İçeriğe atla

Alija Sirotanovic

Alija Sirotanovic
Doğum14 Ağustos 1914(1914-08-14)
Breza, Bosna Hersek, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Ölüm16 Mayıs 1990 (75 yaşında)
Breza, Bosna Hersek
MilliyetYugoslav
MeslekMadenci

Alija Sirotanovic (14 Ağustos 1914 - 16 Mayıs 1990), Yugoslav madencidir. Yugoslavya Komünistler Birliği tarafından, Yugoslavya'nın pazarlama faaliyetlerinde kullanılmak ve çalışkan Yugoslavya imajı yaratmak için bir model olarak çalıştırıldı.

Hayatı

Boşnak asıllı olan Alija Sirotanovic, Bosna'nın Breza kasabasında doğdu ve büyüdü. 1914 yılında Bosna henüz Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir toprağı iken dünyaya geldi. Altı erkek ve iki kız kardeşinin de tamamı madenci olarak çalıştı. 1 erkek kardeşi maden faciasında hayatını kaybetti.

Madencilik rekoru ve şöhret

Sirotanovic, Breza'da bulunan kömür madeninde çalışmaya başladı. Maden içerisindeki çalışmalarında 1947 yılında bir rekora imza attı. 8 kişilik ekibi ile birlikte bir iş günü vardiyasında 152 ton kömür çıkarmayı başardı[1][2]

Bu rekor Ukrayna madenlerinde daha önce rekor kıran Rus Aleksey Stahanov, rekorundan daha fazlaydı.[3] Bu başarı birçok gazetede yayınlanmaya başladı.1949 yılında Alija Sirotanovic gibi üretken çalışanların katıldığı bir "yüksek verimlilik" toplantısı yapıldı.[4]

Toplantı döneminde Sovyet-Yugoslav kızışmaları olduğundan, Sirotanovic'in çalışkanlığı ve balarısı Yugoslavya Komünist Partisi tarafından birçok övgü aldı. Josip Broz Tito'nun, Alija Sirotanovic'e istediği her şeyi yerine getirileceğini söylediği ve Sirotanovic'in sadece daha büyük bir kürek istediği bildirilmektedir.[5] Tito, isteğini yerine getirerek Sirotanovic için özel tasarlanan bir kürek hediye etti. Ve bu tasarım kürek daha sonra Sirotanovicka adını almıştır.[5]

Mirası

Yugoslavya Komünist Partisi tarafından çalışkan bir model olarak pazarlama faaliyetlerinde kullanıldı. Sirotanovic için 1987 yılında Zabranjeno Pusenje müzik grubu "Kalp, Eller ve Kürek" şarkısını besteledi.[6]

Sirotanovic'in resmi sanılan, 10 Yugoslav Dinarı üzerindeki Arif Heralic.

Banknot

Sirotanovic'in 20.000 Yugoslav Dinarı üzerinde resmi bulunuyordu. 10 Yugoslav Dinar'ının üzerinde bulunan madenci ile sıklıkla karıştırılmaktadır. 10 banknotunun üzerinde bulunan resim Zenica'da yüksek fırında çalışan metal işçisi Arif Heralic'in resmidir.

Kaynakça

  1. ^ Sarajevska raskršća: dnevnik i kazivanja izbeglica. Novinsko-izdavačka ustanova "Vojska". 1995. ss. 42-44. 6 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2022. 
  2. ^ The Economic Struggle for Power in Tito's Yugoslavia: From World War II to Non-Alignment. I.B.Tauris. 24 Ağustos 2016. ss. 111-. ISBN 978-1-78672-031-3. 6 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2022. 
  3. ^ Tito--partija. Spektar. 1979. s. 65. 6 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2022. 
  4. ^ Sindikati u socijalističkoj Jugoslaviji. Vijeće Saveza sindikata Hrvatske. 1984. s. 45. 6 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2022. 
  5. ^ a b YouTube'da BHT episode about Alija Sirotanović
  6. ^ "Legenda o Aliji Sirotanoviću još uvijek živi: Druže Tito, dajte mi veću lopatu". Krajina. 13 Mayıs 2013. 9 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Aliya İzzetbegoviç</span> Bosna-Hersekin ilk cumhurbaşkanı

Aliya İzzetbegoviç, 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığı konseyinin ilk başkanı olan Boşnak siyasetçi, avukat, İslam filozofu ve yazardı. 1996 yılına kadar bu görevi yürüttükten sonra 2000 yılına kadar görev yapan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Slobodan Milošević</span> Sırbistanın ilk cumhurbaşkanı

Slobodan Milošević, Sırbistan ve Yugoslavya'nın eski devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Josip Broz Tito</span> Yugoslav devrimci ve devlet adamı, 2. Yugoslavya Devlet Başkanı

Josip Broz Tito, Marksist-Leninist görüşlere sahip Yugoslav devlet ve siyaset adamı. Fikirleri Titoizm olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Krallığı</span> 1918den II. Dünya Savaşının sonuna kadar Balkanların batısında var olmuş devlet

Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmî olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi onun günlük konuşma dilindeki adıydı. Devletin resmi adı 3 Ekim 1929'da Kral I. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazar Kolişevski</span>

Lazar Koliševski, Makedonya asıllı Yugoslav siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Tito-Stalin ayrılığı</span>

Tito–Stalin ayrılığı Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve SSCB liderleri arasında baş gösteren ve 1948 yılında Yugoslavya'nın Kominform'dan ihraç edilmesiyle sonuçlanan görüş ayrılığına ve uzlaşmazlık sürecine verilen isimdir. Bu aynı zamanda, Yugoslavya'da Informbiro dönemi adıyla anılacak, SSCB ile olan ilişkilerin iyice zayıfladığı, 1955 yılına kadar devam edecek bir dönemin başlangıcıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Partizanları</span>

Yugoslav Partizanları ya da Ulusal Kurtuluş Ordusu, resmi adıyla Ulusal Kurtuluş Ordusu ve Yugoslavya'nın Partizan Müfrezeleri, komünist olmayan otonomik bir yapıda olan Leh direniş hareketiyle karşılaştırılan Avrupa'nın en etkili Anti-Nazi direniş hareketiydi. Yugoslav Direnişi II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Komünist Partisi önderliğinde sürdürülmüştür.

Sürgündeki Yugoslavya Hükûmeti Kral II. Petar'ın idaresinde bir resmî Yugoslavya hükûmetidir. Yugoslavya'nın işgalinden sonra Belgrad'dan Nisan 1941'de ayrılmış ve ilk olarak Yunanistan'a, sonra Filistin'e, sonra Mısır'a ve son olarak Haziran 1941'de Birleşik Krallık'a gitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Eylem Partisi (Bosna-Hersek)</span> Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulmuş siyasi parti

Demokratik Eylem Partisi, Bosna-Hersek'te muhafazakâr ve Boşnak bir siyasi partidir.

Hırvatistan Komünist Partisi, Hırvatistan'da faaliyet yürüten Titoist komünist parti. Hırvatistan Komünistler Ligi'nin halefi olan ve ideolojik olarak dönüşen Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi'ndeki grup KPH'nin kuruluşunu ilan etmiştir. 2005 yılında kurulması hedeflenen parti resmi anlamda kurulamadı. Daha sonra 2013 yılında tekrar kuruldu.

Komünist Parti, Sırbistan'da faaliyet yürüten Titoist komünist parti. Yugoslav komünist lider Josip Broz Tito'nun torunu Joška Broz liderliğindeki komünistlerle birlikte diğer iki komünist partinin birleşmesiyle 28 Kasım 2010'da Belgrad'da kuruldu. Parti başkanı Joška Broz; genel sekreteri Miroslav Jovanović'tir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Cephesi</span>

Yugoslavya Cephesi, II. Dünya Savaşı'nın cephelerinden biridir. Cephe, Nisan 1941'de Yugoslavya'nın işgali ile açılmış ve bölgenin Partizanlarca geri alınmasıyla kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat milliyetçiliği</span>

Hırvat milliyetçiliği, Hırvatların milliyetini savunan ve Hırvatların kültürel birliğini destekleyen milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Rösselsprung Harekâtı (1944)</span>

Rösselsprung Harekâtı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanların Yugoslav partizanlarının lideri Josip Broz Tito'yu öldürmek veya esir almak üzere gerçekleştirdiği askerî harekâttır. Harekât bugün Sırbistan sınırları içinde yer alan Bosna köyü Drvar'daki partizan karargâh ve tahkimatına karşı gerçekleştirilmiştir. 25 Mayıs 1944 tarihinde işbirlikçi Çetniklerle koordineli şekilde başlatılan Alman saldırısı sonucunda partizan sığınağına ağır kayıplar pahasına girilse de Tito ve kurmay heyeti bölgeden ayrılabilmiş, sonrasında da 15. Dağ Kolordusu, 500. Waffen-SS Paraşüt Taburu ve Luftwaffe'nin koordineli saldırısı püskürtülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ milliyetçiliği</span>

Karadağ milliyetçiliği, Karadağlıların bir millet olduğunu iddia eden ve Karadağlıların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Petar Stambolić</span>

Petar Stamboliç, 1963'ten 1967'ye kadar Yugoslavya Federal Yürütme Konseyi Başkanı ve 1982'den 1983'e kadar Başkanlık Konseyi Başkanı olarak görev yapan bir Sırp komünist politikacı.