Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.
iOS Apple'ın başlangıçta iPhone için geliştirdiği ancak daha sonra iPod Touch ve iPad'de de kullanılan mobil işletim sistemidir. 2007-2010 yılları arasında "iPhone OS" isminde idi. Mac OS X'den türetilmiştir. iOS içinde 4 katman bulundurmaktadır: Core OS tabakası, Core Servisleri tabakası, Medya tabakası ve Cocoa Touch tabakası. iOS işletim sistemi yapısı nedeniyle Apple App Store ve iTunes dışında hiçbir yerden uygulama yüklenemez. Kurucusu Steve Jobs'tır.
Yandex 1997 yılında kurulan Rusya merkezli çok uluslu bir firmadır. Yandex başta internet tabanlı ürünler ve hizmetleri kapsamak üzere ulaşım, e-ticaret, navigasyon, mobil uygulama ve reklamcılık gibi birçok alanda hizmet veren yetmişten fazla servise sahiptir. Yandex'in ana pazarı Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu'dur. Rusya'nın en büyük teknoloji şirketidir ve %60,09 pazar payıyla arama motoru pazarının lideridir. Yandex dünya çapında 17 ülkede 30 ofise sahiptir, ancak şirketin kurucuları ve çalışanlarının çoğu Rusya'da bulunur. Google ve Baidu'nun ardından dünyanın en büyük 3. arama motorudur.
Siri İngilizce telaffuz: [ˈsɪri], Apple'ın iOS, watchOS ve tvOS işletim sistemlerinin bir parçasıdır. Bu bilgisayar yazılımı, akıllı kişisel asistan ve bilgi gezginidir. Bu programın amacı, soruları cevaplamak tavsiyelerde bulunmak ve web hizmetlerindeki eylemleri gerçekleştirmektir. Siri, 28 Nisan 2010 tarihinde satın alındı ve ilk olarak App Store'da bir iOS uygulaması olarak tanıtıldı. Siri şirketi en başta uygulamasının Android ve BlackBerry'de de kullanılabileceğini açıklamış olsa da Apple tarafından devralındıktan sonra iptal edilmiştir.
Yandex.Disk, Yandex tarafından geliştirilen çevrimiçi depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Bu hizmet, kullanıcıların, buluta dosya depolayabilmelerine ve diğer kullanıcılar ile paylaşmalarına olanak tanır. İlk sürümü Nisan 2012'de çıkmıştır. Bu hizmetten faydalanabilmek için bir Yandex hesabı olmalıdır. Şu an itibarıyla mevcut dil destekleri Rusça, İngilizce, Türkçe ve Ukraynacadır.
Google I/O, Google tarafından San Francisco, Kaliforniya'da her yıl düzenlenen yazılım geliştiricilere yönelik bir toplantıdır. Google I/O, Google ve Android, Chrome, Chrome OS, Google API'leri, Google Web Toolkit, App Engine gibi açık kaynak kodlu web teknolojileriyle ortak olarak geliştirilen web ya da mobil tabanlı uygulamaları konu alan teknik birçok sunum ve tartışmadan oluşmaktadır.
Nexus 5, LG Electronics şirketi tarafından Google Inc. ile ortak olarak tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan ve piyasada Nexus adını taşıyan beşinci nesil Android™ işletim sistemli akıllı telefondur. Google Inc ile ortaklaşa geliştirilen ve Nexus'un amiral gemisi cihazlarının bulunduğu Nexus serisinin bir parçası olarak pazarlanan ve 31 Ekim 2013'te açıklanan bu cihaz, Nexus 4'ün bir devamı niteliğindedir. Nexus 5, yenilenmiş bir arabirim, performans iyileştirmeleri, artan Google Asistan entegrasyonu, daha iyi pil ömrü ve diğer özellikler getirdi. Ekim 2015 yılında yeni bir sürümü olan Nexus 5X tanıtıltı.
Allo Google tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma mobil uygulaması. 18 Mayıs 2016 tarihinde Google I/O etkinliğinde duyrulan Allo, 2016 yazında Android ve iOS için yayınlandı. 12 Mart 2019 tarihinde ise uygulamanın kullanımı sonlandırılmıştır.
Google Asistan Google tarafından geliştirilen ve Mayıs 2016'da Google I/O'da duyurulan akıllı bir sanal asistandır. Diğer sanal asistanların aksine, Google Asistan iki yönlü görüşmelerde bulunabilir.
Windows Holographic veya Windows Karışık Gerçeklik Microsoft tarafından geliştirilen karışık gerçeklik platformudur. 21 Ocak 2015'te "Windows 10: Sonraki Bölüm" basın toplantısında ilan edildi ve Microsoft HoloLens'in Geliştirme Basımının başlamasıyla eş zamanlı olarak 30 Mart 2016'da çıktı. 2017'de PC'ler ve 2018'de Scorpio Proje'si de dahil olmak üzere Xbox One Family için yaygın olarak bulunması bekleniyor.
Google Cardboard Google tarafından bir akıllı telefon için kafa aparatı ile kullanılmak üzere geliştirilen bir sanal gerçeklik (VR) platformudur. Katlanır karton izleyicisinden dolayı platform, VR uygulamalarında ilgi ve gelişmeyi teşvik etmek için düşük maliyetli bir sistem olarak tasarlandı.
Amazon Echo Amazon tarafından geliştirilen Akıllı hoparlör markasıdır. Echo cihazları, "Alexa" dediğinizde yanıt verecek olan ses kontrollü bir akıllı asistan'a sahiptir. Kullanıcılar bu uyandırma sözcüğünü "Amazon", "Echo" veya "Computer" olarak değiştirebilir. Cihazın özellikleri arasında hava durumu bilgileri öğrenme, müzik çalma, yapılacaklar listeleri hazırlama, alarm kurma, podcast ve sesli kitapları çalma gibi işlevleri yerine getirebilir ve Trafik gibi diğer gerçek zamanlı bilgileri de sunabilir. Ayrıca, ev otomasyon merkezi olarak işlev gören çeşitli akıllı cihazları da kontrol edebilir.
Yandex tarafından piyasaya sürülen Yandex Navigasyon; rota oluşturmayı, adres ve kurum aramayı, park yeri bulmayı, rota istatistiklerini izlemeyi sağlayan ücretsiz bir uygulamadır. Navigasyon, akıllı asistan Alisa, çevrimdışı harita, sesli komutlar gibi özellikleri vardır. Türkiye'de aylık 60 milyon kullanıcısı vardır.
Amazon Alexa, Amazon tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli sanal asistan çözümü. İlk olarak Amazon Echo ve Amazon Lab126 tarafından geliştirilen akıllı hoparlör Amazon Echo Dot'ta kullanıldı. Sesli etkileşim, müzik çalma, yapılacaklar listesi oluşturma, alarm kurma, podcast akışı açma, sesli kitap okuma gibi özelliklerinin yanı sıra hava durumu, trafik, spor ve haber gibi gerçek zamanlı bilgileri aktarma görevlerini yerine getirme yeteneğine sahiptir. Alexa'nın bir başka işlevi de çevrimiçi yemek sipariş edebilmenizdir. Bunlara ek olarak ev otomasyon sistemi olarak kendisine bağlanan birçok akıllı cihazı da kontrol edebilir. Kullanıcılar Alexa'nın yeteneklerini üçüncü taraflarca geliştirilen "becerileri" tanımlayarak geliştirebilirler.
Bixby, Samsung Electronics tarafından geliştirilen bir sanal asistan.
Meta Portal veya Facebook Portal, 2018 yılında Meta Platforms tarafından geliştirilen bir akıllı hoparlör ve videokonferans markasıdır. Ürün grubu dört modelden oluşur. Facebook Messenger ve WhatsApp aracılığıyla insanların hareketlerini otomatik olarak yakınlaştırabilen ve izleyebilen bir kamerayla güçlendirilen görüntülü sohbet sağlar. Cihazlar Amazon'un ses kontrollü akıllı kişisel asistan servisi Amazon Alexa ile entegre edilmiştir. Facebook, hedefli reklamcılık için Portal cihazlarından toplanan bazı veri türlerini kullanır.
AliGenie, Alibaba Group tarafından geliştirilen açık platformlu sanal asistandır. AliGenie ilk olarak 2017 yılında, Alibaba Group tarafından üretilen Tmall Genie X1 akıllı hoparlör ile birlikte Hangzhou'da düzenlenen 2017 yılında tanıtıldı.
Clova, Güney Koreli teknoloji şirketi Naver firması tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilen akıllı bir kişisel asistandır.
Mycroft, Linux için ücretsiz bir sanal asistandır.
Facebook Home, Android akıllı telefonlar için bir kullanıcı arayüzü katmanıydı. Facebook tarafından geliştirilen yazılım, cihazın mevcut ana ekranının ("başlatıcı") yerine geçecek şekilde tasarlandı. Microsoft Launcher, Z Launcher, Yandex.Launcher ile benzer idi. Kullanıcıların uygulamaları başlatmanın yanı sıra Facebook'taki içeriği kolayca görüntülemesine ve yayınlamasına olanak tanıdı. Facebook ve diğer uygulamalardan gelen bildirimler, kullanıcıların herhangi bir uygulamadan Facebook mesajları veya SMS yoluyla sohbet etmesine izin veren bir yer paylaşımı görüntülendi. Facebook Home, 4 Nisan 2013 tarihinde bir basın etkinliğinde tanıtıldı ve 12 Nisan 2013 tarihinde, HTC ve Samsung Electronics'in sınırlı bir cihaz seçimi için piyasaya sürüldü. Yazılıma önceden yüklenmiş yeni bir akıllı telefon olan HTC First de dahil idi. Facebook artık Facebook ana sayfası için güncelleme sağlamıyor veya desteklemiyor.