: Aggregation and Deliberation,” The Southern Journal of Philosophy 44 Supplement (2006): 43-48.
  • "The Promise and Perils of an Ethic of Stewardship," Beyond Ethics: Anthropological Moralities on the Boundaries of the Public and the Professional, yayıma hazırlayanlar Lynn Meskell ve Peter Pells, Berg Press, London, 2005, pp. 47–68.
  • “On Ethics,” in Handbook on Ethical Issues in Archaeology, yayıma hazırlayanlar Larry Zimmerman, Karen D. Vitelli ve Julie Hollowell-Zimmer, Altamira Press, Walnut Creek CA, 2003, pp. 3–16.
  • “Why Standpoint Matters,” in Science and Other Cultures: Issues in Philosophies of Science and Technology, yayıma hazırlayanlar Robert Figueroa ve Sandra Harding, Routledge, New York, 2003, pp. 26–48. The Feminist Standpoint Theory Reader'de yeniden basıldı: Intellectual and Political Controversies, yayıma hazırlayan Sandra Harding, Routledge, New York, 2004, pp. 339–351.
  • “Doing Social Science as a Feminist: The Engendering of Archaeology,” in Feminism in Twentieth Century Science, Technology, and Medicine, yayıma hazırlayanlar Angela N. H. Creager, Elizabeth Lunbeck ve Londa Schiebinger, University of Chicago Press, Chicago, 2001, pp. 23–45.
  • “Feminism in Philosophy of Science: Making Sense of Contingency and Constraint,” in Companion to Feminism in Philosophy, yayıma hazırlayanlar Miranda Fricker ve Jennifer Hornsby, Cambridge University Press, Cambridge, 2000, pp. 166–182.
  • “Rethinking Unity as a Working Hypothesis for Philosophy of Science: How Archaeologists Exploit the Disunity of Science,” Perspectives on Science 7.3 (2000): 293-317.
  • “Questions of Evidence, Legitimacy, and the (Dis)Unity of Science” American Antiquity 65.2 (2000): 227-237.

Kaynakça

  1. ^ "Alison Wylie". 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İslami feminizm, modern düşün hayatında yer bulmaya başlayan melez ideolojilerin bir örneği. İslami paradigma içinde dile getirilen feminist söylem ve uygulamalar bütününe verilen adlandırma. Modern İnsan Hakları bildirgelerinde tüm insanların eşit olduğu söylenirken, İslam dünyasında, gündelik yaşamda geleneksel inanışlar ve dini inanca dayalı, konjonktür ile uyuşmayan kadın-erkek ayrımı ve erkeklerin üstünlüğü söylemine karşı, kadınların eşitliği ve/veya üstünlüğünü savunan bir düşünce sistemiyle İslam düşüncesini harmanlamaya itmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Sanders Peirce</span> Amerikalı filozof, mantıkçı ve matematikçi (1839–1914)

Charles Sanders Peirce, pragmatizm akımının isim babası olmuş, daha sonra da pragmatist yöntemin ana hatlarını çizmiş olan Amerikalı filozoftur. Felsefede bilgi konusuna öncelik vermiş başlamış ve Aristoteles'in düzeni doğada bulan nesnel yaklaşımı ile Kant'ın bilgideki düzenin zihnin eseri olduğunu dile getiren öznel yaklaşımının bir sentezini yapmıştır. Kavram, fikir ve kuramlarımızın doğruluklarını, onların yararlılıklarıyla özdeşleştiren Peirce'e göre, yöntem öncelikle düşüncelerimizi açık ve seçik hale getirmekten oluşur ve bu yöntem sayesinde felsefe bir bilime dönüşecektir.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Harding</span> Amerikalı filozof

Sandra Harding, feminist kuram, sömürge sonrası kuramı, epistemoloji, araştırma yöntem bilimi ve bilim felsefesi üzerine çalışan Amerikalı filozoftur. Duruş teorisi ve bilimin çoklu kültürel çalışmasına katkıda bulunmuştur. Newton hareket yasalarını "tecavüz kılavuzu" olarak nitelendirmesiyle ünlüdür. Bu konudaki özdeyişinin tümü şöyledir:

"Isaac Newton'un Principia Mathematicası bir 'tecavüz kılavuzu'dur, çünkü 'bilim erkeğin dişi doğaya tecavüzüdür'. "

Kadın hakları hareketinin ya da feminist hareketinin ikinci dalgası, başta ABD'de olmak üzere Batıda 1960'ların başında başlayıp 1970'lerin son yıllarına kadar süren feminist faaliyetleri içeren bir dönemi kapsar.

Raya Dunayevskaya, Amerikalı bir filozoftur ve Marksist-Hümanizm'in kurucusudur. Bir süre Leon Troçki'nin sekreterliğini yapmıştır. Daha sonra ondan kopmuş ve "News and Letters Committees" adında yeni bir örgüt kurmuş ve ölümüne kadar bu örgüte başkanlık etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tano dilleri</span>

Tano dilleri, Amerika Birleşik Devletlerinib New Mexico, Kansas, Oklahoma ve Teksas eyaletleri ile Meksika'da konuşulan Amerind Kızılderili dil ailesi.

Gizlilik veya mahremiyet bireyin veya bir grubun kendilerini veya kendileri hakkındaki bilgileri ayırma yeteneği ve böylece kendilerini ifade ederken seçici olmaları. Sınırları ve kabul edilir içeriği kültürler ve bireyler arasında farklılık gösterir ancak bazı ortak temalar paylaşılmaktadır. Herhangi bir şey gizli olduğunda, doğal olarak kişiye özel veya hassas bir durum var demektir. Mahremiyet alanı bilgilerin korunması ve kişisel alana girilmemesini gerektirdiğinden güvenlikle çakışmaktadır.

Philia, sıklıkla "kardeşçe sevgi" olarak çevrilen, dört antik Yunan sevgi sözlerinden biri. Aristoteles'in Nicomachean Ethicsinde, philia genellikle "arkadaşlık" veya sevgi olarak çevrilir. Tam tersi ise phobia (fobi) olarak adlandırılır ve ayrıca philia sevicilik anlamı katan bu kavram hem tıp dilinde hem de Latincede bir ektir.

Genevieve Lloyd, Avustralyalı filozof ve feminist. Platon'dan Sartre'a kadar Batı felsefesini etkileyen bir dizi düşünürü ele aldığı ve akıl ideallerinin cinsiyetçiliğini sorgulayan, Erkek Akıl kitabıyla tanınmaktadır.

Naomi Zack, Oregon Üniversitesi'nde felsefe ve danışman profesörüdür. Zack, birçok tezine ek olarak yedi tane kitabı yayımlanan bir yazardır. Özellikle afet ve ırkçılıkla başa çıkmak zorunda olan bölgelere, feminist etiklerindeki bölümlere fazlasıyla katkı sağlamıştır. Zack, kadınların temsilciliğiyle alakalı birçok profesyonel rolde ve felsefede yetersiz temsil edilen gruplarda yer almıştır. Zack, aynı zamanda, Hypatia: A Journal of Feminist Philosophy, The Journal of Race and Policy, Ethnic Studies: an Interdisciplinary Journal of Culture ve Radical Philosophical Review gibi dergilerin yayın kurulu üyesidir.

Feminist etik, geleneksel etik teorilerinin, çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğu için, kadının ahlaki deneyimine az değer verildiği inancına dayanan bir etik yaklaşımdır ve bu nedenle etiği dönüştürmek için bütüncül bir feminist yaklaşımla yeniden şekillendirmeyi seçer.

Mühendislik felsefesi, mühendisliğin ne olduğunu, mühendislerin ne yaptığını ve çalışmalarının toplumu nasıl etkilediğini ele alan ve bu nedenle etik ve estetik yönlerinin yanı sıra ontoloji, epistemoloji, vb. gibi bilim felsefesi veya teknoloji felsefesi'nde incelenebilecek konuları da içeren gelişmekte olan bir disiplindir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci dalga feminizm</span>

Birinci dalga feminizm, batı dünyasında 19. ve 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan feminist hareket ve düşünce dönemidir. Hareket, öncelikli olarak kadınların oy kullanma hakkının güvence altına alınmasına yönelik yasal konulara odaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Uganda ilişkileri</span>

Türkiye-Uganda ilişkileri, Türkiye ile Uganda arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Kampala'da, Uganda'nın ise Ankara'da büyükelçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Horus'un dört oğlu</span>

Horus'un dört oğlu, Antik Mısır dininde dört tanrıdan oluşan bir gruptu. Esasen mumyalanmış bedenlere eşlik eden dört kanopik kavanozun kişileştirmiş halleridir. Kalp, ruhu cisimleştirdiği düşünüldüğü için bedenin içinde bırakılmıştır. Beyin, sadece mukusun kaynağı olduğu düşünüldüğü için metal kancalarla çıkarılıp atılmıştır. Mide, karaciğer, kalın bağırsaklar ve akciğerler çıkarılıp, mumyalanıp kanopik kavanozlara kondu. Mumyalayıcıların bu ritüelden saptığı zamanlar da oldu: 21. Hanedan döneminde iç organları mumyalayıp sardılar ve onları vücuda geri koyup, kanopik kavanozları boş bıraktılar.

<span class="mw-page-title-main">Helen Longino</span>

Helen Elizabeth Longino, bilimsel araştırma için değerlerin ve sosyal etkileşimlerin önemini savunan Amerikalı bir bilim filozofudur. Kadınların bilimdeki rolü hakkında yazmıştır ve feminist epistemoloji ve sosyal epistemolojide merkezi bir figürdür. Stanford Üniversitesi'nde Clarence Irving Lewis Felsefe Profesörüdür. 2016 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'ne seçildi.

John A. Dupré, İngiliz bilim filozofudur. Yaşam Bilimleri Araştırma Merkezi Egenis'in direktörü ve Exeter Üniversitesi'nde felsefe profesörüdür. Dupré'nin başlıca çalışma alanı biyoloji felsefesi, sosyal bilimler felsefesi ve genel bilim felsefesidir. Dupré, Nancy Cartwright, Ian Hacking, Patrick Suppes ve Peter Galison ile birlikte genellikle bilim felsefesinin "Stanford Okulu" olarak gruplandırılır.

Hugh LaFollette (d.1948), Güney Florida Üniversitesi'nde Etik Bilimi alanında Marie E. ve Leslie Cole Fahri Kürsüsüne sahip Amerikalı bir filozoftur. Ayrıca Fahri Felsefe Profesörüdür. özellikle de asıl ilgi alanı olan ahlak felsefesi üzerine çalışır.

Richard Newell Boyd, kariyerinin çoğunu Susan Linn Sage Fahri Felsefe ve İnsani Mektuplar Profesörü olduğu Cornell Üniversitesi'nde felsefe öğreterek geçiren Amerikalı bir filozoftu. Epistemoloji, bilim felsefesi, dil ve zihin alanlarında uzmanlaştı.

Michael Ruse, biyoloji felsefesinde uzmanlaşmış ve bilim ile din arasındaki ilişki, yaratılış-evrim tartışması ve bilimdeki sınır belirleme sorunu üzerinde çalışmış İngiltere doğumlu Kanadalı bir bilim filozofudur. Ruse Florida Eyalet Üniversitesi'nde ders vermektedir.