İçeriğe atla

Alireza Raheb

Alireza Raheb
insan
cinsiyetierkek Değiştir
doğum tarihi17 Ocak 1967 Değiştir
ölüm tarihi26 Temmuz 2020 Değiştir
ölüm şeklidoğal sebepler Değiştir
ölüm nedeniCOVID-19 Değiştir
mesleğişair, edebiyat eleştirmeni Değiştir

Alireza Raheb (17 Ocak 1967, Tahran - 26 Temmuz 2020, Tahran, İran), İranlı şair, söz yazarı, yazar ve edebiyat eleştirmeni. Vandad Edebiyat Derneği'nin yöneticisiydi.[1][2][3][4][5]

Yaşamı

Alireza Raheb Mazandarani, 17 Ocak 1967'de Tahran, İran'da doğdu. Tebriz Üniversitesi'nde hukuk okudu. 1980'li yıllarda şiir ve şarkı sözü yazmaya başladı eserleri çeşitli yayınlarda yayınlandı. Tebriz'de geçirdiği on yıl boyunca Türk Dili ve Edebiyatı okudu ve Bahman Sarkarati gibi aydınlarla yakınlık kurarak onlardan ilham aldı.[6][7][8]

"Two Cups of Chehel-Giah Distillate" ve "Part-Time Love", çalışmaları başlıca şiir kitapları koleksiyonlarıydı. Edebiyat çevrelerinde ve şiir çalışmalarında daima aktif oldu. Ayrıca Vandad Edebiyat Topluluğu'nun yöneticiliğini yaptı.[9][10][11][12][13]

Ölümü

Alireza Raheb, İran'daki COVID-19 pandemisi esnasında 26 temmuz 2020'de doğum yeri Tahran, İran'da COVID-19 yakalanarak tedavi altına alındığı Atieh Hastanesi'nde 53 yaşında öldü.[11][13][14][15]

Kaynakça

  1. ^ "هیزمشکنان جای باغبانان ادبیات را گرفتهاند/ گردانندگان کانونهای ادبی را چه کسی تایید میکند؟". 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  3. ^ "علیرضا راهب: زنانگی و زندگی در شعرهای مهین مجتهدزاده موج می زند". 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  4. ^ "وقتی سردبیر نشریه در یک مطلب اینستاگرامی ۳۲ غلط فاحش دارد". 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  5. ^ "علیرضا راهب، شاعر و ترانه‌سرا درگذشت". 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  8. ^ "علیرضا راهب شاعر معاصر درگذشت". 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  9. ^ "17 سال شعر با دو استکان عرق چهل گیاه درباره مجموعه شعر "دو استکان عرق چهل گیاه" علیرضا راهب". 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  11. ^ a b "علیرضا راهب از دنیا رفت". 4 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  12. ^ "تعطیلیم چون زیر بلیت کسی نمیرویم". 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  13. ^ a b "Poet Alireza Raheb dies from coronavirus". 16 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  14. ^ "علیرضا راهب، شاعر معاصر بر اثر کرونا درگذشت". 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  15. ^ "علیرضا راهب، شاعر نامدار معاصر درگذشت". 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Ahmedinejad</span> 6. İran cumhurbaşkanı

Mahmud Ahmedinejad, İran'ın altıncı cumhurbaşkanı. Ayrıca, ülkedeki muhafazakâr siyasi gruplardan oluşan bir koalisyon olan İslamî İran İnşaatçılar İttifakı'nın ana siyasi lideriydi ve 2003'ten 2005'e kadar Tahran belediye başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Pervin İtisami</span> İranlı şair

Pervin İtisami, İran edebiyatının Meşrûtiyet Devri kadın şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hüseyin Şehriyar</span> Azərbaycanlı Şair

Seyid Muhammed Hüseyin Behçet-Tebrizi, şiirlerinde kullandığı Şehriyar mahlası ile tanınan İran Azerisi olan İranlı şairdir. Şehriyar, şiirlerini hem Azerice hem de Farsça olarak yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tatlar</span> Azerbaycanın kuzeydoğusu ve Dağıstanın güneyi arasında yaşayan bir İran halkı

Tatlar, Azerbaycan'ın kuzeydoğusu ve Dağıstan'ın güneyi arasında yaşayan bir İran halkıdır. Tatlar günümüzde Kafkasya Persleri olarak bilinir.

Tahire Seffarzade, İranlı yazar, şair ve çevirmendir. O 2006 yılında, Asya ve Afrika'nın yazarlarının kurumu tarafından uğraşan şair, seçkin kadın ve müslüman bilim insanı olarak seçilmişti. O Kuran'ı Farsçaya ve İngilizceye çevirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıza Beyranvend</span>

Ali Rıza Sefer Beyranvend, Traktör takımında kaleci pozisyonunda görev yapan Kürt asıllı İran millî futbolcudur.

Hamid Kahram, İranlı siyasetçi ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">Edman Ayvazyan</span>

Edman Ayvazyan, İranlı-Ermeni ressam, mimar ve modacı.

Haydari Vücudi olarak bilinen Gulam Haydar, yaşamı boyunca Farsça mistik ve tasavvufi şiir yazan Afgan şair ve bilgin. On dört ila on beşi yayımlanan çok sayıda kitap yazdı. Ayrıca yerel gazetelerde edebiyat konulu köşe yazıları yazıyordu.

Mevlana Mest-i Aşk, İran-Türkiye ortak yapımı bir tarihî dram filmi. Parsa Pirouzfar ve Shahab Hosseini'nin canlandırdığı iki İranlı şair Rumi ve Şems Tebrizi'nin etrafında dönüyor. Film, Dijital Danatlar ve Simarya Film Prodüksiyon tarafından yapılan İran ve Türkiye ortak ürünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Badr al-Zamān Qarīb</span>

Badr al-Zamān Qarīb, ya da Badrozaman Gharib, İranlı dilbilimci. 23 Ağustos 1929 tarihinde Tahran, İran'da doğdu. İranlı bilim insanı Mohammad Gharib'in yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Şehram Kaşani</span>

Şehram Kaşani, İranlı pop, dans müziği şarkıcısıdır.

Rastak Müzik Grubu, 1997 yılında deneysel bir müzik grubu olarak kurulmuş İranlı bir çağdaş halk müziği topluluğudur. Rastak toplamayı, kaydetmeyi ve yorumlamayı amaçlar İran'da yaşayan milletlerin dillerinde ve lehçelerinde müzik yapmaktadırlar.

Burası Cesurların Yurdu, Peştuca bir nâşid ve Afganistan İslam Emirliği'nin de facto ulusal marşıdır. Ayrıca akapella şarkısıdır, yani müzik aletleri içermez, çünkü enstrümanlar Afganistan'daki birçok İslâm âlimi tarafından haram olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Razi Co-Pars</span>

Razi Co-Pars, İran devletine ait Razi Aşı ve Serum Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen bir COVID-19 aşısıdır. COVIran bereketin sonra İran'ın tamamen yerli ikinci COVID-19 aşısıdır. Aşının hayvanlar üzerindeki denemesi başarılıydı. Razi Co-Pars Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun olarak üretilmiştir. Aşı aynı zamanda hem enjeksiyon ve hem solunum sistemi ile uygulanan dünyanın ilk çift uygulamalı aşısıdır.

<span class="mw-page-title-main">PastoCovac</span>

PastoCovac, İran ve Küba'nın ortak COVID-19 aşısıdır. Bu aşı Küba Finlay Enstitüsü ile İran Pasteur Enstitüsü tarafından geliştirilmektedir. Aşı iki temel doz ve PastoCovac Plus adlı bir takviye dozundan oluşmaktadır. Soz konusu aşılar Küba'da Sobrana02 ve Sobrana adıyla üretmektedir. PastoCovac ve PastoCovac Plus, protein bazlı aşılarındandır. PastoCovac 29 Haziran 2021 tarihinde İran'da ve Ağustos 2021'de Küba'da acil kullanım onayı almıştır. Üstelik bu aşı 2 yaş üstü çocuklar için kullanılabilir. 2 Ocak 2022 tarihina kadar aşının 8 milyon dozu İran'ın sağlık bakanlığı'na sunuldu. İranlı ve Kübalı araştırmacılar aşıyı Omicron varyantına karşı da tasarlıyorlar. PastoCovac, iki ülkede üzerinde çalışılan tek İran aşısıdır ve İran, Küba, Nikaragua, Venezuela'da kullanım onayı almıştır. Aşının Gana ve Arjantin'de üretilmesi için planlar yapılmış. İran ve Küba arasındaki ortak işbirliği doğrultusunda, Sobrana aşısının üretimine etkili katılım nedeniyle İran Pasteur Enstitüsü Başkanı'na Küba Ulusal Ödülü verildi.

<span class="mw-page-title-main">Selam Komutanım</span>

Selam Komutanım, İran'da en popüler marşlardan biri. Bu marş, hızlıca sosyal medyada yayıldı ve başka ülkelerde de okunup, başka dillere tercüme edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yadullah Meftun Amini</span>

Yadullah Meftun Amini, İranlı şair.

<i>Amerika hiçbir halt edemez</i>

Amerika hiçbir halt edemez, Ruhullah Humeyni tarafından İran'daki Amerika büyükelçiliği işgali sırasında ilk kez kullanıldı. Amerika hiçbir halt edemez, ABD'nin İran Şahını tahta geri getiremeyeceğini garanti eden bir slogandır. Geçmişten günümüze kadar kullanılan bu slogan, defalarca ABD karşıtlığını vurgulamak üzere İranlı siyasetçiler tarafından ifade edilmiştir.

Saghi Ghahraman, İran Queer Örgütü'nin başkanlığını yapmış olan İran'lı bir şairdir. BBC 2021 yılı 100 Kadın listesinde yer almıştır.